Lehečka má skalp antukového krále Nadala, v Madridu zabojuje o své první semifinále na Masters

1. 5., 00:08
Aktuality 116
ATP MADRID - Jiří Lehečka (22) pokračuje v Madridu v jednom ze svých nejlepších turnajů, a navíc si v osmifinále připsal velmi cenný skalp. Nejlepší Čech v žebříčku porazil po setech 7:5, 6:4 antukového krále a pětinásobného šampiona Rafaela Nadala (37), který se na domácí tisícovce představil naposledy v kariéře. Rodák z Mladé Boleslavi zabojuje o své premiérové semifinále na podnicích Masters proti nasazené trojce Daniilovi Medveděvovi (28).
Profily hráčů
Lehečka ukončil poslední start Nadala v Madridu (© AFP)

Nadal – Lehečka 5:7, 4:6

Jiří Lehečka absolvuje v Madridu svůj první podnik po více než měsíční pauze způsobené zraněním zad, a přesto si připsal možná svůj vůbec nejcennější skalp v kariéře a jeden z nejlepších dosavadních výsledků. Po dvousetových výhrách nad Hamadem Medjedovičem a Thiagem Monteirem nepovolil set ani nejúspěšnějšímu hráči na antuce všech dob Rafaelovi Nadalovi v bouřlivé atmosféře pod zataženou střechou.

Nejlepší Čech v žebříčku ATP se od začátku prezentoval agresivním výkonem a dlouho mu trvalo, než srovnal mířidla a začal se prosazovat i na returnu. Zatímco Nadal si až do stavu 5:5 hájil servis bez větších problémů, Lehečka musel třikrát pořádně zabrat. V šestém gamu prohrával 0:30, v osmém čelil brejkbolu a v desátém ztratil náskok 40:0. Rodák z Mladé Boleslavi ovšem získal posledních 10 fiftýnů a po zhruba hodině se ujal vedení.

Do druhé sady vstoupil nejlepším možným způsobem a za stavu 2:0 byl třikrát jediný míček od náskoku dvou brejků. O dvě šance se však sám připravil a Nadalovi už znovu sebrat servis nedokázal. Náskok brejku však uhájil a po dvou hodinách se mohl i díky podání, které mu celý zápas fungovalo, radovat.

Lehečka, jenž v lednu v Adelaide slavil svůj premiérový triumf na hlavní tour, bude ve čtvrtek usilovat o své páté kariérní semifinále na nejvyšším okruhu a první na akcích větších než ATP 500. Ve čtvrtfinále turnajů série ATP Masters 1000 je podruhé, letos v Indian Wells podlehl dominujícímu Jannikovi Sinnerovi.

O své největší semifinále si zahraje s Daniilem Medveděvem. Na momentálně čtvrtého hráče pořadí dosud narazil jen loni v osmifinále slavného Wimbledonu a musel kvůli zranění utkání za stavu 0:2 na sety skrečovat. Vítěz tohoto čtvrtfinálového duelu se utká s Jannikem Sinnerem, nebo Félixem Augerem-Aliassimem.

Medveděv musel v úvodních dvou zápasech na turnaji sáhnout po obratu, ovšem v osmifinále mu stačily dva sety. Úřadující šampion antukové tisícovky v Římě porazil 7:6, 6:4 Alexandera Bublika a poprvé na Mutua Madrid Open postoupil do čtvrtfinále, čímž zkompletoval čtvrtfinálové účasti na všech devíti podnicích Masters a grandslamech.

Statistiky zápasu.Statistiky zápasu. (@ Livesport)

Nadal podnikl svůj 20. a zároveň poslední start na domácím Masters v Madridu. Pětinásobný šampion tady naposledy vypadl dříve než ve čtvrtfinále před 12 lety. V následujícím týdnu by měl startovat na podniku stejné kategorie v Římě.

V italské metropoli se rozhodne o tom, zda bude startovat na blížícím se French Open, kde vybojoval 14 ze svých 22 grandslamových trofejí. Pokud by se na antukovém vrcholu sezony nepředstavil, má v plánu olympijské hry, které se uskuteční ve stejném dějišti.

Po téměř roční pauze zaviněné zraněním kyčle odehrál teprve třetí turnaj. V lednu v Brisbane prohrál navzdory mečbolům čtvrtfinále s Jordanem Thompsonem a před dvěma týdny v Barceloně nestačil ve druhém kole na Alexe de Minaura.


Výsledky turnaje ATP Masters 1000 v Madridu

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

116
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
Pe3k
Gratulace Lehečkovi. Porazil Nadala na antuce a ještě ve Španělsku
Příští rok ještě porazí Djokovice na AO a bude
Reagovat
Kandinsky1
A pak ještě zajet do Švýcarska zmlátit Federera.
Reagovat
GaelM
Reagovat
aape
Reagovat
Pe3k
Federer má bodyguarda Mirku
Reagovat
Stybnat
Reagovat
Otmar
Kazachstán....zřejmě slušný oddíl! Moc členů mít nebude, ale ty dvě se mlely pěkně. Tak mě napadlo, jak by to vypadalo, kdyby dneska proti Putincevě stála Sára Bejlek. A myslím, že by Julia měla daleko větší problémy, i když Elena rozhodně neperlila.
Reagovat
Liverpool22
Sára by asi dnes vyhrála, ale těžko říct
Reagovat
Walda58
smileGratulace Rybakině smile Víra, naděje a láska. Největší je láska smile
Reagovat
Liverpool22
Dneska nehrála Rybka moc dobře, ale bojovností a aurou GS vítězky to nakonec urvala. Julia se nakonec porazila tak trošku sama vedla 5:2 + měla mečboly a nic.
Reagovat
Nola
to bol dnes od Eleny otrasny vykon, by ma zaujimala statistika nevynutenych chyb, jedine posledne 3 hry boli hodne takej sampionky, ale aj vdaka rozhodenej superke, nastastie to zvladla, snad sa zlepsi
Reagovat
Liverpool22
Tuším, že měla negativní bilanci cca 45 : 54 a esa cca 5 ku 8 dvojchybám. Nicméně antuka eliminuje největší zbraň Rybky, ale dvojchyb bylo nezvykle moc
Reagovat
Krisboy
Láska k vůdci a Sovětskému Svazu?
Reagovat
Krisboy
Bravo J2rka!!!

A co dál? Menšík Djokoviče ve Wimbledonu?
Reagovat
Nola
uz tu chyba iba padly paddy aby ste si kecli
Reagovat
Krisboy
No dobře, tak tedy až v Melbourne...
Reagovat
Nola
vcera to bol skvely zapas, ked sledujem dnes damy, to ako nebe a dudy, sama som zena, ale panske zapasy su kvalitou fakt niekde inde, viem, ze dostanem asi nalozene od sojky, ale tak to citim ja a to damy rada sledujem
Reagovat
annah
Taky to tak vidím.
Reagovat
Ronnyx
Tak mužské zápasy jsou výkonem někde jinde než ty ženské.
Dnes to od Rybakiny není prozatím povedená hra, ale pokud bych to měl srovnat se včerejším zápasem Nadal - Lehečka, tak snad mě ten dnešní ženský zápas víc baví neboť to má aspoň průběh bez nějakých průtahů.
Reagovat
Nola
ano to ma, sypanie nevynutenych chyb ako na beziacom pase, to je ten kvalitny priebeh, vcera proste Rafa prehral, prehral ho lepsi hrac, ale hral rozhodne o par tried vyssie ako dnesne damy
Reagovat
Otmar
Já bych kvalitu mužského a ženského tenisu moc neporovnával....obojí jsou někde jinde. Otázka je, jestli mě to baví či nikoliv, jinak bych to neřešil.
Reagovat
Kandinsky1
Srovnávat mužský a ženský tenis je jak srovnávat mužský a dorostenecký tenis.
Reagovat
EllNino
Jiří

Super zápas a zasloužený postup do druhého letošního ČF na Masters, spolu s Tomášem mají Češi v tomto ohledu už 3. letošní účast

Jirka byl velice soustředěný a dnes mu zápasy vyhrála hra na síti, fantastické míče ...
Čtvrtfinále s Meddym bude těžké, ale ne nehratelné :)

Jinak naši kluci si připisují poslední dobou skalpy bývalých hvězd (Rafa, Andy, Stan, Gael, ...), hrají s nimi poměrně často :)
Reagovat
aape
škoda, že nevyfasoval rublíka, oblíbence našich kluků, medveděv bude asi težší skalp
Reagovat
Ronnyx
Neni to škoda, Rublev je pro Jiřího přichystaný na finále.
Reagovat
Nenela
Proc tady tolik lidi v komentarich dole snizuje hru Jirky? At uz hral Nadal jak chtel a zcela jiste nebyl ve sve zabijacke forme, Jirka hral vyborne. Servis, kratasy, udery po lajnach ..... jedna lahudka za druhou. Po zapase projev ucty a respektu k porazenemu antukovemu krali, Jirka se toho zhostil s gracii
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile
Reagovat
farr
Aj si u videjka hezky zabulel Jiřina. To si bude pamatovat do smrti, že to byl on kdo poslal při všem respektu místního gladiátora na španělském Masters do důchodku. Já osobně Rafu nikdy moc nemusel, vadili mě ty jeho prapodivné rituály a strašně zdlouhavé prodlevy mezi výměnami už od mládí, ale velký sportovec tělem i duší a navíc Jirkův velký idol. Moc mu přeju že si takhle s ním mohl zahrát a hlavně vyhrát ostrý match, velká pocta pro Čecha i když ten zápas pro něj musel mít strašně divnou atmosféru, ale jak říkal na press conference, vždy když začali řvát Rafa Rafa představoval si, že ta podpora míří k němu , skvělá inspirace Nolem, který tohle vlastně musí dělat celou kariéru.
Reagovat
Nola
ja som vedela v momente, ked prestal robit ritualy pred podanim, ze uz proste neotoci, uz to nezvladne fyzicky, ritualy robi iba ked je hlboko sustredeny a veri si na vyhru, v druhom sete ich prestal robit, akoby bol zmiereny s porazkou, aj ked vsetka cest bojoval az do konca
Reagovat
Ereinion
Reagovat
darek.vrana
V článku je chyba, že se vítěz Lehečka-Medveděv utká s vítězem Fritz-Cerundolo.
Reagovat
fialka
Rafa nestíha, čo už. Víťazovi gratulujem.
Reagovat
zfloyd
mě jen udivilo , že se po zápase abi moc neradoval , takový pokerface
Reagovat
elsky
Mě ani ne. Respekt, Madrid..
Reagovat
vladka
Reagovat
vladka
Lehečka výbornej na kurtu i při rozhovoru. Velká gratulace! Nadal si už možná uvědomí, že je tady nová generace, na kterou nemá. Federer to zvládnul s větší gracií.
Reagovat
Amputace
V čem ta větší grácie spočívala?
Reagovat
Nola
ona asi mysli spolocne slzave udolie na Laver Cupe, lebo nic ine ma nenapadlo
Reagovat
Krisboy
Zřejmě v tom kanáru na rozloučenou s Wimbledonem
Reagovat
darek.vrana
Když je řeč o Federerovi a grácii, pamatuje si někdo, že by někdy zatleskal soupeři jako včera Nadal? Djokovič to dělá běžně. Nechci být zlý, budu rád, když jo, ale fakt si nepamatuju, že bych to u něj někdy viděl.
Reagovat
Nola
Reagovat
Amputace
Nadal teda spíš než že zatleská, říká "bravo", to alespoň jednou od něj zazní téměř v každém zápase. Federera jsem určitě zatleskat viděl, ale z big3 je v tom rozhodně nejzdrženlivější.
Reagovat
Maisterstich
Dostat od ve Wimbledonu v posledním setu v kariéře kanára od Hurkacze ti přijde jako nějaká grácíe? :D tvl ty máš dost :D
Reagovat
turista
Hlavně si z toho kanára moc dělal. Kdyby se na porážku z Hurkaczem Federer vykašlal a jel dál tak by dosáhl patrně ještě na další dva tituly. Hurkacz nebyl v té době už žádné ořezávátko.
Reagovat
Stan_Borowitz
To si nemyslím, pokud nedokázal na WB ani na svém podání uhrát proti hráči kalibru Hurkacze (nic proti němu, ale kanára nedal na WB Federerovi před ním nikdo, ani Sampras, Nadal, ani Djokovič) ani jednu hru, tak na tom musel být zdravotně hodně špatně. Po další operaci zkoušel trénovat, ale už to prostě nešlo...
Reagovat
Sinuhet1
Leheckovi gratulace (nevidel jsem). Ty ctrnactidenni turnaje jsou nuda, nedejboze kdyby jich zavedli jeste vic
Reagovat
Yonaash
Nuda, nuda. Vondroušová si stěžuje, jak mají náročný program a když jim konečně trochu odlehčí, tak ty je chceš uhnat k smrti? Podle mě naopak tohle těm skleněnkám, případně starším a pokročilým, vyhovuje.
Reagovat
Sinuhet1
To mas pravdu, ale kdyz cloveku vypadnou oblibeni hraci brzo, tak pak dlouho ceka na dalsi tisicovku, kde se to muze opakovat
Reagovat
lvicek
Joo, je to nuda. V prvnich kolech zapasy, ktere nikdo nevysila, dal se dostane jeden dva a furt se nic nedeje. Po konci biatlonove sezony a totalni destrukci PGA tour neni na co koukat :/ (cemuz tedy take notne pomohlo to, ze si o2 neudrezelo WTA prava :( :( ). Fakt me to stve, obcas je ted trochu casu si pustit alespon kulisu, a oni to vsechno tak doje*ou...
Reagovat
frenkie57
Hlavouni vždycky všechno doje.ou, protože jedinou hodnotou jsou pro ně peníze.
Reagovat
miros
No tak Jirka dobrý, ale popravdě, z Nadala na antuce zbyl jenom stín. Už prostě nestíhá. V dobách největší slávy by si Jirka na antuce proti Nadalovi ani neškrtl. To je realita.
Reagovat
elsky
Když to začíná slovem "by", tak je to fikce.
Reagovat
vladka
Reagovat
darek.vrana
Tak jasně, ale zrovna Lehečka je typ hráče, kteří mu relativně dělali problémy vždycky, hodně tvrdá hra, údery po lajně apod., takže kdoví.
Reagovat
elsky
Já bych Jirkův výkon nesnižoval. Viděl jsem celý zápas a hrál výborně.
Reagovat
com
ja bych to drobatko poupravil

..hral vyborne proti hraci ze seste stovky
Reagovat
elsky
Viděl jsem co jsem viděl. Příští Jiřího zápas ukáže.
Reagovat
turista
Já bych to taky neshazoval. Jirka hrál proti Nadalovi, který je megahvězda a ještě měl proti sobě publikum freneticky fandíci Nadalovi. Těžké kombo. Napodobil Djokoviče a vyhrál.
Reagovat
Kandinsky1
Podle ATP udělal Jirka v zápase 12 UE, během zápasu tedy ukazovali daleko vyšší čísla.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Ano, někde na začátku 2.setu 7UE FH a 7UE BH. Nadal měl v tu chvíli 2 resp 3.
Reagovat
Ronnyx
Od Jiřího to dnes nebyl herně nějak dobrý výkon, ale je to samozřejmě hodně těžký hrát proti takovém soupeři, když to byl pro Rafu v Madridu poslední zápas. Možná by Jiřího hra vypadala jinak kdyby Rafa předváděl lepší hru.

Za co dnes Jiří zaslouží pochvalu byly ty stop volleye, ty byly skutečně účinné.

Uvidíme v dalším zápase jak to Jiřímu půjde, to hlavní což bylo využít dobrého losu dokázal, teď již může jen ziskat.
Reagovat
farr
Já si naopak myslím, že to byl skvělý výkon. Ano pár chyb až minel se stane když taktika byla hrát co možná nejvíce agresivně. 33 winnerů, 12 UE, 71% 1st serv a při něm jen 5 ztracených míčků. Jen jedna DF a jeden BB. To jsou super čísla. Servisy
kolem 230 to sou prdy teda neskutečný, ty ještě
větší svaly a síla je to vidět hlavně
na průměrech 1. servisu. Jako ano mohl dorazit Rafu hned zkraje 2. setu tam byl skoro náběh na kanára, ale nejspíš nechtěl Rafu zesměšnit a diváci mu to snad v dalším kole proti Rusákovi hezky oplatí , že byl ještě tak milosrdný i když nekompromisní win ve 2 setech v suchým triku
Reagovat
vladka
Reagovat
Ondra979
jo odehral to velmi dobre, pro RAfu to bylo dustojne, takze naprosta spokojenost..snad da i MEda, ale to bude tezke
Reagovat
elsky
Reagovat
frenkie57
Co povídáš, 2x se převlíkal.
Reagovat
darek.vrana
Občas člověk žasne, co se dozví v komentářích. Prý to nebyl herně dobrý výkon...
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Ronnyx tradičně kritický Byly tam sice nějaké UE, ale v takovémto zápase... Důležitější bylo, že se dokázal i v té atmosféře, která byla šílená, zkoncentrovat a hrát svoji hru. Navíc jeho servis i BH a FH rychlostí převyšovaly průměr top50 hráčů snad o 20kn/h. Hodně slušně zásahy na síti ho taky tahaly z nouze.
Za mě ok vítězství a snad mu dost pomůže mentálně
Reagovat
farr
Jo souhlas, mě zaujalo že hned po DF, která mimochodem znamenala jediný BB zahrál tak nekompromisní winner úplně s čistou hlavou. On vlastně za celý zápas diváky nepustil do hry. Až poslední game zkusili ze zoufalství Rafu ještě nakopnout frenetickým aplausem, ale ani ťuk... Kdo ví co by se dělo kdyby nedej bože Jirka třeba někde zaváhal, ztratil servis nebo to nejhorší nedopodával by . To by začalo teprv to pravý peklo a pak si to vyžeňte z hlavy. Velký absolutorium za mentální stránku v tomhle konkrétním zápase, tak doufám, že si na to vzpomene, jak se to má dělat, až bude v budoucnu úzkých.
Reagovat
Ronnyx
Ano, na rozdíl od předešlého výkonu s Monteirem, kde hrál Jiří podle mého názoru rozhodně líp.
Ale samozřejmě, ono za takových podmínek co hrál proti Rafovy, tam teď bylo několik faktorů co mohlo ovlivnit Jiřího výkon.
Nejdůležitější je, že to Jiří zvládl, neboť právě tento zápas může mít na jeho mentální stránku velký přínos.
Reagovat
mamradrohliky
mne se zdálo ze Jirka Rafu unavil už v šatně, poradně ho protáhl ze
Reagovat
mamradrohliky
souhlasim
Reagovat
mamradrohliky
taky souhlasim
Reagovat
mamradrohliky
a já taky
Reagovat
mamradrohliky
zrovna jsem na to myslel, souhlasim
Reagovat
Walda58
Reagovat
vladka
Reagovat
Dobry-den
Jirka je ve čtvrtfinále tisícovky, aniž by narazil na hráče z první stovky. Přejít přes č. 130, 118 a 512, to je jak na challengeru v Ostravě.
Reagovat
farr
Tak jednou lehčí los(výpadky nasazených) přijít musel, pořád se musel probíjet přes Rublevy, Tsisipase, HuHu a spol. Má to za odměnu zrovna na asi jeho nejslabším povrchu ta ball strike hra je přece jen méně účinná než na trávě nebo betonu...
Reagovat
Walda58
Reagovat
Ela-fon-isi
Bylo to hezké, čekala jsem výhru, ale ne takhle jasnou. Přesto se bála, jestli to Jirka, dotáhne. Teď už je to J1rka!
Reagovat
Walda58
Reagovat
Kandinsky1
OT: Kteří tenisté toho odehráli nejvíc proti velké3? Berdyč, Můra, Ferrer. Ještě nějaké tipy?
Reagovat
Nola
DelPo, Tsonga...
Reagovat
Patik
Gasquet
Reagovat
Nola
Monfils
Reagovat
RFanousek
Stanimal
Reagovat
Klenot_mezi_muzi
Coze?
Reagovat
jirkaS
Stan the Man
Reagovat
Klenot_mezi_muzi
Kdo to je?Neznam.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
To nemá cenu
Reagovat
jirkaS
tak se říká Wawrinkovi
Reagovat
jirkaS
pardon, vedle
Reagovat
mamradrohliky
Stan jako na stanování?
Reagovat
Dobry-den
Z Jirky se stal titán?
Servis šlapal parádně. Celý zápas bez zaváhání.
Gratulace. smile
Reagovat
Yonaash
No počkej, titán sice možná, ale von se teď v honu za tou slávou unaví, obnoví si zranění zad a v Římě vyhučí v prvním kole s nějakým kvalifikantem nebo nenasazeným. Bude se opakovat vzor Adelaide > AO, IW > Miami.
Reagovat
farr
V první kole v Římě vyhučí těžko vzhledem k žebříčku a volnému losu, a záda měl s rukou zatejpované to je fakt, ale tak doufejme snad budou držet.
Reagovat
lvicek
Jako by to v Rime zrovna nejak vadilo...
Reagovat
Patik
Čo to tam toľko rozpráva.. tlmočník poprosím..počul som len niečo ako 3 vajcia pol kila hladkej múky vyšľaháme s maslom či čo..ďalej som nerozumel..
Reagovat
Nola
si normalny? ked sa lucil Federer Nadal plakal s nim, tu je doma, tak sa luci s domacim publikom, je to dojemne, antukovy kral je len jeden a myslim, ze ho fakt nikdy nikto neprekona
Reagovat
Patik
No niesom..ale nie teraz vážne pozeral som nato a hovorím si že už je koniec že naozaj to končí..je to akoby končil aj kus zo mňa..je to zvláštne..naozaj tak starneme ? Ale so vsetkou vážnosťou hej no klobúk dole keď sa s niečím lucis a tvoja rodina pritom plače a ľudia smútia naokolo znamená to že niečo nemalé si dokázal..
Reagovat
Nola
ved to, dlhe roky sme sledovali B3, najskor B4, boli to paradne roky cumenia na zapasy velikanov, naj zapasy boli medzi nimi, to nic neprekona, cas prekarania, dotahovania, nadavania, fandenia, hajtovania uz skoncil, len niektorym to este nedoslo....
Reagovat
Patik
Strašne rychlo to ušlo..a premýšľam či si nemám začať užívať trebárs Alcarazove zápasy už od počiatku jeho kariéry ak by to bol náhodu ďalší Federer a nie si všetko uvedomovať až na konci.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Tak to už jsi prošvihl - GS vyhrál, No1 už taky byl.
Reagovat
Pe3k
Dneska ho překonal Lehečka
Reagovat
Nola
? no a? ked Federera prekonal vo W mlady Poliak tak sa stal z neho najlepsi travar?
Reagovat
Pe3k
beztak
Reagovat
turista
Jirka Lehečka skácel antukového krále v Madridu. To nemá chybu. Bravo!
Reagovat
Walda58
Reagovat
Kandinsky1
Výborně
A líbilo se mi, jak domácí fanoušci před poslední hrou freneticky povzbuzovali Jirku, aby to už dotáhl
Reagovat
Nola
Madrid bol vzdy ako futbalova arena, pamatam vela z tohto turnaja
Reagovat
Ela-fon-isi
Reagovat
Ela-fon-isi
Mělo být u ,,...diváci podporovali Jirku,aby... "
Reagovat
Walda58
Reagovat
frenkie57
Ten byl dobrej.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist