Končím! Oznámila olympijská vítězka Dementěvová

29. 10. 2010, 18:45
Stalo se... 31
10. start na Turnaji mistryň zakončila nečekaným rozhodnutím. Jelena Dementěvová v 29 letech ukončila kariéru, během které nezískala žádný grandslamový titul, ale vyhrála olympijské hry. Posledních deset sezon zakončila pokaždé mezi dvacítkou nejlepších tenistek světa, nejvýš byla na třetím místě.
Profily hráčů
Jelena Dementěvová

Jelena Dementěvová oznámila své rozhodnutí přímo na kurtu na Turnaji mistryň v Dauhá poté, co v posledním utkání Kaštanové skupiny podlehla Italce Francesce Schiavoneové 4-6 2-6. Obě hráčky byly už před zápasem bez šance na postup do semifinále. 

Devětadvacetiletá Dementěvová si po utkání s úsměvem vzala mikrofon a před nastoupenými soupeřkami uvedla, že s profesionálním tenisem končí. Ostatní hráčky při jejím proslovu neudržely slzy dojetí včetně Belgičanky Kim Clijstersové a další Rusky Věry Zvonarevové, které poté nastupovaly k následujícími zápasu.

"Letos je to pro mě v Dauhá mimořádné, protože je to můj poslední turnaj," uvedla plavovlasá rodačka z Moskvy. Děkovala hlavně své matce Věře, která jí pomáhala s přípravou a provázela na turnajích.

Ukončit po sezoně kariéru se Dementěvová rozhodla už na začátku roku. Nezviklala ji ani rodina, která ji přesvědčovala, aby hrála ještě dvě sezony. "Byli překvapení. Nikomu z nich jsem tím asi neudělala radost, možná s výjimkou mého přítele," řekla. 

Nyní chce objevovat nové obzory, chystá se pokračovat ve studiu na univerzitě v Moskvě. "Myslím, že jsem na tu velkou životní změnu připravená. Bude to něco úplně jiného," připustila.

Jménem tenistek se s Dementěvovou rozloučila Zvonarevová a poděkovala jí za to, co udělala pro ruský tenis. "Celá země je na tebe hrdá. Udělala jsi toho spoustu nejen pro ruský tenis, ale pro celý sport. Jsi velkou inspirací a vzorem pro děti," řekla. 

Dementěvová oznamuje konec kariéry:


Dementěvová se rozloučila s kariérou desátou účastí na Turnaji mistryň, na kterém postoupila v letech 2000 a 2008 do semifinále.

Celkem získala 16 turnajových titulů ve dvouhře a šest ve čtyřhře, ve světovém žebříčku byla nejvýše na třetím místě loni v dubnu. Od roku 2000 byla celkově jen čtyři týdny na horším než dvacátém místě.

Na grandslamech na titul nikdy nedosáhla, v roce 2004 však byla na Roland Garros i na US Open ve finále. Na všech turnajích 'velké čtyřky' byla minimálně v semifinále.

Před triumfem na olympiádě v Pekingu získala medaili už v Sydney v roce 2000, kde brala stříbro.

Ve Fed Cupu vyhrála 26 z 35 zápasů. V roce 2005 pomohla své zemi ve finále k triumfu proti Francouzkám.

Tenisem vydělala přes 14 milionů dolarů.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

31
Přidat komentář
smazaný uživatel
Bude mi chybět. Jedna z mých nejoblíbenějších tenistek, tak jako všechny Rusky.
Reagovat
smazaný uživatel
Pa,pa.Už ted jsem zapoměl.
Reagovat
smazaný uživatel
Bude chybět :(( Jakože Rusky na okruhu nemusím, tohle byla snad nejsympatičtější tenistka...docela šok a velká škoda...
Reagovat
smazaný uživatel
Rusky mam v oblibe a prave Elena byla ma vubec nejoblibenejsi hracka na okruhu. Bohyne, dama. :-) I Safinu jsem mel v oblibe, Verce hodne fandim a take Svetlane. Z tech "mene" uspesnejsich (nechci aby se ten termin nejak dotkl pripadnych jejich fanousku) Ekaterine Makarove, Marii Kirilenko a Elene Vesnine. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
obrovská škoda, jedna s nejvyrovnanějšími výkony na okruhu, když přijela na turnaj tak ho chtěla vyhrát a ne jenom posbírat money jak některé jiné, díky mě bude chybět.
Reagovat
smazaný uživatel
Bohuzel jednou to muselo prijit. Je to skoda, patrila zrovna k mym oblibenym tenistkam.Bylo mile se na ni divat, Ve hre byla uzasna, i na tom servisu zapracovala. No to je zivot, Ona sama nejlepe vi, co je pro ni to nejlepsi. Preji ji toho pritele, protoze v hledisti vzdy ukazovali jen nervozni, soustredenou maminku, Mela jsem pocit, ze ziji jen pro sebe, ale ejhle pritele ji dovolila najit,Takze v nove zivotni etape hodne stesti.
Reagovat
smazaný uživatel
no já si právě taky říkal, že by neměla přítele? a ze skotta teď vylezlo, že chodí s Afinogenovem (bývalý hráč NHL a od této sezony v St. Peterburgu).... takže všechno souvisí se vším, jsou to jen dohady, ale třeba se před sezonou dohodli, že on se vrátí zpět do Ruska po sezoně a ona skončí a zapracujou na mimču:-)
Reagovat
smazaný uživatel
O tom, ze je Maxim jeji pritel jsem vedel a to muze byt onen duvod, jsem si neuvedomil, ze tenistka je taky jenom zena a ve 29 letech je jiz na case utisit tikot biologickych hodin. Zkratka jsem si nechtel pripustit, ze by prave Elelna skoncila. Bohuzel u ni nenastane to co u Kim, ze by se po porodu vratila.
Reagovat
smazaný uživatel
Lena se asi už nevrátí, přeci jenom je už "stará".. Kim když čekala Jadu, tak přece jenom byla furt "mladá" holka.... a teď jí je stále jen 27 let... uvidíme, jak se to kolem Leny vyvine, docela se na to těším....
Reagovat
smazaný uživatel
Dvakrát byla ve finále grandslamu v roce 2004, ale životní zápas sehrála loni v semifinále Wimbledonu. Na zmařenou možnost, kdy konečně mohla na trávě vyřídit naši milou Serenku, dlouho nezapomenu. Nejdřív byla jen kousek od dvousetové výhry a nakonec ten nešťastný mečbol ve třetím setu, po jehož odvrácení bylo jasné, že další šanci už nedostane. To byl vopruz roku.
Nejdůležitější turnaj vůbec, který je ovšem poznamenám tím, že sledování utkání v závěrečných fázích vždy spolehlivě otráví úspěchy černošek. A pokud se někdy objeví naděje na jejich prohru, tak ji zazdí Dementka, Dinára, Davenport a další stár, co to psychicky nezvládnou. Kéž by už ty jehovistky konečně přestaly hrát!
Reagovat
smazaný uživatel
Podle mého názoru hodně hloupý názor, navíc zmiňovat se o jehovistkách na tenisovém foru mi přijde více než zcestné.
Raději se věnujte i nadále nicneříkajícímu informování ohledně arabských satelitů zakopaných v poušti, to Vám jde více :-D
Reagovat
smazaný uživatel
Ty si ale BLB
Reagovat
smazaný uživatel
1) Tak prý zcestné :-) A co jejich fotřík? Ten s tím směšným nápisem snad televizní diváky neotravuje?

2) V textu jsem vzpomenul jedno z klíčových utkání její kariéry (na co se plácale zmůžeš ty?). Pro tenistu není nic víc než hrát finále Wimbledonu. Loňské semifinále bylo pro ni asi hodně smutné, když scházelo tak málo a bylo jasné, že další příležitost už nemusí přijít.

3) Všechny satelitní přenosy tenisu, na které upozorním, jsou dostupné na parabolách běžných velikostí a jsou neplacené! O satelitech "zakopaných v poušti" jsem četl už dřív od jiného plácala. Hlupáčku, katarská TV společnost Al Jazeera vysílá 2 volné a 10 placených sportovních programů. Porovnej to třeba s naším slavným Eurosportem. Měli by se stydět! Nabídka sportovních programů v Evropě je po tolika letech pořád žalostná.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak když už si teda tykáme a máš zájem se oslovovat hlupáčků, tak dobře. Jak jsi sám napsal, ten směšný nápis nosí jejich otec, ne samotné tenistky, takže když už se někoho budeš snažit odsoudit, tak jejich otce, ne samotné tenistky. Ty za nic nemůžou. Zadruhé já jsem se slavným Eurosportem maximálně spokojený. Možná je to způsobené také tím, že nejsem narozdíl od tebe příliš náročný divák a raduji se z maličkostí.
Neříkám, že jsou tvé tenisové názory špatné, ale tou poslední větou jsi celý svůj příspěvek totálně pokazil..Jinak oslovovat mě a celou řadu dalších diskutérů titulem hlupáček, aniž by jsi nás osobně znal, mi také nepřijde dvakrát vhodné..
Reagovat
smazaný uživatel
Forrest Gump v mém oblíbeném stejnojmenném filmu by prohlásil: "Pro hlupáka každý hloupý";-)
Reagovat
smazaný uživatel
Zatraceně, jedna z mála Rusaček, kterou jsem měl vážně rád:(... Co se dá dělat, možná cítila, že už není v jejích silách vyhrát grandslam, možná se už prostě chtěla zaměřit na jiné stránky života (studium žurnalistiky). Nezbývá, než jí popřát hodně štěstí a doufat, že se na okruhu objeví více takových.
Reagovat
skott
Lena bude vzdy jen jedna, opravdova dama, jak na kurtu tak mimo nej po celou karieru.Tezko si predstavit jinou hvezdu nohama tak na zemi jako ona.Loajalni k Yonexu, ikdyz urcite mohla podepsat lukrativnejsi smlouvy, zadny velky gesta, foceni v plavkach, prestoze je nadherna, oblibena u fanousku i hracek, poctiva reprezentantka a fedcupovy leader.Je toho moc, proc ji obdivovat...
Pravda ze jeji pritel Maxim Afinogenov letos podepsal smlouvu necekane v Rusku, misto NHL.Mozna opravdu chce rodinu a ne stale cestovani po celem svete.Jen to zni zkratka neuveritelne, ze uz na turnajich nebude:(
Reagovat
smazaný uživatel
její přítel je Afinogenov? to jsem nevěděl... já osobně jsem v šoku, že končí, je to škoda, výborná hráčka, navíc 10 let hraje na absolutní špičce, která z hráček dokázala takovou dobu být nahoře? navíc v jejím případě hódně nahoře... důvod proč končí, může být fakt to, že chce třeba rodinu, že jí už třeba unavil život tenisty (viz. Safin), má toho třeba za ty roky dost, ale každopádně stále na to má, aby hrála nahoře, v top 15 určitě.... je to její rozhodnutí, musíme to přijmout a poděkovat jí za skvělý výkony, co předváděla!
Reagovat
skott
jj, Afinogenov, ktery nas poslal domu ze Salt Lake City:)
Sok je asi to spravny slovo, protoze ani ted po par hodinach to nemuzu dostat z hlavy, jak moc me to mrzi:/ Jinou hracku nenajdes, ktera by udrzela tak vysoky standart celou posledni dekadu.Nekoho potkaly zraneni, nekdo mel vykyvy formy, jenom Lena hrala stale stejne dobre a vzdycky si mel jistotu, ze ji uvidis na konci roku minimalne ve dvacitce.
Jestli chce rodinu, tak ja ji take preju jen to nejlepsi, to je jasne.Jen doufam, ze aspon trosku zustane u tenisu, jak rikala, ze se bude urzovat v kondici a bude moznost ji dal obcas vidat v nejake roli kolem.Zkratka mi bude moc chybet na kurtu, jeste dneska jsem nadaval pri zapase, kdyz neco zkazila, ale kdybych vedel, co prijde...:(
Reagovat
smazaný uživatel
tak pro založení rodiny má idální podmínky že?:-) Afinogenov něco málo našetřeno už má:-)
fakt snad žádná z hráček neměla tak vyrovnaný výkony jako ona... to prostě dokazuje těch předšlých 10 let... já přišel z hokeje, kouknu na net a čumim, jak blázen... fakt bych tohle nečekal, přišlo to z čista jasna... jak řekla Zvonareva, udělala pro ruský tenis toho fakt hodně a udělala Rusku v tomto ohledu velkou reklamu... je škoda že končí, ale snad jí uvidíme, někde kolem tenisu... třeba už na Aussie Open ve studiu Eurosportu:-) kažodpádně jí taky přeju hodně štěstí, navíc je to asi taky skvělá osobna mimo kurt, ne náhodou to asi hráčky píšou i na twitteru, když jí určitě znají v tomto ohledu lépe než my...
Reagovat
skott
jo, kez by...Ona ale mozna Lena bude mit nasetreno vic nez samotny Afinogenov;-)
Pravda je, ze v Rusku je pry z tenistek nejpopularnejsi prave ona.Olypijskyma medailema, reprezentovanim nebo tim, ze tam v mladi zustala, zatimco jine odesly za lepsim.Proste ¨hodna holka¨.Ja sam jsem ji slednul nazivo jen jednou, pred dvema lety na Wimbledonu s Camerin a musim rict, ze jsem snad nikdy nevidel nikoho tak dlouho rozdavat autogramy po zapase jako ji.A ted si vlastne jeste vic rikam jaka skoda, ze letos zrovna Wimbledon zmeskla.Dalsi prileziost tezko mi budu.
Reagovat
smazaný uživatel
Doufám že se ještě někdy vrátí, i když pochybuju ... jedna z mých nejoblíbenějších hráček :( SAKRA SAKRA SAKRA!
Reagovat
smazaný uživatel
Kdybych nebyl nemocny, sel bych se na jeji pocest opit vodkou. Zensky tenis prisel o velkou hracku, absolutne nechapu duvod proc jiz nyni konci. Fyzicky byla na velke urovni. No, at se ti dari, Eleno v osobnim zivote. :-( Budou mi chybet i tve dvojite chyby.
Reagovat
carolyn
Tak to jsem nečekala, škoda. Tak snad jí jen popřát štěstí .....
Reagovat
skott
Jak jsem na eurosportu slysel po zapase, ze rikaji neco o konci kariery, myslel jsem, ze mluvi o Francesce, ale tohle...vubec tomu nemuzu verit:(
Tolik let, vzdcky kdyz ostani Rusandy hraly spatne, byla tu porad Lenocka, ktera hrala skvele.
Ach Elenka, prilis brzo, prilis...:(((
Reagovat
smazaný uživatel
Asi už doopravdy cítila, že ji grandslam nevyjde a nechtěla být někde kolem desítky. Taky mě to mrzí, měl jsem ji celkem rád, škoda, že zakončila kariéru bez grandslamu.
Reagovat
skott
Ted jsem se dival na jeji rozhovor s Barbarou Schett a rikala, ze se rozhodla uz na zacatku sezony, ale drzela to v tajnosti.
Moc jsem ji grandslam pral, kdyz si vzpomenu na letosni French Open, tak Francescu prehravala cely set, dokud se nezranila...
Verim, ze porad pred ni bylo par sezon, kdy na GS mohla pomyslet.
Reagovat
smazaný uživatel
Ale blbost, poslední šanci na finále GS projela loni ve Wimbledonu. Letošní facky od Enánové dostatečně napověděly, že Jelenka z absolutní špičky odpadává.
Reagovat
BooOoo
světový tenis přišel o jednu z nejlepších ...
Reagovat
smazaný uživatel
vynikajuca hracka bude jej skoda
Reagovat
smazaný uživatel
Nečekané.. ač sem si myslel, že právě Elena zakončí svou kariérou poslední účastí na olympiádě v Londýně. Fyzické síly na to určitě měla. Takže přeji této úžasné ženě hodně úspěchů do nového života. ;-)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist