Korda: Radek dokončil naši misi

20. 11. 2012, 11:23
Aktuality 55
V klidu u televize si Petr Korda vychutnal triumf českých tenistů v Davis Cupu. Radost bývalého druhého hráče světa byla dvojnásobná, protože vítězný bod získal v neděli jeho svěřenec Radek Štěpánek, jehož jméno pak pražská O2 arena skandovala vstoje.
Profily hráčů
Petr Korda

"Vidět, jak mu lidi tleskají vstoje, to pro mě bylo strašně příjemné. Pro mě to bylo dokončení naší mise," řekl Korda v telefonickém rozhovoru ČTK.

Korda, vítěz Australian Open 1998 a poslední český mužský grandslamový vítěz dvouhry, trénoval Štěpánka deset let. Loni se rozešli, ale letos po olympiádě se k sobě vrátili a výsledkem byl Štěpánkův vydařený podzim s vrcholem v Davis Cupu.

"Když jsem začal s Radkem před deseti lety pracovat, tak jsem říkal, že z něj chci udělat velkého tenistu. Řada lidí se klepala do hlavy, že jsem se zbláznil, ale Radek se teď zapsal do historie světového tenisu. Stala se z něj legenda a pro mě to byla velká radost vidět, že se to po nějakých škytavkách podařilo," řekl Korda.

Sám Štěpánek, vítěz čtyřhry na grandslamovém Australian Open a nejlépe osmý hráč žebříčku ve dvouhře, nedá na Kordu dopustit. "Odvedl se mnou neuvěřitelnou práci. Vděčím mu za rozvoj kariéry, nese nesmazatelný podpis na mém herním projevu a dneska tady stojím se salátovou mísou," řekl tenista.

Taktiku domlouvali na dálku
Po výhře v rozhodující dvouhře nad Nicolásem Almagrem, díky které Češi porazili ve finále Španělsko 3:2 na zápasy, stihl Korda Štěpánkovi jen pogratulovat textovou zprávou. "Ten moment jsem si moc užil," napsal Korda, který žije na Floridě. Do Prahy měl na víkend pozvání, ale kvůli rodinným povinnostem nemohl přijet.

Radek ŠtěpánekKorda viděl všechny zápasy, se Štěpánkem před každým probíral taktiku a po páteční prohře české dvojky s Davidem Ferrerem byl kritický. "Protože z domluvené taktiky hrál nulu," káral Korda. Až s Almagrem dokázal Štěpánek plnit jeho pokyny. "Když jsem viděl, jak hrál konečně po lajně a šel si dopředu, tak jsem viděl, jak to funguje. V důležitých momentech zahrál, jak jsme se o tom bavili," řekl.

Štěpánek požádal v létě Kordu o obnovení spolupráce a ten kývl po dvou dnech, které si vzal na rozmyšlenou. Korda jako jednu z prvních věcí vyměnil Štěpánkovi raketu a zároveň vyřkl cíl, kterým bylo dostat se na konci roku mezi dvacítku a třicítku ve dvouhře. "Což jsem bohužel nesplnil," řekl Korda při pohledu na žebříček ATP, v kterém se jeho svěřenec po Davis Cupu zastavil na 31. místě světa.

Podle Kordy může Štěpánek, který koncem listopadu oslaví čtyřiatřicetiny a je jedním z nejstarších hráčů na okruhu, ještě hodně ukázat. "Má na víc a může mít dvě fantastické sezony, třeba tu příští i nejlepší v životě," řekl Korda.

"Záleží, co tomu bude chtít dát, jestli si udrží motivaci a disciplínu, s tím měl největší problémy. Je důležité, aby zůstal na pomyslné vlně, protože jeho je hra nepříjemná a může zlobit," doplnil.

Vítězství v Davis Cupu považuje Korda za jeden z největších úspěchů českého sportu. "Může to být historicky lepší než Nagano, protože bylo vidět, jak moc veřejnost na takový sportovní úspěch čekala. Nejdůležitější teď je, aby si to národ užil, protože to je to bombastické," řekl Korda.

pva, ČTK

Komentáře

55
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
weak
...když byl tenkrát KORDA přistižen pri dopingu, nejprve uváděl, že se mu látka dostala do těla ze zubní pasty... všichni se mu tenkrát smáli (nejvíc boda ulihrach)... potom KORDA přiostřil a prohlásil, že svůj dopingový případ vysvětlí v knize, na které pracuje... a že se tam dočteme věci, kterým se budeme divit a některým z toho bude pěkně horko...
žádná taková kniha dosud nevyšla!!
PETR KORDA byl jeden z nejtalentovanějších tenistů české historie (talentem na úrovni tomáše berdycha) - o tom není pochyb... ale jinak to byl/je strašně hloupý člověk, dokázal to mnohokrát a připočítáme-li ten jeho dopingový megatrapas, tak bych tomuto pánovi absolutně zakázal jakkoliv kázat v médiich...!
Reagovat
smazaný uživatel
Jedno nej měl určitě. Byl nejhubenější tenista české historie.
Reagovat
smazaný uživatel
S Petrem jsem chodila do třídy na gympl. Nevím, jak ho znáš, ale hloupej rozhodně nebyl. Vždy věděl, co chce a za čím jde.
Reagovat
smazaný uživatel
...hele Borowitz...hrál si někdy tenis ? pokud ano, je to ksmíchu, pokud ne, jeto smutný. Než něco plácneš, zesumíruj si to v kedlubně, Vy vole...
Reagovat
Stan_Borowitz
Promiň, prosím, při tvé zjevné inteligenci a vzdělání, jež se odrážejí v úrovni tvého projevu, z něhož každý na první pohled pozná, že ty to máš v hlavě opravdu, ale opravdu "zesumírované" - mám dotaz. Nemělo by to být obráceně?
Reagovat
smazaný uživatel
Hele, souboj dřevin. Fandím Borovici.
Reagovat
Sonja
:-D

http://i.idnes.cz/10/111/cl6/APO36db4c_VFkampan.jpg
Reagovat
smazaný uživatel
:) Ale jinak válku moc nemusím.
http://images.wikia.com/necyklopedie/images/5/5d/Milenci.jpg
Reagovat
smazaný uživatel
Korda na rozdíl od většiny sportovců nezačínal odpověď na dotaz novinářů slovy ...tak samozřejmě... ale: ...já si myslim si..., a pak to použil skoro v každé druhé větě. Pamatuji, jak nám přišlo vtipné: Já si myslim si, že nevim jak se to do mě dostalo, ale já si myslimsi, že po tak těžkém zápase jako byl te s xxx do mě něco napíchají. Je to věta, kterou přesně takto neřekl, ale tehdy jsem byl překvapen informací o používání preparátů injekčně i když ne nutně zakázaných. Nevím, jak je to dnes.
Reagovat
Frick
Proč vlastně nehrával DC?
Reagovat
seshitec
seš mongol??? Korda přijel pokaždý, jen bohužel k sobě neměl tou dobou nikoho dalšího, tak vždycky vypadli ve čtvrtfinále.
Mimochodem jednou v americe roku 1992 porazil i Samprase jenže pak dostal Nováček od Agassiho 2kanáry a jeli sme domů
Reagovat
smazaný uživatel
proč hned nadávky, Mirku ? Preferuješ beton či antuku..modrou, US zelenou / především Jižní Karolína /, nebo něco jiného ?)
Killing Joke - Love Like Blood - Sonisphere Festival 09 UK HQ
http://www.youtube.com/watch?v=eBS8kpspMNA&feature=related
Reagovat
smazaný uživatel
S Tomem Šmídem hrával čtyřhru, a že to byla kolikrát paráda!
Reagovat
smazaný uživatel
Jeho kariéru doprovázel také pozitivní dopingový test. Ve Wimbledonu 1998 byla v moči zjištěna přítomnost zakázaného anabolického steroidu nandrolonu. Následoval roční trest (zkrácen z automatické distance dvou let) a odebrání bodů.
Reagovat
Stan_Borowitz
A byl to neuvěřitelně nafoukaný frajírek a snad nejnesympatičtější tenista historie českého (československého) tenisu...
Reagovat
rod_laver
na nález se dá nahlížet různě. I v důsledku nečetných dopingových kontrol - může se jednat jak o spekulace "východoevropského" hráče, který prostě šel účelově na testy nebo si to jinak neumím vysvětlit. Nandrolon má nejdelší detekční dobu ze všech steroidů, dnes 24 měsíců a předpokládám, že každý z realizačního týmu Kordy to věděl. Takže buď se netestovalo vůbec či pofiderně nebo byl zájem jej zdiskreditovat.
Reagovat
Stan_Borowitz
No, nevím. Není řeč o době Roda Lavera, ale o roce 1998. To není zase tak dávno, nepovažoval bych to za dobu kamennou.
Reagovat
Fandina
A ty si myslíš, že on potřeboval dopovat? Že by bez toho nezahrál?
Reagovat
rod_laver
neberu to za dobu kamennou, mám za to, že v té době se dávno sypalo v tenise ve velkém, a jak se psalo už vícekrát, tenis se zrovna moc netestuje a kdo ví, s jakým předstihem se hlásí, že někdo testován bude. Samozřejmě pochybuju, že by dnes někdo dával nandrolon + AS jsou dál, nicméně mi jde o princip. Nandrolon se aplikuje injekčně, moc dobře věděl, do čeho jde, stejně jako realizační tým věděl o délce detekce. Nikdo tady z nás neví, jak přesně test dopadl - jaké množství bylo nalezeno, od čehož by se dalo mnohé odvodit apod..pozdě bycha honit, jen bych z něj nedělal dopingového hříšníka, nějakého vyvrhele, který jako jediný sypal.
Reagovat
Stan_Borowitz
Já nevím, proč to bral. Zeptej se jeho, třeba to to řekne.
Reagovat
Stan_Borowitz
Nikdo z něj nedělá vyvrhele, ale měl pozitivní test? Měl. Dostal za to trest? Dostal. Taková jsou fakta.

Takové to omlouvání a zpochybňování typu "kdoví kdo, jak a proč to měřil", "potřeboval bych vědět, kolik bylo naměřeno" a podobně je alibismus, to se na mne nezlob. Ty testy nedělají a nevyhodnocují žádní hlupáci a nepochybuji, že problematice dopingu rozumějí daleko lépe než diskutéři na webu.
Reagovat
Fandina
Stan_Borowitz samozřejmě, že toto je velký problém a tenkrát bylo ohledně toho dost nejasností, protože on měl dostat jako každý jiný dva roky, ale nakonec mu to bylo sníženo na jeden a to kvůli neprokazatelnosti důkazů. Divné. Co se týká tebe, tak když něco přesně nevíš, tak o tom nemluv ... úsměv
Reagovat
Stan_Borowitz
Kdyby byly důkazy neprokazatelné, tak by mu nedali žádný trest a omluvili by se mu. Nebo by dostal víceméně symbolický trest jako třeba Bogomolov. On trest dostal "v polovině trestní sazby", a to se nevinným obvykle nedává.

Já vycházím z ověřených a dostupných informací, ty z nedoložených spekulací o "neprokazatelnosti důkazů". Tak kdo z nás dvou by měl mlčet?
Reagovat
Stan_Borowitz
Sporting drugs test failures - eight most unusual explanations, from veal to Vicks inhalers.

Petr Korda, tennis player
Drug: Nandrolone
Explanation: The Czech left-hander, who was once ranked No 2 in the world, had a novel excuse for why the banned steroid nandrolone was found in his system during the 1998 Wimbledon tournament ? his penchant for veal. While young calves are fattened on the steroid, experts said that Korda would have needed to have eaten 40 of the animals a day to have inge.sted the levels found in his body.
Result: A one-year ban, which effectively brought his professional career to a close.

Překlad nejdůležitější části: Experti potvrdili, že by Korda musel sníst čtyřicet telat denně, aby trávícími orgány vstřebal hladinu (nandrolonu), která byla zjištěnav jeho těle...
Reagovat
Fandina
Stan_Borowitz přečti si nahoře v závozce že trest byl zkrácen z automatické distance dvou let. Byl-li nález, měl mít dva roky, ale ono mu to bylo zkráceno na rozdíl od zvyklostí a v té době se právě spekulovalo, proč to tak bylo. Divné.
Reagovat
Fandina
Stan_Borowitz já jsem ti tu už jednou psala, že jsem ten poslední, který se tu chce měřit s tvým filosofováním a pohledem na svět. Mluvím o spekulacích, ty za se o nálezu. Těžko se spolu dohodneme.
Reagovat
Stan_Borowitz
Prahová úroveň pro prohlášení testu za pozitivní je u nandrolonu 2 nanogramy na mililitr moči, Kordovi bylo zjištěno 40 nanogramů, tedy dvacetinásobek. To rozhodně není "neprokazatelný důkaz"...
Reagovat
Fandina
Stan_Borowitz asi neumíš číst. Spekulace jsou proč mu ten trest byl snížen.
Reagovat
Stan_Borowitz
Ono to ale bylo úplně jinak. On mu trest nebyl zkrácen, nandrolon byl tehdy "Class One Substance" a za ty byl tehdy při prvním nálezu trest zákazu činnosti na jeden rok. Ten taky Korda od ITF dostal, ale odvolal se s tím, že "netušil, jak se do jeho těla nandrolon dostal" (dvacetinásobek povoleného množství!). Odvolací panel původní rozhodnutí ITF o zákazu zrušil a chtěl Kordu potrestat jen odnětím bodů a prize money za WB.

Proti tomu se zvedly velké protesty u veřejnosti i samotných hráčů, kteří dokonce hrozili bojkotem následujícího AO, pokud tam bude Korda hrát. Proto se ITF odvolala ke Sportovnímu arbitrážnímu soudu v Lausanne a ten potvrdil původní rozhodnutí ITF o jednoročním zákazu.

Toť vše. Stačí se seznámit s fakty a nefantazírovat na základě neopodstatněných spekulací.
Reagovat
Fandina
Stan_Borowitz tak to je dobře, že sis dal tu práci s tím zjišťováním a došel jsi k závěru, že to byl a je problém. O ničem jiném jsem od začátku nepsala ... úsměv
Reagovat
Stan_Borowitz
Ano, byl a je to velký Kordův problém, že dopoval. Pak byl a je tvůj velký problém, že jsi tady ve snaze obhajovat neohajitelné lhala a vymýšlela si nesmysly o snižování trestu a neprokazatelnosti důkazů.

Takže - řečeno tvými slovy, když něco přesně nevíš, tak o tom nemluv ... úsměv
Reagovat
Fandina
Stan_Borowitz ale prosím tě, nikoho jsem neobhajovala, psala jsem od začátku, že je to problém, špatně čteš a domýšlíš se co si myslí druhý jako vždycky v tvém případě a navíc vždycky negativně, napadá tě lhaní ne spravedlnost atd. Ale to je s tebou pořád dokola. Negativista až na půdu a posílám ti pozitivní úsměv, to pomáhá ... úsměv
Reagovat
Stan_Borowitz
Ano, lhát se může i s úsměvem, ale nesmí být o té lží o pář řádků výš důkaz:

"...a tenkrát bylo ohledně toho dost nejasností, protože on měl dostat jako každý jiný dva roky, ale nakonec mu to bylo sníženo na jeden a to kvůli neprokazatelnosti důkazů." Konec citátu nicku Fandina z 21.11.2012 11:15. A úsměv...
Reagovat
Fandina
Stan_Borowitz zbytečné dohady s tebou. Mysli si, že máš pravdu, já si myslím, že mám pravdu já a zatím jsi mě nepřesvědčil o ničem jiném. Trest se měnil a tím zpochybnil všechno. Kdyby toho nebylo, nebyly by pochybnosti. Nic víc nic méně jsem nepsala. Mysli si o tom co chceš. Je to realita.
Reagovat
Stan_Borowitz
na tom, že lžeš a vymýšlíš si přece není nic negativistického, když to děláš s úsměvem. Svět je přece takový, jaký ho chceš vidět, k čertu s nějakou pravdou. Pozitivně, hlavně pozitivně. Nekoukej na mne tak negativisticky, když já na tebe koukám pozitivně. Ať je to v rovnováze.
Reagovat
gigin
Reagovat
Stan_Borowitz
to je jinak. Bez ohledu na to, co si myslíš ty, já jsem doložil důkazy, kdežto ty si jen bohapustě vymýšlíš a kličkuješ. To je realita a ostatní jen pseudorealita odehrávající se ve tvé hlavě. Tak to je a to, že tuto skutečnost odmítáš uznat, svědčí právě o TVÉ naprosté absenci pokory. O čemž už ostatně byla řeč.

Když se na to mám podívat pozitivně a s úsměvem, tak bych řekl, že jsi zřejmě docela dobře napsaný program, který se ale občas zacykluje a potřeboval by ještě odladit...
Reagovat
Fandina
Stan_Borowitz ty máš problém, že ať mi napíšeš co chceš, tak se prostě sekneš. Ty píšeš, že já si myslím toto a já si myslím úplně něco jiného a vždycky když argumentuješ, tak mě prostě nepřesvědčíš. Naopak pořád přibývá něco, abych s tebou nesouhlasila. Od začátku píši, že se jedná o problém a těmi tvými argumenty se ten problém ještě zvětšuje a narůstají pochybnosti, jak to vlastně bylo a to že pro tebe je všechno jasné tak to je ten rozdíl mezi námi a u tebe je vždycky všechno jasné a vždycky negativně jasné, jako kdyby všechno na světě bylo negativní a to přetrvává v diskusi s tebou a prohlubuje se to ... úsměv
Reagovat
Stan_Borowitz
Zase asi nějak špatně čteš. Kde jsem napsal, co si ty myslíš? Jen jsem zkopíroval to, co jsi napsala v 11:15. O tom, co si myslíš, tady píšeš pořád jen ty, obvykle každou chvíli něco jiného, jen abys nemusela pokorně uznat, že nemáš pravdu.

Krom toho, Kordovi žádný trest nezměnili, oni mu potvrdili ten původní. Asi fakt neumíš číst.
Reagovat
Fandina
Stan_Borowitz a co je tento tvůj odstavec v příspěvku v 15:14 - Bez ohledu na to, co si myslíš ty, já jsem doložil důkazy, kdežto ty si jen bohapustě vymýšlíš a kličkuješ. To je realita a ostatní jen pseudorealita odehrávající se ve tvé hlavě."
Jak píši pořád, ty neustále píšeš o mě, co si myslíš a já takhle vůbec neuvažuji, takže jsi prostě neustále v autu a navíc to ani nepochopíš. Těžká diskuse, nicméně, trvám si na svém ... úsměv
Reagovat
Stan_Borowitz
Napsala jsi dnes v 11:15 toto: "bylo ohledně toho dost nejasností, protože on měl dostat jako každý jiný dva roky, ale nakonec mu to bylo sníženo na jeden a to kvůli neprokazatelnosti důkazů." Ano. Je to pravda? Není. Pokud to není pravda, pak je to co? Lež nebo bohapustý výmysl. Čemu na tom nerozumíš?

Krom toho, jak myslím a proč hodnotíš už odedávna ty. Že myslím negativisticky a tak. Proč bych tedy nemohl i já hodnotit to, jak myslíš ty?
Reagovat
Fandina
Stan_Borowitz podívej, vždycky, když se něco takového objeví, tak je to problém. Pokud jsou tam nejasnosti, změny rozhodnutí, tak je to ještě větší problém. Já jsem nic jiného nepsala a nic jiného k tomu nemám. Jinak samozřejmě, že já si o tobě myslím, že jsi negativista a jiný si myslí něco jiného, ale tak to v životě chodí. Navíc tě neznám a jen uvažuji jak vždycky píšeš o různých událostech tady na webu a že už jich bylo ... úsměv
Reagovat
Stan_Borowitz
Jak píši pořád, ty neustále píšeš o mě, co si myslíš a já takhle vůbec neuvažuji, takže jsi prostě neustále v autu a navíc to ani nepochopíš. Těžká diskuse, nicméně, trvám si na svém ... úsměv

Tím končím. Už se to točí v kruhu a já nechci být zacyklený program.
Reagovat
Fandina
Stan_Borowitz taky tak ... úsměv
Reagovat
smazaný uživatel
... výtlem s vyplazeným jazykem
Reagovat
smazaný uživatel
Dělala jsem jinej sport a v moči mi jednou našly taky nějaký látky, co se do mne mohly dostat jen injekčně. NIKDY jsem nic nebrala ani žílně ani jinak a kontrolní test byl OK. Dodnes nevím, jak to tenkrát bylo. S mou psychikou to zamávalo a v hlavě mi to leží ještě teď, a to už je to 27 let. Tenkrát jsem Petrovu aféru nějak nezaznamenala, ale kdo ví, co a jak bylo.
Reagovat
Bob
to zase budeme půl roku číst o Štěpánkovi, dokud nezačně zase všechno kazit a prohrávat zápas a zápasem, letošní sezonu není opravdu nijak slavná. 29/27. Měl by udělal větší radost, kdyby se do jeho hry dostalo trochu více toho fair play.
Reagovat
Jan
No a co, DC se nevyhrává každý den a každý rok. Tam se vyznamenal, má na to nárok.
Reagovat
Bob
ale vždyť jo, to mu nikdo nebere.
Reagovat
Jan
Kdyby už nic nevyhrál, je nesmrtelný. A v DC odehrál spoustu dobrých zápasů. Tomáš to samé.
Reagovat
ReadyTeddy
Přesně tak, nevím proč pořád někomu vadí, když se píše o úspěchu. Však je třeba si ho náležitě užít, pauza byla dlouhá! A psát furt se o Radkovi určitě nebude.
Reagovat
smazaný uživatel
No to snad neni pravda,kdy ze to jsme vyhrali DC? Je to presne dva dny a uz takovy prispevek. No to je ta povaha ceska, blbe remcat je tak snadne, Ja se pripojuji k tem, kteri si to vitezstvi patricne uzily, protoze to byla vyjimecna chvilka a kdo nam ji dovede udelat, tak si zaslouzi jen pochvalu a ne zase takove rypani. Ze Vam to neni hloupe?
Reagovat
Fandina
JaroslavaA6 souhlas. Čtu si to vlákno a začal to Bob. Nechápu co vlastně ti fanouškové chtějí.
Reagovat
Bob
Tak za prvé, já Štěpánkovi jeho výhru neberu, je super, že vyhrál a jsem za to rád, za to si určitě gratulaci zaslouží. Já jsem jen apeloval na holý fakt, že jeho letošní bilance není nijak slavná. Že by mohl postě porážet světové hráče jako je Almagro častěji, než jen v DC, protože ukázal, že na to ještě má. Na co nejvíce jsem reagoval je jeho fair play hra, kterou předvedl třeba s Isnerem. To byl hnus. I přesto jeho výhru v DC na něho názor nezměním. Btw, nevím, neznám vás, ale od české povaze mi nic neříkejte. Já vím své, taky proto žiju tam, kde žiju.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist