Konec dvou favoritů: Rune si vyšlápl na Tsitsipase, Čilič vyřadil Medveděva

30. 5. 2022, 22:56
Aktuality 14
FRENCH OPEN - Ve spodní polovině pavouky dvouhry mužů se na Roland Garros poroučeli už v osmifinále dva největší favorité. Na loňského finalistu Řeka Stefanose Tsitsipase si vyšlápl bývalý vítěz juniorky 19letý Dán Holger Rune. Světovou dvojku Daniila Medveděva vyřadil po skvělém výkonu Chorvat Marin Čilič.
Holger Rune (© AFP)

Světová čtyřka Stefanos Tsitsipas loňskou účast ve finále Roland Garros nezopakuje. Třiadvacetiletý Řek dnes prohrál s o čtyři roky mladším Dánem Holgerem Runem 5-7 6-3 3-6 4-6 a vypadl již v osmifinále.

Tsitsipas naposledy vypadl v osmifinále French Open před třemi lety, kdy nestačil na Švýcara Stana Wawrinku. Poté se probojoval do semifinále a v minulé sezoně nestačil až v pětisetové bitvě o titul na Srba Novaka Djokoviče.

Devatenáctiletý Rune prožívá životní grandslamový turnaj. Na letošním Australian Open a loňském US Open skončil hned v prvním kole. V Paříži se stal také prvním Dánem, který se v takzvané open éře probojoval na grandslamu mezi nejlepší osmičku.

"Je to neuvěřitelný pocit. Na konci jsem byl tak nervózní. Řekl jsem si, že vydržím, jak to půjde a budu se držet svého plánu. Je skvělé, že tu mohu pokračovat dál," řekl 40. hráč světa Rune.

V dalším utkání Rune vyzve ve skandinávském souboji Nora Caspera Ruuda, který zdolal Poláka Huberta Hurkacze a rovněž se stal prvním zástupcem své země ve čtvrtfinále grandslamu.

Osmý hráč světa vyhrál první vzájemný souboj s Hurkaczem 6-2 6-3 3-6 6-3 a poprvé v open éře vybojoval grandslamové čtvrtfinále pro norské barvy. Jeho otec Christian po podobném milníku sahal na Australian Open v roce 1997, tehdy však prohrál v pěti setech s Chorvatem Goranem Ivaniševičem. Ruudovým maximem dosud bylo 4. kolo z loňského Australian Open.

V soutěži skončil i druhý hráč světa Rus Daniil Medveděv, který podlehl chorvatskému tenistovi Marinu Čiličovi 2-6 3-6 2-6.

Čilič až na jedenáctý pokus dokázal v Paříži porazit hráče z Top Ten. S úřadujícím vítězem US Open Medveděvem, který hrál druhý turnaj po dubnové operaci kýly, se šampion newyorského grandslamu z roku 2014 utkal počtvrté v kariéře a poprvé uspěl.

Třiatřicetiletý Chorvat po dominantním výkonu, kdy nečelil v zápase jedinému brejkbolu, vyrovnal své maximum v Paříži. Ve čtvrtfinále už byl v letech 2017 a 2018. "Byl to jeden z nejlepších zápasů v mé kariéře," uvedl Čilič, který při svém prvním podání získal 35 z 39 fiftýnů. Jeho příštím soupeřem bude sedmý nasazený Andrej Rubljov.

Šwiateková otočila duel s Qinwen Zheng
Mezi ženami uspěla světová jednička Iga Šwiateková, jež otočila duel s devatenáctiletou Qinwen Zheng z Číny a vyhrála 6-7 6-0 6-2. Polka si připsala 32. vítězství za sebou.

Dvacetiletá Šwiateková proti o rok mladší Qinwen Zheng dobře začala. V první sadě vedla 5:2 a měla pět setbolů. Přesto první set dospěl do zkrácené hry. V ní Polka vedla také 5:2, neuhrála pět míčů v řadě a první sadu ztratila. Rodačka z Varšavy prohrála set po devíti zápasech.

Ve druhém setu přišla Qinwen Zheng o první tři gamy a vyžádala si pauzu na ošetření. Na kurty se vrátila s obvázaným pravým stehnem. Přestože se snažila druhou sadu zvrátit, zranění ji očividně limitovalo a Šwiateková jí nadělila "kanára".

Na začátku třetího setu si Číňanka nechala obvaz sundat a její herní projev se zlepšil. Přesto ztratila dvakrát servis a Šwiateková využila po dvou hodinách a 40 minutách první mečbol. Polka 32. výhrou v řadě vyrovnala počin Belgičanky Justine Heninové z let 2007 a 2008. V tomto století získaly větší počet triumfů za sebou jen Serena a Venus Williamsovy (34 a 35).

Příště narazí na Jessicu Pegulaovou z USA, která porazila Rumunku Irinu Beguovou 4-6 6-2 6-3.

Do druhého čtvrtfinále na Roland Garros se probojovala Darja Kasatkinová, jež přehrála dvakrát 6-2 Camilu Giorgiovou z Itálie.

Pětadvacetiletá Kasatkinová si o semifinále zahraje s krajankou Veronikou Kuděrmetovovou, která vyřadila někdejší semifinalistku Madison Keysovou z USA 1-6 6-3 6-1. Obě hráčky zabojují o své první grandslamové semifinále.

• FRENCH OPEN 2022 •
Paříž (Francie), antuka, 43.600.000 eur
pondělní výsledky (30. 05. 2022)
• Dvouhra mužů - osmifinále •
Čilič (20-Chorv.) - Medveděv (2) 6-2 6-3 6-2
Rune (Dán.) - Tsitsipas (4-Řec.) 7-5 3-6 6-3 6-4
Rubljov (7) - Sinner (11-It.) 1-6 6-4 2-0 / skreč S.
Ruud (8-Nor.) - Hurkacz (12-Pol.) 6-2 6-3 3-6 6-3
• Dvouhra žen - osmifinále •
Šwiateková (1-Pol.) - Qinwen Zheng (Čína) 6-7(5) 6-0 6-2
Pegulaová (11-USA) - Beguová (Rum.) 4-6 6-2 6-3
Kasatkinová (20-Rus.) - Giorgiová (28-It.) 6-2 6-2
Kuděrmetovová (29-Rus.) - Keysová (22-USA) 1-6 6-3 6-1

• Dvouhra juniorů - 2. kolo •
Menšík (3-ČR) - Pieczkowski (Pol.) 6-1 5-7 6-2
Bartoň (ČR) - Buse (11-Peru) 6-4 7-5
Bailly (Belg.) - Nicod (16-ČR) 6-2 6-4
• Dvouhra juniorek - 2. kolo •
Bejlek (10-ČR) - Rakotomangaová (Fr.) 6-2 6-2
Šalková (ČR) - Vargová (SR) 6-3 3-6 6-4
Sierraová (Arg.) - B. Fruhvirtová (4-ČR) 5-7 6-3 6-4
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

14
Přidat komentář
Holahej
Nastupují mladí hráči, kteří hrají teď RG Quarterfinals, posunuli své údery na vyšší úroveň, tvrdé, přesné, dovedou je zrychlit, ať už brzy po dopadu nebo švihem, variují je rotací, dokaží je hrát i z nekomfortních pozic díky obratnosti pohybu a to z obou stran, z forhandu samozřejmě více, konzistentně dobré podání je základ, podáním bodují přímo, nepřímo, vytváří převahu, kterou dohrají, zúročí v body. Chudák Tsisi s jednoruč nemůže konkurovat, jedna ruka unese i jen určitou zátěž, ránu, na vyšší level mladých už nebude stačit, na příjmu strašně znát, 80% podání tam směřuje, obouručáci střílejí i super backhandy z levé nohy, z běhu, nouze, to jednoručák nemůže zahrát, při obíhání backhandu už taky nestačí pokrýt pole, Tsitsi potřebuješ hrát i obouruč! Nová úroveň.
Reagovat
soloo
takže asi pricina moje prohrane sazky na Tsitsiho je silna duvera v jeho vitezstvi...
Reagovat
Stan_Borowitz
No, nevím, Federer s jednoručným BH vyhrál, co se dalo, nakonec i Wawrinka udělal s jednoručákem 3 GS tituly, takže ono to zase nebude tak horké.

Jednoručák má své výhody i nevýhody, jako všechno.
Reagovat
Pe3k
Výhoda jednoručáku je, že to pěkně vypadá. Nevýhoda je, že je to nevýhoda smile Zmiňuješ Wawrinku, tak si pust třeba finále RG 2017 a pak napiš, kde jsou to výhody smile
Reagovat
Stan_Borowitz
Ještě jsem si vzpomněl na Samprase... takže na rychlých površích to evidentně až taková nevýhoda není. Na antuce asi ano. Zřejme to souvisí s tím, že na antuce máš víc času postavit se při obouručáku do správné pozice. Právě kratší rádius a náročnější práce nohou jsou jeho nevýhoda. Jinak čistě statisticky jsou hráči s jednoručním BH úspěšnější v získávání GS (poměr hráčů s daným úderem k počtu získaných titulů).

Čiže?
Reagovat
Holahej
..to je historie, "mluvím" o současnosti..
Reagovat
darek.vrana
Hraje se rychleji po odskoku.
Reagovat
Holahej
..to bylo, bývalo.., dnes backhand obíhají, co můžou, tenis se vyvíjí, televize zkresluje, ale údery jsou mnohem tvrdší, rychlejší, podání pecky.., z gymnastických pozic např. Djoka, z levé nohy, otevřeného postavení, jak hraje backhand a boduje, nelze jednoruč zahrát.., možná tak nahrávku..
Reagovat
makro99
Marin, spektakulární tenis; myslím, že za baselinou tu jeho stranu nemuseli zametat, pže tam našlápnul jenom při nadhozu.. smile Dýchly na mě staré časy.. čekal jsem, jestli Mats vyloví Berdycha, chvíli mu to trvalo, ale samozřejmě jo :)
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smilesmile Medvěd musí mít děravý kožich, jak ho Marin vystřílel.
Reagovat
paddy
Ruud vyřadí všechny hráče začínající na Ru (Ruusuvuori, Rune, Rublev), a pak rupne ve finále
smile
Reagovat
Aussie
Ještě tam je Rune a na toho, jak to začíná vypadat, stačí málokdo!
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Ten se má ještě co učitsmile Ale servis a bh dtl má pěkné.
Uvidíme, jak je Casper silný v hlavě. Pokud ano, Rune pro něj nemůže být překážka.
Reagovat
Krisboy
A zapije to rulandským modrým smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist