Konec jedné tradice. Wimbledon od roku 2022 ruší volné neděle

27. 4. 2021, 21:57
Aktuality 33
Nejstarší a nejslavnější tenisový turnaj Wimbledon ruší jednu ze svých tradic, od příštího roku už nebude první neděle volná. Den zvaný "Middle Sunday" měli organizátoři vyhrazený na údržbu trávníku mezi dvěma hracími týdny, ale díky technologiím to už nebude nutné. Novinku dnes oznámili organizátoři z All England Lawn Tennis Clubu.

"Od roku 2022, při stoletém výročí centrálního dvorce, se stane Middle Sunday trvalou součástí turnajového programu, takže z Wimbledonu bude čtrnáctidenní akce," řekl předseda klubu Ian Hewitt.

"Díky za posledních pět let vylepšené technologii trávníku a údržbě jsme schopni se postarat o kurty, zejména o ten hlavní, aniž by byl nutný celý den volna," dodal.

Wimbledon se od zbývajících tří tenisových grandslamů odlišuje v mnohém. Nejen travnatým povrchem, ale hrát se může jen v bílém oblečení, při nasazování do soutěže mužů se zohledňují i výsledky na trávě nebo právě volnou nedělí na konci prvního týdne.

S tím souvisí i takzvané Manic Monday, tedy "Šílené pondělí", během něhož se nahustil program a hrála se všechna osmifinále mužů i žen. Od příštího roku už budou tyto zápasy rozděleny stejně jako ostatní do dvou dnů.

Loňský Wimbledon se kvůli pandemii koronaviru nekonal, zrušen byl poprvé od druhé světové války. Letošní ročník má termín od 28. června do 11. července. Pořadatelé počítají s tím, že budou moci do hlediště pustit omezený počet diváků, v současné době je to čtvrtina kapacity.

Wimbledon se poprvé hrál v roce 1877, ženy se přidaly o sedm let později. Turnaj se nekonal pouze během obou světových válek. Tradice první volné neděle byla porušena v historii jen čtyřikrát kvůli špatnému počasí v letech 1991, 1997, 2004 a 2016.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

33
Přidat komentář
turista
Je to dobře. Nehrát tenis v neděli je blbost.
Reagovat
Vlk-v-trave
Tak Pe11a potreboval 8 setbolu, aby ten set zavrel...
Federer je 8. v zebricku, takze je mu blbe zavirat set na jiny pocet setbolu. Jasne...Ale jen aby to nepretapl s tim nadsenim fanouska... a zbyly jeste sily a hlava na tenis.
Reagovat
Vlk-v-trave
Pe11a MTO. A uz je ve faci... takze uvidime, jestli to zvladne.
Reagovat
Vlk-v-trave
Ted bude muset hrat ergonomicky ja Federer...:)
Reagovat
Vlk-v-trave
Pe11a vyhral set, Mlynar ani jeden, ale postupuje Mlynarisko.

Toz, Pe11a skrec. Ani po osetreni to moc neslo. Nastve. Zapas se vyvijel pro Kvida dobre...
Reagovat
turista
Mlynářovi mlýn dnes moc nemlel. Ale soupeř se nakonec semlel sám.
Reagovat
paddy
nebo ho spíš tak semlel, až odstoupil smile
Reagovat
turista
Možná.
Reagovat
steve79
Rogerovi kondice je prý stále špatná přiznává jeho trenér.
Reagovat
Krisboy
No vidíš, a teď k tomu ještě bude muset hrát v neděli, chudák.
Reagovat
smazaný uživatel
Vyhodou je, ze s paberkovanim na okruhu má 10 ročné skúsenosti, uz je ostrielaný a neuspechy vezme rutinérsky.
Reagovat
dadaft
třeba 2017 vyhrál dva GS, ty paběrko.
spíš bych řekl, že tady máme 10 let forehandových trapáren...
Reagovat
smazaný uživatel
Ok, tak 10-16 a 18-21 :)
Reagovat
turista
Paběrkoval, paběrkoval až je tam najednou číslo 103, což je ohromující číslo.
Reagovat
slacker
Jeste zrusit travu a nahradit ji kobercem
Reagovat
dadaft
smile
Reagovat
Grape
No nevím, jestli je to dobrý krok. Už tak ta tráva s koncem grandslamu nemá s trávou mnoho společného... A ještě bez dne volna..
Reagovat
steve79
Tady jde hlavně o TV práva. Tím, že nehráli v neděli, tak přicházeli o miliony z reklam.
Reagovat
Grape
Tak samozřejmě, chápu že je to především o penězích..
Reagovat
steve79
Tady jde hlavně o TV práva. Tím, že nehráli v neděli, tak přicházeli o miliony z reklam.
Reagovat
a.magerova
A ještě povolit barevné doplňky k té nudné bílé a bude to PARÁDA smile
Reagovat
Mony
to by ztratil na vyjímečnosti
Reagovat
tommr
vítám konec jedné slabomyslné tradice ... smile
Reagovat
Fandina
vzhledem k tomu, že šlo o odpočinek trávy uprostřed turnaje, mělo to logiku
Reagovat
Vlk-v-trave
tommr to vzdycky nesnasel, takze se to tezko zmeni:)
Ale ja jsem smutny, nejen kvuli trave, ale porad to melo sve kouzlo, kdy nedele vyrovnala pavouk a od pondeli zacinali vsichni spolecne druhy tyden v pavouku.
Konec Velke Ery spravedliveho GS, kde nedochazelo k tomu, ze se furt diskutovalo, kdo ma vetsi vyhodu pred finale... skoda...
Reagovat
Vlk-v-trave
Reagovat
Vlk-v-trave
Díky za posledních pět let vylepšené technologii trávníku a údržbě jsme schopni se postarat o kurty, zejména o ten hlavní, aniž by byl nutný celý den volna," dodal.

A proto to tam Fognini chtel vyhodi do povetri:D
Vzdyt je maji hotove po par dnech, hlavne jak tam hraji ty kopyta...antukari a betonari...nejake exhibice, kdy tam vyryva ten pomateny francouz Leconte normalne drny v kurtu, atp. :D
Reagovat
peRFect
Ale on pravdu má a myslím, že i proto je schopna ATP zařadit tisícovku na trávě. Dneska mají trávník neskutečně vychytaný - založení na oddrenážovaném podloží, topení i závlahu v trávníku, léty vyšlechtěné jílky, mašiny pro údržbu atp.. Je to vlastně neskutečná alchymie, aby těch 8mm trávy drželo tu nehoráznou zátěž, kterou dostává. Čest greenkeeperům.
Reagovat
Vlk-v-trave
Ale to vubec nerozporuji. Jde o to, ze muzes mit technologii jakou chces, ale je to porad zivy material, a kdyz na ty kurty pousteji kde co a kde koho, tak muzes mit modernich technik kolik chces, ale za par dnu je z toho bramboriste.

Celkem je potom usmevne, jak tam davaji keep off grass, aby tam potom nabehl na kurt Leconte, ktery si vydloubava drny, a nebo kopyta, ktere to stejne rozryjou behem jednoho zapasu...
...pomalu uz nikdo na tom neumi hrat. Otazke je spis zda travu drzet v ramci ATP.
Reagovat
lvicek
To je nahodou skvely napad :). Hraci budou muset na vedlejsim kurtu, pripadne na predchazejicim turnaji predvest, jak umi hrat na trave, a Wimbledonu se budou moct ucastnit jen ti, kteri projdou zkouskou :). Kopyta nepoustet!
Reagovat
Vlk-v-trave
Takova specialni kvalifikace:)
Reagovat
peRFect
Právě, že tou technologií si pomohou - resp. můžou pomoci. Dříve byli závislí jen na počasí, dnes jsou schopni trávník pěstovat i v zimě, být v růstu přes noc, cokoliv a neustále. Tím jej připraví daleko lépe a byť dostane nafrak, oraniště je z něj stále menší a menší. Samozřejmě, je pak otázkou jak hodně je to ještě ten přírodní trávník, ale nepochybuji o tom, že i antuka prošla značnou řadou inovací. Tzn. ano, vliv moderní technologie mají značný vliv.
Reagovat
smazaný uživatel
Dobrý nápad, je to ústretový krok najmä pre diváka. Všetky dni, kedy sa hrali pararelne veľké zápasy na GS sa postupne rušili. Viem, že na RG sa hrali niekedy dve mužské SF pararelne, zrušilo sa to. Super saturday v NY je tiež už len história. A pondelok v Londýne, kedy sa hralo súčasne 16 zápasov Grandslamu v jeden deň, nebol rovnako dobrý nápad, keďže človek musel vyberať medzi dvoma zápasmi, ktoré sa hrali v jeden čas, ktorému dá prednosť. Problém vyriešený.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist