Lehečka pokračuje ve skvělých výkonech i v Dauhá. Ve čtvrtfinále vyzve jedničku Rubljova

22. 2. 2023, 15:47
Aktuality 11
ATP DAUHÁ - Jiří Lehečka pokračuje při svém debutu v Dauhá ve skvělé letošní formě. Jednadvacetiletý rodák z Mladé Boleslavi dnes přehrál 6-2 7-6 Emila Ruusuvuoriho, s nímž v předchozích dvou soubojích neuhrál set, upravil svou bilanci v probíhající sezoně na 12-3 a připsal si čtvrté vítězství v řadě. O své druhé semifinále na okruhu ATP a nejcennější skalp si zahraje proti Andrejovi Rubljovovi. V turnaji už nepokračuje obhájce titulu Roberto Bautista, naopak jiný dvojnásobný šampion Andy Murray postoupil přes Alexandera Zvereva.
Jiří Lehečka (© AFP)

Jiří Lehečka prožívá naprosto fenomenální vstup do sezony. V United Cupu jasně přehrál Alexandera Zvereva, v Aucklandu se dostal z kvalifikace do druhého kola, na Australian Open se stal prvním českým čtvrtfinalistou grandslamů po pěti letech, v Davis Cupu pomohl dvěma suverénními výhrami k postupu na finálový turnaj a v Dauhá stále neztratil set.

Jednadvacetiletý talent v katarské metropoli debutuje a hraje svůj první individuální podnik od senzačního tažení v Melbourne. Po kvalifikantovi Damirovi Džumhurovi si podobným způsobem poradil i s Emilem Ruusuvuorim, s nímž loni prohrál v Métách i ve Stockholmu ve dvou setech.

Rodák z Mladé Boleslavi až do stavu 6-2 4-5 dominoval na servisu. Jedinému brejkbolu čelil právě ve chvíli, kdy podával na udržení se ve druhé sadě, a setbol zlikvidoval. V následujícím gamu nevyužil dvě šance na brejk, nicméně po jeho skončení ztratil už jen tři body a zkrácenou hru ovládl jasně 7-2.

Statistiky zápasu Lehečka - Ruusuvuori

Lehečka tak upravil svou parádní letošní bilanci na 12-3, všechny tři porážky zaregistroval proti pozdějšímu finalistovi a členovi Top 20 (Taylorovi Fritzovi v United Cupu, Cameronovi Norriemu v Aucklandu a Stefanosovi Tsitsipasovi na Australian Open).

V žebříčku byl už na 37. místě, ale teď mu patří 52. příčka, a to kvůli odečtení bodů za loňský Rotterdam. Právě loni v nizozemské hale prorazil na hlavní okruh, když se z kvalifikace probil až do svého zatím jediného semifinále na této úrovni a debutoval v elitní stovce pořadí.

Ve svém čtvrtém čtvrtfinále na okruhu ATP bude usilovat o vyrovnání nejlepšího výsledku proti světové pětce a šampionovi z roku 2020 Andreji Rubljovovi (h2h 0-1), s nímž loni na antuce v Bělehradu neudržel vedení 1-0 na sety. Může proti němu zaznamenat druhý skalp hráče Top 10 a vůbec poprvé může porazit člena Top 5.

Čtvrtfinalista letošního Australian Open Rubljov dnes v katarské metropoli zdolal po odvrácení tří mečbolů 1-6 6-1 7-6 Nizozemce Tallona Griekspoora a na teprve druhém z pěti letošních turnajů zvládl svůj úvodní zápas.



Murray vyhrál další těsný zápas, Bautista titul neobhájí

Andy Murray zaznamenal čtvrtou letošní výhru a opět v zápase, v němž byl maximálně dva míčky od porážky. Dnes v Dauhá  udolal po více než třech hodinách boje 7-6 2-6 7-5 Němce Alexandera Zvereva, když ve třetím setu za stavu 4-5 bojoval přes shodu o udržení servisu servis, a navázal na vítěznou bitvu s Italem Lorenzem Sonegem, kterému v pondělí utekl ze tří mečbolů.

35letý Brit, který v roce 2019 kvůli nesnesitelným bolestem kyčle málem ukončil kariéru a nyní už čtvrtým rokem hraje s kovovou kyčelní náhradou, předvedl podobné tažení i na Australian Open. Itala Mattea Berrettiniho udolal po odvrácení mečbolu a následně ve svém nejdelším zápase kariéry udolal po 5 hodinách a 45 minutách boje domácího Thanasiho Kokkinakise, byť byl za stavu 4-6 6-7 a 3-5 dva míčky od porážky.

O první semifinále od loňského června si šampion z let 2008 a 2009 zahraje s francouzským kvalifikantem Alexandrem Müllerem.

Ze hry venku už po druhém kole je šampion z let 2019 a 2022 a předloňský finalista Roberto Bautista. 34letý Španěl podlehl 6-3 6-7 4-6 Australanu Christopheru O'Connellymu, přestože vedl 6-3 a 5-3.

O'Connell ve čtvrtfinále vyzve čerstvého šampiona z Rotterdamu Daniila Medveděva, který zvládl rychlý přechod z halových podmínek a tři dny po triumfu v Nizozemsku si poradil 6-4 6-3 s Britem Liamem Broadym.

Félix Auger-Aliassime dorazil ke svému debutu v Dauhá s nelichotivou letošní bilancí 5-3, ale další nezdar v probíhající sezoně zatím nepřipustil a vstup do turnaje zvládl. Druhý nasazený si poradil 4-6 6-1 6-4 s Jasonem Kublerem a oplatil mu loňskou překvapivou porážku z Newportu. O první letošní semifinále bude usilovat proti Alejandrovi Davidovichovi.

• ATP 250 DAUHÁ •
Katar, tv. povrch, 1.377.025 dolarů
středeční výsledky (22. 2. 2023)
• Dvouhra - 2. kolo •
Lehečka (ČR) - Ruusuvuori (Fin.) 6-2 7-6(2)
Rubljov (1-Rus.) - Griekspoor (Niz.) 1-6 6-1 7-6(6)
Auger-Aliassime (2-Kan.) - Kubler (Austr.) 4-6 6-1 6-4
Medveděv (3-Rus.) - Broady (Brit.) 6-4 6-3
A. Murray (Brit.) - A. Zverev (4-Něm.) 7-6(5) 2-6 7-5
O'Connell (Austr.) - Bautista (5-Šp.) 3-6 7-6(5) 6-4
Davidovich (7-Šp.) - Soonwoo Kwon (Korea) 6-3 6-2
Muller (Fr.) - van de Zandschulp (8-Niz.) 6-2 6-4
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

11
Přidat komentář
NovacekTP
smilesmile
Reagovat
NovacekTP
smile A je to.smile
Reagovat
fujtajblick
Potvrzení brejku...
Ale včera byl Rubljov ve stejne situaci a vyhrál
Reagovat
NovacekTP
má to pod kontrolousmile
Reagovat
Fandina
Jirka Lehečka super!!!

Ještě set!!!
Reagovat
Fandina
Super. Jirka první set prohrál 4:6, ale druhý vyhrál. Začal na podání a v posledním game na returnu zahrál super a proměnil SB z 0:40. Tak ještě jeden set Jirko. Ale Rubl si to nebude chtít nechat vzít. Pojď!!!
Reagovat
NovacekTP
já už jdusmilesmile
Reagovat
turista
Jirka Lehecka bravo!
Reagovat
Dobry-den
Super, to zlepšení je fakt výrazné. Ještě loni si Jirka proti Finovi ani nečuchl. smile
Reagovat
Mantra
Halelujá, máme chlapce na okruhu atp, který se nebojí a předvádí slušné výsledky. smile A zdravím tímto pana Veselého smile
Reagovat
Krisboy
Rubl je sice o dost těžší kalibr, než dosavadní soupeři, ale zase nemá poslední dobou ideální formu. Šance určitě je. Proti Griekspoorovi samozřejmě taky.

Věřím a fandím! smile
smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist