Kvitová: Nechtěla jsem si jednou vyčítat, že jsem US Open vynechala

10. 8. 2020, 12:56
Aktuality 20
V situaci, kdy svět stále bojuje s koronavirem, měla Petra Kvitová pochybnosti, jestli pojede na letošní US Open. Brzy se ale rozhodla, že americký grandslam absolvuje. Ještě předtím odehraje Cincinnati Masters, přesunutý do New Yorku, a už se těší na turnajový adrenalin.
Profily hráčů
Petra Kvitová (© AFP)

Sezona WTA se rozběhla po pětiměsíční koronavirové pauze minulý týden v Palermu, tento týden se hraje v Praze a americkém Lexingtonu. "Je důležité, že se tenis pomalu vrací, a věřím, že vše bude brzy v normálu," řekla Kvitová na videokonferenci s novináři při návštěvě turnaje na Spartě.

Sama se chystá až na turnaje na tvrdém povrchu, i když přiznala, že ze začátku se jí za oceán nechtělo. "Ale pak jsem si řekla, že už jsem ve věku, kdy si nemůžu moc vybírat a vymýšlet," uvedla třicetiletá dvojnásobná vítězka Wimbledonu. "Že bych si to pak mohla jednou vyčítat. Proto se budu snažit co nejvíc a mít čisté svědomí, ať to dopadne, jak to dopadne. Už se strašně těším na zápasy, na adrenalin a všechno okolo. Přece jen je to dlouhá doba a tenis mi chybí. Bude to fajn," uvedla Kvitová, která na druhou stranu chápe, že ne všichni na US Open přiletí. Omluvenky už poslaly světová jednička Ashleigh Bartyová, pátá hráčka žebříčku Elina Svitolinová či Nizozemka Kiki Bertensová, světová sedmička. "Ne každému se tam chce, to respektuju, ale startovní pole bude pořád silné," řekla Kvitová.

Čechům by mohly pomoct odehrané exhibice, věří Kvitová
Do Ameriky vyrazí příští středu s koučem Jiřím Vaňkem a německým fyzioterapeutem Florianem Zitzelsbergerem. Těší se, až zase tenisový kolotoč vypukne, na druhou stranu se obává rozlehlých ochozů ve Flushing Meadows bez diváků. "Máme zprávy, že tam dají virtuální fanoušky, tak snad to bude trošku příjemnější."

Pořadatelé údajně chystají i možnost skrze videopřenos vidět případně fanoušky či rodinu z domova. "Což mi přijde zvláštní, já to využívat nebudu," smála se světová dvanáctka Kvitová. "Ale snaží se hráče a diváky do toho vtáhnout."

Tenis zažil nezvyklou pauzu uprostřed sezony, která postihla všechny. Hráčům se stává, že jsou zranění a následně se vracejí do hry, ale tentokrát stáli všichni. "Proto nevím, co od sebe čekat. Bude to všelijaké, ale trénuju v poslední době docela dost a doufám, že se to na hře podepíše v dobrém smyslu," řekla Kvitová.

V rámci exhibicí odehrála několik z mnoha akcí v Česku. "Doufám, že nám to všem Čechům pomůže, abychom se do toho dostali trošku rychleji," řekla. Sama vyrazila i na dva turnaje do Berlína. Během pauzy ale také léčila problém s předloktím levé ruky. "Teď je ruka naštěstí bez bolesti, Florian se stará, aby vydržela," uvedla.

Turnaje okruhu WTA se řídí přísnými bezpečnostními pravidly a stejné to bude v Americe. Hráčky čeká pohyb jen mezi hotelem a kurty. Kvitová přitom ráda chodila na Manhattanu ve volných dnech do Central Parku. "To teď nehrozí," podotkla a dodala: "Bude to psychicky náročné, něco nového, ale pro všechny stejné."

K tomu je třeba připočíst opakované testy na Covid-19. Kvitová jich podstoupila už několik. "Není to moc příjemné, ale vydržet se to dá. Už jsem v životě zvládla horší věci než test na Covid," řekla někdejší světová dvojka, která se úspěšně vrátila na kurty po přepadení z prosince 2016, při kterém málem přišla o prsty levé ruky.

pva, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

20
Přidat komentář
Hector21
Mimochodem, ani druhá Bára se na USO nechystá....smile
Reagovat
Marduch
Tak ji se tam nikdy moc nedarilo, z lonska nic neobhajuje a je ve fazi, kdy tenis muze brat spis jako zabavu..
Reagovat
paddy
Nikdo nic neobhajuje, body zůstávají nebo se mohou vylepšit
Reagovat
PetaM
No a body zůstávají, i když se zúčastní? Já jsem to nijak podrobně nečetl, ale pokud se Petra zúčastní a vypadne v prvním kole, tak dostane body za první kolo ne? Nezůstanou jí body za druhé kolo z loňska. Aspoň takhle mi to přijde logické. Tudíž pokud se někdo zúčastní, tak už začne obhajovat.
Reagovat
paddy
počítá se lepší výsledek
"Better of 2019 and 2020"

a body zůstanou 52 týdnů nebo dokud se neodehraje další ročník
např RG19-20 se vymaže v květnu 21, ale nikdo neví, zda se 20 a 21 bude hrát smile

best 16 turnajů jako obvykle a místo Race se pro TM použije klasický ranking

myslím se, že upravený systém prodlouží do odvolání, 21 asi ještě nebude normál
Reagovat
paddy
kdyby vítěz obhájil USO, pak mu přibyde 0 bodů, ale mnoho ostatních si polepší, takže průměrně budou mít hráči více bodu než normálně

např pokud letos budou v SF jiní 4 hráči, pak v ranking bude mít body za 2xW, 2xF a 4xSF, tzn. jakoby 8 semifinalistů
novým SF se samozřejmě odečtou body za loňský horší výsledek, takže nebude to + SF, ale {+SF -(QF a níž)}
tak jako tak nastane dočasně mírná inflace rankingových bodů

doplácejí na to hráči, kteří měli špatné výsledky nebo zranění, kteří táhnou nízkou body za zrušené turnaje, anebo i když si polepší, tak ostatní si nepohorší
vydělá ten, kdo se zranil letos (Fedex), protože neztrácí žádné body, ale mohl by dokonce využít chráněný ranking
(neoficiálně) Federer by teď měl být no. 3 smilesmilesmile
Reagovat
EllNino
Takže třeba Markéta Vondroušová je na hodně dlouhou dobu těžce za vodou, i když teď hraje dost bídně ...
Reagovat
lvicek
btw. ukazuji to ted stranky jako "https://live-tennis.eu/en/wta-live-ranking" dobre?
Reagovat
Marduch
Nj vlastne, vsak jsem to uvadel jako jednu z veci, ktera prispeje k neucasti Rafy v NY..
Reagovat
FulnekUltras
rubej, co to dá - a uvidíme. ;-) smile
Reagovat
com
no uvidime ji aspon v tom prvnim kole no smilesmile
Reagovat
FulnekUltras
hlavně ať něco nechytne v letadle... smile
Reagovat
rybicka
... ať nechytnou...
Reagovat
RF46
..treba rybu
Reagovat
FulnekUltras
čudly se nepočítají smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Petra si USO prostě nemůže dovolit jen tak vynechat. Snad to zároveň znamená, že je v pořádku, protože jinak by tam, věřím, nejela.
Reagovat
brixner
Bukurešť je na vejchod!
Tak pápá...smile
.smile
Reagovat
RF46
Tak tam Peto neco uhraj! smile
Reagovat
tommr
jsem rád, že jde Petra ostatním našim hráčkám příkladem a nehraje si na primadonu jako Krejčíková ... smile
Reagovat
smazaný uživatel
hystericky se chováš ty, odporníče
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist