Lehečka titul z Winston-Salemu nezískal. V prvním finále prohrál s antukářem Báezem

27. 8. 2023, 05:27
Aktuality 20
ATP WINSTON-SALEM - Jiří Lehečka (21) ve svém prvním finále na okruhu ATP na titul nedosáhnul. V americkém Winston-Salemu český tenista nepotvrdil roli mírného favorita proti argentinskému antukáři Sebastiánu Báezovi (22), který zvítězil 6:4, 6:3 a tři týdny po triumfu v Kitzbühelu korunoval svůj nejlepší turnaj na tvrdém povrchu.
Profily hráčů
Jiří Lehečka (© Profimedia)

35. muž světového žebříčku Jiří Lehečka si před US Open naplánoval tři přípravné turnaje. Na dvou akcích Masters 1000 v Torontu a Cincinnati neměl příliš štěstí na los a brzy skončil na raketě člena TOP 10, do zápasového rytmu se tak dostal až v týdnu před posledním grandslamem sezony na podniku ATP 250 ve Winston-Salemu.

Pátý nasazený Čech po výhrách nad domácím kvalifikantem Mitchellem Kruegerem, Němcem Dominikem Köpferem a Australanem Maxem Purcellem vyrovnal postupem do semifinále své maximum na okruhu ATP (Rotterdam 2022 a Dauhá 2023) a po odstoupení zraněného Sebastiana Kordy se poprvé dostal do finále.

Po dni odpočinku v něm v sobotu vyzval Sebastiána Báeze, který měl v nohách páteční tříhodinové semifinále a hrál životní turnaj mimo oblíbenou antuku. Ani český mladík ale rozjetého argentinského antukáře nezastavil.

Lehečka měl před zraky svého trenéra Tomáše Berdycha dobrý úvod a díky brejku ve čtvrtém gamu se ujal v prvním setu vedení 3:1. Šestý nasazený Báez ale čtyřmi hrami za sebou vývoj otočil. Za stavu 4:5 mohl Lehečka ještě při soupeřově servisu srovnat, vedl 40:0 a měl celkem čtyři brejkboly. Ani jeden ale nevyužil a Báez se po 53 minutách hry ujal vedení.

Český tenista měl dobře rozehraný i druhý set, hned v úvodu získal po brejku náskok 2:0. Ani tentokrát ale slibný náskok neudržel. O rok starší Báez znovu čtyřmi gamy za sebou vývoj otočil. V deváté hře sice Lehečka odvrátil při servisu mečbol, ale při druhém spáchal pátou dvojchybu a Argentinec mohl radostí padnout na zem.

Lehečka byl v dvanáctileté historii turnaje třetím českým finalistou. Neuspěl podobně jako jeho současný trenér a konzultant Berdych, který v roce 2012 neproměnil tři mečboly proti domácímu Johnu Isnerovi, naopak Lukáš Rosol o dva roky později po odvrácení dvou mečbolů proti Poláku Jerzymu Janowiczovi slavil svůj druhý a zároveň poslední titul na okruhu ATP.

Posledním českým šampionem na elitním okruhu zůstává Jiří Veselý, jenž v únoru 2020 triumfoval v indickém Puné.

Čtvrtfinalista letošního Australian Open a osmifinalista Wimbledonu Lehečka se nyní s jistotou premiérového posunu do TOP 30 přesune na US Open, kde se proti Aslanu Karacevovi pokusí zkompletovat výhry na všech čtyřech grandslamech.

Báezův životní turnaj na hardu

Dvaadvacetiletý Báez absolvoval všech dosavadních 11 čtvrtfinálových zápasů na okruhu ATP na antuce, pětkrát to dotáhl až do finále a tři z nich přetavil titul. Na tvrdém povrchu se mu nikdy nedařilo, od loňského Australian Open na něm prohrál 19 z 21 zápasů a nikdy nevyhrál dva duely po sobě.

Nyní ve Winston-Salemu, kde se na hard vrátil po pěti měsících, ale porazil všech pět soupeřů. Tedy o jednoho více než za svou dosavadní kariéru v hlavních soutěžích na okruhu ATP na tvrdém povrchu.

V celkově 6. finále argentinský tenista vybojoval 4. titul a už třetí v této sezoně. Poprvé slavil loni v portugalském Estorilu, následně letos v únoru 'doma' v Córdobě a před třemi týdny v rakouském Kitzbühelu. Aktuálně neprohrál už deset zápasů v řadě, navíc na dvou různých površích.

"Myslím teď jen na svůj tým. Jsme spokojení, hodně na sobě pracujeme a je příjemné dosáhnout takového výsledku. Samozřejmě jsem unavený. Gratuluji Jirkovi a jeho týmu a děkuju za úžasný týden a všem, kdo přišli," řekl Báez pár minut po triumfu.

Bývalý nejlepší junior světa a finalista chlapeckého Roland Garros 2018 bude na nadcházejícím US Open bojovat stejně jako Lehečka o zkompletování postupů do 2. kola všech grandslamů. Na úvod narazí znovu po pár dnech na Chorvata Bornu Čoriče.

• ATP 250 WINSTON-SALEM •
USA / Severní Karolína, tv. povrch, 850.680 dolarů
sobotní výsledky (26. 08. 2023)
• Dvouhra - finále •
Báez (6-Arg.) - Lehečka (5-ČR) 6:4, 6:3
• Čtyřhra - finále •
Lammons/Withrow (USA) - Skupski/Glasspool (2-Brit.) 6:3, 6:4

Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

20
Přidat komentář
turista
Škoda. Jirka měl možnosti vyhrát oba sety. Bohužel je promarnil.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
První finále s ním asi zacloumalo. Kak jsem psal před zápasem, kdyby zahrál svůj standard, Baeze by přejel. Vedl 3:1, diktoval výměny, vše bylo na dobré cestě, pak přišly chyby, nejistota, ztratil svůj servis. Přesto to bylo stále hratelné, ale přestal si věřit a s antukářem si začal nepochopitelně pinkat. V tom okamžiku mi bylo jasné, že je zle. Nechat si od slabšího soupeře vnutit hru, je zaručená cesta k prohře. Zbytek zápasu jsem naštěstí neviděl, muselo to být trápení.

Snad na titul nebude čekat dlouho.smile Když nějaký slušný uhraje, pak si doufám začne víc věřit a hlavně bude mít vítěznou zkušenost.

U Jirky mi chybí nějaký záložní plán. Umí hrát celkem pestře, od bl i s náběhy na síť, ale často ho někdo něčím překvapí a on pak úplně zbytečně panikaří, místo aby si hrál své. Razanci na to rozhodně má, fh má jedny z nejrychlejších na okruhu.
Reagovat
GaelM
Škoda, tenhle zápas byl cestou k udržení se ve špičce i po AO 2024. A bylo to hratelné... smile
Reagovat
EllNino
Baez na vlně a Jirka první finále v hklavě neustál, není první ani poslední, viz Felix smile

Na druhou stranu, nepředváděl tady úplně top tenis, spíš vybojované výhry

Jsem zvědav na 1. kolo s Aslanem a pak zejmě Rune, což bude zřejmě konečná ... na dalším GS už bude nasazený smile
Reagovat
GaelM
Nasazený by na AO mohl být, nicméně jestli už mentálně vyzrál na to, aby dokázal aspoň v hlavě ustát obhajobu čtvrtfinále... zatím to nevypadá smile
Reagovat
EllNino
vždyť si ještě do konce roku může nahrát spoustu bodů a AO nebude muset řešit :)
Reagovat
PaYaB
Je to škoda, na začátku to vypadalo, že Baeze přejede, ale pak bohužel přišla jeho klasika, kdy začne kupit mnoho chyb v rychlém sledu a tím pádem je tam série tří nebo čtyř prohraných gemů v řadě. S tím ještě může udělat něco dobré 1. podání, to ale taky většinu času vůbec nefungovalo nebo ho Baez velmi nepříjemně vracel.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile
Trochu panikaří nebo vyhazuje z bezradnosti. Někdy míč napálí úplně zbytečně, jindy naopak nepřitlačí, když je potřeba.
Reagovat
baba
to, že Jirka prohrál, není tragédie, jen se trochu bojím, aby to nebylo na úkor US - aby to zklamání, únava a nerozehranost na US povrchu neskončilo prohrou proti Aslanovi- to není vůbec lehký soupeř
Reagovat
George_Renel
Jako nasazená pětka došel do finále, splnil co měl a ještě něco navíc.
Reagovat
Pe3k
omg ještě že nešel proud a nemusel sem se na to dívat smile
Reagovat
Hector17
Škoda, Jirka nevyhraje nikdy nic.
Reagovat
com
smile presne tak.. Ale tak kdyz mu radi Berdych, kterej na tom byl podobne, tak lze ocekavat i podobny vysledky smile
Reagovat
jurasekh
Jirka je zatím mladý janek, potřebuje dozrát a vyhrávat jednou bude (a navíc na něj i doma bude tlačit Menšík)! A k Tomášovi: ten vyhrál v 19 "1000" v Paříži a v éře Federera, Nadala, Djokoviče, Murrayho a mnoha dalších skvělých hráčů byl světová 4! Kdo z vás to má,pánové?!?smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile
Reagovat
Marduch
"ten vyhrál v 19 Masters"... Ale pak do konce kariéry už jen tři pětistovky. Na to, jaký to byl talent, jak šikovnou ruku měl a jak rychle se zařadil mezi nejlepší, tak je to prostě málo. Čím to asi bylo... Těch momentů, kdy si sám prohrál klíčové momenty velkých zápasů s hráči mimo BIG3/4 bylo hodně. Jedna věc je kvalita úderů a pracovitost v tréninku, druhá věc vlastní nátura a hlava pro klíčový zápasy a momenty. Převážnou část kariéry spíš samolibý introvert Tom hodlá nadějného Lehečku mentorovat k vítězstvím? Určitě mu toho z vrcholového tenisu spoustu předá, ale pochybuju, že ho naučí vyhrávat důležité zápasy.
Reagovat
makro99
Hmm, tak dárek nepřišel..:/ Sebastian ještě není úplně moje srdcovka, ale přece jen s argentinským antukářem ta porážka bolí míň..
A ten příběh je krásný - víc hardových výher než za celou kariéru dohromady, 10. výhra v řadě, 4. titul v 6. finále...smile
Reagovat
makro99
A samozřejmě žijící český ATP šampión zůstává na okruhu i nadále jenom jeden...smile
Reagovat
baba
nezatracujte Jirku, na nějaké menší titule v rámci ATP určitě dosáhne, ale asi až to bude jako naprosté překvápko, ne v roli mírného favorita
Reagovat
baba
oprava - menší titul
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist