Lehečka začal v Queensu skalpem bývalého šampiona wimbledonské juniorky a vyzve Alcaraze

20. 6. 2023, 15:39
Aktuality 6
ATP QUEEN'S CLUB - Jiří Lehečka (21) vstoupil vítězně i do druhého letošního turnaje na trávě. Po Stuttgartu uspěl také při premiéře na prestižním podniku ATP 500 v londýnském Queen's Clubu, kde nejlepší český tenista současnosti přehrál 7:6, 6:3 bývalého šampiona wimbledonské juniorky Alejandra Davidoviche (24). O první čtvrtfinále na nejrychlejším povrchu si zahraje poprvé se světovou dvojkou Carlosem Alcarazem (20), který začal na zeleném pažitu vydřenou výhrou nad francouzským lucky loserem Arthurem Rinderknechem (27).
Jiří Lehečka (© Profimedia)

Jiří Lehečka debutoval na trávě loni a recept nenašel ani na jednoho ze tří soupeřů. Mnohem lépe si vede na nejrychlejším povrchu v probíhající sezoně. Před týdnem ve Stuttgartu porazil Marcose Girona a zaregistroval své první vítězství v těchto podmínkách a ve druhém kole statečně vzdoroval pozdějšímu šampionovi Francesovi Tiafoeovi.

Úspěšný vstup má za sebou také v londýnském Queen's Clubu. Čtvrtfinalista lednového Australian Open zahájil svůj debut na turnaji vítězstvím nad bývalým šampionem wimbledonské juniorky Alejandrem Davidovichem, který obhajoval body za loňskou čtvrtfinálovou účast.

Statistiky zápasu Lehečka - Davidovich

Lehečka v úvodním gamu nevyužil dva brejkboly a vzápětí ztratil servis. Manko brejku se mu ale na poslední chvíli podařilo zlikvidovat a za stavu 2:5 i 4:5 odvrátil na vlastním podání vždy jeden setbol. První sadu nakonec urval v tie-breaku.

Při vlastním setbolu podklouzl, chytl se za pravou nohu a zavolal si na kurt fyzioterapeuta. Zřejmě se však nejednalo o nic vážného, protože v utkání pokračoval, bez problémů si hájil servis a díky brejku ze šesté hry po hodině a půl postoupil.

O svou první vítěznou sérii na nejvyšším okruhu po dvou měsících a také premiérové kariérní čtvrtfinále na trávě se Lehečka utká s nasazenou jedničkou a světovou dvojkou Carlosem Alcarazem, kterého vyzve poprvé v kariéře.

20letý Španěl měl v prvním zápase od porážky v semifinále antukového French Open, ve kterém ho proti Novaku Djokovičovi limitovaly křeče, nečekané potíže. Francouze Arthura Rinderknecha, jenž dnes jako lucky loser nahradil krajana Arthura Filse, zdolal až po dvou a půl hodinách boje 4:6, 7:5, 7:6.

Alcarazova nerozehranost na specifickém povrchu byla znát a s potvrzením role favorita měl potíže. V závěru prvního setu přišel dvakrát o podání a dějství ztratil. Za stavu 4:6 a 4:5 byl tři míčky od porážky, ale v tu chvíli před zaplněným publikem demonstroval svou sílu a vynutil si třetí sadu.

V té sice španělský tenista prohrával 0:2 a znovu se při svém podání ocitl tři body od vyřazení, ovšem klíčové momenty proti 83. hráči světa zvládl a v rozhodujícím tie-breaku si vypracoval vedení 6:1.  Třetí mečbol proměnil 46. vítězným úderem, přičemž stejně jako soupeř spáchal pouze 16 nevynucených chyb.

"Byl to hodně těžký zápas. Soupeř hrál skvěle, navíc na trávě už odehrál několik zápasů a pro mě to byl první duel. Bylo těžké přizpůsobit svou hru tomuto povrchu, ale trávu si užívám. Myslím si, že na první zápas na trávě to ode mě byl docela dobrý výkon," komentoval Alcaraz.

"Turnaje před Wimbledonem jsem nikdy nehrál. Tady hraju poprvé. Vždycky jsem se na turnaj díval a říkal si, že je to skvělé místo pro tenisový turnaj. Kurt je výborně připravený a atmosféra byla skvělá. Je tu spousta diváků a pro mě to byl úžasný zážitek," dodal rodák z Murcii.

Alcaraz startuje jako profesionál teprve na třetím travnatém turnaji a poprvé mimo grandslam. Opět začal vítězstvím, ve Wimbledonu 2021 vypadl ve druhém kole s Daniilem Medveděvem a o rok později padl v osmifinále s Jannikem Sinnerem.

Holger Rune se na čtvrtý pokus dočkal svého premiérového vítězství na travnatých dvorcích. Dvacetiletý Dán začal přípravu na Wimbledon výhrou ve dvou tie-breacích nad servismanem Maximem Cressym. O místo ve čtvrtfinále se střetne s domácím Ryanem Penistonem, s nímž prohrál loni na trávě v Eastbourne.

Frances Tiafoe dva dny po triumfu ve Stuttgartu zvládl vstup do druhého letošního turnaje na trávě v londýnském Queen's Clubu. Americký tenista ve svém premiérovém zápase v roli hráče TOP 10 přehrál 6:2, 6:4 Nizozemce Botice Van de Zandschulpa a připsal si pátou výhru v řadě. Ve druhém kole narazí na krajana Kordu, se kterým vede ve vzájemné bilanci 3:1.

37letý Andy Murray po sérii 10 výher v řadě a dvou triumfech na domácích travnatých challengerech nezvládl vstup do oblíbeného podniku ATP 500 v londýnském Queen's Clubu. Unavený pětinásobný britský šampion podlehl hladce 3:6, 1:6 neoblíbenému soupeři Alexi de Minaurovi z Austrálie, který vyhrál i čtvrtý vzájemný souboj.

• ATP 500 QUEEN'S CLUB •
Velká Británie, tráva, 2.195.175 eur
úterní výsledky (20. 6. 2023)
• Dvouhra - 1. kolo •
Lehečka (ČR) - Davidovich (Šp.) 7:6 (7:4), 6:3
Alcaraz (1-Šp.) - Rinderknech (Fr.) 4:6, 7:5, 7:6 (7:3)
Rune (2-Dán.) - Cressy (USA) 7:6 (7:4), 7:6 (7:3)
Fritz (3-USA) - Zapata (Šp.) 6:4, 7:5
Tiafoe (4-USA) - Van de Zandschulp (Niz.) 6:2, 6:4
De Minaur (7-Austr.) - Murray (Brit.) 6:3, 6:1
Mannarino (Fr.) - Broady (Brit.) 1:6, 6:4, 6:3
Thompson (Austr.) - Popyrin (oba Austr.) 6:4, 6:4
Dimitrov (Bulh.) - Ruusuvuori (Fin.) 6:2, 6:4
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

6
Přidat komentář
Patik
Murraysmile asi ho zmohli tie chalengery.. Alebo natrafil na nejaké to známejsie meno a vyletel.. Aj keď De Minaur na tráve.. Neviem co tam ten Murray stvaral.
Reagovat
Holahej
..jak jde o AM, tak jsi hned tady a navážíš se do něj..Dnes jel devátý zápas v posledních 11 dnech, plus přesun na tenhle turnaj a hrál s hráčem top20, 24 let, je to sport, výhry a prohry se střídají, podání 53%, ho nepodrželo.
Reagovat
Ela-fon-isi
Jeden Jirka je specialista na Noleho, druhý by mohl by být na Karlita. smile
Reagovat
turista
To nevím. Nicméně je skvělý, že se do zapasu s ním probojoval. Jirka měl nepříjemného soupeře.
Reagovat
Pe3k
Fokina hrál zle. Působil spavým dojmem, vymýšlel chujoviny, několikrát podal spodem apod. Překvapilo mě, že jako junior vyhrál Wimbledon. V dalším kole čeká Alkáč pokud teda nevypadne smile na trávě to bude asi čaj, uvidíme. Náš Jy2rka má šanci na životní skalp. Rune vs Cressy to byla řežba.
Reagovat
Krisboy
smilesmilesmile

Tráva odpaněna, teď už to půjde jako po másle.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist