Kvitová přesun do Petrohradu zvládla. Za obhajobou titulu vykročila vítězstvím nad Azarenkovou

30. 1. 2019, 15:09
Aktuality 90
WTA PETROHRAD - Teprve v sobotu dohrála Petra Kvitová finále na Australian Open a už je znovu na kurtech. Světová dvojka zvládla náročný přesun z Melbourne do haly v Petrohradu a za obhajobou loňského triumfu vykročila dvousetovým vítězstvím nad bývalou světovou jedničkou a rovněž dvojnásobnou grandslamovou šampionkou Viktorií Azarenkovou. Ve čtvrtfinále čeká turnajovou jedničku Kuděrmetovová, nebo Vekičová.
Petra Kvitová

Petra Kvitová po vyřazení ve druhém kole na úvodní letošní akci v Brisbane chytla parádní formu. V Sydney vybojovala 26. kariérní titul a na grandslamovém Australian Open si poprvé v kariéře zahrála finále, v němž ale ve třech setech prohrála s Japonkou Ósakaovou a třetí grandslamový titul ani premiérový posun na post světové jedničky nevybojovala.

Po sobotním finále v Melbourne v pondělí přistála v Praze, absolvovala krátkou tiskovou konferenci, a ještě ten den letěla do Petrohradu, kde na právě probíhající akci WTA obhajuje loňský triumf.

A náročný přesun z rozpáleného Melbourne do ruské haly zvládla. Za obhajobou loňského titulu vykročila vítězstvím 6-2 7-6(3) nad bývalou světovou jedničkou a rovněž dvojnásobnou grandslamovou šampionkou Viktorií Azarenkovou, se kterou se utkala poosmé a poprvé po téměř čtyřech letech.

Kvitová měla pomalejší vstup do zápasu a kvůli vlastním chybám a skvělým returnům Azarenkové si dvakrát prohrála servis. Jenže i česká tenistka si na příjmu počínala výborně a držela s Běloruskou krok. Od stavu 1-2 se dostala do ráže, soupeřku začala zasypávat vítěznými míči a už jí v úvodním dějství nepovolila jediný game.

Azarenková dokázala zastavit sérii prohraných her až za stavu 2-6 0-3, když si po odvráceném brejkbolu poprvé v utkání udržela podání. Favorizovaná Kvitová poté začala opět příliš chybovat, ale stále měla navrch. Za stavu 5-1 ovšem dvojchybou zahodila první mečbol a servis si nakonec prohrála.

Tím pustila Azarenkovou zpět do zápasu. Chyb z rakety Kvitové už bylo příliš a Běloruska nečekaně srovnala na 5-5. Kvitová ale zastavila sérii nezdarů včas, udržela si podání a utkání zakončila vítězstvím v tie-breaku.

"Měla jsem za stavu 5-1 mečbol, udělala jsem dvojchybu. Chtěla jsem zápas ukončit dřív. Naštěstí jsem ten tie-break zvládla a nemusel se hrát třetí set," oddechla si v pozápasovém rozhovoru Kvitová.

Do Petrohradu dorazila narychlo a ani si nestihla pořádně zatrénovat. "Až před zápasem jsem si při rozehrávce vyzkoušela kurt a cítím se tady dobře," řekla Češka, jež je v Petrohradu bez trenéra.

Nasazenou jedničku ve čtvrtfinále čeká osmá nasazená Donna Vekičová (h2h 1-0). Dvaadvacetiletá Chorvatka si ve večerním duelu poradila 6-4 6-3 s domácí Veronikou Kuděrmetovovou.

Statistiky zápasu

Tereza Martincová, která v Petrohradu zvládla tříkolovou kvalifikaci a v hlavní soutěži vyřadila Kazašku Putincevovou, se o své celkově čtvrté čtvrtfinále na okruhu WTA utká s Jekatěrinou Alexandrovovou. Domácí kvalifikantka v prvním kole přehrála 7-5 4-6 6-1 Katie Boulterovou. S ruskou hráčkou má Martincová pozitivní bilanci 2-1.

Maria Šarapovová k dnešnímu utkání druhého kola na domácí halové akci nenastoupí. Domácí hvězda z turnaje kvůli zranění pravého ramene odstoupila a do čtvrtfinále poslala krajanku Darju Kasatkinovou.

Loňská semifinalistka ve čtvrtfinále narazí poprvé na Věru Zvonarevovou. Čtyřiatřicetiletá Ruska si dnes zahrála po 12 letech s Němkou Julií Görgesovou a stejně jako tehdy v Lucemburku po úspěšném obratu zvítězila, když loňskou semifinalistku zdolala 4-6 6-4 6-4.

• WTA PREMIER PETROHRAD •
Rusko, tv. povrch / hala, 823.000 dolarů
středeční výsledky (30. 1. 2019)
• Dvouhra - 2. kolo •
Kvitová (1-ČR) - Azarenková (Běl.) 6-2 7-6(3)
Kasatkinová (3-Rus.) - Šarapovová (Rus.) / bez boje
Zvonarevová (Rus.) - Görgesová (5-Něm.) 4-6 6-4 6-4
Vekičová (8-Chorv.) - Kuděrmetovová (Rus.) 6-4 6-3
• Dvouhra - 1. kolo •
Alexandrovová (Rus.) - Boulterová (Brit.) 7-5 4-6 6-1
• Čtyřhra - 1. kolo •
Mituová/Olaruová (Rum.) - Ostapenková/Voráčová (Lot./ČR) 7-6(4) 6-2
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

90
Přidat komentář
Filiposf31
atpworldtour.cz
Reagovat
freeteepek
Petra překvapivě přechod australského vedra do ruské zimy zvládla. Zatím ale nejásám. Uvidíme, zda dá i druhý zápas.
Reagovat
lavamancer
Jsem tu nový.
Sleduju to tu zde již přes rok, 2. ledna jsem se registroval, dnes mi byl účet aktivován (tímto chci poděkovat za rychlost) a tak tady ode dneška budu s vámi :-D
Reagovat
FerrariF50
Musíš zde rovnou říci, koho z BIG 3 si fanoušek, ať si tě tu hezky můžeme všichni zařadit :-D
Reagovat
lavamancer
no... na to přijdete brzy
Reagovat
Patik
Sleduješ to tu rok a aj tak si sa sem registroval ? .....Vitaj :)
Reagovat
ta-dah
Pokud to tady sledujes uz rok, jiste vis, do ceho jdes:) Komu fandis poberu jako info bez zasadniho vyznamu, spis si rikam, jake rady fandu tu rozsiris..., uzivej si to tu:)
Reagovat
Frick
Je to tu samý kretén, magor nebo id.iot.
Reagovat
FulnekUltras
plus přehršel dementů ;-)))
Reagovat
blixa
Fajn že jste se představili, hoši ;-)
Reagovat
Fandina
:DD
Reagovat
Lina
Krásně napsané. :D
Reagovat
slacker
mluvili o vas ne o sobe
Reagovat
FulnekUltras
no a kromě toho nemůžeme zapomenout ani na poměrně početnou skupinu těch, kteří si tady běžně osobují právo tyto přídomky na potkání rozdávat z pochybného titulu jakési "vyšší kasty" - v posledních letech byli ovšem taktéž kouzla zbaveni, takže jako "lepšolidi" už se projevují spíš jinde
Reagovat
blixa
Rok to tu sleduješ a přesto jsi se registroval ? Další šílenec ... no tož vítej, hochu ;-) :D
Reagovat
Frick
Rok se sem chodil dívat jako do ZOO a nyní se rozhodl, že nám bude dělat ošetřovatele.
Reagovat
lavamancer
už ta registrace byla na Chocholouška... poslal jsem to druhýho a dnes je třicátýho...
Reagovat
FulnekUltras
to víš, čím dál elitnější společnost - u lyžařů bys byl hotov do rána ;-)))
Reagovat
blixa
Dobrá, takže alespoň jedna základní otázka, ATP, WTA nebo přijímáš "pod obojí" ? ;-)
Reagovat
lavamancer
sleduji jak chlapy, tak ženský
Reagovat
Haitik
Strašně mě mrzí, že dneska musela odstoupit.. :-/ I když v Číně a i na AO hrála s tím zraněným ramenem, tak se to dalo asi unést, ale včera trénovala a po 20 minutách musela skončit, že ta bolest ramene byla opět velká.. Ještě jsem měl dneska náběh na infarkt, že poté co odstoupila z turnaje, tak místo toho měla něco jako tiskovku, tak jsem se bál, jestli nepřišel ten den, kdy oznámí konec.. Ale naštěstí ne.. :D Teď má plus mínus 5 týdnu na zahojení před IW, tak snad to bude stačit.. Na AO hrála dobře, tady ten jeden zápas taky, konečně vypadala zase nebezpečně, jako dřív.. Vypadalo to konečně dobře, že letos by to mohlo jít, ale když jí prostě sráží to zdraví, tak jí to zase vrátí na začátek.. No, jsem ale zvědavý na její program po Miami, plnou zátěž na antuce prostě nemůže dát.. Ale to už přemýšlím hodně dopředu.. :DD
Tady je její výčet zranění za celou kariéru, celkem slušná řádka.. A to tam ještě chybí pravé zápěstí, levé zápěstí z 2018..
https://pbs.twimg.com/media/DyDDXWlWkAAEkCa.jpg:large
Ona sama říká, že pořád chce hrát, pořád věří v úspěch, tak do té doby tomu věřím taky, neskutečná vůle bojovat!! :-)) Tak se mi brzo uzdrav, Maruš!! :D
Reagovat
FulnekUltras
Tahle chorobně ambiciózní larva bude ve WTA opruzovat ještě dlouho... ;-)
Reagovat
misa
Tak WC dostane asi vždy, takže klidně až do sta :)
Reagovat
FerrariF50
Taky mě to hodně mrzí a sakra mi Maruš chybí na turnajích :(
Reagovat
kada.tom
zapomněl si taky na Meldonium, to je jejícelkový zranění po trestu ...
Reagovat
FulnekUltras
dřív z ní měla Peťa celkem komplex - a i teď bych jí při opravdu pozoruhodném comebacku skalp Lvice klidně dopřál... ;-)
Reagovat
Blondie
No totok???? :D
Reagovat
FulnekUltras
Asi málokdo před rokem a něco věřil, že "Bepa" se dokáže vrátit na tak solidní vrcholnou úroveň. Pro mě už dřív jedna z nejsympatičtějších Rusek - a teď navíc ještě smekám...
Reagovat
Roger_Federer
http://www.tenisovysvet.cz/article/detail/8534--tenisova-svatba-roku-tajnustkar-nadal-ji-ma-naplanovanou-uz-mesice
Reagovat
PetaM
Nevím, odkdy je ujasnění orientace svatba? :D :D Nedávno byl zrovna někde článek o "hvězdách", kteří se rozvedli, páč "zjistili", že jsou vlastně úplně na jiné pohlaví :D
Reagovat
PetaM
*které se rozvedly :D
*zjistily

Hrůza, hrůza! :D
Reagovat
FerrariF50
Škoda Goerges, fandil jsem jí. Ta Zvonareva vypadá jak typický ruský buran. Strašně chlapský obličej.
Reagovat
EllNino
"Ta" Zvonareva, tos ji jako předtím nikdy neviděl? :D
Reagovat
FerrariF50
Asi určitě viděl, ale jelikož sleduju tenis od r.2012, tak toho od tý doby moc nenahrála. Já se nevyžívám v tom, že znám celou první stovku ATP a WTA, mám svý oblíbence, pak znám ty nejznámější a ostatní co mi je po nich.
Reagovat
blixa
2012 ? No na to, že ti ještě teče mlíko po bradě seš ale docela oprsklej :D
Reagovat
FerrariF50
ALe ne, mě bude 36 let. Ale na tenis se dívám bohužel až od 2012, což mě hodně mrzí, ale holt je to tak. Ale zas troufnu si tvrdit, že od té doby jsem viděl utkání více než dost, turnaje 500 a výš sleduju opravdu hodně.
Reagovat
blixa
No to je fuk kolik ti je absolutně, já to myslel tenisově ;-)
Reagovat
FerrariF50
7 let něco pravidelně sledovat už neni zas tak málo :) Přeci jenom je rozdíl mezi kojencem a žákem 2. třídy :-D
Reagovat
hippos
Tím se to vysvětluje, on prostě neví, že před zdravotními problémy (2012) byla Vera světovou dvojkou.
Reagovat
FerrariF50
Teď už to vim, tak jsem se alespoň zas něco přiučil :)
Reagovat
hippos
v pohodě
Reagovat
dadaft
neodbytná touha urážet?
Reagovat
aligo
Tady ano...
Reagovat
Torn
No, možná není krasavice, ale chlapský obličej tedy rozhodně nemá. :)
Reagovat
hippos
Člověk, který zná víc než svůj vlastní dvorek by použil výraz "kavkazský obličej". Ale chápu, že pro burana je vše z východu prostě ruské.
Reagovat
FerrariF50
Vždyť je z ruska, tak ruský :)
Reagovat
hippos
Rusko širá zem, tam žije mrtě národů a etnik různýho vzhledu.
Reagovat
FerrariF50
To je naprosto určitě pravda :)
Reagovat
dadaft
super Věrko, skalp Julie se rozhodně počítá. ))

Petra až na vy víte co super. ))))))))
Reagovat
marsden
Gratulace. Dulezita vyhra. Potkaly se po 4 letech. Obe spadaji do kategorie legendy pod 30, ale tesne kolem 30:) Azarenka se moc k polibku nemela, porad je takova masina k vybouchnuti. Neni nad veci, coz u nekoho, kdo je 5 v historii prize money prekvapi. Ja vim, ze je bojovnej duch dulezitej, ale ona je proste porad takova sovetska hekna.
Reagovat
George_Renel
Ona je pátá v prize money? Podle tabulky co ukazovali před zápasem mají s Petrou +- stejně.
Reagovat
Blondie
Je pátá a Peťa na dostřel ;)
Reagovat
PetaM
Vika: 29.344.527
Petra: 29.022.012

Po pár turnajích už bude Petra pátá :D
Reagovat
aligo
Možná už po tomhle
Reagovat
aligo
ne tak ne :D :D
Reagovat
Torn
A přepočítávají to nějak? Jako ono je hekzý, že dnešní hráčky boří žebříčky, ale ekonomika se mění a prize money taky.
Reagovat
PetaM
Jak to myslíš? Jakože Navrátilové by měli připsat odměnu za výhru ve Wimbledonu v tomto roce a vynásobit počtem jejích vítězství ve finále?

Aby se jako vědělo, kolik by vyhrála teď, kdyby ho 8x vyhrála?

Nebo jsem to nepochopil :D Každopádně jsou to prostě peníze, které si vydělaly v tom daném roce :D Prostě přesně tak, jak je to rozepsané za každé kolo :D Jasně, 25 mil. dolarů bylo v minulosti trošku jiné, než 25 mil. dolarů letos :D :D
Reagovat
blixa
Já mám dojem, že se to násobí nějakými inflačními koeficienty, aby to bylo srovnatelné. Ale přísahat na to nebudu.
Reagovat
misa
Nenásobí.
Reagovat
blixa
Pak je to ale nesmyslné. Někde jsem určitě viděl srovnání právě touhle metodou, ale už nevím kde. Pokud neuplatníš inflační koeficient, jsou to čirá Hausova čísla.
Reagovat
slacker
To samy plati i pro zebrizky filmu kolik videlaly. Kdyby se zapocital inflacni koefient tak nejvydelecnejsi film hostorie Je Jih proti Severu (Gone with wind), Kam se hrabou Star Wars, Titanic i Avatar
Reagovat
peggy
Skoda,ze Marii vyradilo zraneni,ta by si zajiste se slecnou Kvitouvou poradila.Snad se najde nejaka souperka,ktera se slecnou zamete.
Reagovat
George_Renel
Marie viděla set a podělala se a raději to zabalila.
Reagovat
rybicka
Jistě by si poradila, ale když se tělo bz "m" hůře regeneruje, kdo ví. s čím si "neslečna" poradí. Zatím to vypadalo jako "nohy na ramena"
Reagovat
Blondie
hele, peggy, mám návrh. Co se zahrabat pod zem a vylézt až tvá Kája vyhraje GS? Některá zvířata si zalezou do bláta než zaprší. Do té doby, než bude dušička v klidu, bys tady nemusela v pravidelných intervalech zvracet.
Reagovat
Fandina
Peggy nenasazuje psí hlavu jen na Petru, také na Beďu, Rogera a já nevím, koho ještě. Podle mě je to typická provokatérka.
Reagovat
Fandina
Berďu
Reagovat
Torn
Já si myslim, že to hlavně není žádná její Kája. :D
Reagovat
Carloss
až na ten výpadek ve druhém setu Petra hrála famózně, a Azarenka neměla šanci. ten proměněný mečbol byl výstavní.
Reagovat
turista
Vypadá to, že tam Petra všechny ty soupeřky nakonec pokácí. Po porážce ve finále AO by si mohla spravit chuť titulem z Petrohradu.
Reagovat
George_Renel
Ani chvíli jsem dnes nepochyboval, že by to Petra nedala.
Reagovat
Paseka
Bylo to drama, to jo, ale Azarenka není žádné ořezávátko a o únavě z přesunu , jetlag a z léta do zimy,......To dá sakra zabrat !!!!!
Reagovat
PetaM
Nakonec byla i sranda :D Gratulace. Na to, že posledních pár dnů jen cestovala ...
Reagovat
bIbec
Škoda že se Máša polekala Petry a odstoupila :-(
Reagovat
tommr
jj to je velká škoda. Ale taková Zvonareva by jako soupeřka taky nebyla špatná ... :)
Reagovat
bIbec
spíš tipuju na SF Goerges, pokud teda Petra porazí Vekič. To může být klidně vostrý mač. Ale nemá to prostě takový punc atraktivity jako s tou Mařenou.
Reagovat
bIbec
myslím jakože ten zápas s Goerges může být ostrý. Ale Donna taky dovede zahrát dobře, tak uvidíme.
Reagovat
tommr
s Goergesovou už Petra hrála v poslední době mockrát zatímco zápas se Zvonarevovou by byl první po hodně dlouhý době a tudíž velice zajímavej ...
Může se ale stát, že Vekicová a Kasatkina budou proti ...
Reagovat
turista
Petra by Vekicovou měla porazit bez problémů. Tenisově je o třídu lepší.
Reagovat
tommr
za normálních okolností určitě ano. Na Petru by ale mohla dolehnout únava z náročnýho programu posledních týdnů. Dneska jsme to ostatně názorně viděli v závěru zápasu s Azarenkou ...
Reagovat
bIbec
tak já celkem věřím, že to v tom Petrohradě vyhraje celé.
Reagovat
kada.tom
Hmm, Petra si to zkomplikovala způsobem sobě vlastním :-D
Ale tak, dejme tomu, že si to po tom přesunu i mohla dovolit :-)

Postup je fajn, ještě tři vítězné zápasy by to chtělo ;-)
Reagovat
tommr
z dnešního zápasu mám hodně smíšený pocity. Na jednu stranu jsem samozřejmě rád, že Petra porazila tak kvalitní soupeřku, ale na druhou stranu mě tím totálně zpackaným závěrem od stavu 5:1 ve druhým setu pořádně otrávila. To by se hráčce jejích kvalit opravdu stávat nemělo. Škodí si tak i do dalších zápasů v budoucnu, protože soupeřky ted vidí, že i za zdánlivě ztracenýho stavu se jim vyplatí dál bojovat a čekat na Petřiny chyby ...
Reagovat
LukasH
No tak se jí nepovedlo pár gamu..s Vikou je to typický (TM 2011) :D
Já se vůbec divím, že vyhrála po ty Austrálii.:-)
Reagovat
tommr
kdyby Petra s Azarenkou "normálně" prohrála tak bych neřek ani tuk. Takovej šílenej kolaps proti zcela rezignovaný soupeřce se mi ale vůbec nepozdává ...
Reagovat
bIbec
dopadlo to dobře. Stává se to leckomu. Není to nic neobvyklého. Vyhrála a to se počítá.
Reagovat
tommr
no naposledy se to stalo Sereně. V tomhle ohledu by jí ale Petra nemusela napodobovat ... :)
Reagovat
rybicka
Souhlasím, je to trošku, jako by šla do zápasu a nahlas řekla, že očekává i prohru. Ono v tenise vyhrává i schopnost být nečitelným "smutným mužem" a tyhle Petřiny "úlety" - nabuzují soupeřky. Naštěstí to Petra většinou následně zvládá
Reagovat
EllNino
Super :) Jen tak dál, viděl jsem sice jen kousek, ale to stačilo, příště prosím bez dramat :))
Reagovat
Pavlis
Ten kolaps na konci si Petra mohla odpustit. Do té doby bezchybný a sebevědomý výkon. Ve zkrácené hře ale již s přehledem. Hodně prostě dělá hlava. V klíčové chvíli se dobře soustředit, nepředjímat událostem, být ve stejném rozpoložení, jako v předešlém průběhu. Je to ale moc těžké. Petře se tak povedl kousek, který v letošní Austrálii nepředvedla. Ale samozřejmě, když prohání soupeřky po celém světě, uplyne jen pár dní, mezitím se staví i doma a udělá famózní tiskovku, musím ji pochválit a poděkovat jí.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist