Kvitová prohrála, srbské naděje udržela Ivanovičová

4. 11. 2012, 12:57
Aktuality 19
České tenistky první ze tří mečbolů ve finále Fed Cupu nevyužily. Petra Kvitová za stavu 2-0 na zápasy nedokázala najít dostatek sil proti dobře hrající Aně Ivanovičové, která vyhrála ve dvou setech a vykřesala svému týmu malou naději na zvrat. K dalšímu duelu nastoupí Lucie Šafářová a Jelena Jankovičová.
Petra Kvitová

Start Petry Kvitové ve finále Fed Cupu byl ještě pár dní před víkendem nejistý, neboť česká jednička bojovala se zánětem nosohltanu a nemohla pořádně trénovat. Včera však nastoupila, poradila si ve dvou setech s Jelenou Jankovičovou a po výhře Šafářové nad Ivanovičovou poslala výběr kapitána Petra Pály už do vedení 2-0 na zápasy.

V úvodní sobotní dvouhře tak už mohla finálový souboj se Srbkami ukončit a v zaplněné O2 areně v Praze odstartovat oslavy. Kvitové ale v zápase s Anou Ivanovičovou viditelně rychle ztrácela síly, naopak soupeřka hrála výborně, skvěle servírovala a za stavu 6-3 a 5-3 šla podávat na vítězství. V té chvíli se Kvitová dostala poprvé v zápase k brejkbolům a dokonce dokázala vyrovnat na 5-5, jenže Ivanovičová neznervózněla a v 12. gamu při podání Kvitové rozhodla o své výhře 6-3 7-5, čímž pro Srbky vykřesala malou naději na zvrat.

Ana IvanovičováV prvním setu Kvitová neměla jediný brejkbol a sama dvakrát prohrála podání. Sice odvrátila šest setbolů, ale při sedmém nestihla doběhnout zkrácení za síť. Po setu odešla do šatny, ale chybějící energii tam najít nemohla. Zkoušela hru zrychlit, ale vítězné údery dlouho míjely cíl. Až na pokraji prohry za stavu 3-5 trefila skvělé míče, poprvé vzala Ivanovičové podání a zápas zdramatizovala. Jenomže za stavu 5-6 si počtvrté v duelu prohrála podání, kapitulovala při třetím mečbolu a po jedenácti vítězných dvouhrách okusila ve Fed Cupu hořkost porážky. 

"Necítila jsem se na kurtu nejlépe. Věřila jsem, že mě to vybudí, ale nebyla jsem ve své kůži. Chyběla mi energie," řekla Kvitová. "Měl jsem pocit, že Petře scházelo velké množství energie fyzické i mentální, které vydala o den dříve. Byla trošku svázaná a soupeřka zaslouženě vyhrála," doplnil její trenér David Kotyza.

Druhý mečbol českých tenistek může proměnit Lucie Šafářová, která se utká s Jelenou Jankovičovou. Porážka Šafářové, jež s Jankovičovou prohrála 5 ze 6 střetnutí, by dala šanci předvést umění druhému nejlepšímu deblovému páru světa Andree Hlaváčkové s Lucií Hradeckou, které by měly nastoupit proti Kruničové s Jovanovičovou, ale kapitáni můžou nominace změnit.

Loni Češky vyhrály finále v Moskvě nad Ruskami (3:2), ve Fed Cupu slavily titul poprvé v samostatné historii státu a po 23 letech od posledního triumfu někdejšího výběru Československa. Srbsko je naopak ve finále soutěže poprvé. 

Letos prožívá český tenis výjimečný rok, ve finále týmových soutěží jsou totiž oba výběry. Muži se utkají o salátová mísu v Davisově poháru proti Španělům od 16. do 18. listopadu rovněž v Praze. Oba zápasy byly během dne vyprodány.

- FED CUP FINÁLE -
(Česko / Praha, tv. povrch / hala / O2 arena)
nedělní výsledky (04. 11. 2012)

ČR - Srbsko 2-1 po třetí dvouhře
Kvitová - Ivanovičová 3-6 5-7

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

19
Přidat komentář
Pe3k
Stolní tenistka Vacenovská sahá po životním triumfu, je ve finále World Tour

http://isport.blesk.cz/clanek/ostatni/132552/stolni-tenistka-vacenovska-saha-po-zivotnim-triumfu-je-ve-finale-world-tour.html
Reagovat
VlS
Tak jsem si to zase jednou užil, pistolnice měla nabito ostrejma, trefovala do černýho, ledovej pohled, zabijáckej instinkt --- to miluju.
Dominance od prvního momentu, super zážitek, moc děkuju a moc gratuluju.
Reagovat
W.G.M.
Jednim slovem PARADA!!! Lucka hrala bajecne, mam hroznou radost. Jen mi bylo lito Jeleny, jak plakala...
Reagovat
Padme
zahrála... Berdych by se od ní mohl učit :D Byl to krásný tenis!
Reagovat
Pe3k
Je!
Reagovat
Sonja
Ježíš, proč tam tu Jelenu vůbec cpal, raději měla nastoupit Bojana, zahrála by si a prohra jako prohra:-D
Reagovat
Chrenda
No jestli Lucka bude pokračovat v takovém stylu, v jakém začala proti Jankovičové, tak hvězdou letošního finále FC bude bezpochyby ona, což bych jí moc přál!! Myslím, že to potřebuje jako sůl a mohlo by jí to psychicky pomoci při cestě do Top 10 v příštím roce!!
Reagovat
Nancy_z
Taky bych to Lucce moc přála. I když k výhře je ještě pořádně daleko, má to ve svých rukou a dneska je určitě ve formě, kdy má na to Jankovič porazit...
Reagovat
gerd
Správně tu napsal jeden pode mnou,že jestli jsou H+H dobře připraveny!!!Protože Jankovičova může klidně vyhrát(a bilance jasně pro ni)a bude drama!A jak známo při psychice našich tenistek(a tenistů)není vůbec jisté že H+H v pohodě vyhrají.Kvitová je pro mně největší zklamání z našich tenistů za poslední 3roky!A od toho necouvnu ani milimetr!
Reagovat
seshitec
seš blázen, taky mohla říct, že je nemocná a nepřipravená a vysrat se na to tady....bud rád že urvala ten 1bod
Reagovat
Faddova
přesně, až mi jí bylo líto, jak se tam trápila... každopádně si zaslouží pochvalu za snahu, i když to dneska nešlo, a buďme rádi za ten bod
Reagovat
Nancy_z
Petra je největší zklamání za tři roky?! Tak to bych takových zklamání klidně měla několik :-D Petra uhrála ve svém stavu jeden bod, udělala maximum pro obhajobu. Teď je to na holkách a po loňsku jí to můžou oplatit ;-) A Lucka má zatím dobře nakročeno :-)
Reagovat
Chrenda
No nechci být zase špatným prorokem, ale doufám že H+H jsou opravdu dobře připravené!! Aspoň si zahrají naplno!! Jinak Petra evidentně oslabená nemocí, nemohla se chudák skoro hýbat a Ana hrála dnes výborně, tedy neměla moc šancí!! V každém případě si zaslouží pochvalu za bojovnost a snahu! Třeba to Lucka už za chvilku rozsekne, ale bude pod velkým psychickým tlakem!?! Na druhou stranu by byla za letošní hvězdu finále FC, kdyby vyhrála i druhý svůj zápas, což by jí hodně posílilo do příštího roku! Tak držím palce!
Reagovat
seshitec
přesně jak říkáš již od začátku bylo jasný, že jestli máme vyhrát tak musí udělat Šafářová 2body, vzhledem k problémům Kvitky, kt. včera příjemně překvapila a udělala bonusovej bod. Háčka to snad jistěj, ale víš jak debl je hodně o psychice a nikdy nevíš, mentalita srbů je, že když sou na vlně tak lítaj a porazej kohokoliv
Reagovat
Chrenda
Souhlasím, budou to ještě nervy a kdyby to fakt projely kompletně, byl by to tedy velký a moc moc nepříjemný šok. Ale to snad nenastane. V každém případě je to větší vzrůšo, než kdyby už to bylo rozhodnuté!!
Reagovat
Sonja
Spíš bych řekla, že Ana srbské naděje zničila už včera, když prohrála se Šafářovou, s kterou měla vyhrát...i kdyby se teď Jelena rozkrájela a vyhrála, Háčka si to pohlídaj.
Každopádně gratulace Anče k vítězství:-)
Reagovat
smazaný uživatel
mečbol může proměnit Lucie Šafářová, máte tam chybku v posledním odstavci :)
Reagovat
LubosZabloudil
Díky :)
Reagovat
Chrenda
No proto Luboši!! :-)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist