Lehečka ovládl Adelaide a má první titul na turnajích ATP

13. 1., 09:07
Aktuality 21
ATP ADELAIDE - Jiří Lehečka (22) absolvoval na podniku ATP 250 v Adelaide své druhé kariérní finále na turnajích ATP. V souboji hráčů, kteří usilovali o svůj první titul vyzval ve formě hrajícího Jacka Drapera (22). Rodák z Mladé Boleslavi zápas otočil a zvítězil po více než dvou hodinách boje 4:6, 6:4, 6:3 a získal premiérovou trofej.
Profily hráčů
Jiří Lehečka (© Profimedia)

Lehečka - Draper 4:6, 6:4, 6:3

Jiří Lehečka se loni i díky postupu do čtvrtfinále Australian Open stal hráčem TOP 30, v závěru roku ale prohrál šest ze sedmi duelů a v černé sérii pokračoval i na úvod sezony 2024. V United Cupu v Perthu prohrál oba singlové zápasy s Číňanem Zhizhen Zhangem a světovou jedničkou Novakem Djokovičem. Na vítěznou vlnu se dostal až tento týden na podniku ATP 250 v Adelaide. Nejprve proti domácímu outsiderovi Adamu Waltonovi ztratil jen čtyři gamy a ukončil šňůru pěti porážek, následně proti Dušanu Lajovičovi zaznamenal i první minisérii dvou vítězství od úspěšného zářiového vystoupení v Davis Cupu a v Austrálii našel ztracené sebevědomí.

Ve čtvrtfinále se postaral o vyřazení nasazené dvojky, když porazil ve dvou setech světovou osmnáctku Chilana Nicoláse Jarryho, proti němuž si připsal osmý skalp člena TOP 20 a první od loňského Wimbledonu. V pátečním semifinále po skvělém výkonu přejel i Američana Sebastiana Kordu 6:2, 6:1 a postoupil do svého druhé finále. V tom prvním loni na stejně veliké akci ve Winston-Salemu neuspěl.

Statistiky utkání Jack Draper - Jiří LehečkaStatistiky utkání Jack Draper - Jiří Lehečka (@ Livesport)

Proti němu nastoupil Jack Draper. Pro stejně starého Brita to bylo taktéž jeho druhé finále. Na konci minulé roku prohrál své první finále na turnaji v Sofii ve třech setech. V prvním setu rozhodl jediný ztracený servis Lehečky v sedmém gamu zápasu. Nejlepší Čech v žebříčku si nevypracoval ani jednu šanci na brejk a Draper set získal poměrem 6:4.

Ve druhém setu si oba hráčí drželi podání až do stavu 5:4 pro Lehečku. V desátém gamu si český tenista vypracoval tři setboly při servisu Brita. Druhý z nich využil výborným kraťasem a po 46 minut dlouhém druhém setu srovnal skóre na 1:1.

Ve třetím dějství získal Lehečka hned první game na returnu, udržel si servis a pátou hrou v řadě zvýšil na 3:0. V pátém gamu otočil nepříznivý stav 0:40 při vlastním podání pěti vyhranými body v řadě. Na podání už rodák z Mladé Boleslavi nezaváhal a zápas ukončil na servisu po setech 4:6, 6:4, 6:3.

"Je to těžké popsat slovy, ale je to pro mě hrozně emotivní okamžik, že jsem získal svůj první titul," řekl Lehečka na finálovém ceremoniálu. "Moc děkuji svému týmu, všichni jsme na tuto chvíli čekali dlouho. Velké díky patří všem, kteří se na turnaji podíleli a také mým sponzorům, kteří mě podporují na této cestě."

Jiří Lehečka se stal prvním českým šampionem turnaje ATP od trimfu Jiřího Veselého v Pune v roce 2020. Díký 250 bodům za výhru se v žebříčku posune na 23. místo a bude tak prvním Čechem v TOP 25 od roku 2018, kdy se mezi elitou držel Tomáš Berdych.

Výsledky turnaje ATP 250 v Adelaide

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

TenisPortal.cz, Jakub Hájek

Komentáře

21
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
Patik
Gratulácia..len aby sa neuspokojil s titulom a neodflakol grandslam.
Reagovat
turista
Je to tam! Velká gratulace pro Jirku Lehečku!
Reagovat
Krisboy
A také gratuluji k žebříčkovému kariérnímu maximu! (tleskající smajlík)
Reagovat
Fandina
Super zpráva. Lehy je super. Gratulace.

Na zápas se podívám zpětně.
Reagovat
baba
zpočátku, tedy druhý set hrál Jirka podle mě trochu víc připosra...., než by se na šampiona hodilo, díky brejku získal tolik potřebné sebevědomí a pak ustál ten 5 gem 3.setu.To už jsem začala věřit, že to dopadne...zaslouží si to....
Reagovat
Ereinion
Hezky J2rka, když je ve formě, tak je to TOP20 hráč...problém zatím byl, že ve formě byl tak 2x do roka (podobně jak J1rka), snad se to letos změní
Reagovat
Ela-fon-isi
Nebyla jsem schopná se probudit a lituju. Konečně vítězné tažení!!! Snad bude pokračovat i další týden.
Reagovat
aligo
Jestli budou kluci hrát jako dneska ve finále, tak se můžou dostat na AO pěkně daleko.
Gratulace oběma
Reagovat
Krisboy
Skvělý výkon, J2rko! Drápalík hrál moc dobře, ale ty ještě lépe. Rozhodující byl pátej gamě třetího setu.
Moc gratuluji a přeju hodně štěstí na AO!
Reagovat
Dobry-den
Gratulace k titulu. :)

Hezký způsob, jak se dostat ven z výsledkové krize.

Dneska se to moc dobře nevyvíjelo, Draper působil neprůstřelně a byl dlouho lepším hráčem na kurtu. O obratu podle mě rozhodl šťastný volej Jirky za stavu 4:4 0:30 ve 2. setu, který jen těsně přeletěl přes síť, a Jirku to dost nastartovalo. Podržel si servis, soupeře hned brejkl a než se zkoprnělý soupeř probral, tak to bylo 3:0 ve 3. setu. :)
Pochvalu si Jirka zaslouží i za obrat v 5. gemu 3. setu z 0:40. Jirkovi v klíčových momentech pomohlo podání, stejně tak i v posledním gemu, kdy zápas úspěšně doservíroval.

On Jirka těch obratů po prohraném 1. setu moc nemívá, naopak většinou je to kolaps z jeho strany, takže velmi cenná výhra, první titul a kopa sebevědomí.

Ještě jednou gratulace a hodně štěstí v Melbourne. Mám trochu strach, aby s ním nezacloumaly emoce a nevybouch v 1. kole, ale snad to zvládne. :)
Reagovat
Dobry-den
Ještě koukám - Draper 24 W a jen 5 UE. S těmihle čísly prohrát, to jsem ještě neviděl. :)
Reagovat
Ela-fon-isi
Taky se teď dívám a žasnu.
Reagovat
elsky
Dvě z nich byly na 0:30 za stavu 4:5 v druhém setu při Draperově podání.. Jiří okamžitě využil
Reagovat
arvncr
Zajímavý. Oni ty UE teda na různých turnajích počítají různě, ale i tak. 24/5 měl např. Djoković v SF AO 19 proti Pouillemu (6-0 6-2 6-2).
Reagovat
Pe3k
Bravo Šlehačka!

Proč tu není ten smajlík co se klaní až k zemi?
Reagovat
frenkie57
Tady jich chybí víc, viz. třeba tleskající ruce a další...
Reagovat
Krisboy
Jj, Tleskač mi chybí nejvíce.
Reagovat
Blondie
A srdíčko. A hihňající... :(
Reagovat
Krisboy
Mě na starým TP nejvíc chyběl ten blicí. A teď, když tady je, ho nepoužívám
Reagovat
karlosray
Pěkná hra i turnaj super blahopřeji k vítězství
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist