Kvalifikační duel BJK Cupu na Štvanici rozehraje Vondroušová, Martincová vyzve Raducanuovou

14. 4. 2022, 13:00
Aktuality 13
Česká jednička Markéta Vondroušová rozehraje duel tenistek v kvalifikaci Poháru Billie Jean Kingové s Velkou Británií. Finalistka Roland Garros z roku 2019 se v pátek od 12:00 na antuce pražské Štvanice utká s Harriet Dartovou. Ve druhém utkání se Tereza Martincová střetne se světovou dvanáctkou a loňskou vítězkou US Open Emmou Raducanuovou. O pořadí zápasů rozhodl při dnešním losu šestiletý ukrajinský chlapec Arťom.
Markéta Vondroušová (© AFP)

V sobotu by se od 11:30 měly utkat nejprve jedničky obou týmů, poté dvojky a zápas uzavře čtyřhra, do které český kapitán Petr Pála nahlásil šestnáctiletou Lindu Fruhvirtovou s Marií Bouzkovou. Nominace na sobotu je ale možné změnit. V českém týmu figuruje ještě Karolína Muchová.

Vítězky postoupí do finálového turnaje, který je v plánu na zatím neurčeném místě 8. až 13. listopadu. Loni se vrcholu soutěže narychlo ujala Praha a v české metropoli zvítězily Rusky, které ale nebudou letos trofej obhajovat. Stejně jako Bělorusky byly kvůli invazi na Ukrajinu ze soutěže vyloučeny.

"Jsme díky povrchu favority, i když je Raducanuová v nominaci," řekl Pála při oznamování nominace a po losu dodal: "Věřím, že bude na Britky platit právě antuková hra. Jsou na antuku nejméně zvyklé, bude to proti soupeřkám naše výhoda."

Že bude roli jedničky plnit Vondroušová, bylo jasné. Na dvojku se Pála rozhodl dát šanci Martincové, která se v soutěži družstev představí poprvé. "Věřím, že jsem se rozhodl správně. Terka hrála celý týden výborně, je dobře připravená, v dobré kondici. Hraje s grandslamovou vítězkou, ale určitě má na to zápas vyhrát. Pro Emmu bude těžké ji porazit," uvedl Pála.

Český ženský tenis patří dlouhodobě ke špičce a kapitán věří, že by se mohl vrátit v soutěži družstev na vrchol. "S takovým týmem je potřeba myslet, i když postupně, jenom nejvýš. Zase se pokusit vyhrát titul. A první krok k tomu vede přes Británii a postup do finálového turnaje," řekl Pála, který dovedl tým k šesti triumfům, naposledy v roce 2018.

Tentokrát v sestavě kvůli problémům s loktem chybí světová dvojka Barbora Krejčíková. Zranění vyřadilo původně nominovanou světovou deblovou jedničku Kateřinu Siniakovou a k dispozici po domluvě nejsou dřívější opory Karolína Plíšková a Petra Kvitová.

Přesto jsou tenistky favoritkami utkání, Britky totiž mají jen minimální zkušenosti s antukou. Raducanuová na ní ještě nehrála žádný turnaj WTA. "Bude to pro nás výzva. Není tajemstvím, že český ženský tenis je jedním z nejlepších na světě, a máme respekt před všemi hráčkami. Snažily jsme se připravit co nejlépe," řekla britská kapitánka Anne Keothavongová.

S Británií půjde o sedmé vzájemné utkání, bilance je vyrovnaná 3-3. Češky vyhrály poslední tři souboje, naposledy v roce 1995 jasně 3-0. České tenistky se radovaly z celkového triumfu v soutěži jedenáctkrát. Britky se dostaly čtyřikrát do finále, naposledy před 41 lety.

Na Štvanici se týmové klání žen odehraje po 17 letech, v roce 2005 Češky porazily na centrkurtu Japonky. Předtím zde prohrály v roce 1998 s Italkami a nejslavnější zápasy dřívějšího Fed Cupu se u Negrelliho viaduktu hrály v roce 1986. Událostí týdne byl tehdy návrat Martiny Navrátilové do rodné země po 11 letech. Legendární hráčka tehdy reprezentovala USA a pomohla jim k triumfu.

PROGRAM BJK CUPU, ČESKO - VELKÁ BRITÁNIE
Pátek (od 12:00)
Vondroušová - Dartová
Martincová - Raducanuová
Sobota (od 11:30)
Vondroušová - Raducanuová
Martincová - Dartová
Bouzková/L. Fruhvirtová - Kartalová/Swanová
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

13
Přidat komentář
Jan
Co je s Muchovou ?
Reagovat
Holahej
Where is Great Britains 2022 qualifying tie against the Czech Republic being held?

Tennis Club I.CLTK in Prague will play host to home nation, the Czech Republic, and Great Britain in their 2022 Billie Jean King Cup qualifying tie.
Located on Stvanice Island in the centre of Prague, the Stvanice National Tennis Stadium is rich in history, purposefully built to hold the Federation Cup, namely the Billie Jean King Cup, to Prague.
It was on this turf that 18 time Grand Slam winner and Czechoskovakias most famous defector,Martina Navratilova, famously returned to play in her home country for the 24th annual Federation Cup as an American citizen.
Reagovat
Holahej
..v tisku Anglii píší, kde se bude hrát..?.., to se budou divit až uvidí přenos..a až si porovnají obrázky z té doby..

Národní tenisový stadion Štvanice, který se nachází na ostrově Štvanice v centru Prahy, má bohatou historii a je účelově postaven pro pořádání Poháru federace, dnes BJKCup..
Reagovat
Mony
smile. Asi ano
Reagovat
Fandina
ON snad nebyl postaven jen pro Fed, hrálo se tam ledacos. Já tam byla na x turnajích, ale faktem je, že po rekonstrukci, tak jak tam je centr teď, byl v roce 1986 v uvozovkách pokřtěn Pohárem federace, kde hrála Navrátilová za USA a byl to takovový všenárodní protest proti komoušům v hledišti.
Reagovat
Frick
Osobně si myslím, že prostě se na svazu odhodlali k velkému gamblu, kdy na 33% budou podmínky super (jako jsou dnes), na 33% "chladnějc, ale jde to" a na 33% v intervalu "dost chladno až naprostá katastrofa".

Zítra to bude OK, v sobotu to bude pr*ser.

Ještě, že se nehraje tradičně sobota-neděle.

Což jsem zjistil až teď. smile
Reagovat
Frick
https://www.tenisovysvet.cz/article/detail/11383--kdo-pripravuje-antuku-na-slovensku-nejsou-to-domaci-ale-cesi

Opravdu šílené, jak není zblo vůle k tomu vyřešit povrch.

Ještě ty tupý výmluvy na to, jak se báli, že v půlce dubna tady budou nějaký šílený restrikce na počty lidí na akcích, přitom už od konce Vánoc bylo dle dat z Británie takřka jasno, že Omicron není zdaleka tak nebezpečný a že situace na jaře bude dobrá.

Ale i kdyby byla o něco horší?

Nebylo by právě smysluplné využií centru s 25% obsazením?

I kdyby bylo nejhůře a počet diváků by byl 0-1000, tak ITF by nepřipustila pouhou změnu kurtu (z velkého centru na malý centr), které spolu sdílí veškeré zázemí pro hráče i realizáky?
Reagovat
tommr
nominace bez překvapení. Po prvním dnu to bude asi 1:1 a rozhodne se v sobotu v souboji jedniček ...
Reagovat
Rafaeoli25
No vzhledem k tomu, že Radu ještě neodehrála jediný zápas v kariéře na antuce, tak nevím kde bereš, že to bude určitě 1:1. Nemá s tím povrchem žádné zkušenosti.
Reagovat
tommr
tak ona toho moc neodehrála ani na trávě a přesto dokázala ve Wimbledonu jasně přehrát Markétu. Dobrá hráčka zvládne jakejkoli povrch ...
Reagovat
Patapuff
Britka a neodehrála toho moc na trávě?
Reagovat
vergus
Markéta na trávě (s 2 výhrami za posledních 5 let) vs Markéta jako finalistka antukového GS jsou od sebe výkonnostně tak daleko jako Petra v IW a Petra na Blízkém Východě
Reagovat
Rafaeoli25
smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist