Lehečka podlehl Fritzovi i potřetí. V Cincinnati nevyužil pět setbolů

15. 8. 2023, 19:07
Aktuality 17
ATP CINCINNATI - Jiří Lehečka (21) prohrál s Taylorem Fritzem (25) i třetí letošní souboj. Na Masters 1000 v Cincinnati český tenista podlehl v náročných větrných podmínkách domácí světové devítce 6:7, 2:6, když v úvodní sadě neudržel výhodu brejku a v tie-breaku nevyužil pět setbolů. Vydřenou noční třísetovou výhrou odstartoval první hráč světa Carlos Alcaraz.
Jiří Lehečka (© Profimedia)

Jiří Lehečka minulý týden v Torontu prohrál ve druhém kole se světovou čtyřkou Norem Casperem Ruudem poté, co v první sadě zahodil dva setboly a ve druhém dějství i kvůli sérii třinácti prohraných fiftýnů v řadě nezvládl závěr.

A nyní po velmi podobném průběhu neuspěl při premiéře na dalším podniku Masters 1000 v Cincinnati proti světové devítce Tayloru Fritzovi. O čtyři roky staršímu Američanovi podlehl 6:7, 2:6 a ve vzájemné bilanci prohrává už 0:3. Všechny duely odehrály v letošní sezoně.

Lehečka v prvním setu nepotvrdil brejk na 4:3 a v 12. hře odvrátil setbol, než na řadu přišel maratonský tie-break. Český tenista v něm měl pět šancí set ukončit, ale ani jednou neuspěl. Na sedmý pokus se radoval Fritz, který vyhrál 16:14 a zlomil odpor českého tenisty.

Ve druhé sadě předvedl tři čisté hry při svém podání, po kterém ztratil jen čtyři míčky. Naopak Lehečka o servis bojoval pokaždé přes brejkbol, dva neodvrátil a poprvé od květnového Říma nepřešel na podniku ATP přes první kolo.

"Byl to asi nejtěžší zápas v tom smyslu, že nevíte, jak umístit míček do kurtu. Přišlo mi, že se to všechno sešlo. Kurty jsou rychlé a hodně to na nich skáče. Míčky po několika hrách ztratí všechnu plsť a zdá se nemožné s nimi hrát. Všechno to strašně létá a ještě do toho hodně fouká vítr. Takže to byl boj. Prostě jsem se jen snažil trefovat údery do kurtu," postěžoval si Fritz.

Američan během dvou setů spáchal 35 nevynucených chyb, český tenista ještě o 11 více.

Alcaraz – Thompson 7:5, 4:6, 6:3

Carlos Alcaraz po nevýrazných výkonech v Torontu nepřesvědčil ani na úvod druhé přípravy před obhajobou titulu na US Open v Cincinnati. Dvacetiletý Španěl vykročil za bojem o udržení postu světové jedničky vydřenou výhrou nad Australanem Jordanem Thompsonem, kterého udolal až po téměř třech hodinách hry 7:5, 4:6, 6:3.

Zápas hned v úvodu po dvou gamech narušil déšť. Tenisté zůstali na kurtu, ale 20 minut se nehrálo. Alcaraz v prvním setu spáchal celkem 26 nevynucených chyb, přesto se ujal vedení. Australan chodil často na síť, u které získal 30 fiftýnů. Souboj nakonec skončil až hodinu po půlnoci.

"Nebyl to jednoduchý zápas, ale na konci už jsem našel svou nejlepší úroveň. Celý den jme čekali, až zápas začne. A když už jsme se dočkali, začalo pršet, takže to nebylo snadné. Ale zkrátka musíte najít způsob, jak vyhrát zápas i v této situaci," hodnotil Alcaraz , jenž zvládl vstup i do 12. letošního turnaje a připsal si jubilejní 50. výhru v sezoně. Loni na ni dosáhl 'až' na 14. turnaji v semifinále US Open.

Alcaraz je nejmladší z 28 světových jedniček a v čele tráví již 34 týdnů, což ho v pořadí nejdéle vládnoucích tenistů řadí na 16. místo. Ještě 11 týdnů ho dělí od třináctého Gustava Kuertena. Tento týden potřebuje postoupit do finále, aby měl jistotu, že půjde z pozice jedničky do závěrečného grandslamu roku.

V osmifinále se po šesti dnech může dočkat odvety proti domácímu Tomymu Paulovi, pokud Američan porazí Francouze Uga Humberta.

Borna Čorič úspěšně vykročil za obhajobou svého nejcennějšího titulu. V deštěm do dvou dnů rozděleném duelu si chorvatský tenista poradil 7:6, 6:4 s domácím Sebastianem Kordou.

Ve druhém kole vyzve Huberta Hurkacze (h2h 3:1), jenž v prvním kole udolal Thanasiho Kokkinakise až po bezmála třech a čtvrt hodinách boje. Polský tenista sice nevyužil ani jeden z osmi brejkbolů, přesto zvítězil 7:6, 3:6, 7:6.

Gaël Monfils se na US Open Series rozehrál do velmi dobré formy. Na úvod Masters v Cincinnati šestatřicetiletý Francouz porazil 3:6, 6:4, 6:3 světovou patnáctku Camerona Norrieho z Velké Británie, přestože ho v prvním setu paralyzovala ostrá bolest v levém kolenu, vzájemnou bilanci upravil na 3:0 a z posledních osmi duelů si připsal šesté vítězství.

Alexander Zverev se do Cincinnati vrátil poprvé od předloňského triumfu. Do letošního ročníku německý tenista vstoupil hladkou výhrou 6:2, 6:2 nad Bulharem Grigorem Dimitrovem, s nímž si poradil už popáté v řadě.

"Dokázal jsem se lépe přizpůsobit podmínkám a byl jsem o trochu trpělivější. Grigor je hlavně v prvních kolech nebezpečný soupeř. Je to velmi agresivní hráč, musíte být neustále ve střehu," řekl Zverev.

• ATP MASTERS 1000 CINCINNATI •
USA / Ohio, tv. povrch, 7,622.925 dolarů
úterní výsledky (15. 08. 2023)
• Dvouhra - 2. kolo •
Alcaraz (1-Šp.) - Thompson (Austr.) 7:5, 4:6, 6:3
Ruusuvuori (Fin.) - Rubljov (7-Rus.) 7:6 (12:10), 5:7, 7:6 (7:3)
Mannarino (Fr.) - Auger-Aliassime (12-Kan.) 6:4, 6:4
• Dvouhra - 1. kolo •
Fritz (9-USA) - Lehečka (ČR) 7:6 (16:14), 6:2
Monfils (Fr.) - Norrie (13-Brit.) 3:6, 6:4, 6:3
Paul (14-USA) - Kecmanovič (Srb.) 7:5, 7:6 (7:2)
Čorič (15-Chorv.) - Korda (USA) 7:6 (7:5), 6:4
Zverev (16-Něm.) - Dimitrov (Bulh.) 6:2, 6:2
Davidovich (Šp.) - Etcheverry (Arg.) 6:3, 6:3
Musetti (It.) - Evans (Brit.) 6:4, 6:3
Humbert (Fr.) - Fils (Fr.) 6:4, 3:6, 6:2
Wawrinka (Švýc.) - Nakashima (USA) 6:3, 6:7 (5:7), 6:3
Popyrin (Austr.) - Altmaier (Něm.) 6:7 (5:7), 6:4, 6:4
Sonego (It.) - Ševčenko (Rus.) 6:3, 3:6, 6:3
De Minaur (Austr.) - Wolf (USA) 6:0, 3:6, 6:1
McDonald (USA) - Hanfmann (Něm.) 7:5, 6:1
Purcell (Austr.) - Harris (JAR) 6:4, 6:4
Hurkacz (Pol.) - Kokkinakis (Austr.) 7:6 (7:2), 3:6, 7:6 (7:1)

Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

17
Přidat komentář
lvicek
Peti, ach jo, drz se jeste chvili...
Reagovat
lvicek
Pardon, spatne okno ;).
Reagovat
EllNino
Přijde mi, že mu alespoň letos daleko více sedí best of 5 zápasy, kde se mu lépe napravují ty výpadky na půl setu, než když hraje na dva vítězné ...

Škoda, ale říkáme to tu pořád, herně na Tiafoa, Fritze, Ruuda má, to je prostě vidět, ale v koncovce kravne
Reagovat
dappe
Na Tiafoa, Fritze či Ruuda má herně v podstatě každý hráč z top 50.
Reagovat
Tennisfan77
Možná i z TOP100, celé je to o palici a tu Lehečka prostě nemá a nic nenasvědčuje že by se to mělo v budoucnu změnit.
Reagovat
PaYaB
Tak na to je potřeba křišťálová koule. Ty nepovedené momenty mu bohužel začínají rychle naskakovat, přitom už nám předvedl, že dokáže být v hlavě silný.
Reagovat
Tennisfan77
Stuttgart s Tiafoem - prohra v TB
Dauhá s Murray - matchbally prohra v TB
Ruud - prohra v TB první set
Fritz - prohra v TB první set

Je toho fakt hodně těch kolapsů.
Reagovat
double10
tohle je vrchol neobjektivity :D spocitat jen prohrany tieabraky a neco z toho usuzovat.. ja bych teda pripojil: Norrie 6(8)-7, 6-3, 3-6, 6-1, 6-4, Auger Aliassime 4-6, 6-3, 7-6(2), 7-6(3), Dimitrov 7-6(4), 6-4, Nakashima 7-5, 3-6, 7-6(2), nehlede na to, ze zvladl 3 petisetaky na GS ze 3, krome zmineneho Norrieho jeste se Struffem na FO a Paulem na Wimbledonu.. naprosto normalni hrac, tak klidek, on se vyhraje a bude to jeste lepsi
Reagovat
Krisboy
smile
Reagovat
double10
letos ma 10-9 v TB, kdybych pocital i Hurlingham, tak 11-9
Reagovat
Tennisfan77
Typický Lehy stajl. Do koncovky vyrovnaný zápas, pak se posral z breaku, pak se posral při setballech a prohrál 0:2.
Reagovat
Drzymalski
Trenérský či doprovodný tým Lehečkáře se choval během špilu jak na odborářském turnaji. Pokřikování, pochechtávání, focení Jyrky na mobil...co to je za lidi?
Reagovat
frenkie57
Šampón a věčný zakuklenec, asi kondičák nebo fyzio a určitě trénér Navrátil ml. Chování mizerný, souhlas.smile
Reagovat
PaYaB
Musím souhlasit, vůbec nechápu, proč na něho pořvává takový kraviny.
Reagovat
darek.vrana
Taky mi ten Navrátil v kapuci přijde divný.
Reagovat
smazaný uživatel
Velmi zajímavá situace - dokáže se Jiří ještě trochu zlepšit a vyrovnat se těm z první desítky nebo aspoň dvacítky? Když zapracuje na mentální přípravě a efektivitě řešení herních situací, má šanci. Jinak ne.
Reagovat
darek.vrana
Co na to říct... Jak přes kopírák minulý týden...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist