Kvitová otevřela ve Fulneku vlastní síň slávy

21. 7. 2022, 17:35
Aktuality 18
V prostorách Knurrova paláce ve Fulneku na Novojičínsku je nově síň slávy tenistky a tamní rodačky Petry Kvitové s podtitulem "příběh české lvice". Síň dnes otevřela sama tenistka, která při této příležitosti několikrát zopakovala, že je to pro ni velkou poctou, byť je to zvláštní pocit mít síň slávy ještě za života.
Profily hráčů
Petra Kvitová

Pro expozici jsou v domě vyhrazena dvě oddělená místa – sál a klenutá komnata ve druhém nadzemním podlaží. Na expozici naváže také v současné době dokončovaná kavárna. V jedné části expozice si návštěvníci mohou prohlédnout tenisové rakety, hráčské akreditace, ale i kousky oblečení. V další jsou pak umístěny dvě vitríny s trofejemi včetně obou wimbledonských talířů. Kvitová s úsměvem přiznala, že dosud byly schovány pod postelí.

Když ji bratr oslovil s nápadem na vznik síně slávy, obávala se, že to nepůjde, protože rodiče si to nebudou přát. "Dala jsem bratrovi souhlas a potom jsem to řekla i tátovi. Trošku se kousal, ale nakonec se to muselo povolit, protože přece jen jsou to mé trofeje. Myslím, že teď je rád," uvedla Kvitová.

"Byl jsem hrozně rád, že jsem mohl tvůrcům výstavy nabídnout náměty a potom i informace, ze kterých celý projekt vznikal. Byla to pro mě moc krásná práce, protože mi naskakovaly vzpomínky, jak se vyvíjel život a sportovní kariéra naší Peti," uvedl otec tenistky Jiří Kvita, který se na vzniku síně podílel. Podle něj doma stále zůstala řada zajímavých artefaktů a expozice by se tak v budoucnu mohla i obměňovat a doplňovat.

Za nejcennější vystavené kousky tenistka považuje právě trofeje z Wimbledonu, který vyhrála v letech 2011 a 2014. Dále si cení finále Australian Open v roce 2019. "Asi nikdo nevěřil, že bych zase mohla být ve finále grandslamu. Byla to asi nejbolestivější porážka v mé kariéře, ale když si to vrátím zpátky, tak si myslím, že to byl úžasný úspěch po tom všem, co se přihodilo," uvedla Kvitová, která koncem roku 2016 při přepadení ve svém bytě utrpěla vážné poranění ruky a hrozil jí konec kariéry.

Síň slávy Petry Kvitové se veřejnosti poprvé otevře v pátek v poledne. Obyvatelé města budou mít výhodu levnějších vstupenek. "Občané Fulneku budou moci v prvních třech otevíracích dnech, tedy v pátek, sobotu a neděli, využít nabídku padesátiprocentní slevy na vstupné. Děti do 15 let, nejen ty fulnecké, budou mít v těchto dnech vstup zdarma,“ řekl starosta Petr Ertelt. Vstupné pro dospělého vyjde na 150 korun.

Vytvoření expozice stálo 4,7 milionu korun. Při budování byl kladen důraz na zabezpečení cenných trofejí i celé expozice.

Kvitová je jednou z nejúspěšnějších tenistek české historie. Na okruhu WTA vyhrála 29 turnajů ve dvouhře. Získala také olympijský bronz. S českým týmem šestkrát ovládla Fed Cup. V roce 2011 vyhrála Turnaj mistryň a byla světovou dvojkou. Ve Fulneku vyrostla a žije tam její rodina.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

18
Přidat komentář
pink
nejsem proti
určitě to není z její hlavy
ukázat nastupující generaci, jak "na to" není špatné
a potěšit staré pardály kteří mačkali palce u TV taky není nic proti ničemu...
paní Kvitová - thx
Reagovat
Vlk-v-trave
https://www.puntodebreak.com/2022/07/22/petra-kvitova-inaugura-museo-dedicado-carrera-tenistica
Reagovat
Blondie
Gratulace smile
Reagovat
Marduch
4,7 mega to kdo zatáhl?
Reagovat
Blondie
Tvoje dane a nasy lidy.
Reagovat
Marduch
tak v článku to chybí, přitom by to měl být dobrý zvyk to uvádět, pokud se jedná o veřejné zdroje.
Reagovat
Mantra
takové politickko ekonomické konání - v skrytu za známou tvář si lokální politici nahoní ego a ještě sosnou nějaké dotace z EU. smile
Reagovat
ludmilaosfka
V pohodě, Petra má za kariéru spoustu krásných trofejí, takže vystavit je se přímo nabízí. smile
Reagovat
Mantra
jenže to jsou ty skutečné, tohle je fakt jen pro něčí zájmy, ne pro to aby těch pár sklenic a plechovejch džbánů někdo uctíval a jezdili se tam dívat davy... bude to jedna cimra někde na konci chodby místní knihovny nebo obecního úřadu, někdo na to vycucá podpory a dotace a jiní nebo ti samí si na tom trochu hodí předvolební bodíčky, bo volby do té hlavní místnosti fulneckého ouřadu se blíží kvapem - hezky načasované smile
Reagovat
elsky
V normálním světě by si tu síň měla zaplatit sama, 4,7 mega by to pak ale asi nestálo smile.
Reagovat
Pavol
Čo si neurobíš sám nemáš. Ale inak v pohode Petra na to má dostať sa aj do iných siení slávy.
Reagovat
com
Kvitovic ma sin slavy smile to uz je moc totok smile
Reagovat
elsky
Lidi potřebují bohy, tak si je hledají, kde se dá. A slečna je dostatečně hloupá, aby na to přistoupila.
Reagovat
Blondie
Elsky, co ty jsi zac?
Nejaky nove zaregistrovany hejtr? :D
Reagovat
elsky
Ani ne, jsem tu už chvíli a fandím všem našim tenistkám. Jsem ale konzervativně založenej a nápad nechat si udělat síň slávy mi přijde obecně marnivě hloupej. A ještě za státní prachy, to už navíc smrdí tunýlkem, tak jak to tady někdo jinej popsal.
Reagovat
George_Renel
To si jako myslíš, že to byla její iniciativa? Něco si o tom zjisti a pak házej špínu.
Reagovat
elsky
Je to bohyně smile
Reagovat
elsky
A ten tunýlek není její, to ona nemá zapotřebí. Milá Katka Neumannová taky lyžařské mistrovství v Liberci nerozkradla, to ji jen využili jiní. V právním státě by ovšem coby ředitelka celého podniku nesla zodpovědnost.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist