Kvitová v Eastbourne vyhrála generálku na Wimbledon a má 5. titul z trávy

25. 6. 2022, 14:59
Aktuality 78
WTA EASTBOURNE - Petra Kvitová se na Wimbledon naladila triumfem v Eastbourne. Ve finále přehrála 6-3 6-2 loňskou šampionku Jelenu Ostapenkovou z Lotyšska a získala 29. titul, z toho pátý na trávě.
Profily hráčů
Petra Kvitová (© AFP)

Dvojnásobná wimbledonská vítězka Petra Kvitová hrála o trofej v Eastbourne už před jedenácti lety, tehdy prohrála s Francouzkou Marion Bartoliovou. Dnes Jelenu Ostapenkovou, šampionku Roland Garros z roku 2017, přehrála suverénně a vybojovala první titul od loňského březnového turnaje v Dauhá. Lotyšku zdolala popáté z devíti vzájemných zápasů.

"Jsem ráda, že se to podařilo a máme konečně z této sezony nějakou trofej. Naposledy jsem zde ve finále prohrála, ale tentokrát jsem šťastnější. Byl to těžký zápas. Chci pogratulovat i Jeleně, která tu vedle dvouhry hraje také čtyřhru. Těší mě, že mohu hrát zase na trávě," řekla Kvitová v pozápasovém rozhovoru na kurtu.

Z českých reprezentantek uspěly před Kvitovou v Eastbourne také Helena Suková a dvakrát Jana Novotná s Karolínou Plíškovou. Jedenáctkrát na turnaji zvítězila pod americkou vlajkou Martina Navrátilová.

"Je skvělé zavzpomínat na Janu. Odehrála tu skvělé zápasy stejně jako ve Wimbledonu. Martina rovněž. Jsem ráda, že jsem tu mohla sehrát takovýhle skvělý turnaj. Je to nejlepší příprava na Wimbledon," uvedla Kvitová, jež se dosud dostala v této sezoně maximálně do čtvrtfinále.

Kvitová se mohla celý turnaj opřít o výtečné podání. Stejně jako ve čtvrtfinále proti Britce Harriet Dartové nebo v semifinále s Brazilkou Beatriz Haddadovou Maiaovou neztratila ani v rozhodujícím zápasu o titul jediný servis. V utkání si pomohla sedmi esy.

Česká tenistka měla výborný úvod a za stavu 1:0 zužitkovala druhý brejkbol. Soupeřce v úvodním setu tuto možnost nenabídla ani jednou a dotáhla sadu k vítěznému konci. Ostapenková ztratila set poprvé na turnaji.

Také ve druhé sadě získala Kvitová brzy servis lotyšské hráčky a za stavu 2:1 odvrátila pět brejkbolů. Po dalším prolomeném podání Ostapenkové měla utkání ve svých rukou a po hodině a 18 minutách hry využila druhý mečbol.

"Chci Petře pogratulovat. Odehrála skvělý turnaj. Tohle nebyl z mé strany zápas, jaký bych si představovala, ale beru to pozitivně. Věřím, že příští týden budu hrát opět dobře," uvedla Ostapenková.

Kvitová získala na travnatém povrchu pátý titul v kariéře. Vedle triumfů ve Wimbledonu v letech 2011 a 2014 vyhrála také dvakrát v Birminghamu. V pondělním žebříčku poskočí na 26. místo.

• WTA 500 EASTBOURNE •
Velká Británie, tráva, 757.900 dolarů
sobotní výsledky (25. 06. 2022)
• Dvouhra - finále •
Kvitová (14-ČR) - Ostapenková (8-Lot.) 6-3 6-2
• Čtyřhra - finále •
Kruničová/Linetteová (Srb./Pol.) - Ostapenková/L. Kičenoková (Lot./Ukr.) bez boje
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

78
Přidat komentář
lukasmarek2001
Reagovat
FulnekUltras
dík za průřez smile
Reagovat
FulnekUltras
zde po vzoru obecně známých duševních gigantů Jana Rejžka a Mirky Spáčilové už dlouhé měsíce hlubokomyslně rozebírali současnou Petinu motivaci a rádoby zasvěceně spekulovali o jejích zákonitě kvalitativně nových životních plánech, Petra sama zatím dělala vše proto, aby se znovu dostala na vlnu - teď tam po sražení Haddad a smetení Naducánka reálně je a se zaokrouhlením počtu titulů na 30 by rozhodně neměla příliš otálet... ;-)

smilesmilesmile
Reagovat
Blondie
Ty zvuky, co malá Brenda vydává, jsou teda zážitek... :/ snad u nás neroste nová Sabalenka...
Reagovat
SydneyOpen
tak pokud to říkám dobře tak její největší idol je Maruška Sharapova smile takže no
Reagovat
Tomas_Smid_fan
OMGsmile
Reagovat
Tennis_Lover
Co znamená OMG? To je nějaký tenisový úder?
Reagovat
vavrinec
https://cs.forvo.com/word/oh_my_god%21/
Reagovat
Ela-fon-isi
OMG už děcka neříkají. Retro.smile Teď se mluví anglicky rovnou, ale skloňují a časují česky. smilesmile
Reagovat
Nenela
omg ale prece je anglicky ne?
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Moc často tyhle zkratky nepoužívám, ale výjimečně, jako tady, mi to přijde nejvýstižnější a stručnésmile
Reagovat
lvicek
Moc gratuluji Peti, to je super! Neviděla jsem skoro nic, ale moc jsem ji to přála. Dorovnat tu třicítku by byla paráda, klidně třeba za dva tydny ;). A jsem ráda, že mě milostivě tenisportal zase po delší době nechal přihlásit, abych mohla Pete pogratulovat :D.
Reagovat
Blondie
Na netu jsou celé zápasy, chceš odkaz?
Reagovat
Pavlis
Na první dva zápasy mi odkaz dej. Ty jsem neviděl. Díky.
Reagovat
lvicek
Diky, zkusim doma o2tv a kdyztak vyuziju i odkaz, jestli bude chvilka :).
Reagovat
bardunek666
Petro, zaokrouhli to hezky na 30 ještě aspoň ????
Reagovat
Drzymalski
Skvělý týden Kvitové má dva aspekty. Tím hlavním je samotná hra , úderová jistota, pohyb po kurtu, vyvarování se banálních UE a vysoké sebevědomí. Na to navazuje aspekt druhý.Soupeřky, které ji los nabídl. Až na Ostapenko to byl suterén ženského tenisu. Moc se těším na Petru ve Wimblu a zda je ještě schopná v tomhle módu vypráskat elitní hračky včetně Svátkové...
Reagovat
lvicek
No Haddad Maia sice není top ten, ale evidentně hráčka, co vyhrála posledni dva turnaje, hraje momentálně dobře a v pohodě, takže bych ji teď do tenisového suterénu neposílala.
Reagovat
Drzymalski
Jasně. Na Haddad jsem zapomněl. Sorry.
Reagovat
FulnekUltras
smile
Reagovat
tommr
paradoxně s Ostapenko měla Petra nejmín práce ...
A taky si rozhodně nemyslím, že ty ostatní soupeřky byly "suterén" ženskéhp tenisu. BHM je ted v životní formě a až do zápasu s Petrou byla letos neporažená na trávě. Britky jsou na trávě a v domácím prostředí vždycky nebezpečné a Vekicová je špičková tenistka která se vrací po vleklým zranění ...
Reagovat
Blondie
A hlavně, proboha, tam startovaly tenistky ze špičky, nebyl to blbě obsazený turnaj. Sakkari, Plíšková, Badosa, Mertens a další - copak je vina Petry, že je to údajné tenisové dno porazilo dříve, než se mohly potkat s Kvitovou?
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile
Reagovat
Drzymalski
První tři soupeřky byl pro Petru fakt luxusně dobrý los. To je fakt. Jestli dno to je úhel pohledu. Boulter hrála vysoko nad své možnosti ovšem Darth byla tragická stejně jako Vekic. Turnaj byl jinak obsazený dobře. To jsem nezpochybnil.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
pohyb měla Petra dobrý, jen mi dlouhodobě přijde, že má problémy s postavením se k úderu. Jako by tam byla nejistota. Na trávě ok, může tam být častěji záludný odskok, ale ona to má poměrně často a nejen na trávě. Pak z toho samozřejmě pramení UE. Někdy hraje FH podběrákem a to je out skoro na tuti.

Tady by to chtělo na konzultaci sojku, ale ta si lítá kdovíkde nebo se nemohla přihlásit.
Reagovat
Drzymalski
Kdo je Sojka?
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Milá ptáčice s nenahraditelnými tenisovými postřehy. Citelně tady chybí.
Reagovat
horska.kraslice
Podle mého názoru v tom hraje roli, že Petra po úraze nestiskne levou ruku v pěst (to jí zůstane už trvalesmile), takže se vlastně musela naučit hrát forehand jiným způsobem. Proto to asi vypadá tak nějak netradičně.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
To beru, určitě kvůli omezení musela změny dělat, ovšem nakolik to změnilo postavení k úderům, na tohle posouzení já nemám, takže jestli někdo ano, rád si to přečtu.
Reagovat
horska.kraslice
To ví asi jen Petra nebo ještě snad její ošetřující lékař. Každé řezné zranění je individuální a z toho pak vyplývají konkrétní důsledky pro kompenzaci.
Reagovat
brixner
Ježiš, ten Cressy hraje parádní tenis, jako by se vrátil Edberg nebo Henman! A Fritz naprosto přesné prohozy! Takhle má vypadat tenis na trávě a ne Djokodal...
smilesmilesmile
Reagovat
peek
smile
Reagovat
Rafaeoli25
No jo, jenže přijde na ně a sesype se. Resp.oni mu jeho hru neumožní.
Reagovat
brixner
No jo, to asi jo, Novak i Rafa by se "zastřelovali" max. první set, než by tu Cressyho hru očuchali a pak by to byl asi šmytec. Ale hrozně hezky se na to kouká, ty dlouhé pinkačky vlastně nepřinášejí skoro nic, co by člověka zvedalo ze židle, je to takové uspávání hadů, i když mistrovské a tvrdé a rychlé a brutální. Dneska chodit pravidelně na síť je složité, na to musí být perfektní servis, rychlé nohy atp. Všichni/všechny mají ale perfektně zvládnutou hru od BL, tudíž i prohozy a loby a to pak prostě na síti už nejde. Ale s láskou vzpomínám na S. Edberga, podle mě nejlepšího síťaře všech dob!
Edberg
Sampras
Becker
McEnroe
Rafter/Henman ... to je moje pořadí!
Reagovat
brixner
TVL, na toho Bautistu bych nedokázal koukat ani půl setusmilesmilesmile
Reagovat
aligo
Jaké byly statistiky? A kde na ně chodíte? Děkuji
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Holky se snažily zakončovat hned na returnu, a pokud se jim to nepovedlo, pak střelba pokračovala a nejdelší výměny měly max. okolo 5úderů. Servis - razance - přesnost, to byly hlavní klíče k vítězstí.
Jsem moc rád, že je posbíralo Kvítí.smile Už jsem při jejích několika posledních bitvách podléhal malomyslnosti, takže o to víc mě těší, že se Petra nepříznivým výsledkům dokázala vzepřít a dokonce si došla pro titulsmile Samozřejmě všichni víme, že pro moc cenný titul, z různých důvodů. Krásně se na ty přímky dívalo, úžasné crossy, esa, dokonce i pár zásahů na síti.

Naducánkův obleček nebyl až takový průšvih, jak před těmi několika měsíci, jakkoli to nebyla žádná velká sláva. S tou skleněnou miskou na puding vypadala trochu jak naštvaná cukrářka. Co naplat, Petra si ten pořádný pohár zasloužila o kus víc.smile
Reagovat
FulnekUltras
teď ještě jeden talíř a máme vystaráno ;-)
Reagovat
Jan
Petra bude mít vystaráno. My ne smile
Reagovat
turista
Bravo! Nikdy neodepisujme Kvitovou.
Reagovat
brixner
Vodepisovat se maj daně, žáno a ne Petrasmile
Snad předvede v Londýně velký věci!smile
Reagovat
FulnekUltras
smilesmilesmile
Reagovat
tommr
chudák Ostapenko byla zřejmě po tom výprasku ve finále tak zmožená, že vůbec nenastoupila do následnýho finále debla. A vy tady na ní nenecháte nit suchou kvůli jejímu oblečení ... smile
Reagovat
com
Kvitova ji znicila zivot smilesmile
Reagovat
Blondie
Teď si představ, kdyby ve třetím kole neměla Katie, ale... smile
Reagovat
Ela-fon-isi
Sorry Jeleno!smile
Reagovat
Frick
Před nějakým tím rokem by to byl takový "pěkný, leč řadový" titul z Premieru, nyní to má úplně jiný lesk.

Petra by se tím měla stát nejstarší českou vítězkou WTA turnaje.
Reagovat
Pavlis
6b.cz/Pqjr - 6b.cz/i2EM
Reagovat
Dobry-den
Konečně. První letošní WTA titul v rukou české hráčky. Trvalo to 6 měsíců! smile

I já bych Petře přál zaokrouhlit sbírku trofejí na 30, ale nevím nevím, jestli se jí ještě podaří podobné vzepětí někdy zopakovat...

Ve Wimbledonu se nejspíš moc dlouho nezdrží, poslední roky to tam vůbec nedává mentálně...
Reagovat
Rafaeoli25
Proč by prosím tě nemohla, ano, může to být poslední titul, ale stejně tak jich může vyhrát klidně ještě pět. Je to jen o nalezení stability, o ničem jiném.
Reagovat
Fandina
Jj. Klidně může vyhrát všechno, tento týden to předvedla smile
Reagovat
Rafaeoli25
Velké šampiony a šampionky není možné nikdy odepisovat, pokud tedy není naprosto zjevné, že už jim zdravotní stav dále neumožňuje prát se s nejlepšími. To ale není její případ, byla jen delší dobu v útlumu, teď se zdá, že asi konečně našla cestu zpět.
Reagovat
Nenela
Vim, ze se uz tady o tom hodne psalo, ale na ten outfit by Jelena opravdu mela dostat zbrojni pas. Krome toho, ze je mirne pri tele, ji to jeste dalsi kila pridava. No a ten volanek na rukavkach..... u holcicek ve skolce to vypada roztomile, na Jelene...tak nejak...vyhruzne. Kazdopadne za me respekt, ze si to vubec vzala na sebe a nenechala se tim rozhodit smilesmile
Otazka do plena: Bude mit ve Wimblasu to stejne v bilem? Ta predstava me mirne zneklidnuje smile Bile volanky....ahhhh krasa nesmirna
Reagovat
d@ve
Ještě že jsem to neviděl.. smile
Reagovat
Lina
Volány jsou v módě, ale nesmí to být přeplacané.... Každopádně Petře gratulace, konečně byla u ní vidět radost ze hry, už jsem se bála, že ji neuvidím. Kéž by tak pokračovala i ve Wimbledonu, nejen skvělou hrou, ale i tou radostí
Reagovat
Rafaeoli25
Tak eleganci Marie Šarapové má samozřejmě málokdo, ale je fakt, že ta asi dokáže nosit cokoli, protože prostě tu vrozenou eleganci v sobe má. Samozřejmě i postavu a vše další, které k tomu předurčují, Ostapenko v tom bohužel vypadá dost cirkusově.
Reagovat
Lina
Maria ač Ruska, by si na sebe nejspíš, ani nezkusila obléknout něco, tak šíleně vzorovaného
Reagovat
Rafaeoli25
Určitě nevzala, tak ona je elegantní, s maximálním citem pro módu. Ale i pokud by si to vzala, tak by v tom jako defacto prototyp modelky prostě vypadala dobře. Kdo tyhle dispozice má, může obléknout cokoli, někdo naopak vypadá v takovýchle věcech příšerně no.
Reagovat
brixner
No TVL, řešit furt nějaký hadry...Všimla sis třeba, že i s těma kilama navíc, má Ostapka docela dobrej pohyb a pokud je u míče včas, je z ní pomalu řezník? Myslím, že by obstojně hrála i oteplovačkách! Jen mi je divné, jak přišla k těm kilům...V podstatě neustále trénující a hrající, spaluje hodně kalorií...a přesto takhle nakynula! Nemá nějaký zdr. problém, třeba štítná žláza? Myslím, že ona sama není s tou muskulaturou spokojená a pochybuju, že by s tím nic nedělala.
Reagovat
tommr
Ostapenko mi tou postavou trochu připomíná Bartoli. Uvidíme jak nakyne až skončí s tenisem a přestane běhat ...
Reagovat
Alien
Bude závodně tančit! Zhubne!
Reagovat
brixner
Jojo, tohle mě taky napadlo!
Reagovat
tommr
Petra se dnešním 29.titulem dotáhla na legendární Sanchez-Vicario a jsou v historických tabulkách v počtu titulů společně na 19.místě ... smile
Reagovat
George_Renel
Petra má za sebou skvělý týden nejen výsledkem, ale hlavně předváděnou hrou. Respekt.smilesmile
Reagovat
Liverpool22
smilesmile
Reagovat
Fandina
Jj hrála moc dobře celý týden. smilesmilesmile
Reagovat
EllNino
Petra ve finále málokdy zklame a dnešek byl opět jednostranná záležitost ... bilance 29:10 je fakt skvostná, 3/4 finále skončily výhrou :)

Gratulace ... snad se dočká té mety 30 titulů, to už je něco ... a ve Wimbledonu by se mi líbil postup do 2. týdne smile
Reagovat
com
nakonec budes rad za postup do druhyho kola smilesmile
Reagovat
Liverpool22
Finále Kvítko prostě umí o tom žádná. Ve Wimbledonu by to letos mohlo klapnout - uvidíme no smile
Reagovat
Pe3k
smilesmile
Reagovat
d@ve
Už jsem ani moc nedoufal, ale Peťa je prostě lvice.. smilesmile
Reagovat
tommr
překvapivě jednoznačná výhra Petry. Od Ostapenkový jsem čekal větší odpor. Jedinou menší krizi měla Petra ve čtvrté hře druhého setu kdy musela odvracet celkem 6 brejkbolů. Díky dobrýmu podání to ale zvládla a pak už nebylo o její výhře pochyb ... smile
Tento titul je z mnoha důvodů mimořádně cenný. Petra především dokázala sobě i ostatním že ještě nepatří do starýho železa ...
Petra si polepší i v žebříčku a protože v letošním Wimbledonu příjde jen o 10 bodů mohla by se po něm zase vrátit do top-20 ...
Reagovat
Faddova
smile
Reagovat
smazaný uživatel
Bezprostředně po Wimbledonu přeskočí Petra 3 hráčky.
Reagovat
Liverpool22
Na trávě se s Kvítkem prostě pořád musí počítatsmile
Reagovat
d@ve
smile
Reagovat
Lasicka
Umlátila ranařku smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist