Lehečka: Rád tvořím hru. Z nervozity se nehroutím

2. 2. 2019, 21:21
Aktuality 41
Sedmnáctiletý Jiří Lehečka byl nejpříjemnějším překvapením v českém týmu v neúspěšné kvalifikaci Davis Cupu proti Nizozemsku. Proti jednatřicetiletému Robinu Haasemu se stejně jako na juniorských turnajích snažil diktovat hru, ale po zápase musel uznat, že v koncovce byl zkušenější soupeř lepší.
Profily hráčů
Jiří Lehečka (© Česká sportovní)

Nejmladší tenista, který kdy v českých barvách v Davisově poháru nastoupil, přesto absolvoval skvělou premiéru. Česká jednička Jiří Veselý kvůli zranění nemohla do duelu s Haasem nastoupit a kapitán Jaroslav Navrátil už před čtyřhrou řekl Lehečkovi, že půjde proti Haasemu do hry. "Nečekal jsem, že nastoupím, ale jsem rád, že jsem dostal tu šanci. Měl jsem radost," řekl Lehečka, který dostal přednost před osmnáctiletým Tomášem Macháčem.

Do Ostravy přijel z Melbourne, kde vypadl ve čtvrtfinále juniorky grandslamového Australian Open. Přechod k dospělému tenisu nijak zvlášť nevnímal. "Ty zápasy, které jsem tam odehrál, se odehrávaly tak, že jsem všechnu hru tvořil já. To jsem se snažil aplikovat i tady. Ve třetím setu jsem ale nehrál tak dobře jako v tom druhém a Haase odehrál koncovku lépe," komentoval svůj výkon.

Určitou nervozitu z daviscupové premiéry cítil, ale nebyla na něm znát.

"Nebylo to nic šíleného, že bych se z toho hroutil," svěřil se. Zkušenosti mu předával i Radek Štěpánek, který se na své daviscupové nástupce přišel podívat.

Od spoluhráčů i kapitána Navrátila, který se společně se synem Michalem podílí na Lehečkově přípravě, slyšel jen slova chvály. "Je to motivace do dalších dnů, abych na té hře pracoval. Stále je co zlepšovat," reagoval na to.

V poslední době hodně pracoval mimo jiné na podání, které mu dnes létalo rychlostí přes 220 kilometrů v hodině. "Snažím se, aby byl ten servis konzistentnější. Zlepšuju se, je to na dobré cestě," pochvaloval si.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

41
Přidat komentář
peggy
Dobry chlapec,nezalekl se a bojoval.Dik.
Reagovat
turista
Lehečka je velkou nadějí. Neskládá se z toho psychicky a to je důležité.
Reagovat
Torn
Lehečka je asi jediný, za co lze nás DC tým pochválit. Kluk ukázal, že narozdíl od Veselého, Pavláska a dalších na to má i herně, tak uvidíme. Servis super, FH přesvědčivý, velmi pěkný BH. Možná se naučit víc okořenit hru, protože mimo občasný chop tam moc nebylo, ale hraje velmi solidně od základní čáry. Mohl by si ho všimnout nějaký zahraniční trenér a pomoct mu, protože tady se naučí je ty typické české manýry našich hráčů, co se jenom bojí.
Reagovat
Fandina
Nevšimla jsem si, že by se Berdych, Štěpánek, Rosol něčeho báli. Tyhle řeči o malém českém člověku mě fakt baví.
Reagovat
Torn
Možná ten Radek ne, ale ten zase neměl čím ublížit špičce, ale Tomáš je důkazem toho, co dělá s člověkem hlava, i když má talent. O labilní hře Lukáše, nemluvim. Netvrdila si, že mne budeš ignorovat, kočko? :D
Reagovat
Fandina
Tvrdila, ale na některé kecy nejde nereagovat.
Reagovat
Fandina
Jinak tvrdit o Berďovi, že mu selhala hlava je celkem úsměvné, když on v podstatě hlavně prohrává s třemi nejlepšími a to prohrává každý. Navíc je myslím s Tsongou jediný hráč současnosti, které Rogera, RAfu, Noleho dokázal porazit na všech GS. O Lukášově sebevědomí nepochybuji, u něj je problém styl hry, rána za ranou a to přináší chyby.
Reagovat
Torn
No, ale Tomáš s nimi často prohraje, protože kolabuje, ne protože by nedokázal je jednu za čas porazit. Navíc jeho finálová bilance mluví dost podobně, zkrátka tohle mu nikdy moc nešlo.
Reagovat
Fandina
Prohraje s nimi, protože jsou herně lepší. Není důvod se skládat. Jde do zápasu jako nefavorit, takže může jen získat.
Reagovat
Marduch
Fandi tuhle legendu o Berdychovi neprohrávajícím s nikým jiným než BIG3 už jsme tady vyvrátili x-krát. Podívej se zpětně, s kým vším v posledních 5 až 6 letech vypadával z GS. Xkrát Wawrinka, Cilic, Gulbis, pak Chačanov, Dolgopolov, Simon, Tsongaa, Monfils..
Reagovat
Ondra979
je to tak, zahodil asi zivotni sanci v SF AO 2014 s Wawrou, o rok pozdeji sice porazil Nadala, ktery ale nebyl v tom roce v dobre forme, ale pak nezvladl zapas s Murraym, tady ale ve finale cekal Novak, takze to bylo celkem jedno. Dalsi slusnou sanci mohl mit ve Wimblasu 2016, ale zase ho zastavil Murray, takze ani proti nemu mu to moc neslo, na USO 2014 zase rozjety Cilic atd..
Reagovat
Fandina
To jsou ale pořád prohry s GS vítězi. Žádná malá jména. A samozřejmě největší šance pro Berďu finále Wimbledonu 2010, porazil Rogera, Noleho a pak nestačil na Rafu.
Reagovat
Ondra979
no a co, nejsou to Big3, na toho Murrayho nebo Wawru se aspon jednou vytahnout mohl, ale ani to se bohuzel nepovedlo. takze nejednea se pouze o big3 jak bylo receno ale i dalsi
Reagovat
Fandina
Psala jsem hlavně s Bigy, ne jen s Bigy, což platí pořád, hrál s nimi nejvíc.
Reagovat
Ondra979
a nejvetsi sance nebyla W2010, proti NAdalovi si moc neskrtl, ale prave AO2014, kdo to trochu sledoval tak to jiste chape
Reagovat
Marduch
souhlas, i když to díky těm dvěma výhrám nad Rogem a Nolem ve W10 nemusí na první pohled vypadat..
Reagovat
Ondra979
jj klame to, ale zasveceni vedi, ze Nadal na AO2014 byl "hratelny" proti W 2010, takze to chtelo zvladnout to SF
Reagovat
Fandina
A v roce 2012 v SF proto Žádnými měl pech, když nepředložili
Reagovat
Fandina
A v roce 2012 v SF proto Žádnými měl pech, když nepředložili
Reagovat
Fandina
neodlozili mac kvůli větru.
Reagovat
Fandina
proti Andymu
Reagovat
Fandina
na USO
Reagovat
Ondra979
to si pamatuju, ale marna slava, mel se stim lip poprat a Muru by nejspis stejne nedal i bez toho vetru. A i kdyby teda nahodou, tak ve F cekal Novak
Reagovat
Fandina
To se neví, jestli by ho nedal, protože ho předtím myslím 4 x porazil a je 2 x prohrál.
Reagovat
Ondra979
ale kdeze. Porazil ho, ale relevantni je to cca od r. 2010, a to bylo 2x na antuce, kde Murray v te dobe jeste nic moc nehral, na hardech to bylo 1:1 . Ale Murray od sezony 2010 se o dost zlepsil na svych oblibenych povrsich, takze bych Berdovi moc sanci nedal.
Reagovat
Fandina
Porazil ho i na hradu v Paříži rok predem. Sice Andyho už trénoval Lendl, ale tak jistě to neměl. Ani náhodou. Kdo to sledoval, ví o čem je řeč.
Reagovat
Ondra979
no jasne, ale toto byl GS, na tri sety ho porazil pouze na RG, kde byl Murray tehdy jeste polovicni nez treba v sezonach 15-16. Za me by nemel narok, jako prakticky ve vsech dulezitych zapasech mozna s jednou dvema vyjimkami, sni dal..
Reagovat
Fandina
Sním s ním. Zakázáno to není.
Reagovat
turista
Ve WB 2010 to měl Tomáš dotáhnout do konce.
Reagovat
Fandina
Já nepsala, že s jinými neprohrává. Psala jsem, že prohrava hlavně s Bigama. S ostatnima nemá tak hrozné H2H.
Reagovat
Marduch
..asi tak jako všichni ostatní hráči mají s BIG4 mnohem horší H2H než s kýmkoliv jiným (až na vzácné výjimky). Ta Berdychova legenda vznikla na základě nějakého období tušim cca 2011-2012, nebo 2013?, kdy opravdu málokdy prohrál s hráčem v žebříčku hůře postaveným, ale zato byl naprosto bezzubý v konfrontaci s top4. V kontextu jeho kariéry ale nešlo o významně delší, relevantní období..
Reagovat
Marduch
.. následně přestal stačit i na top 10, top 15, ruku v ruce s bezradností vůčí top4.
Reagovat
Marduch
samozřejmě jinak klobouk dolu nad jeho skvělou kariérou, odehrát tolik let v top 10 s řadou parádních zápasů, s třešničkou na dortu v podobě DC, kde pro repre odvedl mnohaletou bezprecedentní práci.
Reagovat
Fandina
Jinak samozřejmě, pokud si ho všimne nějaký úspěšný trenér, třeba Vajda nebo Lendl, nebo někdo jiný podobný, tak jedině dobře. Ovšem nevím, jestli ti dva jsou až tak moc zahraniční.
Reagovat
Torn
No, mají jiný styl myšlení.
Reagovat
Fandina
To se říká, ale není na to žádný extra důkaz. Naopak. Berďa byl skoro celou kariéru až na přestávku s Valverdim pod českým trenérem. Štěpánek to samé. A v poslední době je nejvíc úspěšný Lendl a že by to nebyl Čech? Podle mě se zbytečně dělá z Čechů neschopné jedince.
Reagovat
Fandina
Ale jinak samozřejmě, pokud si ho nějaký takový trenér ze zahraničí všáímne. Jedině dobře. Osobně si myslím, že to souvisí i s trénováním na jejich tenisových školách, viz třeba Mouratouglou.
Reagovat
misa
Když toho zahraničního trenéra někdo zaplatí...
Reagovat
5zdenek5
Tak šel tam a mohl v podstatě jen překvapit...od kapitána dobrý tah, toto může sloužit jako motivační faktor do další let...jen se z toho neposrrrrrat.
Reagovat
George_Renel
Bylo to sympatické vystoupení, ale ta cesta je ještě strašně dlouhá se dostat k prvním ATP bodům a do chalengerů.
Reagovat
jurasekh
...dobrý byl, synek, fakt dobrý!!! A teprve může být! Snad v českém mužském tenise začíná svítat :-)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist