Kvitová bude mít v rodném Fulneku síň slávy

2. 10. 2020, 13:09
Aktuality 31
Petra Kvitová bude mít v rodném Fulneku vlastní síň slávy. Vybuduje ji město, které dnes vyhlásilo veřejnou soutěž o návrh na její vytvoření. Síň slávy by se měla otevřít příští rok v barokním Knurrově paláci. ČTK to dnes za fulneckou radnici sdělila Lenka Gulašiová.
Profily hráčů
Petra Kvitová (© AELTC)

Kvitová je jednou z největších osobností české tenisové historie. Na kontě má 27 turnajových titulů včetně dvou grandslamových z Wimbledonu nebo olympijský bronz. S českým týmem šestkrát vyhrála Fed Cup. Ve Fulneku vyrostla a žije tam její rodina.

"Chceme vzdát hold sportovkyni, jež své rodné město proslavila ve světě, a zároveň návštěvníkům Fulneku představit Petru Kvitovou i ze zatím nepříliš známého úhlu pohledu v podobě jejího dětství a prvních úspěchů na tenisových kurtech," uvedl fulnecký starosta Petr Ertelt (KDU-ČSL). V síni slávy by se podle něj měli lidé seznámit s cennými sportovními trofejemi i předměty spojenými s tenistčiným dětstvím ve Fulneku a počátkem její sportovní kariéry.

"Její životní příběh je příkladem toho, že i dítě z malého města může dokázat velké věci a být vzorem pro mnoho lidí na celé planetě. Věříme, že ze soutěže vyjde návrh, který se bude zamlouvat hlavně samotné Petře," uvedl starosta. Sama Kvitová by podle něj měla rozhodnout, jak by měla její síň slávy vypadat.

Do veřejné soutěže je možné se přihlásit do 13. listopadu. Zájemci si budou moci prostory paláce prohlédnout. Vedení města oslovilo i 18 vysokých škol zaměřených na architekturu, design i sport.

"Mělo by jít o interaktivní expozici nejen ve čtyřech sálech paláce, ale také v jeho veřejných prostorách. Zároveň chceme využít i nádvoří Knurrova paláce a rovněž vytvořit kavárnu v designu síně slávy," uvedl Ertelt. Věří, že Síň slávy Petry Kvitové přitáhne pozornost turistů a přispěje ve Fulneku k rozvoji cestovního ruchu.

Město chce do projektu zapojit co nejvíce místních firem, umělců i řemeslníků. "Kromě jiného bude třeba investovat také do dokonalého zabezpečení projektu a do pojištění vystavovaných předmětů. V dané chvíli jde zhruba o tři miliony korun," uvedl starosta.

Město chce oslovit sponzory a donátory, zjišťuje i možnosti dotací. "Jsme však přesvědčeni, že jde o dobrou a rozumnou investici do rozvoje města a jeho budoucnosti," uvedl Ertelt. Do příprav síně slávy chce zapojit tenistčin realizační tým, spolupracovat chce s Českým tenisovým svazem i tenistčiným fanklubem.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

31
Přidat komentář
freeteepek
Petra neví co s penězma, určitě ráda přispěje.
Reagovat
darek.vrana
Ve Fulneku působil i Komenský, ale to není zas taková osobnostsmile.
Reagovat
FulnekUltras
jednu sochu v parku už má smile
Reagovat
Fandina
Já myslím, že je to obecně známo, spojení Fulnek a Komenský a teď zhruba od roku 2011 i Kvitová. Na stránkách informačního centra Fulneku jsem našla dvě významné osobnosti v pořadí Jan Amos a Petra.
Reagovat
darek.vrana
Ale má tam síň slávy? smile
Reagovat
FulnekUltras
celé múzeum, ale teď na čtyři roky zavřené
Reagovat
Fandina
To nevím, ale určitě síň slávy nepotřebuje. Je dostatečně slavný.
Reagovat
Fandina
Tak sorry je tam památník, muzeum v rekonctrukci do roku 2021 viz video. Pěkné místo.
https://vimeo.com/357200735
Reagovat
FulnekUltras
lepší než nějaký Petřín nebo Rígrcoul
Reagovat
Fandina
Mně se líbí ty budovy, kaple a bratrský sbor. Takže je to něco jiného než park, i když ten tam vidím také.
Reagovat
FulnekUltras
vůbec pěkné video smile
Reagovat
FulnekUltras
která si něco takového opravdu zaslouží. smilesmilesmile
Reagovat
darek.vrana
Co to plácáš?
Reagovat
FulnekUltras
holou pravdu
Reagovat
com
no v Monaku se asi moc česky nedomluvi smile
Reagovat
FulnekUltras
a ???
Reagovat
FulnekUltras
a na holou smile
Reagovat
paddy
kdyby to náhodou ve Fulneku nevěděli smile
Reagovat
Jimbo
Protože ve Fulneku nebyla porodnice, pokud se nepletu.
Reagovat
tommr
spousta lidí se narodí někde jinde než celej život žijou. Místo narození nic neznamená pokud tam ten člověk nežije ...
Reagovat
FulnekUltras
Reagovat
blixa
Ultras jede !!!! smile
Reagovat
FulnekUltras
samozřejmě počítáme i s naučnou stezkou ;-)
Reagovat
tommr
Petra si něco takovýho určitě zaslouží ... smile
Doufám jen, že Petra bude ještě pár let hrát, aby tam mohla přidat ještě několik pohárů a pokud možno ještě nějakou lepší olympijskou medaili ... smile
Reagovat
smazaný uživatel
smile
Reagovat
George_Renel
smile
Reagovat
Mantra
že je asi nejznámějš rodačkou, nicméně je to hodně ujeté a laciné gesto tamních "politiků". smile Odůvodnit to jako investici do budoucnosti je fakt už na pár facek.
Reagovat
lvicek
Tak ja teda osobne Fulnek moc neznam, ale treba tim chteji trochu ozivit sve pamatky a povzbudit turisticky ruch? Lide na vyletech a dovolenych jsou ochotni utracet, ale musi je neco pritahnout...
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Jj, Ultras tam tím pár lidí přitáhnesmile
Reagovat
FulnekUltras
mnozí dneska chtějí výlet "s příběhem" - tak ať ho teda mají smilesmilesmile
Reagovat
PetaM
Pokud to tam bude, tak si tam zajedu. Teď nemám důvod tam jet. Takže proč ne?
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist