Kraťas Radka Štěpánka: Deset let v první stovce

30. 12. 2011, 17:15
Téma 5
Pánové z Tennis Areny si mě předcházejí, tak mi to připomněli:). Desátý rok za sebou jsem skončil v první světové stovce.
Profily hráčů
Radek Štěpánek (© Martin Sidorják)

To datum, kdy jsem do ní nakoukl poprvé, si pamatuju, bylo to 15. července 2002. Ještě na začátku roku jsem byl v propadlišti, až v šesté stovce žebříčku, ale za půl roku se mi podařil ohromný skok. Bylo to hlavně díky tomu, že jsem pořád věřil, že můžu hrát na té nejvyšší úrovni. Na začátku toho roku jsem požádal Petra Kordu o pomoc, která se pak vyvinula v desetiletou spolupráci.

Za těch deset let se toho v tenise změnilo strašně moc. Vyděláváme víc peněz, na druhou stranu máme větší režii; spousta špičkových hráčů má nejen kouče, ale i osobní kondiční trenéry, někteří fyzioterapeuty - a to všechno stojí spoustu peněz. Kondiční trenér je dnes základ, tenis je o fyzičce víc než kdykoli předtím. I konkurence je daleko větší. Změnilo se toho vůbec hodně: materiály jsou rychlejší a nabízejí jiné možnosti, špičkoví hráči kolem sebe mají týmy odborníků, tráva ve Wimbledonu je pomalejší než dřív...

I já jsem se změnil, musel jsem. Byly to jen detaily a především práce mimo kurt, ale bez nich bych nebyl tam, kde jsem.

Za těch deset let jsem zažil spoustu krásných chvil, ale největší zážitek je určitě každá výhra na turnaji. Na všechny tituly vzpomínám moc rád. Taky na finále Davis Cupu. Sice jsme v Barceloně prohráli, ale ta spanilá jízda byla nezapomenutelná a finále, to byl zážitek sám o sobě.

Vím, že se opakuju, ale za všechno, co jsem dokázal, musím ze všeho nejvíc poděkovat Petrovi (Kordovi). Dalo mi to hrozně moc a můžu z toho těžit pořád, i když jsme spolu před časem skončili, protože má jiné povinnosti a priority.

A co bude dál? Chtěl bych strávit s tenisem co nejvíc dalších let. Pořád mám chuť, tenis miluju, a dokud mi to půjde, budu se těšit na každé další (tenisové) ráno.

Radek Štěpánek

 

V prosincovém čísle Tennis Areny dále najdete:

Tennis Arena 12/2011 Češky ve fedcupovém nebi. Ohlédnutí za triumfem po 23 letech
Když přijde strach; co všechno způsobuje bláznivé zápasové obraty
Hledám ty správné karty, říká v rozhovoru trenér David Kotyza
Fotky slavných v dětském věku - poznejte je a vyhrajte ceny
Rady rodičům, jak vybrat ten pravý zimní turnaj

...a další zajímavosti a exkluzivní fotografie

Předplaťte si tenisový a lifestylový magazín Tennis Arena za pouhých 540,- na rok!

 

pva, Tennis Arena

Komentáře

5
Přidat komentář
smazaný uživatel
hezky :D jo a podívejte se na blog kamaráda http://tenniste.blog.cz/ :D
Reagovat
smazaný uživatel
Mnoho a mnoho zdraví a sil, stálou pohodu a neměnnou povahu a také to štěstí! Prostě ať se vše daří v příštím roce.
Reagovat
smazaný uživatel
Radku přeji mnoho úspěšných tenisových a osobních úspěchů, ocelové zdraví a zase finale min. Davis cupu...nebo OH? At to lítá tam, kam má.F.
Reagovat
smazaný uživatel
Jenom, kdyby jsi se nechoval jak sebestředný puberťák.
Reagovat
smazaný uživatel
To ti přeju!!! Hlavně hodně zdravíčka!!!!!!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist