Krajinovič má za sebou životní půlrok. V raketovém vzestupu mu pomohl i Djokovič

7. 11. 2017, 10:55
Aktuality 1
Filip Krajinovič za posledních šest měsíců urazil velký kus cesty. Ještě v květnu byl na konci třetí stovky žebříčku ATP a během pouhého půl roku si zahrál premiérové finále na Masters a vyletěl o více než 250 míst na 33. pozici ve světovém hodnocení. Důvodů pro jeho raketový vzestup je několik. Jedním z nich je pomoc od krajana Novaka Djokoviče.
Profily hráčů
Filip Krajinovič

Filip Krajinovič zahájil letošní sezonu jak jinak než na challengerech. Na start na turnajích ATP totiž neměl žebříčkové postavení, a na některých challengerech dokonce musel do kvalifikace. První čtyři měsíce? Jediné semifinále. Pětadvacetiletý Srb ještě před půl rokem figuroval až na 294. místě žebříčku ATP.

A právě v květnu zahájil raketový vzestup žebříčkem, když z kvalifikace ovládl challenger v německém Heilbronnu. Další triumf přišel o měsíc a pár dní později opět na německé půdě, tentokrát v Marburgu. Třetí letošní titul vybojoval na začátku srpna v Itálii.

Zlepšenou formu Krajinovič potvrzoval i na dalších antukových challengerech a na konci září začal hrát vůbec nejlépe. Další trofej získal v Itálii a poté ovládl kazašskou akci. Během obou turnajů ztratil v deseti zápasech pouhých 46 gamů a rozhodl se, že po sedmi měsících zkusí kvalifikaci podniku ATP.

Vydal se tak do Moskvy a letos mimo challengery poprvé prošel kvalifikačním sítem. Nakonec skončil ve druhém kole na raketě pozdějšího finalisty Berankise.

Poslední letošní turnaj absolvoval v Paříži a jasně ukázal, že mu vyhovují i rychlejší povrchy a úspěchy může sbírat i mimo antuku. Na závěrečné akci Masters úspěšně zvládl kvalifikaci a naprosto senzačně došel až do finále, svého vůbec prvního na okruhu ATP.

Cestou za svým největším kariérním úspěchem porazil Sugitu, Querreyho, Mahuta a loňského finalistu Isnera. A měl dokonce blízko k titulu, jelikož ve finále se Sockem vedl 1-0 na sety.

Díky premiérové finálové účasti na okruhu ATP se vyhoupl o 44 pozic na 33. příčku žebříčku ATP. Za uplynulý půl rok tedy své žebříčkové postavení vylepšil o více než 250 míst.

A jedna z ingrediencí v Krajinovičově receptu na úspěch? Novak Djokovič. O pět let starší krajan, bývalá světová jednička a dvanáctinásobný grandslamový šampion, který se rozhodl svému mladšímu kolegovi podat pomocnou ruku.

"Novak mi několikrát pomohl. Jsme neustále v kontaktu. Kdykoli potřebuju poradit nebo si zatrénovat, tak je mi k dispozici. Dokonce mě pozval do Monte Carla, abychom spolu trénovali," svěřil se Srb.

"Je to pro mě hodně důležité. Takovou pomoc my mladí hráči potřebujeme. S hvězdami jako je Novak se každý den naučíte něco nového. Jak na kurtu, tak mimo něj jsem si vyzkoušel pár jeho rad v praxi a fungovalo to," řekl Krajinovič, jehož idolem byl vždycky právě Djokovič.

Ještě loni i první polovinu letošní sezony se rodák ze srbského Somboru pohyboval mezi 250. až 300. místem ve světovém hodnocení. Sponzoři už v Krajinoviče přestali věřit a rozhodli se s ním smlouvy neprodlužovat.

"Loni, když jsem byl okolo 250. místa, mi končily smlouvy s Nike, IMG a Wilson, nikdo nechtěl smlouvu prodloužit. Mysleli si, že už se nahoru nikdy nedostanu. Tahle situace mi dodala motivaci. Určitě toho teď litují," řekl Krajinovič.

TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

1
Přidat komentář
turista
Málokdo ví, že Novak Djokovič pomáhal také Janko Tipsarevičovi při návratu do profitenisu po rozsáhlé operaci nohy pro recidivu nezhoubného nádoru.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist