Lehečka maximum na Masters nevyrovnal. V Torontu zahodil setboly proti Ruudovi

9. 8. 2023, 04:58
Aktuality 14
ATP TORONTO - Jiří Lehečka (21) v Torontu své maximum na turnajích Masters 1000 nevyrovnal. Ve druhém kole český tenista ani na druhý pokus nenašel recept na světovou pětku Nora Caspera Ruuda (24), kterému podlehl v nočním duelu po nevyužití dvou setbolů v první sadě a ztrátě třinácti fiftýnů v řadě v závěru utkání 6:7, 4:6. V klíčových momentech doplatil na nevynucené chyby.
Profily hráčů
Jiří Lehečka (© Profimedia)

Jiří Lehečka na posledních šesti turnajích ATP vyhrál vždy svůj úvodní zápas, ale kromě Wimbledonu už další výhru nikde nepřidal. Při premiéře na kanadském Masters 1000 nenavázal na skalp Američana Brandona Nakashimy a ve druhém kole podlehl světové pětce Casperu Ruudovi.

Jednadvacetiletý rodák z Mladé Boleslavi v Torontu dlouho sváděl s trojnásobným grandslamovým finalistou vyrovnanou bitvu. V první sadě za stavu 5:6 odvrátil odvážným stopballem soupeřův setbol a v tie-breaku byl blízko úspěchu. Za stavu 6:4 měl dva setboly, jenže dvakrát chyboval. Jednou trefil síť a podruhé poslal míček do autu. Ruud pak trefil eso a Lehečka dějství zakončil 24. nevynucenou chybou.

Také druhý set byl zpočátku vyrovnaný, než přišla Lehečkova zpackaná pětiminutovka. Sebevědomí mu srazil sedmý game, v němž začal dvojchybou a dvakrát po soupeřově returnu trefil pásku. Od stavu 3:2 a 30:30 prohrál třináct míčků v řadě a z ničeho nic čelil třem mečbolům.

Sice se ještě vybičoval a všechny při svém servisu odvrátil - winnerem u sítě, esem a přímým bodem z podání - ale rozjetý Ruud už komplikace nepřipustil. Zápas ukončil čistou hrou při vlastním podání.

Lehečka zahrál více vítězných úderů (23:17), ale také se dopustil více nevynucených chyb (35:25). Klíčovým byla výrazně zlepšená hra Ruuda ve druhém dějství, český mladík získal pouze 4 z 22 bodů po jeho chybě a ani ve druhém vzájemném střetnutí neuhrál set. Poprvé neuspěl loni na antuce ve Gstaadu.

Na akcích Masters tak čtvrtfinalista letošního Australian Open nevyrovnal své maximum z dubnového Monte Carla, dva zápasy na jedné 'tisícovce' vyhrál také v březnu v Miami.

36. hráč světa Lehečka letos poprvé absolvuje všechny velké turnaje v rámci US Open Series. Před newyorským grandslamem má v plánu také další Masters v Cincinnati a podnik ATP 250 ve Winston-Salemu. Před přesunem do Ohia v Torontu absolvuje ještě debl s Nizozemcem Tallonem Griekspoorem.

Zverev – Griekspoor 6:4, 7:6

Také nizozemský tenista pokračuje už jen ve čtyřhře. V singlu dva dny po porážce ve finále ve Washingtonu podlehl 4:6, 6:7 Němci Alexanderu Zverevovi, jenž před devíti dny triumfoval na antuce v rodném Hamburku. Německý vítěz Rogers Cupu z roku 2017 (Montreal) oplatil Griekspoorovi únorovou porážku z Rotterdamu.

"Byl to můj první zápas na tvrdém povrch po dlouhé době. Podmínky byly extrémní, myslím, že je to vidět i na mých vlasech. Fouká opravdu hodně, takže jsem rád, že to mám za sebou a doufám, že zítra bude pro tenis hezčí den," řekl Zverev. Ve druhém kole ho čeká souboj se Španělem Alejandrem Davidovichem (h2h 3:0), s nímž vyhrál všech osm setů.

Náročný program po rychlém přesunu z Washingtonu nezvládl ani Daniel Evans, který v neděli v metropoli USA slavil druhý a nejcennější titul. Třiatřicetiletý Brit v úvodním kole nečekaně podlehl 6:7, 5:7 domácímu kvalifikantovi Gabrielu Diallovi, který zaznamenal premiérovou výhru v hlavní soutěži turnajů ATP.

I na amerických betonech  pokračuje v trápení 12. hráč světa Félix Auger-Aliassime. Z krize se kanadský tenista nedostal ani před domácími fanoušky v den 23. narozenin podlehl podobně jako předloni na olympiádě 4:6, 4:6 Australanu Maxi Purcellovi. Od konce března tak prohrál sedmý z osmi duelů, porazit za tu dobu dokázal jen člena druhé světové stovky.

15. hráč světa Borna Čorič ani při sedmé účasti na Rogers Cupu nevyhrál víc jak jeden zápas. Letos v Torontu chorvatský tenista vypadl dokonce už v prvním kole po porážce 2:6, 3:6 s Australanem Aleksandarem Vukicem, který nastoupil až jako náhradník místo Bulhara Grigora Dimitrova.

Murray – Sonego 7:6, 6:0

Šestatřicetiletý Andy Murray letos i podruhé porazil Lorenza Sonega. Zatímco v Dauhá uspěl až v tie-breaku třetího setu, na Masters 1000 v Torontu Italovi nadělil i kanára a po odvrácení dvou setbolů v první sadě zvítězil bez ztráty servisu 7:6, 6:0. Ve druhém kole se britský šampion z roku 2010 střetne s Purcellem.

Sebastian Korda na teprve třetím ze sedmi turnajů po dubnovém návratu po zranění zápěstí zvládl svůj zahajovací zápas. V metropoli Ontaria americký tenista s českými kořeny přehrál 6:3, 6:2 argentinského antukáře Tomáse Martína Etcheverryho a přerušil šňůru tří porážek.

• ATP MASTERS 1000 TORONTO •
Kanada, tv. povrch, 7,622.925 dolarů
úterní výsledky (08. 08. 2023)
• Dvouhra - 2. kolo •
Ruud (3-Nor.) - Lehečka (ČR) 7:6(6), 6:4
• Dvouhra - 1. kolo •
Purcell (Austr.) - Auger-Aliassime (10-Kan.) 6:4, 6:4
De Minaur (Austr.) - Norrie (11-Brit.) 7:5, 6:4
Zverev (13-Něm.) - Griekspoor (Niz.) 6:4, 7:6 (7:3)
Vukic (Austr.) - Čorič (14-Chorv.) 6:2, 6:3
Murray (Brit.) - Sonego (It.) 7:6 (7:3), 6:0
Korda (USA) - Etcheverry (Arg.) 6:3, 6:2
Diallo (Kan.) - Evans (Brit.) 7:6 (7:4), 7:5
Giron (USA) - Ruusuvuori (Fin.) 7:6 (7:4), 7:6 (8:6)
Shelton (USA) - Zapata (Šp.) 7:6 (7:1), 6:4
McDonald (USA) - Karacev (Rus.) 6:3, 6:4
Humbert (Fr.) - Jarry (Chile) 4:6, 6:3, 6:4

Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

14
Přidat komentář
PaYaB
Nevím, jak dokázal Jirka prohrát ten 1. set, fakt velká škoda.
Reagovat
mamina
Až začne klidněji a uplatní svůj um i proti těm zkušenějším mladým, tak to půjde. On to s týmem vychytá.
Reagovat
EllNino
Herně na ty nejlepší má už teď, ale v klíčových momentech ho sráží netrpělivost a temperament ... Alcaraz, Sinner, Rune tohle zvládají (zatím) lépe a nevím, jestli se to dá úplně naučit

Nicméně hraje prostě atraktivní tenis plný winnerů a samozřejmě chyb, jde si pro to, a to se mi líbí, ale na bigpointy trochu klidnější mysl, pak by mohl jít i do desítky smile
Reagovat
sysel
souhlas, lépe bych to nesesmolil smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile
Reagovat
Tennisfan77
Hezky řečeno, ale musím dodat, že herně na ty nejlepší má celá první stovka.

Hlava rozhoduje o všem ostatním. smile
Reagovat
hohenlohe
Pokud některé herní situace nezvládá, ať je za tím temperament nebo trpělivost, tak na ně herně nemá smile! Protože i tyto vlastnosti jaksi ke hře samotné patří.
Reagovat
Krisboy
Vyrovná se jim úderově a fyzicky. Když "o nic nejde", tedy třeba začátky setů, dokáže hrát skvěle. Když jde o víc (konce setů, tiebrejky, potvrzení brejku...), je rázem poloviční. Špičkový hráči, např. Djokovič, dokážou i ve stresu a pod tlakem zahrát nejlépe, neznervózní, nezazmatkují, nejsou zbrklí.
Toť ten rozdíl.
Reagovat
Dobry-den
Napsal bych to asi trochu ostřeji, ale samozřejmě souhlas... smile
Reagovat
darek.vrana
Ach jo, 1. set jasně lepší, zase milión neproměněných šancí, Ruud hrál úplné ho.no. A pak tiebreak pros.at ze 4:0, no comment.
Reagovat
Pe3k
FAA a šapo soutěží v tom, kdo se více propadne žebříčkem smile tak alespoň, že se Milouš vrátil.
Reagovat
Krisboy
Tak jsme ho trochu přechválili. Nevyužité SB, třináct fiftynu v řadě prohraných... J2rka je zpět!
Reagovat
Tomas_Smid_fan
škoda takových výpadků, tyhle zápasy potřebuje vyhrávat, jinak se bude pořád plácat ve druhém, třetím kole.smile
Trochu sebevědomí by mu měl věnovat Spratek, kterej ho má zase až moc.smile
Reagovat
com
ja ti to vcera rikal smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist