Krejčíková se Siniakovou podruhé vyhrály Wimbledon a mají 5. grandslamový titul!

10. 7. 2022, 20:15
Aktuality 57
WIMBLEDON - Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková proměnily 6. grandslamové finále v již 5. titul a v pořadí dvojic se posunuly na 5. místo. Ve Wimbledonu porazily 6-2 6-4 nejvýše nasazené belgicko-čínské duo Elise Mertensová a Shuai Zhang a navázaly na triumf z roku 2018.
B. Krejčíková a K. Siniaková (© AFP)

Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková letos odehrály 14 zápasů a prohrály jediný. Navíc po skreči.

Na grandslamech ještě neprohrály. Po Australian Open ovládly také Wimbledon. Na Roland Garros nemohly obhajovat titul, neboť Krejčíková měla po vyřazení ze dvouhry, která byla její první po čtvrt roku dlouhé pauze zaviněné zraněním loktu, pozitivní test na Covid-19.

Na trávě v All England Clubu druhé nasazené Češky ztratily jediný set ve čtvrtfinále, v němž měly namále s dvojicí Nicole Melicharová-Martínezová a Ellen Pérezová.

V semifinále a finále si užily premiéru na wimbledonském Centrálním kurtu a zápasy ovládly. V pátek smetly pár Jelena Ostapenková a Ljudmila Kičenoková a v dnešním vyvrcholení porazily 6-2 6-4 nejlepší deblistku světa Elise Mertensovou z Belgie a čtvrtou deblistku světa Shuai Zhang z Číny. 

Jediné klopýtnutí ve finále si české tenistky nechaly na sedmý game druhého setu, v němž Siniaková neudržela podání. Během výměny stran se ale uklidnily, vzápětí vyhrály 12 z 13 výměn a mohly se radovat z dalšího společného úspěchu.



"Celý den jsem se strašně těšila, až se dostaneme na Centrální kurt. Až uvidím zaplněnou královskou lóži, až uvidím legendy našeho sportu. A konečně se sem dostali také moje rodiče. Musela jsem je uprosit, protože se báli, že mi přinesou smůlu. Ale chtěla jsem je tu a jsem ráda, že smůlu nepřivezli. Je to pro mě výjimečná chvíle, která mě naplňuje štěstím," řekla Krejčíková v pozápasovém rozhovoru na kurtu. 

Dvojice s nejvíce grandslamy ve čtyřhře žen (v open éře):
Martina Navrátilová
Pam Shriverová
20
Natasha Zverevová
Gigi Fernandezová
14
Serena Williamsová
Venus Williamsová
14
Virginia Ruano Pascualová
Paola Suárezová
8
Rosemary Casalsová
Billie Jean Kingová
5
Sara Erraniová
Roberta Vinciová
5
Bethanie Matteková-Sandsová
Lucie Šafářová
5
Barbora Krejčíková
Kateřina Siniaková
5

"Je těžké popsat, co cítíme. Ta atmosféra na tomto kurtu je velké privilegium, že toho můžeme být součástí. Je to pro nás velká čest," dodala Siniaková.

Finále grandslamu hrály Krejčíková se Siniakovou, vítězky loňské olympiády či Turnaje mistryň, pošesté a neuspěly v něm jen v Melbourne 2021. Dvě trofeje mají z French Open (2018 a 2021) i z Wimbledonu (2018 a 2022) a jednu z Australian Open (2022).

V open éře jsou už jen čtyři dvojice, které spolu vyhrály více grandslamů - Martina Navrátilová s Pam Shriverovou (20), Natasha Zverevová a Gigi Fernandezovou (14), Serena Williamsová s Venus Williamsovou (14) a Virginia Ruano Pascualová s Paolou Suárezovou (8). Pěti triumfy se české tenistky vyrovnaly Lucii Šafářové s Bethanií Mattekovou-Sandsovou.

Více grandslamových titulů z českých tenistek slavily jen Jana Novotná (12) a Helena Suková (9).



26letá Krejčíková má navíc ve sbírce také jednu singlovou trofej (French Open 2021) a tři z mixu (Australian Open 2019-2021). Celkem ve čtyřhře žen vyhrála 13 turnajů.

Jen o půl roku mladší Siniaková v deblu neprohrála už 10 zápasů v řadě, před Wimbledonem triumfovala na trávě v Berlíně po boku Australanky Storm Sandersové. Letos vyhrála čtyři ze sedmi deblových turnajů, v úvodu roku vyhrála také v Melbourne s Američankou Bernardou Peraovou a na kontě má už 18 deblových titulů.

České šampionky by teď měl čekat rychlý přesun do maďarské Budapešti na antukový turnaj WTA 250. Přihlášeny jsou jen do dvouhry, nejvýše nasazená Krejčíková začne proti Číňance Xiyu Wang a Siniaková narazí na loňskou finalistku Anhelinu Kalininovou z Ukrajiny.

 

• WIMBLEDON 2022 •
Velká Británie / Londýn, tráva, 40.350.000 liber
nedělní výsledky (10. 07. 2022)
• Dvouhra mužů - finále •
Djokovič (1-Srb.) - Kyrgios (Austr.) 4-6 6-3 6-4 7-6(3)
• Čtyřhra žen - finále •
Krejčíková/Siniaková (2-ČR) - Mertensová/Shuai Zhang (1-Belg./Čína) 6-2 6-4
• Dvouhra juniorů - finále •
Poljičak (3-Chorv.) - Zheng (USA) 7-6(2) 7-6(3)
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

57
Přidat komentář
FulnekUltras
klasická čecháčkovská cena útěchy smile
Reagovat
Jan
Radost má určitě i Pála. Jakákoliv posila v BJKC se bude hodit. smile
Reagovat
Jan
KrejSi mají štěstí, že už nehrají sestry Williamsovy, které k titulu nikoho nepustily. Háčka by mohly vyprávět.
Reagovat
tommr
Bára a Katka vstoupí do turnaje v Budapesti až ve středu takže budou mít aspon trochu času na přejezd z Wimbledonu a přechod na antuku ...
Reagovat
Nola
sa rozlucila s Bajinom, asi celkom pochopitelne....

https://twitter.com/KaPliskova/status/1546498180883353601
Reagovat
Jan
Velká gratulace. smile 5 GS, to už je pěkné číslo. TEď ještě, abyste vyhrály 2x USA a 1x AO, abyste měly každý GS titul 2x smile Tak jako tak počítám, že ještě nějaké GS tituly přidáte.
Reagovat
Jan
2x USO
Reagovat
Dobry-den
Pět GS je super, ale doufám, že holky na rozdíl od Lucky Plekanec Šafářové dosáhnou i na kariérní GS. A třeba hned letos. Konkurence je hodně slabá, tak by to měly zvládnout, když budou zdravé. smile
Reagovat
lxr
Obrovská gratulace. Takovou dominanci jsem nečekal. Jen je škoda že nejsou body ale i tak je to super. Určitě si teď holky dodaly hodně sebevědomí.
Reagovat
Drzymalski
Holky hrály fakt dobře. Ovšem výkon soupeřek byl mimořádně mizerný. Na finále Wimblu až nedůstojný. Čímž nesnižují zasloužený triumf Češek.
Reagovat
Vlk-v-trave
Perla na sam konec programu a pekna tecka za tim nasim dalsim Wimbledone:)

\o/, \o/, \o/

Take drzim palce s tim kariernim GS.
Reagovat
mahycek
Super- paráda děvčata, jen tak dále,smilesmile
Reagovat
RFanousek
Holky mají dost času před sebou, aby ten kariérní GS na US Open uhrály. Jsem si jistý, že to vyjde.
Reagovat
GaelM
Dominantní výkon, tohle byl možná jejich nejlepší společný GS, co jsem viděl. Holky byly i v nepříznivých situacích naprosto v klidu, nezmatkovaly a naplno využívaly své sehranosti. Pokud obě vydrží zdravé, tak na US Open bude ten kariérní GS zcela reálný. Nevidím aktuálně na WTA deblovou dvojici, která by byla dlouhodobě silnější.
Reagovat
baba
no pokud dovolí ruské dvojice, tak bych řekla, že zde je největší hrozba...
Reagovat
Nenela
Jsou nekde k videni nejake highlighty nebo zaznam?
Reagovat
svetova.dvojka
Už druhá ruská vítězka Wimbledonu smilesmile
Reagovat
Orgasmator
...když už tak z jedné poloviny, ale ani se tam nenarodila a nežila. Dokonce chodila na stejný gympl jako já. A je oceněna několikanásobně sportovcem svého rodného města...smile
Reagovat
Fandina
A ještě k oblečení, Krejča si s Filou určitě pomohla, to oblečení, co měla na sobě bylo hodně slušivé.
Reagovat
Fandina
A zajímavé je, že Krejča tam měla prvně rodinu, rodiče a bratra. Rodiče nikdy na turnaj nejezdili, aby jí nepřinesli smůlu a nepřinesli. To je hezké.
Reagovat
Liverpool22
smile Ano - Bára si hodně pomohla a Katka měla zase pěkné trenýrky - holkám to dnes slušelosmile
Reagovat
Fandina
Jj, ty trenky měla i Mertens, také v tom vypadala pěkně.
Reagovat
Liverpool22
smilesmile
Reagovat
RL68
Krasna pracesmilesmilesmile
Reagovat
Fandina
hrály v pohodě a s přehledem. Kromě ztráty podání ve druhém setu byly jasně lepší. A v závěru zahrály ještě dvě krásné dlouhé výměny s pěknými míči ode všech i u sítě a nakonec s winery pro KrejSi. Velká gratulace k druhému deblovému Wimbledonu. Moc pěkně holky. Nádhera. smilesmilesmile
Reagovat
Fransoas
Naprosto souhlasím.Navíc jsem měl pocit,že Bára měla dnes největší přehled na kurtu,což jim pomohlo k získání titulu.Přpojuji se k této gratulaci.smilesmile
Reagovat
vladka
smilesmilesmile
Reagovat
George_Renel
Naprosto suverénní výkon. smilesmile
Reagovat
annah
Paráda! Byla to jízda! Gratulace!smile
Reagovat
Liverpool22
Velká gratulace holkám k dalšímu GS titulusmile Super byl předposlední míč na 0:40 - dlouho se pinkalo a Katka se na to už nemohla dívat, tak to tam zatloukla u sítěsmile Překvapivě to bylo jednoznačné finále na jednu brankusmile
Reagovat
tommr
jj taky jsem čekal větší odpor soupeřek, ale KrejSi byly dneska v top-formě a skoro nic jim nedovolily ... smile
Reagovat
tommr
dneska až na jeden blikanec supervýkon. Nasazený jedničky jasně přehrály ... smile
Druhej Wimbledon se počítá i když byl letos bez bodů. Ted by chtělo ještě vyhrát USO aby si holky zkompletovaly kariérní GS ...
V deblovým žebříčku se nic zásadně nezmění a Mertensová zůstává i nadále jedničkou. Katka se jí ale přiblížila na pouhých 45 bodů který může získat na kterémkoli dalším turnaji ...
Reagovat
Liverpool22
smile souhlas - nečekalo se, že Bára + Katka budou takto dominovat - bylo to na jednu brankusmile
Reagovat
Fandina
V žebříčku se nic nemění, když nejsou body.
Reagovat
tommr
to se hodně pleteš. Hráčky sice za letošek nic nezískají ale odečítají se jim lonské výsledky ...
Reagovat
Fandina
aha
Reagovat
tommr
jen pro ilustraci: Mertensová příjde o 2000 bodů, Katka o 430 a Zhangová jen o 10. Takže Katka se sice dotáhne na Mertensovou ale současně jí přeskočí Zhangová ...
Reagovat
Fandina
Jj, mně to nedošlo, že se odčítají loňské body. Samozřejmě, že se tím mění žebříček. Díky za opravu.
Reagovat
Jan
Mají letos zajištěný TM nebo o to budou muset ještě hodně bojovat ?
Reagovat
GaelM
Aktuálně jsou šesté, ale věřím, že jako vítězky dvou GS by kdyžtak pozvánku dostaly, i kdyby kvůli tomu nebodovanému Wimbledonu neměly dost bodů...
Reagovat
com
Kdyby se radsi soustredili na singl smile
Reagovat
tommr
to by byla velká chyba a já doufám, že je to ani nenapadne. Kdyby tě poslechly tak odjíždějí z Wimbledonu s brekem. Takhle mají GS titul a ještě pořádnej balík dolarů k tomu ...
Reagovat
GaelM
smile
Reagovat
Jon61
Vy byste se měl raději soustředit na pravopis. smile
Reagovat
com
na zvlastni skole se cestina moc neuci smile
Reagovat
Blondie
smilesmile
Reagovat
Fandina
máš u mě plus za smysl pro humor smile
Reagovat
Fandina
Paradoxně, ony se hlavně soustřeďují na singl a přesto jsou v deblu výborné.
Reagovat
GaelM
Ne. Současný formát je ideální, hlavní focus na single a k tomu debl na velkých turnajích. Mohou si rozvíjet kariéru v obou soutěžích a zároveň se v deblu potkávají tak akorát často, aby si nezačaly lézt na nervy ale zároveň se stále udržují sehrané. Po těch letech spolu už nepotřebují hrát každý týden.
Reagovat
vavrinec
Krásný, holky! Moc vám to přeji, obzvláště Báře po letošní zatím strašlivé sezóně. smile
Reagovat
zfloyd
tentokrát hrály moc dobře soustředěně a vyhrály naprosto zaslouženě smilesmilesmile
Reagovat
Liverpool22
smilesmilesmile
Reagovat
brixner
Poslední tři gamy 0:12 na míče...
Samý pleskáníčko dlaníčkama po každym míčíčku...
Špitáníčko jako tajemnej hrádeček v Karpatkách...
Hrozná plácaná!
Gratulka k titulu!

Beru si kulicha a du ven, moh sem jít dřív.
Reagovat
vavrinec
Kulicha pane Brixi? To asi nebude za sousedkou? smile
Reagovat
com
za sousedkou by si vzal čepicu smilesmile
Reagovat
brixner
Čepičku more, čepičku..smilesmilesmile
Reagovat
Drzymalski
smile vysoká hra nízké úrovně....tedy ze strany Mertens a Šweižužu. Úroveň ženského debla jde do kytek. Dobré singlistky se mu až na vyjímky vyhýbají nebo ho flákají, solodeblistky stagnují. Kde jsou ty časy Williamsových, Hingisové, Stosur, Strýcové, Šafářové, Mladenovic, Garcii...?
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist