Krejčíková: Velké zápasy na velkých stadionech mě nestresují. Mám zkušenosti ze čtyřhry

6. 6. 2021, 09:15
Aktuality 14
Zkušenosti ze čtyřhry a smíšené čtyřhry z velkých dvorců pomohly Barboře Krejčíkové k postupu do osmifinále Roland Garros. Proti páté nasazené Elině Svitolinové nastoupila v Paříži na centrálním dvorci, na kterém před třemi lety slavila deblový grandslamový titul, a favorizované Ukrajince povolila pouze pět her.
Profily hráčů
B. Krejčíková (© Instagram B.K.)

Dvouhru na kurtu Philippa Chatriera hrála Krejčíková poprvé. Mnohé tenistky by měly problém se s prostředím stadionu pro patnáct tisíc lidí vypořádat. Krejčíková ale díky čtyřhře věděla, do čeho jde.

"Z debla velké kurty znám. Šla jsem na velký kurt proti velké hráčce, ale nestresovalo mě to, což je dobré. Čtyřhra mi teď hodně pomáhá v kariéře dvouhry," pochvalovala si.

Od prvních výměn pociťovala pohodu ve formě hrající Krejčíkové především Svitolinová. Češka byla ve výměnách přesnější, hrála pestřeji a většinou rozehrám dominovala.

Na kurtu se po utkání s úsměvem svěřila, že je super šťastná. "A teď se cítím super super šťastná," řekla na on-line tiskové konferenci. "Porazila jsem na grandslamu top hráčku, což je velký. Něco to už znamená. Každá z hráček z desítky chce vyhrát grandslam a najednou přijdu já a dokážu s ní hrát vyrovnaně nebo je takto porazit. O to je to cennější," řekla Krejčíková.

Jedním z rozhodujících gamů utkání byla osmá hra prvního setu, která přinesla 32 fiftýnů. Krejčíková v ní odvrátila čtyři brejkboly a po více než dvaceti minutách potvrdila brejk na 5:3. "To bylo klíčové, pak jsem jí zas brejkla a získala první set, což bylo důležité," řekla.

Z dlouhého gamu si moc nepamatuje. "Jen to, že jsem pořád podávala a byla shoda, výhoda, shoda, výhoda. Naštěstí jsem to zvládla a hodně mi to pomohlo," prohlásila.

Nepanikařila ani za stavu 5:2, když se blížila postupu. "Cítila jsem se klidná a uvolněná. Hrála jsem hodně zápasů, v kterých jsem vedla, začala být pasivní a prohrála. Nechtěla jsem udělat stejnou chybu, tak jsem si říkala: jdi do míčů pořád stejně. Chtěla jsem jí to znepříjemnit, aby byla pod tlakem a musela víc riskovat. To se mi podařilo."

Pařížský turnaj je pro Krejčíkovou osudový. Jako malá holka si areál prohlédla zpoza plotu. Vyhrála zde v roce 2013 čtyřhru v juniorce, v roce 2018 první grandslamový debl mezi ženami a loni postoupila do osmifinále dvouhry, díky čemuž konečně prorazila do první stovky žebříčku.

"Mám to tady ráda. Antukové kurty mi sedí, atmosféra je tady příjemná. Paříž je krásná a je to blízko domů," konstatovala pětadvacetiletá svěřenkyně kouče Aleše Kartuse.

O premiérový postup do grandslamového čtvrtfinále ve dvouhře se utká se Sloane Stephensovou. Američanka už letos v Paříži vyřadila Karolíny Plíškovou a Muchovou. "S trenérem se podíváme na předešlé zápasy a snad vymyslíme dobrou taktiku, aby to zase dopadlo dobře," řekla Krejčíková, která ještě předtím odehraje smíšenou čtyřhru a čtyřhru.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

14
Přidat komentář
Pavol
Môžeš to v podstate aj vyhrať . Swiatekovú ešte raz rozplačeš a bude to. Stávkové to už pochopili že si favoritka. Takže bacha už sa na Teba pripravujú. Myslím ako súperky. Veľa šťastia. smile
Reagovat
tommr
Bára ukazuje že lze úspěšně hrát singla i debla. Kéž by si z ní vzaly příklad i ostatní top-hráčky ... smile
Reagovat
milik254
Jo, jde to, na grandslamech asi určitě, ale jinak ne dlouhodobě a na úplné top úrovni. Každý týden postupovat do finále singla i debla není vzhledem k náročnosti tenistu možné, pokud nechceš za dva měsíce hráčky úplně odepsat.
Reagovat
EllNino
Lucka Šafářová je toho zářným příkladem - hrála v roce 2015 nadoraz singla i debla na každém turnaji ... a sice dosáhla na skvělé mety, ale úplně se odrovnala a nikdy už se na takovou úroveň nedostala ...
Reagovat
tommr
Lucku odrovnala ta nemoc a ne debl. Debl jí naopak strašně pomoh hlavně psychicky ...
Reagovat
EllNino
Debl ji pomohl psychicky, ale ta zátěž ji zhuntovala tělo natolik, že ji pak skolila ta nemoc, to byly spojené nádoby, jako ve většině případů
Reagovat
peek
Děláte, jako by čtyřhra byla nějaká zátěž. To je naopak relax a zábava, nijak se tam nezhuntuješ.smile
Reagovat
EllNino
když musíš místo relaxu na debla, tak to zase taková pohoda není ... třeba kvůli tomu prohrála finále singla ... na RG
Reagovat
Holahej
..třeba, kdyby.., to nikdo neví.., kdyby neměla úspěchy s Bety v deblu a nedržela GS trofeje.. a radovaly se holky hezky, dojemně, vtipně, užily si to.., které ji povzbudily, dodaly sebevědomí, nehrála by "třeba? finále GS , se Serenou měla skóre cca 0:10, v Charlestonu uhrála na ní jeden game a vtipně se radovala, diváci se smáli, tleskali.., byla ve finále outsider.

Zápas = nejlepší trénink.

Lucka chybí, nikomu z domácích hráček se bez výhrad nefandilo lépe.
Reagovat
Mr.Pink
presne tak, co si budeme povidat, 4hra zadnou velkou prestiz nema, je zbytecne tristit sily, kdyz se mi dari v singlu. jednou za cas ok, ale celorocne ne
Reagovat
paddy
A hlavně mix!!! smile
Nejlepší trénink je zápas a debly jde odehrát i ve stoje smile
Reagovat
Faddova
Hraje skvěle a pohledně. Moc jí to přeju. Snad Sloan přehraje.
Reagovat
smazaný uživatel
smilesmile
Reagovat
Mony
Jo, ta taktika bude hodně důležitá. Musíš ji to nějak znepříjemnit Báro. Hraje ve velké pohodě a to není dobré.. Hezký, že jsi poděkovala čtyřhře, určitě si to zaslouzismile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist