Lehečka má na dosah první hlavní soutěž na grandslamech. Kopřiva a Kolář na Australian Open neuspěli

12. 1. 2022, 04:41
Aktuality 13
AUSTRALIAN OPEN - Jiří Lehečka si i při svém druhém startu v kvalifikacích grandslamů zahraje finále. Dvacetiletý Čech dnes v Melbourne Parku ve dvou tie-breacích a po čtyřech odvrácených setbolech přetlačil domácího Maxe Purcella. Neuspěl naopak Vít Kopřiva. O postup zabojuje ještě Zdeněk Kolář a zítra Tomáš Macháč.
Lehečka (© Teréga Open Pau-Pyrénées)

Jiří Lehečka si na konci sezony 2021 zahrál své čtvrté finále na challengerech a znovu po dvou letech dostal šanci reprezentovat v Davisově poháru. Nový tenisový rok zahájil před týdnem na challengeru v australském Traralgonu a dostal se do čtvrtfinále, ve kterém prohrál bitvu s pozdějším finalistou Bjornem Fratangelem.

Solidní formu v úvodu sezony se pokusí přetavit v premiérovou účast v hlavních soutěžích grandslamových turnaji. V kvalifikaci Australian Open zatím neztratil set, na úvod si poradil s Michaelem Mmohem a dnes ve dvou tie-breacích (7-2 a 10-8) přetlačil domácího Maxe Purcella.

Proti Australanovi měl ovšem namále. Za stavu 5-5 v úvodním dějství čelil třem brejkbolům a ve druhé zkrácené hře prohrával už 3-6 a jeho soupeř měl celkem čtyři setboly.

Dvacetiletý Čech se i při svém druhém startu v grandslamových kvalifikacích dostal do závěrečného kola (US Open 2021). V cestě už mu stojí jen Dmitrij Popko, kterého porazil loni na halovém challengeru v Petrohradu.


Kopřiva a Kolář končí ve 2. kole
Vít Kopřiva si při své premiéře na Australian Open připsal první výhru v kvalifikaci grandslamů, ale do závěrečného třetího kola neprošel. Čtyřiadvacetiletý Čech dnes nestačil 3-6 3-6 na Francouze Enza Couacauda.

Ani na 16. pokus neprojde grandslamovou kvalifikací Zdeněk Kolář. 25letý Čech ve druhém kole podlehl 4-6 2-6 devatenáctiletému Italovi Flaviu Cobollimu.  Maximem Koláře v kvalifikacích zůstává 3. kolo z French Open 2018.

Až ve čtvrtek nastoupí k utkání druhého kola letos po šesti zápasech neporažený Tomáš Macháč, kterého vyzve Ind Yuki Bhambrí.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

13
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
George_Renel
Už tomu nevěřím, že Kolář někdy překročí svůj rubikon. Jeho tenis je příliš velký a předvídatelný stereotyp.
Reagovat
Vlk-v-trave
To bylo videt uz v Australii v kvalde, kdy tam byly ty pozary... prisel periferni Vlcek a smaznul ho z kurtu.

Ale jak by to bylo na antuce, tak bych veril, ze by to bylo i naopak... problem je, ze vetsinou trenuji na antuce...a ty servisy na hardu jsou pak mnohem lepe returnovatelne, no a ve vymenach tolik nestaci...

Prijde mne, ze pouze ten Jirka Lehecka je na tom hardu dobrej... coz je nadeje, nebot aby ten hrac byl stabilne ve top100, tak ten hard proste potrebuje, tedy pokud to neni novy Nadal:D

Tomas ma pekny tenis, ale je celkem bez servisu...zatim...
Reagovat
makro99
top 100? já bych tu hranici antukářského stropu posunul malinko výš - top 50 už ne... ale asi někde kolem 70. místa, viz Argentinci typu Delbonis, Coria...
místo evropské haly a Dubaje odehrají Golden Swing, po Wimblu se vrátí na antuku do San Marina, Hilversumu a na Čedok open :) no a po případným výletu pro startovné do Flushing Meadows se dá zase vrátit do Evropy na antukové challengry v podstatě do konce října.. a samozřejmě chce to ideálně pár titulů z těch velkých 125 typu Štětín, Oeiras nebo/a nějaký průlom na těch velkých antukových ATP turnajích na jaře...
Reagovat
makro99
no a teď koukám na toho Delbonise, ten měl výbornou sezónu 2021, kdy to dotáhl až na hranici top40 a přitom mimo antuku nevyhrál jediný zápas :)
antuka 29:13, mimo antuku 0:11.. takže s čistě antukářským tenisem to dá pořád dotáhnout až na No. 40 :)
Reagovat
makro99
1. rubikon už překročil, když loni po snad 4letech klepání konečně prolomil tu bariéru do Top 200 a nakonec docela výrazně; pokud by třeba další sezónu přišel podobný výkonnostní krok nahoru, na hranici top 100 by se možná dostat mohl, kdo ví...
Reagovat
makro99
a ano, je to zase po čase typický český antukář; vždycky jsme takové měli - Karel Nováček, Sláva Doseděl, Bóďa Ulihrach... ale poslední byl asi Honza Hájek, ten hrál na antuce konkurenceschopný tenis, důstojný v podstatě proti jakémukoliv soupeři; ale jak po vánocích vylezl v austrálii na letišti, tak to bylo čiročiré zoufalství, viz 4 gamy na majoru proti tehdy ještě zcela neznámému Damiru Dzumhurovi...
Reagovat
EllNino
Max je nebezpecny :) Snad zvladne i Popka, drzim palce
Reagovat
vladka
smile
Reagovat
Vlk-v-trave
Fajny zapas, ten druhy TB skvely... pekny moment na saku od Jirky...ze stopballem, take prohraval uz 3:6, a za stavu 5:6 to nastesti Max na saku tecoval, jinak by to asi letelo do autu...to bude asi jeho nocni mura...uz to mohlo byt 1:1 a kdo vi jak by vypadal treti set... tenis od obou opravdu pekny, tech prechodu na sako nebylo malo...pestry zapas...koukatelny diky oboum hracum. gratulace Jirkovi k finale:)
Reagovat
Ela-fon-isi
Rozhodla jsem se dívat jen na Jirku a skvělý zápas. smilesmilesmile
Reagovat
EllNino
Rychly povrch a mice nahravaji teto hre, coz je super, tvori ji Jirka i Tomas smile
Reagovat
Vlk-v-trave
No asi nej. moment ve druhem setu, v situaci, kdy Vit ztratil opet serv...a byl na prijmu toz Vitek zarval NECHOD NA TU SIT:) Dneska na tom saku to fakt asi projel, trochu ho mi bylo lito, za tu odvahu. Na zacatku zapasu to vypadalo, ze by ho mohl prehat, ale dost chyb v dulezitych momentech, neco povyhazoval do autu, no a ty prechody na sako, jako odvazne, fajne, ale nedarilo se.
V mezihre se me libil vic nez Enza, jenze ten serv by ho musel vic podrzet...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist