Kvitová titul v Petrohradu neobhájí. Ve čtvrtfinále prohrála s Vekičovou

1. 2. 2019, 14:23
Aktuality 86
WTA PETROHRAD - Petra Kvitová loňský triumf na halové akci v ruském Petrohradu nezopakuje. Nasazená jednička ve čtvrtfinále po výkonu plném nevynucených chyb uhrála jen pět her s Donnou Vekičovou, která si připsala nejcennější skalp své kariéry. O své sedmé finále si dvaadvacetiletá Chorvatka zahraje s domácí Věrou Zvonarevovou.
Petra Kvitová

Petra Kvitová po vyřazení ve druhém kole na úvodní letošní akci v Brisbane chytla parádní formu. V Sydney vybojovala 26. kariérní titul a na grandslamovém Australian Open si poprvé v kariéře zahrála finále, v němž ale ve třech setech prohrála s Japonkou Ósakaovou a třetí grandslamový titul ani premiérový posun na post světové jedničky nevybojovala.

Po sobotním finále v Melbourne v pondělí přistála v Praze, absolvovala krátkou tiskovou konferenci, a ještě ten den letěla do Petrohradu, kde po náročném přesunu porazila bývalou světovou jedničku Bělorusku Azarenkovou a úspěšně vstoupila do turnaje. Loňský triumf však česká jednička nezopakuje. V dnešním čtvrtfinálovém utkání prohrála 4-6 1-6 s Donnou Vekičovou.

Obě hráčky si na úvod prohrály servis a poté si ho naopak suverénně hájily. V deváté hře však aktivněji hrající Kvitová dvojchybou nechala Vekičovou srovnat na shodu a po dalších chybách o podání přišla. V následujícím gamu si sice nasazená jednička vypracovala brejkbol, jenže Chorvatka jej po výborném zkrácení hry odvrátila a první set, v němž Kvitová spáchala celkem 20 nevynucených chyb, získala.

Hned v úvodním gamu druhé sady čelila unaveně působící Kvitová další brejkbolové hrozbě, ale tentokrát si s ní poradila. Poté však příliš chybovala, udělala ještě více nevynucených chyb než v úvodním dějství a prohrála šest her v řadě.

"Cítila jsem se velmi unavená. Bojovala jsem, první set jsem zvládla docela slušně, ale únava neustupovala. Soupeřka pak začala hrát skvěle a já byla velmi pomalá, z čehož pramenilo hodně chyb," řekla Kvitová na tiskové konferenci.

Kvitová po vyřazení ve čtvrtfinále ztratí body v žebříčku WTA a její odstup na Japonku Ósakaovou se zvýší na 1 110 bodů. Za dva týdny navíc světovou dvojku čeká obhajoba titulu v katarském Dauhá.

Vekičová dnes zaznamenala svůj vůbec nejcennější skalp kariéry. Dvaadvacetiletá Chorvatka bude o své celkově sedmé finále na WTA bojovat proti domácí Věře Zvonarevovou, s níž jediný vzájemný duel před pěti lety ve Wimbledonu prohrála ve dvou setech.

Bývalá světová dvojka Zvonarevová dnes porazila 6-3 7-6 třetí nasazenou krajanku Darju Kasatkinovou a podruhé v sezoně postoupila do semifinále. Ve finále byla čtyřiatřicetiletá Ruska naposledy na Turnaji mistryň 2011.

Aryna Sabalenková v petrohradské hale přehrála 6-3 6-4 domácí kvalifikantku Jekatěrinu Alexandrovovou a potvrdila roli favoritky. V dalším zápase, v němž bude dvacetiletá Běloruska usilovat o své sedmé finále, se utká s Kiki Bertensovou.

Nizozemka porazila 6-2 3-6 6-0 domácí Anastasii Pavljučenkovovou a Rusce oplatila nedávnou porážku z Australian Open. Proti Sabalenkové, se kterou oba předchozí souboje vyhrála, bude bojovat o jubilejní 10. finále.

• WTA PREMIER PETROHRAD •
Rusko, tv. povrch / hala, 823.000 dolarů
páteční výsledky (1. 2. 2019)
• Dvouhra - čtvrtfinále •
Vekičová (8-Chorv.) - Kvitová (1-ČR) 6-4 6-1
Bertensová (2-Niz.) - Pavljučenkovová (Rus.) 6-2 3-6 6-0
Zvonarevová (Rus.) - Kasatkinová (3-Rus.) 6-3 7-6(3)
Sabalenková (4-Běl.) - Alexandrovová (Rus.) 6-3 6-4
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

86
Přidat komentář
FulnekUltras
Věrko, když už Ti to tak jde, vyhraj to tam rovnou celé...

https://www.youtube.com/watch?v=3quLLXSRtcE
Reagovat
rybicka
Ona dopadne s Vekičovou jako Petra :-(
Reagovat
blixa
No prosím, Bepa vypráskala Kasatkinu ! Hezký děvče, hezký !
Reagovat
Alien
Prosím vás, kdo je Bepa? Nerozumím.
Reagovat
misa
https://cs.wikipedia.org/wiki/V%C4%9Bra_Zvonarevov%C3%A1
Reagovat
Fandina
Vera Zvonareva - v uvozovkách oficiální přezdívka

A jinak přepsaná azbuka do latinky Vera Bepa.

https://www.thenational.ae/what-s-in-a-sporting-nickname-plenty-apparently-1.436166
Reagovat
smazaný uživatel
Byla otázka času, kdy Kvitovou přemůže únava a dojde jí pára. Navíc někdo dělá z Donny slabou hráčku, ale ona je v Top 30 a pod Beltzem půjde ještě nahoru... Sice jsem si přál odvetu za Sydney, ale finále Aryna - Donna bude ještě lepší.
Reagovat
smazaný uživatel
Kiki byla proti :-)
Reagovat
peggy
Slecne Kvitove,vitezstvi uteklo,ale neco to hodi.Jeste tam mnela byt Masa.Nechtela bych tak hamiznou dceru.Pliskova je jina,vi v ktere zemi zapocala svuj zivot a tenis.Stale nevim proc slena Kvitova nejde hrat za ty Sve oblibene staty.
Reagovat
ta-dah
Mohla byste psat casteji, hned by bylo veseleji:DDD
Reagovat
rib
Teda peggy, tolik jedu. Mlátili vás rodiče nebo je to psychická porucha? A jen tak mimochodem, které státy myslíte - obě tenisové dámy se narodily v ČR a obě mají nyní residenci v Monaku. A nejen ony...
Reagovat
rybicka
Nechápu, když tady Slovák laje na "národnost Švýcarky", když se tu Petře vyčítá adresa, ačkoliv Kája také vyřešila... Asi jsem divná.
Reagovat
bIbec
Víte, že letos už se nebude konat turnaj v New Havenu? Těsně před USO by měl být teď nějaký obyčejný internationál, ještě se asi neví kde.
Reagovat
cabuna
Po 21 letech končí turnaj v New Havenu!

Místo toho se uskuteční podnik v čínském Zhengzhou od 9. do 15. září.
Reagovat
tommr
velká škoda! New Haven byl vedle Madridu nejoblíbenější a nejúspěšnější turnaj Petry ... :(
Reagovat
cabuna
A jak je to potom s body za minulý tok ,když je letos ten turnaj zrušený?
Reagovat
EllNino
nijak, to nezávisí na , proste ten týden obhajuje body z lonska a je jedno kde
Reagovat
EllNino
nezávisí na turnaji
Reagovat
cabuna
Díky ,já jsem koukala ,že před US OPEN za něj není adekvátní náhrada .Tak mě to zajímalo jen jestli se odečítají i když za zrušený turnaj holky nemohou.
Reagovat
Fandina
Ono se to počítá rok zpět. Takže tam mohou být i úplně jiné turnaje.
Reagovat
bIbec
ty jo koukám, že ten týden po USO se budou hrát 4 turnaje v jednom týdnu. To je nálož. "Béčkový" holky si můžou přijít na pěkný bodíky.
Reagovat
Fandina
Já tam našla jen tři :-))
https://www.wtatennis.com/calendar
Reagovat
bIbec
možná to tam ještě nemají aktualizované.

https://www.nytimes.com/reuters/2019/02/01/sports/tennis/01reuters-tennis-wta-calendar.html
Reagovat
bIbec
měl by tam být k těmto třem ještě prostě ten turnaj v Zhengzhou.
Každopádně mít premier a k tomu 3 další internationály v jednom týdnu mi vážně přijde trošku divné.
Reagovat
Fandina
Tak jsem na těch WTA stránkách můj odkaz výše klikla na ikonku s pdf a tam opravdou jsou čtyři turnaje, jak píšeš. Tři INT a jeden zatím nevyplněný Premier.

http://wtafiles.wtatennis.com/pdf/calendar/WTA_Calendar_2019.pdf
Reagovat
Fandina
Neví někdo, kdo komentuje zápas Kasatkina Zvonek na O2 TV Tenis.

Jinak Zvonareva vyhrála první set, jede jako zamlada :-)) a líbí se mi její oblečení a je zajímavé, že Kasatkina je hezká holka, ale nechápu, proč na její postavě vypadá kolekce co na ostatních holkách ne, tak trochu neuspořádaně. Teď má deninovou sukynku od Nike s tílkem a všem to sluší a ona to má nějak zastrčené do sukně a není to ono. :-))
Reagovat
Fandina
Tak už vím. Kateřina Vaňková.
Reagovat
Holahej
Petro, Vekič teď vede stejný trenér, jako nedávno Kerber, která se s ním dostala na špičku a získala své největší úspěchy, poradil jí, za stavu 4:3 pro tebe, druhé podání na tělo, hraj trpělivě, počkej na své šance a její chyby a pak už to šlo v duchu tvých porážek s Angelique, UE 42:17, bezhlavá hra, kdy se dobře běhající soupeřka udrží ve výměnách a počká si na tvoje chyby, nerozlišuješ svoje nastavení k úderu, zvlášť, když ti nejdou tak lehce nohy a že bez toho pak těžko převážná část tvých úderů a tím i bodů, půjde za tebou?.., chceš hrát jen na jeden úder a zbytečně si stereotypně sypeš vlastní góly, za každou cenu, viz. následný game s Osaka, 3:3, 1.set, druhé servisy NO, to není cesta k GS.

Jnak utkání se mi líbilo, bylo i psychologicky zajímavé, jak bude DV schopna dodržet taktiku a jak si s tím poradí Petra, když jí nejdou získávat snadné body z prvních tří, čtyř úderů.

Petro fandím, změň taktické myšlení trochu, máš herně na to vyhrávat.
Reagovat
LukasH
Nesouhlasím. Tohle platilo před lety. Dneska byla Petra prostě unavená, šmitec. Proto se to snažila zabíjet. Nejspíš cítila, že by to stejně neuběhala. Viděl jsi ji loni na antuce? Těžko by tam vyhrávala, kdyby všechno zabíjela.
A s Naomi..ano ta hra za stavu 3:3 vypadala nešťastně. Jenže Naomi to ukončila, když ji Petra jenom trochu nahrála. Proto ty outy a ty chyby. Stejně v tom finále byla taková zataženější, proto ji to nevyšlo.
A dobře si pamatuji na zápas 3. kola RG s Kontaveit, první set. Petra měla taky brejkboly, rozehrála výměnu přesně podle taktiky jak tady popisujeś a Kontaveit ji to zabila. Trefila se, gam uhrála a myslím, že to tenkrát rozhodlo zápas. Takže tyhle rady jsou prostě těžký. Co platí jednou, neplatí příště...
Reagovat
Holahej
.....Petra v těch zlomových bodech, to zkazila sama, ona byla na tahu a NO pod tlakem BB a na svých 2.servisech, je to jedna z mála jejích slabin....
Reagovat
Holahej
Jak se cítila Petra, to ví jen ona, ne každá prohra je únavou, mně se zdálo, že dnes jí nejdou lehce nohy, ale co k ní ?jakoby fanoušek? poznamenávám, že nerozlišuje, že když není dobře na míčku nohama, tělem a úder je hra celého těla, že těžko pak může chtít dávat koule přesně do kurtu a nemít při tom tak vysoký počet UE, to nejde a trochu nechápu, že to necítí, nepřizpůsobí se, nepočká si, radši se vykazí?..viz. ty 2.podání na tělo, i když bojuje, povzbuzuje se, je to kontraproduktivní?..

Prohra není ostuda, jak tu někteří píší nebo ji shazují, to oni jsou opravdové ostudy, asi nesportují, je to samozřejmá součást každého sportu, bude další turnaj, další šance a kdo je tady tak úspěšný a v globálním sportu, jako je právě Petra?
Reagovat
LukasH
Já si zas myslím, že právě tím způsobem co popisujeś, že "necítí" vyhrála poslední dobou spoustu zápasu (loni zápasy v Doha, když už ji taky docházely síly, antuka, letos třeba s Barty). Ten Petrohrad teď byla blbost podle mě, nejde prostě hrát takhle furt. A podvědomě to věděla. Proto, když to nešlo, tak do toho radši třískala, aby se úplně nevysílila. Protože, jestli tam jet musela, pak bych ji i jako trenér poradil..hraj, jen když to půjde samo..vzhledem k tý další náloži turnajů a celý sezóně před sebou .
Reagovat
turista
No jo tady Petra darovala soupeřce výhru. Lepší by bylo, kdyby do Petrohradu vůbec nejela nebo tam vyhučela už s tou Azarenkovou. To by nebyla taková ostuda jako tohle. Holahej, nikdo nemeškej.
Reagovat
George_Renel
Absolutně nesouhlasím. Když už tam jela, tak je super, že Azarenku porazila. Dnešek na tom nic nemění.
Reagovat
tommr
Petra se měla odhlásit po zápase s Azarenkovou. Už v závěru toho zápasu hrála strašně a musela vědět, že už to bude jen a jen horší. Ušetřila by si zbytečnou ostudu ...
Reagovat
jb007
Nezapomínejme, že Petra jela do Petrohradu 'na pohodu'. Teď už víme, co to znamená: bez trenérů, zkusit nějaké to kolo uhrát, ale kdyby musela nějak moc bojovat, radši vypustit. Hlavně moc neinvestovat. Jako fanoušek bych jí doporučil tam vůbec nejezdit a soustředit se na další turnaj venku v teple. Ale nevím, jestli účast v Petrohradu nebyla spojena s nějakými finančními závazky.
Reagovat
com
hlavne ze pred mesicem Karolina Vekic porazila a na AO ji porazila i naka neznama hracka z druhe stovky, tak nevim co sem tahas jejiho trenera :D ..tim to asi nebude :D
Reagovat
Torn
Fanatickej fanoušek si to musí nějak odůvodnit. :D
Reagovat
LukasH
Jasně že ne. Hrála hrozně a prohrála by s jakoukoli nechybujicí hráčkou.
To je celý. Dělá se z toho věda...:-)
Reagovat
Holahej
.....hraješ tenis, aspoň hobby výkonnostně, asi ne, ona udržela Petru ve výměnách, osrých a pěkných, to každá nedokáže, ona to jen sotva nedobíhala a nenahrávala na kříž, to je sakra rozdíl....
Reagovat
Dobry-den
Nerozumíš tomu.
Reagovat
LukasH
Hraju právě..ale to je jedno. Nerozumíme si...jasně, že tam stojí hráčka, která tenis umí. Ty tu pořád mluvíš o změně taktiky a narážíš na to, jak Petra hraje na dva údery. Ano včera hrála. Protože byla úplně vystavená. Držet se s hráčkou ve výměně vyžaduje energii a rychlej pohyb a ten Petra neměla. Údery postrádaly razanci, proto Vekič nedělalo problém držet se ve výměně. Podobně to vypadalo ve W se Sasnovich, kterou Petra letos smázla.
Reagovat
Holahej
....jseš příliš jednoduchej, umíš vůbec chápat věci v souvislostech.....

Je mnoho faktorů ve hře a Vekič jako hráčka, musela přizpůsobit svou hru, aby mohla, měla šaci vyhrát, na rady trenéra dala.....jeden faktor využila a uspěla...., taktika se tomu říká.....
Reagovat
com
to ze nekdo dela chybu za chybou a ten druhej tak vyhraje, tomu se taktika rikat neda ty hnupe
Reagovat
Fandina
Další vycházející hvězdička potvrzuje pověst. Yastremska porazila Mugu a ta tenhle týden hrála moc dobře.
Reagovat
Torn
Titulek "Lvice dostala nařezáno...." To zní trochu jako oxymorón. :D
Reagovat
tommr
Petra dneska vypadala jako neškodná kočka domácí ...
Reagovat
Torn
Já zápas neviděl, ale tak Petrohrad pro ní v tuhle cvíli není nic zásadního. :) U Arabášů je o co hrát.
Reagovat
tommr
no tam snad zase dorazí Petra ve formě z Austrálie. Pokud tam tedy vůbec bude hrát, protože zatím je pokud vím přihlášená jen do Dubaje ...
Reagovat
Hector21
ach jo...zase to domácí publikum a neudrží nervy na uzdě...

bych do toho fakt už kopnul
Reagovat
Hector21
okamžitě otočit Nasti...
Reagovat
tommr
no zatím se zdá, že má vyhazovací den podobně jako Petra ...
Reagovat
Hector21
to teda...himbajs, himbajs
Reagovat
Hector21
1:5....ehmmm vypínám
Reagovat
tommr
a dobře si udělal. Vypadá to, že se Pavly konečně chytla ... :)
Reagovat
lavamancer
asi vás naseru, ale já fandím Bertens :-D
Reagovat
tommr
já to beru tak, že Pavlyuchenková dneska vlastně hraje za Petru a Karolínu, kterým Bertensová šlape na paty ... :)
Reagovat
lavamancer
ok, tomu rozumím
Reagovat
Alien
Kdybych 25let nedělal každý den nic jiného, než hrál tenis, pevně věřím, že bych se alespoň do toho kurtu trefil! Tak o nic nejde, jen o blbých 370 bodů, že.
Reagovat
EllNino
přesně tak, o nic nejde, je to jen sport, nejdůležitější zápas svýho života Petra vyhrála před několika měsíci
Reagovat
PetaM
Teda jako nic proti, ale vidím lidi, kteří dělají svou práci celý život a taky chybují :D :D A to třeba sedí "jen" u PC :D

A ano, o nic nejde, páč si ty body nahrála letos už jinde :D
Reagovat
Torn
Hlavně speciálně tenis a ještě k tomu ten ženský, tak fakt stačí, aby ráno došel cukr ke kávě. :D
Reagovat
LukasH
On je trochu rozdíl trefit se do kurtu mírným úderem nebo to agresivně zakončit, jak to dělá Petra. Tam to chce takovej švih, že když je ruka trochu zpomalená, litá to ven. Petra se pak pokoušela i o větší topspin, ale ruka ji prostě neposlouchala...
Reagovat
PetaM
Vůbec mě netrápí, že Petra dnes prohrála. A jí by taky nemělo. Premierů bude během roku spousta. Už mí titul ze Sydney a finála na AO. Jen ať se hezky připraví na první Premier 5 :)

Tak hodně štěstí u soudu, ať to není tak strašné a pak hrrr na ně znova! :D
Reagovat
tommr
jeden z nejhorších výkonů Petry v celý její kariéře. Od stavu 4:5 v prvním setu nebyla schopná trefit kurt a Vekicový jen stačilo udržovat míček ve hře a čekat na Petřiny chyby ...
Petra po Doha zcela jistě příjde o druhý místo v žebříčku a kam až se propadne určí její výsledky na blízkovýchodních turnajích ...
Reagovat
turista
Petra si uřízla ostudu porážkou s outsiderkou. To je stejné jako když Federer prohrál s Millmanenm na US Open. Takovou blamáž by např.Rafa Nadal nikdy nepřipustil.
Reagovat
EllNino
bych to tak nehrotil, ve WTA, kor na turnaji Preimer, nejsou outsiderky, když tam vesměs hrajou jenom hráčky top 40 ... Donna už navíc není nějaká vyklepaná teenagerka, zaznamenala sedmý skalp top 10 hráčky
Reagovat
tommr
jj světový dvojce by se nemělo stávat, aby schytala virtuálního kanára. Poškozuje tím svojí reputaci ...
Reagovat
EllNino
koukáte jen na čísla, bez souvislostí? :) Co by změnila, kdyby snížila na 2:5? Prohrála by 4:6 2:6
Reagovat
Hector21
nerozebírej a strkej...máme práci *0:4 :(
Reagovat
Torn
Je úplně jedno, zda je první nebo desátá, není robot, divim se, že to nakonec zvládla s Azarenkou.
Reagovat
LukasH
Tohle se dalo čekat. Čtyři týdny v kuse se hrát nedá. By mě spíš zajímalo, jestli tam Petra jela úplně dobrovolně. Má teď hodně obhajob, takže je jasný, že do W bude spíš v desítce padat, pokud se jí vyloženě nepovede ty turnaje obhajit. V Americe nic moc nečekám, na RG se uvidí a od W neuhrála téměř nic. Tam bude moct zas nabírat...
Reagovat
lavamancer
já si naopak od Sunshine double v případě Petry i Karolíny dost slibuju :-)
Reagovat
tommr
Petra by si tam mohla polepšit, ale v Americe se jí tradičně nedaří. Karolína to bude mít velice těžký, protože z lonska obhajuje čtvrtfinále jak v IW tak v Miami ...
Reagovat
drabona
je unavená. Projevilo se to již v prvním zápase na turnaji, to ještě zvládla. Ve druhém už ne.
Reagovat
tommr
jj už ten závěr zápasu s Azarenkovou naznačil jak to dneska asi bude vypadat ...
Reagovat
EllNino
Trochu zbytečná cesta bych řekl, čtvrtfinále na Premieru nic neřeší, snad z toho Petra ještě neonemocní ... teď doufám, že si dá na příští týden řádný odpočinek a připraví se hlavně na Dubai, kde letos obhajuje body z Doha ... do Doha taky plánuje jet, tak uvidíme ...

Dneska to bylo od stavu 4:4 40:15 jedno velké trápení, asi nejhorší zápas letošní sezóny, ale to je jedno, letos má už má titul z Premier turnaje a finále GS a to je teprve 2.1., stále tomu nějak nemůžu uvěřit :D

Hrozně bych přát tiul Bepě nebo Nastě :) Tak snad to vyjde
Reagovat
lavamancer
nechtěl bych, aby bylo 2.1. ale naštěstí je 1.2. :-D
Reagovat
LukasH
Ona tam jela na výlet..ale taky jsem nepochopil, že šla hrát..vždyť na to nemůže už bejt ani motivace..kór když ví, že má kopici turnajů před sebou. Je to blbý říct, ale asi dobře, že prohrála a neplýtvá silami na nějaký otáčení zápasů kvůli pár bodům, aby pak někde lehla na důležitým turnaji..
Reagovat
EllNino
taky si myslím, že důležitější turnaje jsou před ní ... možná měla nějakou smlouvu, že tam prostě jako obhájkyně musí nastoupit, těžko říct ... a nebo prostě jen chtěla jet pryč z Čech, připravit se psychicky na ten soud, kterej jí taky určitě sebere, a tak si zahrála, připsala si výhru nad Vikou, která se pořád počítá :D ...

škoda, že není Dubaj před Doha :)
Reagovat
Torn
Si myslim, že záleží kam na dalším turnaje dojde, kdyby došla daleko, případně ho vyhrála, ten další by mohla vypustit.
Reagovat
EllNino
Pochybuju, že vypustí Premier 5 v Dubaji, který následuje po Doha, to vlastně ani nemůže, pokud nechce mít 12 měsíc§ penalizační nulu podle mě
Reagovat
tommr
zatím je pokud vím přihlášená jen do Dubaje ...
Reagovat
lavamancer
když jsem na to tak koukal.. ona ta Donna je docela pěkná holka :-)
Reagovat
mahycek
To jsem nečekal. S Vekič, jak to je možné ?? Nevím, neviděl
jsem.
Reagovat
LukasH
Dneska bylo jedno, kdo tam stál. Na Petru dolehla únava a byl to ten klasickej zápas...nevynucená chyba každej druhej úder.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist