Kr. Plíšková si v Taškentu došla pro svůj první titul na okruhu WTA

1. 10. 2016, 13:04
Aktuality 48
WTA TAŠKENT - Kristýna Plíšková v uzbeckém Taškentu porazila ve svém prvním finále na okruhu WTA 6-3 2-6 6-3 loňskou šampionku Japonku Nao Hibinovou a ve 24 letech si připsala premiérový titul.
Kristýna Plíšková

Kristýna Plíšková měla slušný vstup do sezony, ale od dubna skončila na deseti turnajích WTA v řadě buď v prvním kole (sedmkrát), nebo již v kvalifikaci (třikrát). 

Ovšem nyní má za sebou životní čtyři týdny. Nejprve na podniku WTA 125k v čínském Dalianu získala i s dávkou štěstí svůj nejcennější titul a dnes v uzbeckém Taškentu své maximum ještě překonala. Na podniku WTA International s dotací 250 tisíc dolarů totiž slaví dokonce svůj premiérový titul na WTA Tour, na němž až dosud nebyla nikdy ani ve čtvrtfinále.

Kristýna PlíškováCestou za životním úspěchem si vítězka wimbledonské juniorky z roku 2010 připsala skalpy dvou nasazených Japonek Kurumi Naraové a obhájkyně titulu Nao Hibinové. Tu v dnešním finále zdolala 6-3 2-6 6-3.

Plíšková porazila o 22 míst lépe postavenou hráčku ve světovém žebříčku i ve třetím vzájemné duelu. V pátém gamu prorazila soupeřčino podání, v devátém to zopakovala a za 44 minut získala první set. Jenže ve druhé sadě přišla třikrát o své podání a bylo rychle srovnáno.

"Začala jsem asi myslet na to, jestli vyhraju. Špatně jsem servírovala a nervy tam byly," popsala Plíšková. Před třetím setem si zavolala na kurt na poradu trenéra Martina Fassatiho. "Uklidnil mě a řekl, abych zase začala hrát. Jinak bych to nevyhrála," řekla Plíšková.

V třetím setu obě hráčky vyhrávaly svá podání až do šesté hry, v níž Plíšková opět bodovala při servisu Hibinové. Japonka, která v semifinále přešla přes Denisu Allertovou, už odpovědět nedokázala.

"Dostala jsem nějaký talíř a hábit," popsala, co za triumf vedle finanční odměny obdržela. "Začala jsem věřit, že to můžu dokázat. A teďka, když mám první titul, tak budu mít klid, že se mě nebudou ptát, kdy vyhraju jako ségra," řekla Plíšková. Výhrou, i když z menšího turnaje, trošku vystoupila ze stínu svého dvojčete Karolíny, která hrála letos finále US Open a je šestá na světě.

"Nemyslím si, že by mi úspěchy ségry nějak pomohly, ten tlak tam je. Snažím se s tím pracovat a máme každá svůj tenis," řekla Kristýna, které Karolína k výhře hned pogratulovala.

Ve světovém žebříčku Plíšková vyletí ze 100. na 66. místo a o sedmnáct příček překoná své dosavadní nejlepší umístění. "Mám radost z prvního titulu a doufám, že se od toho konečně trošku odrazím někam ještě dopředu. Chtěla bych toho do konce roku vymáčknout co nejvíc," řekla Plíšková. V příštích týdnech by měla hrát turnaje v Linci a Lucemburku. "Pokud ještě uhraju nějaké body, tak už bych pro letošek skončila," řekla.

Voráčová prohrála finále ve čtyřhře

Renata Voráčová si dárek v podobě jubilejního 10. deblového titulu na okruhu WTA ke čtvrtečním 33. narozeninám nenadělila. Ve finále v uzbecké metropoli společně s Nizozemkou Demi Schuursovou prohrály s rumunsko-tureckou dvojicí Raluca Olaruová a Ipek Soyluová 5-7 3-6.

• WTA INTERNATIONAL TAŠKENT •
Uzbekistán, tv. povrch, 250.000 dolarů
sobotní výsledky (01. 10. 2016)
• Dvouhra - finále •
Kr. Plíšková (ČR) - Hibinová (4-Jap.) 6-3 2-6 6-3
• Čtyřhra - finále •
Olaruová/Soyluová (4-Rum./Tur.) - Voráčová/Schuursová (3-ČR/Niz.) 7-5 6-3
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

48
Přidat komentář
lars
Kvitko plne rozkvetlo na podzim. Jeho silna vune sfoukla zapach z Cibule :)
Reagovat
lars
* to melo byt v clanku pod Petrou
Reagovat
turista
Konečně to tam Kristýně spadlo ten titul. Bravo! Jen tak dál!
Reagovat
cheeky
Kristýna je hezčí než Kája, má jemnější rysy v obličeji.

Týna hraje pestřeji než Karolína

Hlava, hlava, hlava, tam bude mít Fassati ještě hodně práce.

Zbytečně vypouští míče, které by v poho měla, jen trochu popoběhnout. Je v tom ještě horší než Kája
Reagovat
VlS
Týna je hezčí - souhlasím, o kousínek
Týna hraje pestřeji - neřekl bych
Hlava, hlava .... souhlas
Vypouští míče hůř než Kája - rozhodně ano - tam je práce ještě víc než na tý hlavě, i když to souvisí

Přidám - Týna nemá jasnej koncovej úder
Týna má měkčí a pomalejší údery a nevivine takovej tlak jako Kája a pak nestíhá
Reagovat
VlS
Nevyvine proboha
Reagovat
sprchon
Tak tak. ;)
Reagovat
horska.kraslice
Taky to tak vidím.
Reagovat
cheeky
Jí máš pravdu Týna má měkčí a pomalejší údery a tolik nezatlačí jako Karolína. Ta absence koncovýho úderu je spíš o tom, že se bojí do toho fláknout nebo zahrát riskantně k lajně protože se bojí, že to zkasí. Když nabere sebevědomí a začne si věřit začne i zabíjet. Je to takový začarovaný kruh.

Moc bych Týně přál, aby se vyrovnala Káje. Musí to pro ní být hrozně ubíjející tohleto srovnávání, proč je o ségra o tolik úspěšnější, kor tím, že jsou dvojčata..
Reagovat
cheeky
zkazí..proboha, nakazil jsi mě :-D
Reagovat
VlS
Vem si na to Meldonium, to léčí vše od srdce, zaraženejch prdů, až po cukrovku. Nebo snad ne?;-))
Reagovat
horska.kraslice
Tak tak, to musí být hodně deprimující. A navíc se jí ještě připomíná, že ona (Kristýna) byla tou talentovanější.
Reagovat
EllNino
https://www.youtube.com/watch?v=IEnEb28KDt8

Se šmoulím komentářem Vlaďky Uhlířové :D
Reagovat
horska.kraslice
Ten uzbecký kroj jí sluší :-)
Reagovat
Frick
Lucka titul, Petra titul, Týna titul a našel se článek!
Reagovat
Jabadu
Sice si nepamatoval jeho obsah, ale nadpis a umístění ano.
:-)
Reagovat
Frick
A kavárna byla bytostně přesvědčena o tom, že neexistoval vůbec a byla to Milošova opilecká halucinace.
Reagovat
VlS
Kavárna spíš nevěřila v Patočkovo autorství a obdiv k Hitlerovi, v čemž nalezenej článek potvrzuje správnost názoru.
Reagovat
tommr
jsem rád, že se Kristýna konečně dočkala prvního WTA titulu. Jako WTA-titul by se sice dal označit i nedávnej titul z Dalianu, ale ten je v nižší kategorii (WTA 125) a navíc k němu Kristýna přišla za poněkud neštastnejch okolností. Titul z Tashkentu už ale nemůže nikdo zpochybňovat ... :)
Doufám, že ten titul jí povzbudí a Kristýna bude pokračovat v pěkný hře kterou v Tashkentu předváděla i nadále ... :)
Je zajímavý, že v Tashkentu získala v roce 2004 svůj první WTA titul i Nicole Vaidišová pro kterou to byl odrazovej můstek k hvězdný kariéře. Snad se něco podobnýho povede i Kristýně ... :)
Reagovat
Kozoroh
Oba tituly se srovnávat nedají. WTA 125 je na úrovni ATP challengerů.
Reagovat
smazaný uživatel
http://sport.idnes.cz/kvitova-titul-wu-chan-rozhovor-d33-/tenis.aspx?c=A161001_145835_tenis_bem po Pekingu prý jede domů, o Lucemburku neřekla ani slovo. Myslím že to má jen jako rezervu, Petra nejspíše chtěla do Lucemburku kvůli titulu, aby tahle sezona nebyla tak prázdná no ale titul má tak uvidíme zda ještě po Pekingu hrát bude já doufám že jo nejlépe v Singapuru a pak FC
Reagovat
Chrenda
Bezva, velká gratulace. Jen tak dál.
Reagovat
r176
Týně k titulu a až na jednu 50 tku nic do konce roku neobhajuje tak teď sbírat bodíky!!
Honza Šátral má set+ brejk tak do finále má dobře nakročeno!!
Reagovat
Frick
Vybavíte si nějakou hráčku, která by si na ojíždění těchto slabých INTů nějak fakt že zaměřovala, díky čemuž by se dostala poměrně vysoko, výše než by odpovídala kvalita její hry (což by se třeba prokazovalo na povinných turnajích, kde by se nedokázala v silné konkurenci řádně prosadit)?

Resp. která hráčka (Třeba z TOP 50 či spíše TOP 30) by do takovéhoto rámce nejlépe mohla zapadat?
Reagovat
bIbec
Sára Errani hodně objížděla menší turnaje i přesto, že byla relativně vysoko postavená v žebříčku.
Reagovat
Frick
Taky mne tahle napadla.
Reagovat
Frick
Tak třeba na konci roku 2014 byla 14. a v roce 2015 objela celkem 8 INTů s bilancí jednoho titulu, jednoho finále a třech SF....

V roce 2012 pak osm s bilancí 4 titulů a jednoho SF. Je ale třeba říct, že by bylo unfér jí v případě tohoto roku nějak shazovat na objížděčku INTů - na RG finále a i na hardech byla - dobrá SF na USO a ČF na AO.
Reagovat
bIbec
i když úplně nevím, jestli spadá do tý tvý definice. Uměla občas zahrát i proti opravdu dobrým hráčkám.
Reagovat
Frick
Tak byla 5., spíš jsem myslel tak hráčku od cca 15. do 35. místa...
Reagovat
r176
Napadá mě ještě Jankovič
Reagovat
skott
Jankovič je známá tím, že by si nechala provrtat kvůli centu i koleno. Ostudná budiž její minulosti světové jedničky například loňská účast v Nanchangu. Nicméně typickými druhořadými objížděčkami byli třeba Medina Garrigues, Shahar Peer nebo královna malých turnajů Anna Smashnova.
Reagovat
janek_da
Ta Smašnova mě zaujala bilancí 19:1 ve finále. S těmi malými turnaji máš u ní pravdu.
Reagovat
skott
málokdo dokázal svojí kariéru vytěžit na maximum tak jako Anna (15. místo na žebříčku + 12 titulů při extrémně záporné bilanci 5-42 s Top 10) Opravdová zeď, která skoro nekazila a navíc psychicky velmi odolná. Dost tenistek jí taky nesnášelo. Nebýt toho posledního Forest Hills tak vlastně skončila se 100% finálovou WTA bilancí, něco naprosto ojedinělého. Jinak ale na ITF nějaké prohry měla, 19-1 je asi z wiki, což není relevantní zdroj.
Reagovat
rusedski
Není to sice přímo odpověď na tvou otázku, ale přesto nemohu nevzpomenout našeho Adama Vejmělku, který se svého času specializoval na objíždění těch nejslabších desítek v zemích jako Rwanda, Uganda, Súdán, Pákistán či Írán (tam se mu dařilo nejvíc :). A tímto způsobem se dostal až někam ke 250.místu, což samozřejmě vůbec neodpovídalo jeho kvalitám. Když se pak vydal na challengery, tak prakticky všude vypadával v prvních kolech a moc pěkně se proti němu sázelo :)))
Reagovat
janek_da
http://sport.idnes.cz/diskuse.aspx?iddiskuse=A070824_091234_tenis_rou

:)
Reagovat
vrabejka
Jestli toto Kristýnu nenakopne k pořádným výsledkům tak už nevím co. Každopádně gratulace.
Reagovat
Frick
Nakopne jí to asi jako R32 loni ve Wimblu po skalpu Kuzněcovky nebo R64 letos na AO po skalpu domácí jedničky Sam.

Ale snad ne, no...
Reagovat
Frick
Kristýna měla ve třetim setu na svym servisu i občas trochu více štěstí, když jí Japonka pomohla supidními UE.

No ale dopadlo to dobře a Týna se naštěstí nepřidala ke Katce a Denče, které svoje prvé finále nezvládly.

Jsem rád, že opět došlo na moje slova, že se tyto "levnoturnaje" vyplatí objíždět. Ve Wuhanu by skončila tak ve druhém kole kvaldy.

I kdyby v něm ale vyhrála pět zápasů a došla až do ČF (což by zřejmě vyžadovalo skalp min. jedné vskutku kvalitní hráčky), tak by pořád měla jen 220 bodů, tj. o 60 méně...

Tady se to obešlo bez skalpu hráčky TOP 75!

Tak uvidíme, zda je to konečně otočení kormidla tím správným směrem. Ale mysleli jsme si třeba i loni po R32 ve Wimblu, že "už to půjde" a nešlo to. Mysleli jsme si to po Austrálii (byť byla toho rekordního R64 s olympijskou šampionkou věčná škoda) a taky to tolik nešlo. Ještě jednou to zopakuju - titul z WTA je super (na premiérovou vítězku jsme čekali 3,5 roku!), ale k jeho zisku nebylo třeba skalpu žádné špičkové hráčky.

I Denča může být (relativně) spokojená. Je to pro ni od AO nejhodnotnější výsledek.
Reagovat
cheeky
Prosimtě, tvoje slova jsou jen mlácení slámy, abys měl o čem kecat, spekulovat a být vidět.

Kdyby objížděly jen malé turnaje tak bys je kritizoval za to, že nejezdí na velké.

Krásně ses odkopal 22.9., když ses smál holkám za to, že se prihlásily do Lagosu.
Reagovat
Frick
Holky samozřejmě do Nigérie nejedou, jen mne pobaveně překvapilo, že tam vůbec byly napsaný.
Reagovat
smazaný uživatel
Hm letos na Eurosportu asi jen Linz :( hrůza, mohla by ho vysílat ČT ale to silně pochybuju
Reagovat
VlS
se chytá ta talentovanějši. z dvojčat. Přeju, aby ti to Kristýnko vydrželo a na ITF už kašli, pojď hrát s velkejma holkana.
Reagovat
Frick
Tak tohle bylo takový lepší ITF-ko
Reagovat
VlS
Pšššt, neříkej jí to !
Reagovat
Frick
Klárka měla před 4 rokama v Praze na ITF-ku -, 115, 73, 70, 22
Reagovat
Frick
Týna teď 130, 80, 104, 98, 78

Tak zase je fakt, že neměla žádnou úplnou "nehráčku". Všechny holky v TOP 130, přičemž v těchto Taškentech, Baku, Bogotách, Riách, Florianpolisů, Nanchangách, Lumpurech a Pattayích lze min. v prvních dvou kolech natrefit na hráčku mimo TOP 200 (v R32 samozřejmě i na úplně kohokoliv s WCMD)
Reagovat
Frick
Ta pomlčka značí Přádovou, která tehdy neměla žádný ranking.
Reagovat
Alois_Mlok
Pěkný úspěch. Japonka si zjevně myslela, že hraje s Karolínou, a neunesla to psychicky.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist