Lehečka nevyužil šanci na první finále. V Umagu vypadl coby nasazená jednička už ve čtvrtfinále

28. 7. 2023, 19:14
Aktuality 3
Jiří Lehečka (21) nevyužil v Umagu solidní šanci na premiérové finále na turnajích ATP. Nejvýše nasazený skončil v Chorvatsku už ve čtvrtfinále po porážce 6:3, 2:6, 4:6 s Matteem Arnaldim (22) a prohrál i svůj třetí antukový čtvrtfinálový duel na hlavním okruhu. Ital znovu vylepšil své maximum na této úrovni a o své největší finále si zahraje s Alexejem Popyrinem (23).
Profily hráčů
Jiří Lehečka (© Profimedia)

Jiří Lehečka absolvoval svůj první turnaj po skreči v osmifinále Wimbledonu a teprve počtvrté v kariéře figuroval na nejvyšším okruhu mezi nasazenými. V chorvatském městě si dokonce díky slabšímu obsazení poprvé vyzkoušel roli nasazené jedničky, ale na skalp dvojnásobného finalisty French Open, grandslamového vítěze a bývalé světové trojky Dominica Thiema nenavázal.

Rodák z Mladé Boleslavi si nechal ujít solidní šanci na své třetí semifinále a zároveň premiérové finále na podnicích ATP. Mezi nejlepší kvarteto se v minulosti dostal jen loni v Rotterdamu a ještě letos v Dauhá, kde nevyužil pět mečbolů proti Andymu Murraymu. Na antuce prohrál i své třetí čtvrtfinále na této úrovni.

Statistiky zápasu Lehečka - Arnaldi

Nejlepší Čech v žebříčku přitom rozehrál páteční utkání skvěle. V úvodním dějství, které odstartoval i zakončil brejkem, ztratil jen tři fiftýny na servisu a po 32 minutách nad Matteem Arnaldim vedl. Od začátku druhé sady to ale vypadalo, že na kurt nastoupil úplně jiný hráč. Lehečka začal kupit nevynucené chyby a pustil soupeře do zápasu.

Ve druhém setu odehrál čtyři gamy na podání, dva z nich nezvládl a ve třech čelil minimálně dvěma brejkbolům. V rozhodujícím dějství sice zaváhal na servisu pouze jednou, nicméně na returnu dokázal získat jen dva body, ačkoli soupeř trefil jen polovinu prvních podání.

Arnaldi, který upravil svou letošní antukovou bilanci na 23:6, má úspěšně za sebou premiérové čtvrtfinále na nejvyšší tour a o své největší finále si zahraje s Alexejem Popyrinem. Australan postoupil do semifinále na této úrovni teprve podruhé, předloni triumfoval v singapurské hale.

Stan Wawrinka vyhrál i třetí letošní zápas v tomto dějišti, kde v roce 2006 získal svůj premiérový titul z turnajů ATP, bez ztráty setu. Švýcarský veterán si ve čtvrtfinále poradil s antukovým specialistou Robertem Carballésem a v sobotu vyzve Lorenza Sonega. Ital porazil po obratu Jaumeho Munara. Pro oba se bude jednat o první semifinále na okruhu ATP od loňského září, kdy v Métách Wawrinka vzdal a Sonego triumfoval.

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

• ATP 250 UMAG •
Chorvatsko, antuka, 562.815 eur
páteční výsledky (28. 7. 2023)
• Dvouhra - čtvrtfinále •
Arnaldi (It.) - Lehečka (1-ČR) 3:6, 6:2, 6:4
Sonego (2-It.) - Munar (Šp.) 3:6, 6:1, 6:2
Wawrinka (6-Švýc.) - Carballés (4-Šp.) 6:4, 7:5
Popyrin (Austr.) - Prižmič (Chorv.) 7:6 (7:2), 7:5
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

3
Přidat komentář
PaYaB
Jirkovi ta antuka prostě nesedí, jakmile je proti němu někdo, kdo mu ty jeho rány vrací (což je na antuce docela časté), tak si neví rady, navíc dnes měl zápas, kde udělal plno zbytečných chyb. A teď hurá na beton!
Reagovat
Tomas_Smid_fan
To je ošem poněkud odvážné tvrzení, protože až letos Jirka odehrál více zápasů na hardu než na antuce 22:16, zatímco loni to bylo 4x více zápasů na antuce. Ano, s jeho pojetím hry by mu měl víc sedět hard, ale i podobným stylem hrající Berďa byl na antuce poměrně úspěšný.

Tenhle zápas mu nevyšel a Matteovi naopak. Jirku bych na antuce nezatracoval.
Reagovat
turista
Souhlasím. Je na začátku tenisové kariéry a ještě nemá potřebnou konzistenci. Jinak umí všechno.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist