Kvitová v Brisbane nestačila na Kontaveitovou. Kar. Plíšková si poradila s Bouzkovou

2. 1. 2019, 05:49
Aktuality 45
WTA BRISBANE - Petra Kvitová si čtvrtfinále v australském Brisbane nezahraje. Česká jednička ve druhém kole promarnila nadějný náskok ve druhé sadě a prohrála s Anett Kontaveitovou. Karolína Plíšková naopak roli favoritky potvrdila a postoupila do čtvrtfinále. Předloňská vítězka si poradila s krajankou Marií Bouzkovou, která do hlavní soutěže postoupila z kvalifikace.
Petra Kvitová

Petra Kvitová zahájila letošní sezonu v australském Brisbane, kde se představila po dlouhých šesti letech, vydřeným vítězstvím nad Američankou Collinsovou, ale další výhru už šampionka ročníku 2011 nevybojovala.

Česká jednička ve druhém kole nevyužila své šance a prohrála 5-7 6-7(1) s talentovanou Estonkou Anett Kontaveitovou, s níž se za poslední rok utkala již počtvrté.

Obě hráčky si dlouho bez problémů držely servis. První zaváhání přišlo z rakety Kvitové. Dvojnásobná wimbledonská vítězka v jedenácté hře chybami darovala Estonce brejk a ta set bez potíží dopodávala.

Ve druhé sadě se Kvitová herně zvedla a ubrala na počtu nevynucených chyb. Náskok 2-0 sice ztratila, nicméně poté se dostala do vedení 5-2 30-0. Nadějný náskok ovšem neudržela a rozhodoval tie-break. Ve zkrácené hře se Kvitová vyházela a uhrála jediný bod.

Kvitové se v Austrálii od roku 2015, kdy vyhrála turnaj v Sydney a došla do třetího kola Australian Open, vůbec nedaří. Z posledních sedmi zápasů dokázala na australské půdě vyhrát jen tři. Poslední generálku před úvodním grandslamem sezony Australian Open absolvuje příští týden v Sydney.

Kontaveitová dnešním vítězstvím vylepšila své maximum na východě Austrálie. Ve čtvrtfinále bude třiadvacetiletá Estonka čelit Lesje Curenkové z Ukrajiny, s níž má vyrovnanou bilanci.

Český tenis však má ve čtvrtfinále letošního ročníku zastoupení. Předloňská vítězka Karolína Plíšková si po výhře nad Kazaškou Putincevovou ve druhém kole poradila 7-5 6-2 s krajankou Marií Bouzkovou, která do hlavní soutěže postoupila z kvalifikace a v prvním kole vyřadila domácí Stosurovou.

Plíšková v úvodní sadě ztratila nadějný náskok 3-0, ale mrzet ji to nakonec nemuselo, jelikož ve dvanácté hře zužitkovala bohaté zkušenosti a mladé Češce znovu sebrala servis.

Ve druhém setu si světová osmička nechala utéct vedení 2-0 a Bouzková skóre srovnala. Od té doby však na kurtu dominovala Plíšková a české kvalifikantce už nepovolila jediný game.

O obhájení loňské semifinálové účasti se Plíšková utká s domácí Ajlou Tomljanovicovou (h2h 1-1). Přemožitelka Kateřiny Siniakové z úvodního kola dnes porazila 6-2 7-6 Britku Johannu Kontaovou, byť ve druhém setu neudržela vedení 4-0 a soupeřka za stavu 5-6 podávala na zisk sady.

Svitolinová titul neobhájí
Porážkou do sezony vstoupila světová čtyřka Elina Svitolinová. Ukrajinská tenistka, která zakončila minulý rok triumfem na Turnaji mistryň, podlehla v repríze loňského finále 4-6 6-0 3-6 Bělorusce Aliaksandře Sasnovičové a neobhájí tak titul.

Sasnovičová se ve čtvrtfinále utká s Donnou Vekičovou, jež se dnes postarala rovněž o překvapení. Chorvatská tenistka po dvou odvrácených mečbolech vyřadila světovou devítku Kiki Bertensovou, kterou po téměř dvouapůlhodinovém boji zdolala 7-6(5) 1-6 7-5.

Naopak roli favoritky suverénně potvrdila Anastasija Sevastovová. Světová jedenáctka za necelou hodinu hry deklasovala 6-2 6-0 britskou kvalifikantku Harriet Dartovou. O vyrovnání loňského výsledku se utká s nasazenou dvojkou Japonkou Naomi Ósakaovou.

• WTA PREMIER BRISBANE •
Austrálie, tv. povrch, 1,000.000 dolarů
středeční výsledky (2. 1. 2019)
• Dvouhra - 2. kolo •
Kar. Plíšková (5-ČR) - Bouzková (ČR) 7-5 6-2
Kontaveitová (Est.) - Kvitová (4-ČR) 7-5 7-6(1)
Sasnovičová (Běl.) - Svitolinová (1-Ukr.) 6-4 0-6 6-3
Vekičová (Chorv.) - Bertensová (6-Niz.) 7-6(5) 1-6 7-5
Sevastovová (8-Lot.) - Dartová (Brit.) 6-2 6-0
Tomljanovicová (Austr.) - Kontaová (Brit.) 6-2 7-6(2)
• Čtyřhra - 1. kolo •
Melicharová/Peschkeová (3-USA/ČR) - Kasatkinová/Kontaveitová (Rus./Est.) 6-4 7-5
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

45
Přidat komentář
LukasH
Ach jo. Co k Petře říct. Není si vůbec jistá sama sebou. Podle mě ji nejvíc zazdil loňskej Wimbledon a TM, kdy se cítila připravená a stejně ji všechno selhalo. Zdá se mi, že je poslední dobou tenisu oddaná víc než dřív, víc trénuje a stejně se na to nemůže spolehnout. A tím je víc a víc nervózní. Přitom loni od února do června hrála tak krásnej konzistentní tenis, tu líp, tu hůř, ale bez takových propadáku.
Obrovskej rozdíl oproti Karolíně, která se na sebe spolehnout může. Větsinou. Tam spíš chybí jinej faktor.
Reagovat
EllNino
Dneska to bylo opravdu smutný koukání ... Petra nezačala zle, ale prostě stačil jeden vyházenej gem na servisu a šlo to doprčic ... a to ztraceé vedení 5:2 ve druhém :/ ... to radši nekomentuju

Nevím, teď jde ta vlna zase dolů, lehkos ztratila na trávě no, pak už dobře nehrála, i když z toho třeba byla výhra nad Serenou nebo Mertens v Cincinnati, už to bylo spíš vydřené ... a po US Open už to byl zmar, který pokračuje i teď ... trochu se vkrádá myšlenka, jestli te loňskej pulrok nebyl vrchol a teď už to nahoru zpět nepůjde ... ale snad sobě ještě najde to ztracený sebevědomí
Reagovat
PetaM
Podle mě to vrchol nebyl :D Petra teď asi bude chvíli padat, nevím, jestli se zvedne v Austrálii, snad jí kluci nějak pomůžou, ale jednou se zvedne, jako vždy. Třeba jí v tom právě pomůže Petrohrad, kde to zázrakem půjde samo, jako před rokem ...

Ale upřímně bych byl radši, kdyby jí pomohlo Sydney :D :D :D Nechci jí zase vidět končit v prvním kole na AO, takový krásný GS ... :(
Reagovat
PetaM
Nejradši bych viděl, kdyby na AO v prvním kole odvrátila MB a pak si došla pro titul :D :D :D :D Ať se zeptá Angi nebo Caro, jak se to dělá :D
Reagovat
com
Karolina by si mela dojit pro titul :) no aspon finale by melo byt povinnosti, kdyz tak koukam na ostatni zbyvajici hracky :)
Reagovat
EllNino
aha povinností :D ... Vekic, Sasnovich tu mají skalpy Bertens a Svitoliny, což jsou hráčky stejného nebo lepšího kalibru než Karolína ... a Ajlu potlačí domácí publikum, ta od toho prvního setu s Katkou taky hraje v pohodě ... takže pěkně krůček po krůčku ... a finále? Osaka, Sevastova, Kontaveit, Tsurenko, všechno nebezpečné hráčky ...
Reagovat
tommr
teoreticky je ted Karolína největší favoritka, protože jediná výše postavená hráčka už je jen Osaka a s tou má aktivní bilanci. V praxi jsou ale výkonnostní rozdíly mezi zbývajícíma hráčkama minimální a bude rozhodovat momentální forma kterou Karolína nemá zrovna oslnující. Do finále by se probojovat mohla, ale na titul to nevidím ...
Reagovat
smazaný uživatel
Kolik spáchala Petra UE proti Kontaveit?
Reagovat
freeteepek
Zápas jsem neviděl, ale když se kouknu na mečbol, tak to Petra zahrála špatně takticky. Po kvalitním servisu soupeřce do backhandu dostala nahrávku na tvrdý úder. Místo toho ale zahrála lehce, krátký míč soupeřce do forehandu. Tím jí přímo nabila na zpětný tvrdý nízký forehand Petře do backhandu k lajně a s tím už si Petra neporadila.
Byla to od Petry pitomost. Ten předchozí úder měl být rozhodně delší a pokud možno po lajně, aby soupeřka nemohla zahrát takový nízký cross svým silnějším forehandem. Jako levačka takto hrát s pravačkou nemůže.
Reagovat
EllNino
no jelikož to bylo za stavu 1:6 v TB, tak i kdyby to zahrála dobře, zápas by stejě nezachránila ... ale jinak máš pravdu ... a tohle byla ještě chyba, která nebyla tak fatální ... zápas se bohužel lámal úplně někde jinde
Reagovat
EllNino
Neuvěřitelná Saša Sasnovich ve 3. setu proti Svitolině :)
Reagovat
blixa
Jojo, čekal jsem, že Elina to po druhém setu v pohodě uhraje, ale Saša byla skvělá !
Reagovat
skott
před třemi týdny spolu odehrály naprosto stejně dlouhý zápas na miniturnaji v Caen, kde vyhrála Eli. Takže se i díky loňskému finále tady mají dobře načtené. Bylo vidět, že Saša se snaží Elinu nějak překvapit, na returnu stála hluboko v kurtu při druhém servisu Eli a hodně riskovat. Trošku smolná porážka pro Elinu, protože hrála jinak dobře, ale Sasnovič byla ještě o fous lepší.
Reagovat
EllNino
zajímavé je, že obě loňská finále (Svitolina - Sasnovich, Kyrgios - Harrison) se odehrály letos v repríze v prvních kolech :)) ... ale z loňských finalistů už je ve hře jen Saša :) Nick i Elina tedy tituly neobhájí
Reagovat
skott
no, škodolibý los:) Sasnovič by mohla finále obhájit, hodně jí to sedí v Brisbane, jak sama říkala její nejoblíbeněnjší turnaje v Austrálii.
Reagovat
blixa
Tak nás zase ten, jehož jméno se nevyslovuje poučil, že zápas Kvitové s Annet byla "solidní řežba" kdežto zápas Marušky s Kájou byla bída ... Asi tomu prostě nerozumíme :D
Reagovat
blixa
kurnik, s Anett ... :D
Reagovat
gigin
Škoda, že už sem nechodí. Jsme ochuzeni o tyhle věci.
Reagovat
blixa
Jsem docela rád ochuzen :D. Magorů je tu, myslím, dostatek :D
Reagovat
gigin
Ale to jo, jenomže JK je extra klenot.
Reagovat
Torn
Monica ořarovala Týnu, jinak to nevidim, bohužel zápas jsem nestihl, tak snad někde záznam. Něco mi říká, že ten zápas byl mocný...
Reagovat
EllNino
byl to šílenej paskvil od obou
Reagovat
Torn
No, nečekal bych nic jiného :D. Ono se s Monikou těžko hraje něco koukatelnýho. :D
Reagovat
Torn
Tak nějak jsem čekal, že Petra to nezvládne ten zápas, každopádně si myslim, že v Sydney by mohla dojít dál (jen takové tušení), bylo by fajn, kdyby to aspoń v Brisbane dotáhla Kája do vítězného konce, když Petra je fuč, Marušku vyšoupla..
Reagovat
dadaft
Ashleigh zvýšila v H2H proti Muguruze na 2:1 a popravdě měla zápas pod kontrolou a hrála opravdu slušný level. Uvidíme jak to půjde, ale ambice letos aspoň nakouknout do první desítky žebříčku Ash musí mít...

Škoda že nemám obraz z jiných turnajů, páč se dějou zajímavé věci............ ale od pátku už to bude OK. ))
Reagovat
milik254
Máte někdo jakýkoli funkční stream? :(
Reagovat
jirkaS
https://live-stream365.com/sport/tennis.php
neni zač ;-)
Reagovat
tommr
pro Karolínu by asi bylo lepší kdyby mohla hrát proti svý oblíbený soupeřce Kontaový, ale i s Tomljanovicovou by si měla poradit ...
Reagovat
Torn
No, je začátek sezóny, to je Karlína většinou ještě dost namotivovaná, takže nepotřebuje až tak motivaci v podobě nějaké velké hrozby, aby to nezaspala, jak to někdy s žebříčkvě horšími hráčkami umí..
Reagovat
rybicka
Bouzková není Kontaveitová, ale Karolína, myslím, zvolila správnější přístup. I Petra je lepší hráčka než Kontaveitová, ale Kája zvládla s větším odstupem, přehledem a trpělivostí.
Petra se v poslední době, bohužel, opět poráží sama zbytečným rizikem.
Reagovat
EllNino
z 5:3 prohrála 1. set 6:7, psk vyhrála 6:1 a ve třetím vedla 5:4 40:15 na servise ... přesto prohrála 5:7 ... kdyby to udělala Petra, myslím, že y tu bylo tak 300 komentů, jak má skončit s tenisem :D takže nekonči, Kiki, stát se může a stávat se to bude, a nejen tobě ...
Reagovat
tommr
Vekicová je příkladná bojovnice ...
Pro naše holky je vypadnutí Bertensový dobrá zpráva, protože jim to zaručí 7. a 8. místo mezi nasazenejma na AO ...
Reagovat
EllNino
předchvílí jsi tu psal, že Petra vypadne v 1. nebo ve 2. kole ... a teď řešíš 7. a 8. nasazenou pozici :D
Reagovat
tommr
no já měl hlavně na mysli Karolínu pro kterou je to nasazení velmi důležitý. Třeba se ale stane zázrak a i Petra se konečně prosadí na GS ...
Reagovat
EllNino
tak Karolína samozřejmě, to je Tomáš Berdych za starejch časů na GS pravidelně konzistentní, ale výš než do ČF to většinou nejde ... a Petra je momentálně ráda za každej vyhranej zápas na GS ... má to bohuže sestupnou tendenci a zrovna v Melbourne se jí daří teď nejhůře ...ale třeba se fakt stane zázrak :D spíš ne
Reagovat
PetaM
Loni se jí před GS dařilo (až na AO :D ), a nic z toho :D Tak letos se jí nebude dařit před GS a pak na GS jo :D :D Normální up and down :D

Horší bude, když se jí nebude dařit nikde :D :D :D
Reagovat
PetaM
Zrovna Petra by spíše potřebovala do prvního kola aspoň Azarenku, aby se namotivovala :D
Reagovat
tommr
Karolína získala s trochou štěstí první set, ale herně je to zatím naprosto vyrovnaný ...
Reagovat
tommr
v závěru druhýho setu se už přece jen projevila větší herní kvalita Karolíny. Marie ale podala sympatickej výkon a pokud si udrží současnou herní úroven i nadále tak je posun do první stovky jen otázkou času ...
Reagovat
EllNino
Záblesky tam byly, ale těch chyb je prostě neuvěřitelně moc ...Petra je furt strašně nervozní, anglicky mluvící komentátor sice říká, že švihá bez zábran, ale to není pravda, je včera i dneska tam byla hrozná křeč ... až na pár pasáží zze včerejška (začátek třetího setu např.) to prostě není ono ... a stav 5:2 se musí proti hráčkám top 20 dotahovat, jinak je zle, dnešek toho důkazem ...

Takže Austrálie začíná zase 'skvěle' jako každý rok poslední doou ... aspoň že Petra není nemocná po dlouhé době ... moc pozitiv tam po tomhle turnaj nevidím, včera to ubojovala, ale Kontaveit je přece jen herně jinde než Collins ..

Mám z toho divné pocity prostě ..
Reagovat
EllNino
*jak včera, tak dneska
Reagovat
tommr
dneska opět velice slabej výkon ve všech ohledech. A protože soupeřka byla o něco málo lepší než včera Collinsová Petra končí ...
Forma Petry před AO je alarmující. S touhle hrou opět skončí v 1. nebo 2.kole ...
Reagovat
Aussie
bylo to k nekoukání...
Reagovat
EllNino
přesně, hlavně ten vyházný tiebreak byla lahůdka
Reagovat
tommr
že to tak skončí bylo jasný od okamžiku kdy nedopodávala set. Ta dvojchyba na brejkbol soupeřky výstižně charakterizovala dnešní Petřin výkon ...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist