Kvitová: Času na odpočinek moc nebude. Tlak na sebe vyvíjet nebudu

12. 1. 2019, 22:20
Aktuality 28
Radost z titulu převažovala u tenistky Petry Kvitové nad únavou, byť finále v Sydney dohrávala s křečemi. Triumfem krátce před Australian Open se dostala do pozice jedné z favoritek. Na první grandslam sezony přiletí především povzbuzená svými výkony a nechce na sebe klást tlak.
Profily hráčů
Petra Kvitová

Kvitová přijala v Sydney divokou kartu po ne zcela povedeném startu v Brisbane a cestou za titulem vyřadila i světovou dvojku Angelique Kerberovou. Ve finále pak předvedla velký obrat a domácí Ashleigh Bartyovou zdolala 1-6 7-5 7-6.

"Tohle miluju nejvíc - hrát finále, hrát o pohár. Jsem ráda, že jsem týden zvládla, i když byl strašně náročný a končila jsem hodněkrát pozdě v noci. Trofej na začátku roku je neuvěřitelná," radovala se Kvitová v nahrávce pro česká média.

Při telefonickém rozhovoru stála v kádi s ledovou vodou, aby co nejrychleji uvolnila svaly. Vypjatou koncovku více než dvouhodinového finále dohrávala v křečích. "Dávala jsem si hodně cukrů, gelů a už mi nebylo od žaludku úplně nejlíp."

Na jejím stavu se podepsal předchozí vývoj turnaje. Deštivé počasí v Sydney zápasy odkládalo a Kvitová musela hrát osmifinále, čtvrtfinále i semifinále hluboko do noci. Postup do finále dokonce slavila až v jednu ráno, což se projevilo v úvodu duelu s Bartyovou. "Byla jsem hodně zpomalená a chvilku trvalo, než jsem se do toho dostala," řekla.

Vývoj ale dokázala otočit a slastný pocit z trofeje převážil nad únavou. "Získala jsem titul, z toho mám radost a tak to beru," konstatovala Kvitová.

Ze Sydney se Kvitová i Bartyová přesunou soukromým letadlem do Melbourne, kde obě v pondělí čeká 1. kolo Australian Open. Proto je hlavní regenerace. "Odpočinek nebude moc velký, ale na druhou stranu jedu v turnajovém rytmu. Nějak bude. Momentálně to extra neřeším, mám radost z titulu," zopakovala Kvitová.

Plánovala, že tělu dodá co nejvíc proteinů, a chtěla se dobře vyspat. "Protože noční zápasy mi daly dost zabrat. Extra jsem toho nenaspala, když jsem chodila spát ve čtyři ráno. V neděli si půjdu v Melbourne na chvilku pinknout," doplnila.

V pěti vyhraných zápasech v Sydney ztratila jeden set a dokázala podle svých slov využít věci z tréninku. "Určité prvky jsem tu a tam zapojila i v zápasu. Všímám si toho a jsem za to ráda a doufám, že Jirka taky," zmínila kouče Jiřího Vaňka.

Tenisová sezona má za sebou dva týdny a Češky už mají dva tituly. Před Kvitovou nenašla před týdnem přemožitelku Karolína Plíšková. "To není špatné," řekla Kvitová. S Plíškovou tak na Australian Open patří mezi velké favoritky, obě mohou zaútočit i na post světové jedničky.

Osmadvacetiletá dvojnásobná vítězka Wimbledonu loni vypadla v Melbourne v 1. kole a na dalších grandslamech nepřešla přes třetí kolo. Proto se nechce svazovat velkými plány. "Zvyklá na roli favoritky nějakým způsobem jsem, ale já si žádný tlak na sebe vyvíjet nebudu. Jsem ráda, že jsem tohle po Brisbane zvládla v dobrých výkonech a hrála jsem výborné zápasy. Tenhle turnaj mi ukázal strašně moc. V Melbourne je to sice grandslam, ale budu to brát jako normální turnaj," řekla Kvitová.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

28
Přidat komentář
Pavol
Tá Petra sa akosi mení, človek by ju na ulici nespoznal.
Reagovat
FulnekUltras
dneska se už pro "veřejnost" retušuje skoro všechno
Reagovat
Frick
To je teda ošklivá anketa.
Reagovat
EllNino
Gratulace naší biatlonový štafetě po dlouhé době ke 3. místu :) Markéta letěla jako fretka :)
Reagovat
marcel19752
To,že Kvitová v zápase v Sydney Sasnovich doslova vystřilela z kurtu, ještě pořád neznamená,že ty sporty mají k sobě blízko a odhaduji,že jsi ten komentář chtěl přidat třeba na Idnes a jen jsi se uklikl :-)
Reagovat
EllNino
ne, v dobách Gábininy největší slány tu v zimě biatlon přebíral štafetu po tenisu a komentoval se velmi pravidelně :) ... a když se tu řeší daně, politika, komunisti a Žondra s Plekym, tak proč ne biatlon :)
Reagovat
milik254
Neuvěřitelně mi tahle doba chybí. Biatlon rád sleduju pořád, hlavně kvůli Johannesovi teda, ale už to není jako tři roky zpátky, kdy jsem BEZPODMÍNEČNĚ musel vidět každý závod.
Reagovat
blixa
No letos katastrofa, jako kdyby biatlon nebyl. TP prostě upadá po všech stránkách :(((
Reagovat
FulnekUltras
o to víc třeba zas vynikne náš ženský tenis ;-)
Reagovat
EllNino
je to tak ... ale biatlon stál a padal s Gábinou, prostě chlapi zestárli, Verča je velmi labilní a Markéta s Kubou jsou světlem na konci tunelu, ostatní jezdí svůj, tu horší, tu lepší, standard :)
Reagovat
smazaný uživatel
Přesně :-)
Zíral jsem a fandil. Kluci taky dobře.
Reagovat
smazaný uživatel
Řekl bych, že se nic nezměnilo. Obligátně bude každé kolo pro Petru bonusem.
Reagovat
LukasH
Tak to brala na RG a hrála tam ze všech GS nejlíp. Měla velkou smůlu, že Kontaveit proti ní zahrála neskutečně, vycházely ji lajny, aby se pak v dalším kole proti Stephens totálně složila. A v QF byly tenkrát daleko slabší soupeřky. Naopak jako bonus určitě nebrala W, kde se jí rozklepaly kolena.:-)
Reagovat
EllNino
Magdu porazí, bojím se případně Petko, ale tu by mohla přehrát Irina ... třetí kolo vidím paradoxně nejhratelnější ... a dál se uvidí :)
Reagovat
PetaM
Já bych si právě i tipnul, že po loňsku by už překvapení od Petkovič nepřipustila. Stejně jako v minulosti třeba s Kumkhum :D
Reagovat
EllNino
Jenže ono to zase není až takové překvapení, Petko se proti topkám umí ještě vybičovat, několikrát to ukázala :) ...

Petra s ní navíc hrála už hodněkrát, její styl jí evidentně nesedí, i v nejlepších sezónách a ní měla velké problémy ... Kumkhum se jí nemůže rovnat :) To byl spíš blackout
Reagovat
PetaM
Jako jooo, Andrea je úplně jinde než Kumikumi, ale stejně mi přišlo, že si to loni prostě i tak prohrála sama :D Andrea byla hratelná. Nebylo by to drtivé vítězství, ale vyhrát mohla :D
Reagovat
tommr
taky si myslím, že by už letos Petra Petkovicovou porazila. Dokonce si to vyloženě přeju, aby na ní narazila a mohla jí tak tu lonskou potupnou prohru vrátit i s úrokama ...
Kritický bude podle mě to první kolo, protože není jasný jak na tom Petra bude po přechodu ze Sydney fyzicky ...
Reagovat
milik254
Ta prohra nebyla potupná.
Reagovat
EllNino
pro tommra je každá ;)
Reagovat
tommr
u Petry až na pár výjimek (většina hráček z top-20 a pár dalších) ano ...
Reagovat
milik254
Jenže Andrea je bývalá hráčka první dvacítky a nebýt různých zranění, především v letech 2012 a 2013, tak nepochybuju o tom, že by měla daleko víc úspěchů. Navíc loni touhle dobou byla Petra po nemoci,až na konci první třicítky, a bojovala do konce.
Reagovat
tommr
Petkovicová byla dokonce hráčka první desítky, ale to už je dávná minulost. Ted už je z ní jen průměrná hráčka bojující o udržení v první stovce a Petra jí měla porazit i když loni po tý nemoci nebyla úplně v top-formě ...
Reagovat
Holahej
sportovní redaktor ...
Petru Kvitovou charakterizuje schopnost prohrát pod náporem trémy v prvních kolech s jakoukoliv soupeřkou. Ale ještě víc o ní vypovídá její bilance ve finále turnajů WTA. 26-7. 78,8 procenta. Neskutečné číslo. Šampionka.
Reagovat
Chrenda
aby to nebylo jako před Wimbledonem. Taky vyhrála turnaj a pak vyfrčela v prvním kole, i když trochu smolně. Snad nebude moc unavená. Každopádně držím palce, byla by to pecka, kdyby přidala další GS titul, formu na to má. Bude to všechno o hlavě.
Reagovat
FulnekUltras
Ideálně, kdyby teď Peťa 1. kolo jakkoliv překlepala - a následně se dostala do duševního rozpoložení Madrid po Praze. ;-) Každopádně vědomí, že na to má, může být samo o sobě jedině přínosem. Při jeho dobrém zpracování v hlavě nemá na Petru nikdo.
Reagovat
tommr
jenže situace před Wimbledonem byla odlišná v tom, že Petra měla před Wimbledonem týdenní pauzu. Tentokrát jde do boje přímo po titulu v Sydney což by jí mohlo vyhovovat víc ...
Reagovat
milik254
A navíc mi přijde, že teď je to pole přece jenom otevřenější, než bylo ve Wimbledonu,a na Petru se zase tolik jako zas tak velkou favoritku nehledí.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist