Kvitová před Turnajem mistryň vyhrála halový turnaj v Linci!

16. 10. 2011, 15:46
Aktuality 44
WTA LINEC - Petra Kvitová se na poslední chvíli rozhodla startovat na halovém turnaji v Linci, aby se dostala do formy před Turnajem mistryň. Se svým vystoupením může být spokojená, v Rakousku nenašla přemožitelku a sebevědomí před vrcholem sezony si zvedla pátým letošním titulem!
Petra Kvitová

Petra Kvitová v Linci porazila postupně Kanaďanku Marinovou, domácí Mayrovou-Achleitnerovou, Slovenku Hantuchovou, jediný set ztratila v semifinále s bývalou světovou jedničkou Jankovičovou a v dnešním finále si poradila hladce 6-4 6-1 s další slovenskou soupeřkou Dominikou Cibulkovou.

Kvitová zahájila své šesté letošní finále suverénně a vzala soupeřce hned její první podání. Brejk držela až do osmého gamu, kdy se Cibulkové začalo dařit na returnu a donutila Kvitovou k chybám. Turnajová jednička se ale srovnáním na 4-4 nenechala deprimovat a hned v následující hře si vzala brejk zpět. Při svém podání pak čistou hrou dokráčela k zisku první sady. 

Také druhý set odstartovala wimbledonská vítězka proměněným brejkbolem. Pak sice o podání přišla, avšak následný opětovný brejk už byl rozhodující.

Kvitová díky tvrdým umístěným vítězným úderům od základní čáry a občasným výletům k síti postupně navyšovala skóre. O dvacet centimetrů menší Slovenka, které se začala rozplývat vidina zisku prvního titulu na okruhu WTA, začala kupit chybu na chybu a Kvitová zakončila utkání při jejím servisu šestým proměněným brejkbolem v zápase.

Jednadvacetiletá Češka tak získala v letošní sezoně už pátý titul a může se těšit na Turnaj mistryň, na kterém si letos od 25. října odbyde svou premiéru.

"Jsem nadšená, že jsem vyhrála turnaj, který se hraje tak blízko od mého domova. Mám za sebou skvělý týden a získala jsem hodně sebevědomí pro Turnaj mistryň," řekla Kvitová. "Finále nebylo snadné, jen koncovka byla lehčí," doplnila česká hráčka, která potvrdila, že finálové zápasy umí - vyšel jí šestý z osmi v kariéře.

Jednadvacetiletá Kvitová vyhrála první turnaj od červencového triumfu na londýnské trávě, letos triumfovala také v Brisbane, Paříži a Madridu. První titul v kariéře získala v roce 2009 v Hobartu.

Po nečekaných vyřazeních z prvního kola US Open a před necelými dvěma týdny v Pekingu, mezi něž se vešlo semifinále v Tokiu, by Kvitová mohla triumfem v Linci získat sebevědomí pro poslední dva důležité podniky v sezoně. Za týden v Istanbulu se čtvrtá hráčka světa zúčastní poprvé v kariéře Turnaje mistryň a hned poté povede český tým ve finále Fed Cupu v Moskvě.

Cibulková si naopak ještě pohoršila své černé bilance; s Kvitovou prohrála i čtvrté vzájemné střetnutí a ve finále padla i ve svém třetím snažení o premiérový titul.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

44
Přidat komentář
smazaný uživatel
Technická poznámka - pořadatelé nějak pozapoměli, že vítěz turnaje by měl taky dostat do ruky(aspoň nachvilku) pohár pro vítěze a vyfotit se sním. Stál mimochodem na stole za nimi.
Reagovat
smazaný uživatel
Flavia, Jelena, Daniela, Dominika, to jsou slabý soupeřky?? nezdá se nám, Petra hrála velmi dobrej turnaj, forma je pomalu zpět, je velmi mladá, chyby jsou, ale to se doučí, a myslim, že hrála obdobně, co na Wimbledoně, jakmile hraje svoji, agresivní hru, ty chyby se zacelej, takže tak
Reagovat
smazaný uživatel
Turnaj mistryň, který začíná za pár dní, nastaví objektivní zrcadlo o aktuální formě. Jinak každý snad máme právo na svůj názor a pohled a ten jsem již sdělil. Pochopitelně nikdo ze špičkových tenistů nevydrží hrát v optimální formě celý rok a k tomu se ještě tyto maximální výkony podepisují na zdraví (viz. Djoker nebo Fedex), takže jestli jste si nevšimli nekritizuji, pouze hodnotím.
Reagovat
smazaný uživatel
Já už se jenom připojuji ke všem Vám s obrovskou gratulaci Petře za letos už pátý vyhraný turnaj. To je prostě paráda!
Bohužel kvůli jiným povinnostem jsem to dneska nemohl sledovat, což mě moc mrzí, tak jsem jenom na dálku držel palce.
Přeju Péťe hodně štěstí na TM.
Reagovat
a.magerova
Šikulka naše !!!

Pro fandy F1 je ve 21:35 na ČT2 plovárna s Davidem Coulthardem :-))
Reagovat
vendulkabendulka
A pro ostatni sauna s Robertem Rosenbergem.
Reagovat
Carloss
jsem rád, že to petra zvládla, jestli to zázračně nevyjde do konce roku, tak IMHO v březnu je Petra číslo 1.
Reagovat
smazaný uživatel
Moc Petře fandím, ale ve srovnání s formou se kterou vyhrála Wimbledon je to bohužel 50%. Turnaj v Linci byl slabě obsazený. Petra dost kazí, nezdá se mi, že by hrála na maximální riziko, trefuje většinou soupeřku a má velké rezervy v pohybu po kurtu. Ale to se všechno dá snad vychytat.
Reagovat
smazaný uživatel
já ti dám že byl turnaj slabě obsazený ty jeden ježku!! tohle je turnaj o 280bodů! co bys tam sakra chtěl za konkurenci šašku.
Reagovat
smazaný uživatel
asi rozumíš spíše lopatě než tenisové raketě
Reagovat
rib
to bych neřekla, že byl slabě obsazený... Nějak z tvé reakce ježku nevyplývá, že bys byl moc velkým fandou, spíš kritikem. Opravdu bys na Petřině dnešní hře nic nebyl schopen ocenit :-)?
Reagovat
smazaný uživatel
myslím, že i fanoušek může mít objektivní pohled. Na Petřině hře se dá ocenit mnoho věcí. Kdyby ne, tak by asi turnaj nevyhrála. Já pouze konstatuji, že její hra ve Wimbledonu a včera nebo i dnes je rozdílná. A úroveň Šarapovové je jiná než Cibulkové.
Reagovat
smazaný uživatel
Já myslím, že hrála velmi dobře, srovnatelně s wimbledonem.Spousta míčů bylo fantastických, které umí málokdo (pokud vůbec někdo).Dělá hodně nevynucených chyb, ale to dělá v každém zápase(zatím). Je to způsobeno jejím stylem hry.
Reagovat
smazaný uživatel
Myslim, že jezzek má pravdu. Petra hraje dobře. To se nedá říct, že né. Hlavně jak otáčela druhej set s Jankovič, tak to byl tenis, jako na Wimbledonu. Jenže na Wimbledonu takhle hrála furt a teď tam jsou jen záblesky. Je to na jednu stranu špatné vyhrát Wimbledon. Každej si myslí, že tak bude hrát furt, každej si na to zvykne. Někdy je lepší, když ničeho extra nedosáhnete a občas překvapíte. Nicméně to, že V POROVNÁNÍ S WIMBLEDONEM to je 50% no možna 70% je pravda. Tím chci říct, že s toudle hrou by Wimbledon nevyhrála. S ohledem na Turnaj Mistryň. Ale třeba tam šlo o psychiku, kterou si mohla vylepšit právě na tomto turnaji. Budem Kvítkoj fandit. I přes těch "50%" děla super čest takové malé zemi, jako je Česká republika. No né?:)
Reagovat
VlS
Ale tak to zas ne, a co QF Wimbledonu s Pirožkou 6-3 6-7 6-2 ? Důležitý je, že dopkázala zabrat, když to potřebovala. Při finále s Mašou na Wimblu si taky vyrobila pár zbytečnejch závarů - například nalitej míč vystřelenej do autu a podobně. I ve Wimbledonu Petra dělal chyby typově stejný, jako teď. Vysloveně špatně hrála teď svůj zápas s Marino, hlavně v 1. setu, ale u Petry je vidět, že se potřebuje vždy na nějakých zápasech chytit a pak už to jde. Ale zatím není Serena, aby vydržela celý zápasy tlačit a tlačit a tlačit, občas holt trochu poleví, ale to není nic jinýho, než bylo ve wimbledonu a na druhou stranu na to má vždycky vliv i soupeřka.
Reagovat
rib
a co to podle tebe je "objektivní"? Jako že tvůj :-)))? Pardon, neodpustila jsem si rýpnout, jsem spíše konstruktivista než objektivista...
Reagovat
smazaný uživatel
No jasně, palce držíme a míček očima strkáme aby padal tam kam má.Ještě aby se Berďa trochu pochlapil a vyklepl toho Nadala nebo Djokera až se uzdraví.
Reagovat
smazaný uživatel
Můj nemusí být objektivní. Objektivní je v tomto případě narozdíl od krasobruslení (naštěstí) statistika a výsledky.
Reagovat
smazaný uživatel
Ale no tak, nejsme už na tu Péťu příliš nároční? :)
Asi se shodneme, když už to máme vyjádřit procentuálně, že 100% Wimbledonu to nebylo. Ale 50% ??? To je snad úlet.
Vůbec bych nebral v potaz první 2 zápasy v Linci, protože nejde hrát na 100 Wimbledonských procent, když na druhé straně stojí hráčka, která nedokáže trefit dva údery za sebou (1.zápas) nebo hráčka která není schopna odreturnovat 90% servisu (2.zápas).
Takže Ptřinými výkony má smysl se zabývat až od čtvrtfinále s Danielou. A podle mého názoru to bylo tak 85% Wimbledonu , v některých fázích i 100%.
Reagovat
smazaný uživatel
Asi jo, pro člověka je snadnější být náročný na jiné než sám na sebe. Ale upřimně, od Wimbledonu těch úspěchů moc nebylo (skoro žádný).
Reagovat
smazaný uživatel
Ještěže Petra není Serena. Petra nabídne divákovi mnohem více tenisové krásy než Serena. Její hra je pestřejší a chytřejší.
Ano, na Sereně obdivuju, jak dokáže pořád tlačit a tlačit, jak drží kurt a necouvne za zadní lajnu, kdyby trakaře padaly a valí to okamžitě po odskoku. Ale je to silový streotyp a bez svého servisu by byla poloviční.
Petra má podle mě rychlejší ruku než Serena, v rychlosti ruky jí dle mého nemůže konkurovat žádná. Je schopna rozhodnout výměnu ne soustavným tlakem ale jedním jediným geniálním úderem. A docela by mě zajímalo, jestli od dětství byla až tak jednoznačná levačka, protože ten její backhand, to je fantazie, někdy se mi zdá že vidím dva forehandy. A backhand "fulnecká hokejka" by se Serena n ikdy vživotě nenaučila. :)
Reagovat
VlS
Opět, to co jsem napsal není kritika ale konstatování. Serena se tu svou konzistentnost učila (budovala, zažívala, stavěla - vyber si co chceš) 15 let a Petra bude s přibývajícímmi zkušenostmi taky konzistentnější. To je určitě věc zkušeností a stovek odehraných zápasů. Určitě bych Serenu nepasoval na stereotypní hráčku, to zůstaňme při smyslech, Serena je velmi komplexní tenistka a umí taky řadu herních variant, není to zdaleka jen tupé mlácení do míčů od base line. Samozřejmě využívá to, co na soupeřky nejvíc platí, tj silová nátlaková hra, ale to neznamená, že neumí nic jinýho. Proto jsem rád, že Peťa výrazně přidala na pestrosti hry, skvělé voleje na síti(vůbec bych se nebál ji na Fed Cupu poslat s Peshke do deblu), kraťasy, opravdu vynikající servis a hlavně vynikající a poměrně spolehlivý druhý servis (angláni na Eurosportu 2 slintali, že jí tam druhej chodí nad 150). Ještě je určitě prostor (a spousta prostoru) pro další zlepšování spolehlivosti úderů, škoda některejch těsnejch míčů v autu nebo v síti, ale to je na druhou stranu daň hře na riziko. Petra má potenciál být dlouho hodně vysoko a jestli bude nebo nebude jednička, to vem čert. Dal bych přednost ještě pár GS, kdybych si měl mezi těmito variantami vabírat - lepší 3, 4 GS, než jednička bez GS.
Reagovat
smazaný uživatel
Já to nebral jako kritiku.
Určitě, že můj názor je subjektivní, nikdy jsem nebyl velkým příznivcem Sereny a jejího pojetí tenisu. Možná její hra není až tak stereotypní jak se mi jeví, nicméně např. na síti je úplně marná, pokud to tam nedojde už jenom zabít.
Zatímco Petra hraje přesně takový tenis, jaký se mi líbí úplně nejvíc. A klidně bych připusti i to, že Péti hra nebude nikdy tak konzistentní jako hra Sereny nebo třeba Steffi Graf. Na to si myslím Petra nemá povahu, ale bude mít jiné přednosti.
Ale jinak se vším souhlas.
Reagovat
VlS
Taky nejsem fanda Sereny (ale Maša hraje to samý jako Serena, jen ne tak dobře) ale 100x radši Serenu než Carolinino pinkání.
Reagovat
vendulkabendulka
A kdyz se to postne 3x tak to sakra musi byt pravda!
Reagovat
smazaný uživatel
Taky na to hledim, co se mi to povedlo. Myslela jsem, ze mi stavkuje pocitac a neodesila a on si daval darebak jen pausu. Jeste, ze jsem posilala zrovna takovou strucnou zpravu. Omlouvam se vsem, ktere to pobourilo,
Reagovat
smazaný uživatel
.... chvaly neni nikdy dost! :-)))

Tak jeste vychytat chybky a hodne stesti v zaveru roku, pojd, Petro!
Reagovat
smazaný uživatel
Gratulace, konecne jednoznacny zapas. Dobre nastartovani na turnaj mistrin i Fed cup.
Reagovat
smazaný uživatel
Gratulace, konecne jednoznacny zapas. Dobre nastartovani na turnaj mistrin i Fed cup.
Reagovat
smazaný uživatel
Gratulace, konecne jednoznacny zapas. Dobre nastartovani na turnaj mistrin i Fed cup.
Reagovat
frufru77
Proti včerejšku znatelně lepší výkon... včera vydřené vítězství, dnes nebylo pochyb... snad už má tu nejhorší fázi krize za sebou...
Reagovat
smazaný uživatel
Vítězství Petry jsem čekal, ale taky jsem čekal trochu vyrovnanější zápas (respektive druhý set). Myslel jsem, že Dominika bude vzdorovat o trochu víc a uhraje tak 7-10 gemů... Ale těžko hodnotit jenom podle výsledku, protože jsem zápas neviděl a jenom jsem to průběžně sledoval na onlajnech. Každopádně gratulace Petře i Dominice za pěkný turnaj! Příští týden se těším spíš na Lucemburk než na Moskvu... :)
Reagovat
Pe3k
Dobře ty!
Reagovat
smazaný uživatel
Může si Petra polepšit v žebříčku? Přece jenom na Azarenkovou nestrácí zas tak moc ;):)
Reagovat
smazaný uživatel
Petra bude mít po Linci 5970 bodů. Jestli jsem to dobře propočítal, tak to znamená, že na konci příštího týdne se před ní můžou octnout (kromě Woznické a Šarapovové) jen Azarenková a Zvonarevová, a to v obou případech jen tehdy, když vyhrají turnaje, na nichž startují (tj. Lucemburk, resp. Moskvu).
Reagovat
smazaný uživatel
Bude-li Vika zdravá, tak docela věřím, že v Lucemburku vyhraje. Věra se podle mě v Moskvě dostane daleko, ale turnaj nevyhraje... Za týden uvidíme, jestli jsem se trefil. :)
Reagovat
smazaný uživatel
To není pravda! K posunu Kvitové na 3. místo dojde za týden, v pondělí 24.10. Azarenka neobhajuje loňský titul z Moskvy, místo toho hraje na menším turnaji v Lucemburku.
Za týden se neodepisují jen rok staré turnaje, ale i loňský Turnaj mistryň, kde Viktorka opět část bodů ztratí. Tím dojde ke srovnání hlavního i Race žebříku.
Velké body za TM ztratí i Zvonarevka. Ani titul z Moskvy ji před Kvitovou nedostane!
Reagovat
smazaný uživatel
Aha, díky! To, že se odepisuje i loňský Turnaj mistryň, mi nějak nedošlo; má to ale zřejmou logiku.
Reagovat
freeteepek
Je jenom škoda, že Petra ze svého vynikajícího servisu nedokáže vytěžit víc bodů. Když už přiběhne po svém servisu na síť, mělo by to skončit získáním bodů.Zbytečně často buď trefuje místo, kde stojí soupeřka nebo out. Přitom by stačilo jakkoliv trefit odkrytou část kurtu.
Reagovat
VlS
Dneska mi těch chyb zase tak moc nepřipadalo, je to výsledek hry na maximální riziko. Když to vyjde, tak je to winner, když ne, tak je to UE. důležitý je mít víc winners než UE a to jí dneska, myslím, vyšlo.
Reagovat
smazaný uživatel
Naprostý souhlas! :)
Reagovat
smazaný uživatel
Ten naprostý souhlas je s freeteepek. :)
Reagovat
VlS
Určitě by bylo lepší, kdyby to tak zvládala. U televize umím poradit co měl kdo udělat jinak jen to fikne. Zahrát to na kurtu, to je jiný kafe.
Reagovat
smazaný uživatel
tak jednoznačenj výsledek jsem nečekala, ale prostě zase ukázala, že, i když chybuje, svoji drtivou hrou porazí kohokoliv, gratulace peti
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist