Krejčíková má široký arzenál, proto má hodně taktických možností, řekl kouč

14. 6. 2021, 12:44
Aktuality 34
Stejně jako Janu Novotnou také trenéra Aleše Kartuse si tenistka Barbora Krejčíková sama našla. Před dvěma a půl lety u něj zazvonila, zprvu pracovali více na dálku, při koronavirové pauze trénink zintenzivnili a o uplynulém víkendu kouč ze Šlapanic slzel dojetím při grandslamových triumfech své svěřenkyně ve dvouhře i čtyřhře na Roland Garros.
Profily hráčů
Barbora Krejčíková

"Když jsem volal domů, tak jsem říkal, jestli to není sen a kdy se probudím, že to nemůže být pravda. Ještě mi to nedochází, co se za tři týdny podařilo," připomněl Kartus v rozhovoru s ČTK, že Krejčíková před cestou do Paříže vyhrála i dvouhru na turnaji WTA ve Štrasburku. "Prostě to byly tři týdny krásné práce, až na mix bez jediné prohry. To je neuvěřitelné," dodal.

Osmačtyřicetiletý Kartus sice vystudoval na Mendelově univerzita v Brně, ale konstruktérem se nikdy nestal. Srdce ho táhlo k tenisu a raději konstruuje styl a taktiku hry.

Řemeslo tenisového kouče se učil i od Jana Kukala. "Chodil jsem se na turnajích koukat na jeho tréninky. Začal být nervózní, přišel za mnou a ptal se: 'Proč mě chodíš okukovat?' Říkal jsem mu, že se chci učit od nejlepších. To se mu líbilo a pozval mě k němu domů," vzpomínal Kartus na dobu po svých 25 letech a čas, kdy jezdil za Kukalem do Boldogu u Sence na Slovensku. Třeba s bývalou tenistkou Lenkou Němečkovou. "Vysvětlil mi, jak funguje profesionální tenis," podotkl.

Jejich spojení s Krejčíkovou začalo před Turnajem mistryň v roce 2018. "Bára u mě taky zazvonila, tak jako u Jany (Novotné)," řekl Kartus, který má hlavní útočiště 700 metrů od domova na kurtech v SK Raketa ve Šlapanicích a jeho hlavním klubem je ŽLTC Brno.

Zprvu s Krejčíkovou trénovali převážně v Brně a sám na turnaje moc nejezdil. "Když byla na výjezdu, tak jsme vše řešili po telefonu. Já si vždy dodělal přes den práci v klubu a po večerech si pouštěl její zápasy, udělal rozbory a po telefonu jsme řešili, co by mělo a nemělo být."

Před rokem se svět kvůli koronaviru "zastavil". Nehrály se turnaje a Krejčíková tvrdí, že tehdy začal její vzestup ve dvouhře. "Přesně tak," souhlasil Kartus. "Bára jezdila do Šlapanic a začali jsme pořádně pracovat. Soustředili se na dvouhru, měla na ni konečně čas. Vyvrcholilo to loňským podzimním Roland Garros, kde jsem s ní byl," poukázal Kartus na loňské French Open, kde postoupila Krejčíková do osmifinále a díky tomu poprvé prorazila do stovky v žebříčku dvouhry.

Letos cestou za triumfem udivovala svět pestrou hrou. Variabilitou úderů. Tu už měla dávno, ale chybělo tomu singlové myšlení. "Když ke mně přišla, měla perfektně zmáklý debl, hraje čtyřhru promyšleně do detailu jako muži, ale u singlu mi přišlo, že se neorientuje, Dávali jsme dohromady její herní profil, abychom stanovili, jak singla vést. V tom byla počáteční největší potíž," řekl Kartus.

Právě možnosti tréninků v době covidu pomohly singlovou strategii nastavit. Testem, jak se Krejčíkové styl vyvíjí, byly třeba tréninky s Barborou Strýcovou a Petrou Kvitovou či zápasy na exhibicích, jako například ten s Karolínou Muchovou na antuce v Prostějově. "To bylo perfektní a bylo vidět, že by Bára mohla být konkurenceschopná," pronesl Kartus.

Od variabilní hry Krejčíkové se odvíjí i taktika. Kartus nastuduje co nejvíce zápasů soupeřek a pak to s tenistkou rozebírají. "Bára začne první, co viděla, co si myslí, že by mohlo být, a já to doplním a dáme to dohromady," prozradil Kartus a vyzdvihl tenisovou inteligenci Krejčíkové. "Je tak obrovská, že v podstatě sama dokáže analýzu udělat a málokdy se liší v mém názoru. Spíš ji doplním a harmonizuju. Má obrovskou výhodu v tom, že nehraje klasický dámský tenis, že má široký arzenál možností, proto se dá s taktikou velice dobře pracovat. Je tam hodně možností."

Jako klubový trenér častokrát nezažil atmosféru velkých turnajů. Proto pro Kartuse byl pařížských grandslam velkým zážitkem i náročnou štací. "Musím říct, že to ve mně docela vřelo. Je to něco nepopsatelného. Samozřejmě jako z trenéra ze mě musí vyzařovat klid, potřebuji hráči dodávat klid a jistotu. Ale musím říct, že v nitru jsem se klepal a poslední tři dny toho moc nesnědl, jak jsem byl nervózní. Divím se, že to Báru nesemlelo, to jsem čuměl," obdivoval Kartus.

Po mečbolu ve finále dvouhry kamery odhalily jeho dojetí v hledišti. "Nikdy by mě ani ve snu nenapadlo, že ve svých 48 letech bych se mohl něčeho takového dožít. Koučovat hráčku, která hraje finále Roland Garros. Je to nepopsatelný zážitek. Za ty roky, co trénuji, tak když padl ten poslední okamžik a my jsme dobyli Paříž, tak mi vyhrkly slzy," popsal své pocity.

Kartus věří, že Krejčíková dokáže novou situaci zvládnout, Její výhodou může být, že úspěchu dosáhla v pětadvaceti letech a ne v devatenácti jako třeba loni Polka Iga Šwiateková. "Bára má ještě jednu výhodu – je mentálně silná, v hlavě to má v pořádku. Ví, co chce. Bylo to vidět v zápasech. Myslím, že ji to nesemele. A pořád jí říkám, ať se od toho snaží oprostit."

Dalším turnajem úspěšné dvojice by měl být Wimbledon. "Musím se domluvit se šéftrenérem v klubu. Doufám, že to dobře dopadne a že budu moct. A musíme se do budoucna domluvit jak na počtu výjezdů, tak časově, co jsem schopen zvládnout. Vypadá to, že mě bude chtít u sebe. Vždy, když s ní vyjedu, mám pocit, že mezi námi chemie funguje," podotkl s úsměvem.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

34
Přidat komentář
smazaný uživatel
ako som uz napisal pred par dnami, velka skoda ze sa tohto celeho nedozila pani Novotna, velmi by ju to potesilo a bola by na barboru pravom hrda smile
Reagovat
lvicek
Z rozhovoru s Bárou: ?Navečer jsem si ještě musela jet vybrat šaty. Měla jsem pomocnici od Roland Garros. Bylo to docela náročné, protože tam měli módu 40 plus,? smála se grandslamová šampionka. ?Ale nakonec jsem vybrala jedny šaty, které mi sedly, a jsem moc ráda, že to tak vyšlo.?. To by mě teda zajímalo, kde pro ty šaty byla :D :D já mám teda problém s tím, že kamkoliv jdu, tak tam mají šaty 40 minus ;) ;). Sháněla jsem jedny formálnější v pátek a bylo to fakt hrozný, všude takový nějaký divný haderky tak maximálně k rybníku, no byla to dost fuška.
Reagovat
blixa
Nesmíš nakupovat v Pařížský ale v Paříži smilesmilesmile
Reagovat
lvicek
V Paříži ani v Pařížský normálně nenakupuju, ale jestli tam mají šaty 40 plus, tak to budu muset přehodnotit ;).
Reagovat
smazaný uživatel
smilesmile
Reagovat
smazaný uživatel
Mariismile
Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel
Fotka hezkásmilesmile
Reagovat
smazaný uživatel
Jinak Maruška Bouzková dokončuje obrat v Birminghamu.
Reagovat
slacker
Konecne se dostala pozornost i jejimu soucasnemu trenerovi. A moc pekna fotka pozovani s poharem. nevedel sem ze ma tak dlouhe krasne vlasy.
Reagovat
smazaný uživatel
smile
Reagovat
lvicek
Jj, fotka u Eiffelky je moc pekna, obleceni ji slusi a tenhle uces ji zjemnuje rysy obliceje. Jen trochu moc ostreho slunicka do tvare, jinak je to moc pekna fotka :).
Reagovat
smazaný uživatel
smile
Reagovat
darek.vrana
Přijde mi, že tam vypadá skoro jako Karolína Muchová.
Reagovat
Ela-fon-isi
Mně taky.
Reagovat
jirkaS
pro fanoušky lepší rozlišenísmile
https://pbs.twimg.com/media/E31RzSRXoAEnqy9?format=jpg&name=large
Reagovat
Jan
Trenér se bojí, aby ho nepustili na Wimbledon ... smile
Reagovat
Mony
Za Plíškovou jezdí trenér přes celou zeměkouli a za GS vítězkou trenér musí přemlouvat šéfa ve Šlapanicích, aby jí mohl občas doprovodit!smile
Reagovat
smazaný uživatel
smile paradox
Reagovat
Mony
spíš se vyplatí hledat trenéry po vesnicích, než za miliony po světěsmile
Reagovat
smazaný uživatel
asi to není jen o trenérovi. 1. zdraví, 2. chuť něco dělat. Bára je hračička, baví jí to a povaha kliďas. Prostě se to sešlo. Není to 100%, ale je toho dost.smile
Reagovat
blixa
Tak asi s ním má nějakou smlouvu a nějaké závazky. Životnost trenérů top tenistek je krátká a asi pan Kartus nechce jít do rizika, že bude vyhozen a nebude mít práci, aby rozvázal všechny dosavadní vazby.
Reagovat
Petr_Fisk
Nepodceňuj Šlapanice, ségry Šafránkovi byly taky Šlapaničačky.
Reagovat
smazaný uživatel
Marie Bouzková má kondičního Vydru. Nebo? Jinak 1. st je pryč.
Reagovat
smazaný uživatel
myslím, že Bára zdůrazňuje Janu Novotnou, protože mediálně se to více ujme než obyčejný příběh s obyčejným trenérem. Ale myslím, že on si zaslouží daleko větší chválu a pozornost , než jaké se mu do této chvíle dostalo. Být asi Bárou, už bych přestala s Janou a děkovala někomu, kdo je opravdu u toho.
Reagovat
Petr_Fisk
Taky zdůrazňuje např. Henin. Není problém děkovat více lidem...časem se to srovná, neboj.
Reagovat
horska.kraslice
Taky nezapomíná na prvního trenéra pana Ondru, se kterým je stále v kontaktu. Je to taková skládačka, a když se to tak pěkně poskládá, výsledkem je double na RG :-)
Reagovat
Petr_Fisk
Nějak tomu nemůžu pořád uvěřit. Rozum to sice dávno pochopil, ale vnitřně se s tím nemůžu srovnat. Petra 2xW a teď najednou Bára RG.
Reagovat
annah
Já když si na to vzpomenu, taky pořád nevěřícně žasnu...
Reagovat
baba
myslím, že Bára zdůrazňuje Janu Novotnou, protože mediálně se to více ujme než obyčejný příběh s obyčejným trenérem. Ale myslím, že on si zaslouží daleko větší chválu a pozornost , než jaké se mu do této chvíle dostalo. Být asi Bárou, už bych přestala s Janou a děkovala někomu, kdo je opravdu u toho.
Reagovat
smazaný uživatel
Je čas na obyčejný všední den. A soustředit se na další práci. Hlavně zapomenout na novináře.
Reagovat
Petr_Fisk
Na novináře bych rozhodně nezapomínal. Bez nich by byl jakýkoliv špičkový sport poloviční (včetně peněz).
Jen se musí najít ta "zlatá střední cesta".
Reagovat
smazaný uživatel
No právě. V případě Báry toho bylo víc než dost. S Kájou po USO 2016 to bylo obdobné. Bára snad nepodlehne a zachová si odstup.
Reagovat
Petr_Fisk
Bude teď potřebovat o něco větší tým, aby ji mimo jiné i trošku víc odizoloval.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist