Kvitové se na konci osmifinále vybavil návrat před třemi roky, utkání dohrávala dojatá

5. 10. 2020, 16:09
Aktuality 17
Velkou nervozitu před začátkem a dojetí na konci prožívala tenistka Petra Kvitová dnes na Roland Garros. Neklid značil velkou touhu zvládnout osmifinále s Číňanku Shuai Zhang, což dokázala po setech 6-2 a 6-4. Emoce se v české hráčce před mečbolem vzedmuly díky vzpomínkám na návrat na turnaje před třemi lety po zranění ruky z přepadení, který se odehrál právě na pařížském centrálním dvorci.
Profily hráčů
Petra Kvitová (© Instagram P.K.)

Od prvního míče se v očích Kvitové zračilo soustředění, u ní známé z velkých zápasů, v kterých soupeřky deklasovala - třeba dvakrát ve finále Wimbledonu či ve Fed Cupu. A rychlým nástupem do utkání s Číňankou se naladila na vítězný tón.

"Od rána jsem byla v pohodě, ale tak půl hodinky před zápasem to na mě padlo a byla jsem nervózní. Taková jinačí," líčila Kvitové své rozpoložení ve video konferenci s novináři po utkání. "Vím, že když jsem nervózní, je to i dobrá známka, že mi na tom záleží, že se vypumpuju. A začátek to ve finále nejspíš rozhodl," řekla.

Utkáním prolétla za hodinu a 25 minut. Dva míče před koncem se jí začaly lesknout oči. Po využitém mečbolu bylo vidět, jak je dojatá. "Vrátily se mi vzpomínky z comebacku v roce 2017," prozradila třicetiletá hráčka.

Před třemi lety hrála na centrkurtu Philippa Chatriera první zápas po incidentu z prosince 2016, kdy byla přepadena ve svém bytě a pachatel jí pořezal všechny prsty levé ruky, v které drží raketu. Julii Boserupovou z USA tehdy porazila 6-3 a 6-2.

"Všechno se mi vybavilo," uvedla Kvitová. "Jak bylo strašně těžké a zároveň hezké vstoupit na centrkurt a hrát před diváky, rodinou, blízkými, kteří mi pomohli v těžkých dobách. I proto jsem moc ráda, jak jsem hrála a postoupila do čtvrtfinále."

Už po třetím kole čelila Kvitová otázce, jak vidí své šance na titul. Nyní je pavouk dvouhry žen chudší o další favoritky a její jméno je ještě více skloňováno ve spojení s triumfem. "Tak daleko nekoukám. Teď mě čeká další zápas," odvětila.

Jako hodně hráčů a hráček má zvyk, že nestuduje los. Nezjišťuje si, s kým by mohla hrát za dvě tři kola. "Myslím, že to mám odmala. Nevybavuju si to ani z turnajů, na které jsem jezdila s rodiči. Prostě jsem to šla odpálit, odpinkat a pak se dozvěděla, s kým hraju," podotkla. "Párkrát jsem se koukala moc dopředu a pak při utkání přemýšlela o soupeřce ob kolo, což nejde. Bylo to ponaučení."

Nyní už ví, že o semifinále se utká s Laurou Siegemundovou. Němka otočila i po sporném dvojitém dopadu míčku zápas prvního kola a na grandslamu je poprvé ve čtvrtfinále. "Umí hrát na antuce, je nebezpečná. Nesmím ji nechat variovat," řekla Kvitová.

Ondřej Jirásek, ČTK

Komentáře

17
Přidat komentář
smazaný uživatel
Ten Vaněk je kouzelníksmilesmile V roce 2016 to byl sensmile
Reagovat
FulnekUltras
Jirka tam prostě byl - a tím je řečeno všechno. smilesmile
Reagovat
Holahej
otázka..Ve čtvrtfinále čeká Němka Laura Siegemunodvá, dvaatřicetiletá tenistka, jež se probila takhle daleko na grandslamu poprvé. Na rozdíl od vás v šatně nepatří mezi nejoblíbenější, ovládá triky, jak rozhodit protivnici. V prvním kole Roland Garros nepřiznala například dvojdopad míčku v zápase s Kristinou Mladenovicovou.
Petra..
?Lauru znám z doslechu, ale Florian (Kvitové fyzioterapeut) je Němec, ten ji zná asi nejlíp. Slyšela jsem o ní spoustu věcí, ten dvojdopad jsem i viděla. V t chvíli ztrácela 1:5 s Mladenovicovou, zápas otočila a od té doby si věří. Pro výhru udělá cokoliv, ale to já taky, i když možná trochu jinak než ona. Musí hrát dobře na antuce, už vyhrála Stuttgart. Snaží se hrát hodně kraťasy, variuje hru. Budu ji muset dostat pod tlak, aby neměla na své kousky čas.?
Reagovat
lvicek
"Slyšela jsem o ní spoustu věcí, ten dvojdopad jsem i viděla.... Pro výhru udělá cokoliv, ale to já taky, i když možná trochu jinak než ona." Petry diplomaticke vyjadreni, ze se o ni asi rika, ze je opravdu pekna ****. Skoro mi to na Petu prijde az hodne primocare, takze ta povest je asi opravdu hrozna :D. Tak doufam, ze s ni nebude mit ve stredu zadne slitovani! Tu opravdu v semifinale nechceme a Peta ji musi v ramci zachovani fair play pekne poslat rychle domu! Ne nadarmo prece porad dostava ty fair play ceny ;).
Reagovat
Tomas_Smid_fan
No, když už Petra řekne tohle... To ji ten Florian vyzvonil asi pěkné věci. Může byt ráda, že ji zná jen z doslechu, což se zítra bohužel změní. Snad tam nebude otravovat vzduch dlouho.
Reagovat
FulnekUltras
Liška ryšavá Hadí plémě skončí stejně jako Mikuláš Henlein Minář - v propadlišti dějin. smile
Reagovat
blixa
Tam skončíme všichni šmudlo ... smilesmilesmile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Sv. Mikuláš, H. Henlein a hradní zloděj Mlynář to dáváš k sobě poněkud zvláštní osobysmile
Reagovat
blixa
Ten jeho mozečkový guláš, který se mu vaří v palici splácá všechno a stejně vylezou jen sračky ... smile
Reagovat
slacker
Jedinej kdo je dava k sobe jsi ty.
Reagovat
Krisboy
pár jich sem chodí. Připomělo mi to tenhle okamžik při koncertě Def Leppard na festivalu v Doningtonu. Myslím, že celá kapela a hlavně Rick prožívali něco podobného jako Petra:

https://www.youtube.com/watch?v=0kR-8lBj248

Oba jsou úžasní lidé.
Reagovat
FulnekUltras
jj, člověka to kolikrát popadne i doma na prdeli... smile
Reagovat
Fandina
Petruška je zjevně citlivá duše. Nicméně doufám, že v dalším kole jí to tam bude padat a že nebude moc UE a že jí půjde podání. Moc přeji postup dál a držím palce. Peti pojď!!!
Reagovat
tommr
já doufám, že to byla jen chvilková slabost a ve čtvrtfinále nebude mít se Siegemundovou žádný slitování ... smile
Reagovat
FulnekUltras
krutopřísně a bez nadbytečných emocí ;-)
Reagovat
lvicek
At si pekne pobreci na konci pri mavacce publiku, to uplne staci :).
Reagovat
Nenela
smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist