Kraťas Radka Štěpánka: Za zranění mohou míče

3. 10. 2011, 12:55
Téma 5
Jestli vás překvapila ta spousta zranění na konci léta a během US Open, tak mám docela jednoduché vysvětlení. Hodně hráčů mělo problémy s horní polovinou těla. Se zády, s rameny, předloktím, zápěstím... Proto si myslím, že se na tom z velké části podepsaly špatné míče.
Profily hráčů
Radek Štěpánek (© Martin Sidorják)

V Americe jsme hráli během čtyř týdnů se třemi různými druhy balonů, z nichž měl každý úplně jiné vlastnosti a tvrdost. V Montrealu a v Cincinnati se hrálo s Penny, které byly - aspoň z mého pohledu - jasně nejhorší, ve Washingtonu s Heady a na US Open s Wilsony; ani ty nestály za moc. Davis Cup v Rumunsku s Dunlopy, to byl potom naprostý balzám.

Na mém zranění v oblasti ramene měly bezpochyby největší díl viny právě tenisáky. Diagnóza byla nekomplikovaná: zánět v úponu bicepsového svalu, zjevně z přetížení a špatných míčů. Už v Cincinnati jsem cítil, že mi rameno začíná tuhnout a věnoval jsem tomu každodenní péči, ale hrál jsem dlouhé zápasy, navíc s tupými míči, takže to bohužel skončilo zraněním a nedohraným zápasem... Myslím, že na příští hráčské schůzce o tom budeme mluvit. Hrát na každém turnaji s jinými míči je zkrátka špatně a je třeba s tím něco udělat. Tupé míče, které se navíc rychle ohrají a zpomalí, člověka nutí hrát mnohem větší silou a začít používat jiné svaly, které obvykle nezapojuje - právě z toho plynou všechny ty trable.

Naštěstí už jsem zase fit a chtěl bych pokračovat ve výkonech, které předvádím poslední tři měsíce a ještě se zlepšovat. Těším se do Asie i do hal v Evropě. Je to moje oblíbená část sezony, tak věřím, že se mi bude dařit a ještě se o pár míst na žebříčku posunu, abych byl na příštích grandslamech mezi nasazenými.

Radek Štěpánek
27. září, Praha

 

V říjnovém čísle Tennis Areny dále najdete:

Tennis Arena 09/2011 20 stran zajímavostí z US Open včetně exkluzivních fotografií
Invaze za úspěchy a miliony. Proč jsou Rusky tak úspěšné?
Amatérské soutěže: I vy můžete hrát o body do žebříčku
Detailní rozbor skvělého podání Brita Murrayho
Přehled her, které dětem zpestří tréninky a něco je naučí

...a další zajímavosti a exkluzivní fotografie

Předplaťte si tenisový a lifestylový magazín Tennis Arena za pouhých 540,- na rok!

 

pva, Tennis Arena

Komentáře

5
Přidat komentář
smazaný uživatel
Kdyby byly míče jenom jednoho stejného druhu na celý rok, klidně by mohly být nyní i ve škatulce horší, ale né nejhorší. Tenisté by si zvykli, přirozeně přizpůsobili, vč. i pletení raket a jejich vyvážení atd. Rozhodně mezi tenisáky schválenými pro ATP turnaje jsou hrozně velké rozdíly. Určitě to může způsobit zranění.
Reagovat
smazaný uživatel
nemyslím že je častou změnou míčků. spíš je to tím že některý druhy míčků jsou příliš tvrdý a těžký a ty způsobují ty zranění.
Reagovat
smazaný uživatel
To o těch míčích zní docela logicky! Jinak Radkovi přeji aby se mu dařilo dostát svých "slibů" a aby jeho hra byla úspěšná a stále lepší! Hodně zdaru! :)
Reagovat
dessperadoss
Myslím že na tom něco bude,ale zase je to trošku přehnaný
Reagovat
smazaný uživatel
Jenom bych měl takovou poznámku, že to určitě přehnaný není, jestli hraješ tenis, tak si zkus přejít jenom z ohraných Wilsonů na nový Wilsony, je to strašnej rozdíl a teď když mají oni měnit 4 naprosto rozdílný značky a druhy, a v jejich hracím tempu, musí to bejt opravdu obrovskej nápor
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist