Kuerten a Kafelnikov mají šanci dostat se do Síně slávy

8. 9. 2011, 16:48
Aktuality 0
Dva bývalí nejlepší hráči světa Gustavo Kuerten a Jevgenij Kafelnikov mohou být novými přírůstky v Mezinárodní tenisové Síni slávy. Oba figurují mezi nominovanými pro přijetí dalších členů, které se uskuteční příští rok.
Gustavo Kuerten

Dnes 34letý Brazilec Gustavo Kuerten si nominaci vysloužil 43 týdny, které strávil v pozici světové jedničky, a třemi grandslamovými tituly z Roland Garros z let 1997, 2000 a 2001. Populární "Guga", jenž největší úspěchy slavil na antuce, získal za celou kariéru 20 titulů ve dvouhře a osm ve čtyřhře.

O tři roky starší Rus Jevgenij Kafelnikov se během své kariéry rovněž dostal na úplný vrchol mužského žebříčku. Grandslamové tituly získal na Australian Open a na French Open, kde ve stejném roce uspěl i ve čtyhře. V roce 2000 si odvezl zlatou medaili z olympijských her v Sydney a o dva roky později získal s ruským týmem titul v Davis Cupu.

O tom, komu se té cti vstoupit mezi legendy tenisu dostane, rozhodnou zástupci médií, kteří se pro uvedení do Síně slávy musí vyslovit alespoň tříčtvrtinovou většinou.

Vedle Kuertena a Kafelnikova se mezi nesmrtelné mohou dále zapsat bývalá ženská světová jednička Jennifer Capriatiová, která s profesionálním tenisem začala v roce 1990 v pouhých 13 letech a do roku 2004 získala tři grandslamové trofeje a olympijské zlato z Barcelony, dále slavný Španěl Manuel Orantes a Australanka Thelma Coyneová-Longová, jež v letech 1935-58 získala 19 grandslamových titulů.

V kategorii takzvaných přispěvatelů se o vstup ucházejí proslulý Nick Bollettieri, Japonec Eiči Kawatei, Velšan Mike Davies a Randy Snow. Američan Snow, kterého v pouhých 16 letech připoutala nehoda na farmě na vozík, vyhrál v kategorii handicapovaných tenistů 22 titulů. Univerzální sportovec získal stříbrnou medaili v exhibičním závodě vozíčkářů na 1.500 metrů na olympiádě v Los Angeles v roce 1984 a s americkými paralympiky o osm let později vybojoval bronz v soutěži basketbalistů. Ve stejném roce uspěl na paralympiádě i jako tenista, získal zlato ve dvouhře i čtyřhře.

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist