Kr. Plíšková a Martincová v Nanchangu první zápasy zvládly

26. 7. 2017, 13:40
Aktuality 25
WTA NANCHANG - Kristýna Plíšková se v prvním kole turnaje WTA International v Nanchangu nečekaně nadřela. S až 134. hráčkou světa Su Jeong Jang bojovala skoro dvě hodiny a ve druhém setu musela likvidovat setbol. Česká favoritka nakonec zvítězila 6-3 7-6. Postupuje také Tereza Martincová, která v prvním kole udolala po téměř dvouapůlhodinovém boji 7-5 2-6 6-4 zdravotně indisponovanou Allu Kudrjavcevovou.
Kristýna Plíšková

Kristýna Plíšková ještě v neděli na turnaji ITF 80k v Olomouci bojovala o premiérový letošní titul. Ve finále podlehla Američance Peraové a rychle se musela přesunout do čínského Nanchangu, kde ji dnes na právě probíhající akci WTA International čekalo utkání prvního kola.

S náročnou změnou klimatických i herních podmínek se vypořádala úspěšně a přechod na tvrdý povrch zvládla, když v duelu o postup do druhého kola porazila Korejku Su Jeong Jang.

V prvním setu byla česká tenistka suverénní. Nečelila jedinému brejkbolu a proměnila dvě ze sedmi brejkbolových šancí. Ve druhé sadě nedokázala potvrdit rychlý brejk. V osmém gamu si nicméně vypracovala další náskok. Za stavu 5-4 ale zaváhala znovu, přestože na servisu disponovala třemi mečboly.

Jasný průběh zápasu se tak změnil v pořádné drama. Plíšková neudržela ani další podání a ve dvanácté hře musela likvidovat setbol soupeřky. Naštěstí pro Češku se jí povedlo hrozbu odvrátit a po necelých dvou hodinách si vynutit tie-break, v němž pátý mečbol proměnila ve vítězství.

O postup do čtvrtfinále bude nasazená trojka Plíšková, která momentálně figuruje v žebříčku WTA na svém maximu - 37. místě - bojovat proti Japonce Nao Hibinové.

Podobný scénář absolvovala také její krajanka Tereza Martincová. Dvaadvacetiletá Češka minulý týden ve Gstaadu došla do semifinále, vyrovnala tak svůj nejlepší výsledek na okruhu WTA a stejně jako Plíšková vylepšila své žebříčkové maximum.

Aktuálně 117. hráčka světa byla v prvním kole proti o 102 míst žebříčkově níže postavené Alle Kudrjavcevové favoritkou. Česká naděje však musela do tří setů a i přes zdravotní potíže Rusky bojovala o postup téměř dvě a půl hodiny.

V prvním setu uhrála o fiftýn méně než Kudrjavcevová, i přesto ale dokázala úvodní dějství urvat na svou stranu poměrem 7-5. Ve druhé sadě měla jasně navrch Ruska.

Za stavu 7-5 1-4 z pohledu Martincové přišel velmi dlouhý game, Kudrjavcevová po jedné z dvojchyb vyčerpáním padla na zem a nechala se ošetřovat. Ruska po pár minutách vstala a rozhodla se v zápase pokračovat. Náskok si nakonec uhájila a vynutila si rozhodující set.

V něm bylo k vidění celkem sedm ztracených servisů. Utkání ve finále rozhodlo to, že si Martincová dokázala v páté hře udržet podání. V dalších pěti gamech si totiž ani jedna z hráček servis neuhlídala.

Martincovou, která sama působila v průběhu utkání unaveně, očividně rozhodil i zdravotní stav Kudrjavcevové. Ve druhém kole ji čeká mnohem těžší soupeřka. O čtvrtfinále se popere s domácí Shuai Peng, jež v Nanchangu plní roli nasazené dvojky.

• WTA INTERNATIONAL NANCHANG •
Čína, tv. povrch, 250.000 dolarů
středeční výsledky (26. 7. 2017)
• Dvouhra - 1. kolo •
Kr. Plíšková (3-ČR) - Su Jeong Jang (Kor.) 6-3 7-6(4)
Martincová (ČR) - Kudrjavcevová (Rus.) 7-5 2-6 6-4
Kai-Chen Chang (Tchaj-wan) - Shuai Zhang (1-Čína) 6-4 6-7(6) 6-4
Xin-Yun Han (Čína) - Qiang Wang (4-Čína) 5-7 7-6(2) 6-3
Su-Wei Hsieh (Tchaj-wan) - Hozumiová (Jap.) 4-6 6-3 6-4
Ar. Rodionovová (Austr.) - Fangzhou Liu (Čína) 6-4 6-2
TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

25
Přidat komentář
Frick
https://www.facebook.com/pavel.novotny.399/posts/10155592775299521

No jen se přiznejte, jak jste si o mém statusu o "nepřepadení" Kvitové mysleli svoje! Chci do diskuse seznam těch, co jsou si jistí, že jsem mlátil prázdnou slámu atd.. Měl jsem od té chvile pár interesantních telefonátů a potřebuju všem navrat do hlavy, že jsem byl prga. Ne drga, ale prga! Né, chce být zajímavý, ale je zajímavý atd..
Nikdy ho nechytnou, tím jsem si jist! Petra podle mě jako jediná taky. Tedy dobrá zpráva tenisovému klubu do Prostějova: Odměnu sto tisíc vypsanou za informaci vedoucí k dopadení "pachatele" nebude třeba vyplácet!
Nechtěl by se někdo z těch "Petra je hodná holka, ty prase, dokaž to" vsadit, že ho nikdy nechytnou?
A potřeboval bych si promluvit o tom, zdali je hříšná myšlenka o Kvitové coby lhářce rovnou vstupenkou do pekla!
Může si mrdka jako já vůbec dovolit o tom spekulovat? A co na to Vetchý? A Jan Tleskač?
uvidíme...
teda toho pachatele určitě ne, jinak leccos ...
uvidíte...
Reagovat
EllNino
máš potřebu se neustále hrabat v hnoji ? ... mohl by z tebe být dobrý živočichář ...
Reagovat
Frick
Jsou to závažný informace. Novotný by nepsal píč.oviny...
Reagovat
Frick
Je fajn je pozorovat, jak se pomalu přibližují té stovce.

Terka M. je jí blíže, ale velká obhajoba 128 bodů z loňského Quebecu by jí mohla v září přibrzdit.

Bára K. je stovce o něco dále, ale až do Norimberku NIKDE neobhajuje více než třicet bodů a až do kvaldy o AO obhajuje jen jednociferné obhajoby, s jednou vyjímkou v podobě vyhrané kvaldy o Quebec...
Reagovat
bIbec
tak ukazuje to race žebříček, kde má ta Bára lepší výchozí pozici a ani člověk nemusí moc študovat ty obhajoby. Při udržení výkonnosti od začátku roku má Bára větší šanci zakončit rok v top 100 jak Tereza.
Kdyby alespoň jedna z nich nemusela hrát kvaldu AO, bylo by to super.
Reagovat
bIbec
teda rozdíl je 48 bodů, což jde smáznout jedním solidnám výsledkem. Ale dosáhnout toho solidního výsledku nemusí být jen tak. Chce to i trochu štěstí.
Reagovat
bIbec
a nutno říct, že Bára je v té výhodnější pozici taky kvůli tomu zápasu se Siegemund. To je právě to štěstíčko.
Reagovat
Frick
Asi tak nějak.

Ale tedy - tomu třetímu sledu (kam nepočítám Vondroušici - ta si jede svou) se vskutku nedaří prolomit tu kvaldu (nejblíže jejímu zdolání byla nyní dlouhodobě zraněná Bára Š. ve Wimblu 2016), tak by bylo celkem fajn to vyřešit tím nejelegantějším způsobem - postupem přímo.
Reagovat
Frick
http://wtafiles.wtatennis.com/pdf/calendar/WTA_Calendar_2018.pdf

Pouze se Tokyo INT přestěhuje do Hirošimy, jinak vše při starym. Zatim(?)...
Reagovat
fialka
Gratulácia českým dievčatám. Držia sa dobre. Bilancia 5 výhier 3 prehry, z toho 2 duely, v ktorých sa navzájom vyradili. Naše baby 1 výhra 2 prehry, čo už. Ešteže to zachránila Shantal Škamlová.
apropo, to je strašné meno. To už fakt tí rodičia nevedia nájsť "normálne" krstné meno. Veď slovanských je habadéj. :)
Reagovat
sprchon
Chantal, ne Shantal. Je to zajímavý, no. Ani nevím, jak se to čte. :D Ale koukat se na ni dá. ;)
Reagovat
aligo
šantal
Reagovat
fialka
tak, tak, preklep. Fans ju volajú Šantalka, bohvie ako na ňu volá mamička.
Reagovat
horska.kraslice
Někdo z rodičů se zřejmě zhlédl v Chantal Poullain (jednu dobu Polívkové).
Reagovat
fialka
Aj to je možné. Podobne ako Ernests Gulbis vraj dostal meno po Hemingwayovi aj keď s pridaným "s" na konci. Vraví sa, ale či je to tak, vedia iba rodičia. ;)
Reagovat
horska.kraslice
Tak tak.
Jsou ale i mnohem horší rodiče:
http://www.tyden.cz/rubriky/domaci/dva-winnetouove-v-panelaku-a-bajna-petiletka-koniprdova_347819.html
Reagovat
tommr
v článku se sice píše hlavně o zdravotní indispozici Rusky, ale i Tereza měla nějaký problémy a po zápase si ledovala břicho. To by mohlo vysvětlovat proč hrála v závěru tak nedůrazně ... :(
Díky dnešní výhře si Tereza opět o trochu polepší v žebříčku a posune se už na 111.místo což je její nové kariérní maximum ...
Reagovat
horska.kraslice
Tereza je bojovnice, to se mi na ní líbí. Dnes ji asi limitovalo zranění, jak píšeš, a je moc dobře, že to ubojovala. Když už podstoupila tak dlouhou cestu, aspoň nevyšla bodově naprázdno. S Peng Shuai by se musel stát malý zázrak, aby Tereza bodovala, buďme realističtí.
Reagovat
horska.kraslice
To jsou tedy zase dramata.
Kristýna, no co napsat, zřejmě klasika, druhý set ve stadiu hlubokého spánku, tentokrát pro změnu naštěstí s dobrým koncem.
Tereza byla sice papírově (žebříčkově) favoritkou, ale ve skutečnosti Kudrjavceva je bývala hráčka na pomezí padesátky, co se letos v dubnu vracela po půlroční zdravotní pauze. Ten zápas musel být hodně divoký, popis budí hrůzu, snad to Kudrjavceva přežila bez újmy na zdraví a na Tereze to nezanechá psychický šrám. :-)
Reagovat
tommr
sice postupuje, ale ve druhým setu si opět zbytečně zkomplikovala život - ty její mentální výpadky se už stávají pověstný ... :(
Do žebříčku si dneska sice žádný plusový body nepřipsala, ale přesto se v něm posunula už na 35.místo což je její nové kariérní maximum. Nasazení na USO je tak zase o něco blíž ...
Reagovat
sprchon
Kdy se uzavírá žebříček pro USO?
Reagovat
tommr
nasazení se dělá podle posledního žebříčku před začátkem USO ...
Reagovat
sprchon
Aha, tak to je dobrý, to si to ještě Tynda může uhrát. ;)
Reagovat
Frick
Po Cinci...
Reagovat
Frick
Jinak Fasati tam s ní není. Pokud nemá jednovaječný dvojče jako jeho sverenkyne.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist