Kvitová na titul nedosáhla, raduje se Bartoliová

18. 6. 2011, 14:20
Aktuality 25
WTA EASTBOURNE - Po dramatickém utkání plném zvratů slaví titul Marion Bartoliová. Světová devítka nejprve vyřadila v semifinále Samanthu Stosurovou a ve finále porazila českou hráčku po setech 6-1, 4-6 a 7-5. Petra Kvitová tak před startem Wimbledonu čtvrtý titul v sezoně nezíská.
Marion Bartoliová

Páteční program v Eastbourne narušil déšť. Semifinálová utkání mužů i žen tedy byla odložena. Dnes pro změnu znepříjemňoval hráčkám život silný vítr. Ten několikrát při nadhozu míček doslova odfouknul.

V semifinálových duelech nejprve postoupila Marion Bartoliová přes Samanthu Stosurovou a Petra Kvitová postoupila do finále po souboji s Danielou Hantuchovou, která nakonec za nepříznivého stavu 6-7 a 2-4 zápas skrečovala.

Hned na začátku finále si Petra Kvitová vypracovala příležitost k brejku, tu však nevyužila. Ve třetí hře si česká tenistka vypracovala další dvě příležitosti, ani ty však nedokázala zužitkovat. Nabízí se parafráze na pořekadlo nedáš-dostaneš. Za stavu 2-1 pro Bartoliovou měla pro změnu Francouzka příležitost na prolomení servisu soupeřky a na rozdíl od Kvitové ji dokázala využít. Za silného větru osmá hráčka žebříčku WTA neudržela ani následující servis a úvodní sadu prohrála 1-6. Po svém druhém servisu získala Češka pouze 27 % výměn.

Druhý set začal v podobném duchu, jak skončil ten první. Bartoliová, světová devítka, hned na úvod sebrala Kvitové podání a dostala se až do vedení 3-1. V tu chvíli by si na vítězství Kvitové vsadil málokdo. 21letá tenistka se ale vrátila do utkání, když si v šesté hře vypracovala dva breakbally, po povedeném returnu hned první využila a srovnala na 3-3. V desáté hře pak Bartoliová znovu ztratila servis a tím i celý set poměrem 4-6.

V úvodu rozhodující sady se turnajová pětka z Česka dostala do nepříjemné situace, když prohrávala 15-40. Nakonec však důležitý úvodní servis udržela. Za stavu 1-1 si vybrala Marion Bartoliová zdravotní přestávku kvůli problému s nohou, který ji však po návratu na kurt nijak nelimitoval. V sedmé hře zahrála Kvitová tři dvojchyby a lacino pustila soupeřku do vedení. Za stavu 5-4 Bartoliová podávala na vítězství v zápase, ale česká hráčka opět dokázala srovnat. V dramatickém závěru však nedokázala brejk potvrdit a rozhodující set prohrála poměrem 5:7.

"Podmínky byly těžké, stejně jako celý týden. Obě jsme hrály nejen proti soupeři, ale i proti větru," řekla na webu WTA Kvitová. "Sice jsem dnes nevyhrála, ale byl to pro mě dobrý trénink na Wimbledon," dodala.

"Hrát dva zápasy za den, to se mi stalo naposledy mezi juniorkami. Petra přesně a tvrdě umisťovala míče k čáře, hrála opravdu dobře. Já jsem bojovala a snažila se vyhrát," uvedla Bartoliová.

Zatímco Bartoliová získala první titul v sezoně, Kvitová po prohře s šestadvacetiletou Francouzkou přišla o letošní finálovou neporazitelnost. Rodačka z Bílovce hrála o titul počtvrté v sezoně a na předchozích turnajích v Brisbane, Paříži a Madridu byla pokaždé úspěšná.

V semifinále přešla Bartoliová hladce přes Stosurovou

Před dnešním duelem byla vzájemná bilance Stosurové s Bartoliovou 2-1 pro prvně jmenovanou. Ta vyhrála i poslední duel v roce 2010 na antuce ve Stuttgartu.

Semifinále na centrálním kurtu však zahájila lépe Marion Bartoliová, když se dostala do vedení 1-0 čistou hrou. Hned vzápětí pak světová devítka sebrala prvním využitým breakballem soupeřce podání, což se ukázalo pro vývoj úvodního setu jako klíčové. Ve třetí hře musela francouzská tenistka odvracet příležitost Stosurové k re-breaku, ale servis udržela a vedla už 3-0. První sadu pak už 170cm vysoká Bartoliová „doservírovala“ a získala ji poměrem 6:3.

Druhý set byl pro Bartoliovou jasnou záležitostí, když Stosurová uhrála jedinou hru. Francouzku nerozhodila ani krátká pauza kvůli poprchávání v páté hře. Po setech 6-3 a 6-1 se tak Marion Bartoliová může radovat z vůbec prvního postupu do finále turnaje v Eastbourne. Probojovala se přes pro ni doposud zakleté semifinále, ve kterém vypadla v každém z předcházejících čtyř ročníků.

Hantuchová vzdala Kvitové

Petra Kvitová měla semifinále částečně ulehčené, když jí soupeřka za stavu 7-6 a 4-2 kvůli problémům s břišními svaly vzdala. Obě hráčky se letos už jednou utkaly v rámci Fed Cupu. V Bratislavě zvítězila ve dvou setech česká tenistka.

Stejně jako ve čtvrtfinále proti Polce Radwaňské, tak ani dnes nevstoupila Kvitová do zápasu ideálně. Prohrála si své první podání a Hantuchová vedla už 3-0. Světová osmička se však nenechala rozhodit a čistou hrou snížila na 1-3. Totéž pak zopakovala i při podání Hantuchové a následně srovnala na 3-3. Po sedmé hře si vzala slovenská tenistka zdravotní time-out, ale v utkání pokračovala.

Obě hráčky si už podání držely a o osudu první sady musel rozhodnout tie-break. V něm Hantuchová nevyužila setball. Kvitová jej naopak napočtvrté proměnila a úvodní set vyhrála 7-6.

Ve druhé sadě se rodačka z Bílovce dostala po prolomení servisu soupeřky už do vedení 3-0. Poté Daniela Hantuchová za stavu 4-2 pro českou hráčku utkání skrečovala.

 

Titul ve čtyřhře pro Peschkeovou a Srebotnikovou

Česko-slovinská dvojice ve finále čtyřhry porazila americkou dvojici Liezel Huberová, Lisa Raymondová 6-3 a 6-0. Peschkeováse Srebotnikovou, které stejně jako soupeřky dnes odehrály odložené semifinálové zápasy, získaly třetí společný titul v sezoně.

Česká tenistka rozšířila sbírku úspěchů na okruhu WTA na 19 deblových triumfů. "Doufám, že ve Wimbledonu dojdeme daleko. Odehrály jsme tady pár dobrých zápasů," řekla Peschkeová. "Hrát semifinále i finále v jeden den je divné. Ale jsme rády, že jsme oba zápasy vyhrály, kvůli větru a dešti to nebyl lehký turnaj," uvedla Srebotniková.

Výsledky - Eastbourne - ženy (tráva, dotace 618.000 eur):

Dvouhra - finále:
Bartoliová (6-Fr.) - Kvitová (5-ČR) 6-1, 4-6, 7-5

Čtyřhra - finále:
Peschkeová, Srebotniková (1-ČR/Slovin.) - Huberová, Raymondová (2-USA) 6-3, 6-0

Dvouhra - semifinále:

Kvitová (5-ČR) - Hantuchová (SR) 7-6 (11-9) 4-2 skreč,
Bartoliová (6-Fr.) - Stosurová (7-Austr.) 6-3 6-1.

 

TenisPortal.cz, ČTK, Adam Bárta

Komentáře

25
Přidat komentář
smazaný uživatel
Uživatel BROZ at mi vylíže PRDE.L ..... Nairobi na tebe ty hajzle počmáranej !
Reagovat
smazaný uživatel
Šmudlo, copak se ti stalo? My spolu něco máme? Vůbec tě neznám.
Reagovat
smazaný uživatel
Mě by navíc zajímalo, proč zrovna Nairobi? :-) Jsou i daleko horší místa na zemi. ;-) Mimochodem, nacházejí se tam mj. sídla Programu OSN na ochranu životního prostředí a Centra OSN pro lidská sídla. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Před chvílí doplnili jména kvalifikantek do pavouku hlavní soutěže: Petra v 1. kole narazí na Alexu Glatch (s níž ve Fed Cupu 2009 prohrála 2:6, 1:6, takže jí má co oplácet); Kristýna Plíšková narazí na Marion Bartoli, což je na 99,99% konečná, ale snad se bude snažit, co to jde, a bude to pro ni aspoň cenná zkušenost.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak ta naše "juniorka" Plíšková opravdu dostala úplně nehratelnou soupeřku :-) Pokud se Marion zase nezraní, je vše jasné.
Reagovat
smazaný uživatel
Souhlas Plíšková už je ze hry venku, to jedině, že by se na Marion podepsal náročný program posledních dní. Jinak Petře gratuluji k finále, i když prohrála, tak co v tomhle roce převádí to je na poklonu 3 vítězné turnaje, finálová účast, grandslamové čtvrtfinále, osmi-finále, prostě Petra jede a turnaj mistrů ji snad nemine.
Reagovat
smazaný uživatel
Nepochopím tu anglickú logiku. V krajine, kde stále prší, tak hrajú na tráve pod holým nebom. Potom sa zápasy prerušujú a neni zriedkavé, že hráč hrá dva zápasy za deň.
Reagovat
smazaný uživatel
To prostě člověk nepochopí, jak mohla prohrát s Bartoli, která nemá pořádný úder...
Reagovat
smazaný uživatel
Nemá pořádný úder? Její hra byla dnes v tom větru velmi účinná a efektivní, solidně returnovala zejména druhý servis Petry (viz např. způsob, jakým proměnila ten rozhodující breakbol za stavu 5:5 ve třetím setu - bekhendový return křížem do rohu (ale přitom mířen s bezpečnou vzdáleností od lajny), který dostal Petru okamžitě pod tlak a zkazila forhend v běhu.

A uvědom si, že tam dnes foukal vátr rychlostí 40 až 50 km/h, to je skoro zázrak, že ten zápas byl v posledních dvou setech tak kvalitní, jako byl.

Při semifinálových zápasech např. foukalo o něco méně, ale Sam Stosur hrála celý zápas naprosto otřesně (a pak si na tiskovce stěžovala, že to byly nejhorší podmínky, za jakých kdy hrála).

Plus tenhle zápas trval skoro 2:20 min (OK, takových 10 min připadá na ošetřování Marion) a předtím zápas s hantuchovou, i když předčasně skončený (7:6, 4:2 ret.), trval skoro 1 h 40 min (opět zahrnut nějaký čas na ošetřování Danky). To máš dohromady řekněme 3 h 30 min v otřesných povětrnostních podmínkách během jediného dne (a proti kvalitním soupeřkám)!
Reagovat
smazaný uživatel
Pinká si se soupeři jako Radek Štěpánek...prostě se mi tenhle styl nelíbí, that´s it :)
Reagovat
smazaný uživatel
ten Stepec je od tebe slapnuti uplne mimo. A hopsalka, at uz se ti to libi nebo ne, haze mice z obou stran priblizne stejne, dobre a predevsim ucinne, jak to uz rozebral Matej :-)

Jinak tentokrat nesouhlasim s casto zminovanzm a uz okridlenym, ze podminky na kutru jsou pro obe stejne. Vitr rozhodne vadil vic Petre, coby vyssi a agresivnejsi hracce. A v cem me Petra tentokrat moc zklamala, bylo hrani na slepo, docela v klicovych momentech a primo na Marion, pritom dobre periferni videni uz tolikrat predvedla. Navic se dneska zase dokazala slusne zvednout z prachu... Ale nevadi, dalsi zkusenost pred W. A gratulace Marion.
Reagovat
smazaný uživatel
Bartoli patří mezi favoritky wimbledinu ty šamšulíne.
Reagovat
smazaný uživatel
Co přesně máš na mysli s tím "hraním naslepo"? Myslíš takovéto zabíjení krátkých míčů, kdy si normálně Petra má tendenci počkat, kam se soupeřka pohne a pak to pošle na druhou stranu? To tam párkrát bylo zejména v prvním setu (jednou kvůli tomu prohrála své podání), ale celkově mi přišlo, že těchto příležitostí k "zatlučení" krátkých míčů bylo velmi málo.

Mě dnes spíš zlakamala tou hrou při svém servisu za stavu 3:3 -- do té doby hrála báječně, v prvním gamu suverénně odvrátila dva breakboly, pak měla breakbol při podání soupeřky za stavu 2:1, čistou hrou (včetně tří krásných winnerů) vyhrála své podání na 3:2 a při podání Marion vedla 15:40 + za stavu 30:40 zahrála forhendový return do pásky. Jak se již stalo např. v zápase s Na Li, poté, co Petry tyto šance nevyužila, následovala opravdu otřesná hra při jejím vlastním podání, kdy dala tři dvojchyby (a čtvrtý bod Marion byl tuším taky nevynucená chyba). Na tomhle musí určitě zapracovat, protože není možné, aby se poté, co hraje super, ale nevyužije své šance, tím nechala takhle rozhodit a v podstatě zdarma darovala game při svém podání soupeřce. :-(

Za stavu 5:5 40:30 při svém podání měla smůlu, že Marion zahrála prasátko --škoda, že to nedotáhla do tiebreaku.

Na druhou stranu Petra potěšila tím, že:

1/ Zápas -- navíc těsně před Wimbledonech a v hrozných podmínkách - nezbalila, ale bojovala dál a otočila druhý set a bojovala i ve třetím setu.

2/ Že byla schopna svou hru nakonec přece jen tomu větru slušně přizpůsobit.

3/ Zahrála celkem dost kvalitních čopovaných bekhendů a několik dobrých dropshotů + sem tam i nějaký ten volej.
Reagovat
smazaný uživatel
jednak predesilam, ze nemam encyklopedickou pamet a hlavne zduraznuju, ze hru vnimam, ctu a citim jako hrac. Statistiky, rozbory, miry pravdepodobnosti, prognozy ucinnosti variant - na to jsem od malicka mela lidi, proto nemuzu byt plnohodnotny partak do diskuse :-)
Presto - opravdu myslim tech par nabihanych micu, ktere Petra zahrala spatne, (nemyslim ty dva tukesy u site, kdy byla Peta uz stejne vysachovana), taky nektere mice z dlouhych vymen mohla natlacit Marion do protipohybu. (Jednou se ji to povedlo paradne.) Zasadne by to zmenilo stav a naslednou pohodu. I na servisu. To "zaverecne" prasatko, co zminujes, to zlomilo i me :-(
Z tvymi body souhlas, podporuju hlavne c. 3, čopovane bekhendy pro me byly prijemnym prekvapenim. A prislibem :-)
Reagovat
smazaný uživatel
.... S tvymi body! (Puvodne jsem chtela napsat Ze tvych bodu podporuju) ..ach, ty chibi! Jeste, ze Broz moje slitky necte :-)
Reagovat
VlS
Gratulace Petře k dalšímu úspěšnému turnaji (bohužel jse zápas neviděl, měl jsem nějaký svůj aktivní program. Celkem jsem čekal, že se zase najde nějaký dobrák, jako je Labi nebo Quan Panda se zlou, zle míněnou a ubohou kritikou. Fuj tajbl.
Reagovat
smazaný uživatel
Ale copak? ještě tak před 5 dny si s Bartoli ve svých prognozách nepočítal vubec s ničím a najednou...horká favoritka
Reagovat
smazaný uživatel
Lopata je dě v ka!
Reagovat
smazaný uživatel
Mimochodem, Patra má letos skvělou bilanci v tiebreacích: 12 výher a jen 3 prohry. Z toho dva tiebreaky prohrála s Moritou v Dubaji, kdy nebyla zdravotně fit. Zbývající prohraný tiebreak pak byl druhej set se Strýcovou v Paříži.
Reagovat
Labi
myslim že na tom nezaleži....je jedno kolik vyhraje tiebreaku když pak neunese situaci...myslim ted konkretně finálové utkání kdy jsem se těšil na dobry tenis bohužel za stavu 1:4 z pohledu Petry to sam vzdávám...jelikož zatím to není tenis se kterým by mohla uspět
Reagovat
smazaný uživatel
Ta seš taky koukám odborník...
Reagovat
Labi
ve druhem setu se její výkon změnil...v prvním to bylo hrozne...tak zmlkni
Reagovat
smazaný uživatel
To by si měl spíš ty,je jedno jakej byl druhej set ,to že hodnotíš zápas a přestáváš ho sledovat po 5 gamech a ještě k tomu si musiš zahrát na chytrolina jak už je to všechno jasný tady na tenisportále je "srandovní"
Reagovat
Labi
na chytrolina? prosimtě vzpamatuj se
Reagovat
matesdc
Petra hrála dobře - aktivně, hopsalka to bohužel dotáhla do konce...a přestat koukat na zápas po 5 gamech je opravdu blbost - ty fanoušku
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist