Kvitová končí ve čtvrtfinále, prohrála s katyní Češek Zvonarevovou

26. 1. 2011, 03:13
Aktuality 7
AUSTRALIAN OPEN ŽENY - Petra Kvitová si premiérové semifinále Australian Open nezahraje. Ani ona, jako už třetí levoruká Češka v řadě, nenašla zbraně na hru světové dvojky Very Zvonarevové a nevyrovnala tak své grandslamové maximum. Ruska se o finále utká s Kim Clijstersovou.
Petra Kvitová

Petra Kvitová, poslední česká zástupkyně ve dvouhrách, podlehla druhé nasazené Veře Zvonarevové ve dvou setech 2-6 4-6.

Kvitová se stejně jako v osmifinále proti Italce Pennettaové dlouho nemohla dostat do tempa. Po sérii nevynucených chyb, kterých nakonec v utkání udělala skoro třikrát víc než soupeřka, a dvou dvojchybách přišla hned o své úvodní dva servisy a ruská favoritka za pár minut vedla 4-0. Poté sice dvacetiletá Češka získala jedno podání zpět, ale zdramatizovat vývoj první sady už nedokázala.

Druhý set zpočátku věrně kopíroval průběh toho úvodního. Kvitová byla pod tlakem, zbytečně spěchala s údery a záhy prohrávala 0-3. Pak na chvíli nečekaně vykřesala jiskru naděje. Ruska ztratila koncentraci po ošetřování jednoho z diváků v hledišti, přišla o brejk a po dalším prohraném servisu dokonce pustila českou fedcupovou jedničku do vedení 4-3. "Petra se zlepšila, využila, že jsem na chvilku polevila a začala hrát výborně. Jsem moc ráda, že se mi povedlo zápas dokončit," řekla Zvonarevová.

Sérii čtyř vyhraných her po sobě však Kvitová vzápětí pokazila dalšími chybami při svém následujícím servisu a do konce zápasu už neuhrála ani game. Zvonarevová proměnila po hodině a čtvrt hned první mečbol a upravila vzájemnou bilance s Kvitovou na 2-1. V Melbourne vyřadila po Lucii Šafářové a Ivetě Benešové už třetí českou tenistku.

Kvitová nedokázala napodobit svou dosud jedinou semifinálovou účast na grandslamovém turnaji z loňského Wimbledonu. Zároveň přišla o letošní neporazitelnost, která se zastavila na devíti zápasech.

"Nebyla jsem nervózní, ale cítila jsem se trochu unavená a Věra hrála od začátku velmi dobře, což se o mně nedá říci," uvedla Kvitová, která přišla o letošní neporazitelnost. Její vítězná šňůra se zastavila na devíti zápasech. "Určitě to byla výborná šňůra, vítězství byla příjemná," dodala hráčka.

Se startem do sezony mohla být svěřenkyně trenéra Davida Kotyzy spokojená. "Tím, že jsem teď prohrála, tak to určitě není stoprocentní, ale tenhle turnaj mi dodal sebevědomí. Musím se zlepšit, ve všem se musím zlepšit. Vidím ale, že jsem na dobré cestě, a budu se snažit tvrdě pracovat a jít dál," řekla česká tenistka.

Clijstersová postoupila s 37 nevynucenými chybami
Ruská hráčka se o postup do finále utká s Belgičankou Kim Clijstersovou, jež porazila Agnieszku Radwaňskou z Polska a v Melbourne dosud neztratila jediný set.

Clijstersová se na Australian Open dostala pošesté do semifinále, všechny tři grandslamové tituly má ale z US Open. Letos ještě neztratila jediný set, ale ani dnes se nevyhnula velkému množství chyb.

Sedmadvacetiletá rodačka z belgického Blizenu dnes vedla 6-3 a 4-2, jenže ztratila koncentraci a rázem byla Polka za stavu 5-4 30-0 dva míčky od vyrovnání. Clijstersová, jež zaznamenala 41 vítězných úderů, však Polku k setbolu nepustila a nakonec o svém postupu rozhodla ve zkrácené hře. 

"Dneska jsem si na kurtu přišla trochu unavená, měla jsem těžké nohy," připustila Belgičanka, kterou nyní čeká duel se Zvonarevovou. Ta ji loni hned třikrát porazila a pokud se jí to podaří i tentokrát, zahraje si ve třetím grandslamovém finále v řadě. Právě v tom posledním ale na Clijstersovou nestačila, což jí stálo titul z US Open.

"(Zvonarevová) byla po zápase na US Open hodně zklamaná, ale psychicky je na tom lépe," řekla Belgičanka, která si uvědomuje, že dnešní výkon by jí v příštím zápase nemusel na výhru stačit. "Snad zítra zahraju co nejlépe. Ve všem se musím zlepšit," uvedla Clijstersová.

Jednadvacetiletá Radwaňská, jež na turnaji původně neměla ani startovat, po dnešní porážce do grandslamového semifinále nepostoupila ani napočtvrté. "V důležitých výměnách neudělala chybu. Měla jsem hodně šancí, ale když je proti top hráčce nevyužijete, tak je to pak těžké," litovala Polka.

V Melbourne už dohrála také Květa Peschkeová. Pětatřicetiletá Češka společně se Slovinkou Katarinou Srebotnikovou prohrály 2-6 4-6 s bělorusko-ruskou dvojicí Azarenková/Kirilenková a do svého druhého grandslamového finále nepostoupila.

- AUSTRALIAN OPEN ŽENY (Austrálie - Melburne, tv. povrch) -
středeční výsledky českých tenistek (26. 01. 2011)

Dvouhra - čtvrtfinále:
Zvonarevová (2-Rus.) - Kvitová (25-ČR) 6-2 6-4
esa: 0-1
dvojchyby: 4-4
vítězné údery: 17-11
nevynucené chyby: 28-12
brejkboly: 3/5 - 6/9


Clijstersová (3-Belg.) - A. Radwaňská (11Pol.) 6-3 7-6(4)
esa: 2-1
dvojchyby: 6-1
vítězné údery: 41-14
nevynucené chyby: 37-13
brejkboly: 6/13 - 4/8


Semifinálové dvojice: Wozniacká (1-Dán.) - Na Li (9-Čína), Clijstersová (3-Belg.) - Zvonarevová (2-Rus.). 

Čtyřhra - semifinále:
Azarenková/Kirilenková (12-Běl./Rus.) - Peschkeová/Srebotniková (2-ČR/Slovin.) 6-2 6-4

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

7
Přidat komentář
smazaný uživatel
Kursy jsou úplně mimo. Zvonarevka má životní formu, skvěle brání, bum bum Kvitovou si docela vychutnala, až na to vykolejení při ošetřování diváka (stupidní rozhodčí).
Loňská vzájemná utkání taky o něčem vypovídají. Ve finále bych jí kvůli horší psychice tolik nevěřil, ale v SF by měla tu zelenou žábu udolat (otřesné oblečení nevhodné pro upocené sportovce, spolu s Yonexem měli už dávno zkrachovat).
Reagovat
smazaný uživatel
Ano, je to moc pěkný výsledek Petry! Zvonarevová dnes naplno ukázala, že je právem v nejužší světové špičce, ale i přesto měla Petra slušnou šanci dostat zápas do 3.setu. Jen nepochopím, jak je možné, že rozhodčí zápas nepřerušil, když v hledišti ta postarší divačka omdlela, to mi nepřišlo moc lidské. Zároveň mně přijde zvláštní, že po tomto výborném úspěchu Petry Kvítové jsou v diskuzi jen 2 příspěvky, ale když prohraje Nadal, tak jich hned vidím cca.250, stejně tam by tomu bylo předpokládám i v případně porážky Federera...Samozřejmě, jsou to dva nejlepší tenisté současnosti, ale copak je tenis jen o těchto dvou?
Reagovat
smazaný uživatel
Ano, samozřejmě moc hezký výsledek(i když to mohlo dopadnout i líp)...v tom článku o Rafovi jsou jenom samé urážky, které s tenisem vůbec nesouvisí...
Reagovat
smazaný uživatel
Máš pravdu. Je to smutné, že sem nikdo nepíše. Je to velký úspěch a určitě ne poslední od Petry. Asi nejsem jediný, kdo v ní vidí budoucnost českého ženského tenisu. Doufám, že mé očekávání (TOP 10) bude brzy naplněno. Teď jsem docela zvědav na FED CUP..

Miras89: Já četl jen několik komentářů.. Já tomu tady taky moc nerozumím. Píšu sem jen žřídka, většinou jen při grandslamech a chci tu třeba jen vyjádřit své pocity k danému zápasu.. Ale nikdy tady nikoho neurážím. A nechápu co má za smysl, když fanoušek Federera uráží Nadala a opačně. To není box nebo wrestling, to je tenis - sport gentelmanů! Když je někdo lepší, tak to uznám. To je základní pravidlo sportovní morálky.
Reagovat
smazaný uživatel
Ano, vystihl jsi to naprosto přesně! Já také vidím v Petře velkou budoucnost našeho tenisu, vždyt má pouze 20 let a už je na prahu první světové dvacítky, to je obrovský potenciál! Zároveň je Petra moc skromná fajn holka, která ráda reprezentuje a váží si svých fanoušků. A navíc na tomto grandslamu se dařilo i dalším českým tenistům a místo toho, abychom byli na tyto výsledky hrdí a vážili si jich, tak diskutéři zacílí na článek o Nadalovi, kde mi přijde, že celá řada z nich si následně léčí své komplexy. Fanoušci jsou pro mě lidé, kteří dokáží uznat sílu soupeře a ne ho při první příležitosti zesměšňovat. Vždyt Nadal je také jenom člověk a to rozhodně ani zdaleka nepatřím mezi nějaké jeho zapřísáhlé fanoušky.
Je mi jasné, že s mým názorem určitě někteří souhlasit nebudou a budu, stejně jako včera, označen za vlastence, ale prostě píšu jak to cítím..
Reagovat
majkl005
i tak je to neuvěřitelný úspěch.....klobouk dolů :-)
Reagovat
smazaný uživatel
No, myslel jsem, že to bude o trochu víc vyrovnanější, ale Petra očividně dnes neměla svůj den, zejména podání jí moc nepodrželo. Doufejme ale, že bude hrát dobře příští týden ve Fed Cupu a že na své australské úspěchy naváže a její výkony se postupně stanou více konzistentní.

Co se týče zápasu mezi Kim a Radwanskou, občas jsem zíral, co tam Kim provádí -- jako kdyby se přiblížila alespoň svému standardu. muselo by utkání - navzdory slušnému výkonu Radwanské - skončit tak 6:1, 6:2 v její prospěch.

Na semifinále s Kim jsem náramně zvědav, Kim určitě bude hrát lépe, ale je otázkou, zda to na velmi solidně hrající Veru bude stačit.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist