Lendl: Je jedno jak, hlavně ať kluci vyhrají

14. 11. 2012, 17:45
Aktuality 21
V roce 1980 dovedl tehdejší československý tým k triumfu v Davis Cupu. Dvaatřicet let poté si Ivan Lendl přeje, aby parta okolo Tomáše Berdych získala 'salátovou' mísu znovu. Čeští tenisté hrají od pátku v Praze se Španěly o nejcennější týmovou tfofej a Lendl doufá, že slavit budou domácí.
Profily hráčů
Ivan Lendl

"Dá se těžko předpovídat, bude to vyrovnaný zápas. Španělé mají silný tým, kluci taky hrajou dobře. Bude to těžký, ale doufám, že se to podaří," řekl Lendl, který přiletěl do Prahy a od úterý se pohybuje okolo českého týmu.

Od pátku bude držet palce přímo v hledišti a řekl, že je úplně jedno, jak tenisté získají tři body potřebné k výhře. "Hlavně ať je kluci získají," řekl bývalý první hráč světa. "Davis Cup je týmová soutěž a může se stát, že Tomáš (Berdych) udělá tři body, ale taky se mu nemusí dařit, získá jen jeden a Radek (Štěpánek) přidá další dva. Možné je všechno, ale hlavně, aby byly tři body," přál si Lendl.

Pro hráče je podle bývalého nejlepšího tenisty světa k úspěchu nezbytné, aby se s formou sešlo i několik dalších věcí. "Kluci musí hrát především dobře, musí se soustředit, musí mít trochu štěstí, budou mít velkou podporu diváků a i povrch pomůže," vypočítal Lendl.

Ferrer? Je k poražení
Vyprodaná hala a fanoušci patří při Davis Cupu k důležitým faktorům úspěchu. Lendl si pamatoval, jak je diváci hnali za výhrou nad Itálií v roce 1980 a věří ve stejnou atmosféru i nyní. "Diváci jsou velkou podporou. Zvláště, když jsou hráči psychicky unaveni, tak publikum může hodně pomoc," řekl Lendl. On sám bude jako divák sledovat Davisův pohár v hledišti poprvé od svých klukovských let.

Španělskou jedničkou je při neúčasti Rafaela Nadala pátý hráč světa David Ferrer. Toho Lendl dobře zná, jelikož jeho současný svěřenec Brit Andy Murray s ním často trénuje. Médiím Lendl neprozradil, jak Ferrera porazit, ale tenistům byl připraven něco odhalit. "Když budou mít zájem, můžou se zeptat," pousmál se Lendl. Na přímou otázku, jestli je Ferrer v Praze k poražení, Lendl odpověděl stručně: "Je."

Ferrer patří k nejlepším obranářům a podle Lendlových statistik naběhá nejvíce kilometrů ze všech hráčů. Na rychlém povrchu bude možná zranitelnější, ale pořád nebezpečný. "Rychlejší povrch je pomoc, ale není rozhodující. Je to jedna z menších věcí, které je třeba přizpůsobit, ale rozhodovat bude forma," řekl Lendl.

Před čtvrtečním losem se spekuluje, zda španělský kapitán neudělá změnu v nominaci a místo Nicoláse Almagra dá přednost Felcianu Lópezovi, který se cítí na rychlém povrchu lépe. "Nemáme na to žádný vliv. Kluci jenom musí reagovat, co se stane. Je zbytečné se zabývat tím, co můžou Španělé udělat," řekl Lendl.

Na 32 let starý triumf v Davis Cupu Lendl moc rád vzpomíná. "Často, protože to beru jako jeden z vrcholů mé kariéry," řekl a těšil se na setkání s dalšími členy tehdejšího týmu Tomášem Šmídem, Janem Kodešem a Pavlem Složilem. "Dohromady jsme se neviděli hodně dlouho," konstatoval Lendl.

Pamatoval si, že tenkrát si mysleli, že budou v Davis Cupu kralovat pět let. Trvalo ovšem 29 let, než se Češi znovu dostali do finále. "Je vidět, jak to je těžký. Teď kluci hrají dvě finále během tří let, což je fantastický," ocenil Lendl.

pva, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

21
Přidat komentář
smazaný uživatel
parada http://www.tennis.com/news/2012/11/little-nation-could/40130/#.UKTIreSq7To
Reagovat
tommr
velice zajímavej článek ... :)
Jediný co by se dalo autorovi vytknout je to, že omylem zařadil Mečíře mezi český hráče ... :)
Reagovat
J.M.
Nejen ten Mečíř. Ta pasáž věnovaná Kordovi byl totální humus, v mnoha ohledech.
Reagovat
smazaný uživatel
Alex musí mať v hlave dobrý guláš..Nicolas, či Feliciano?..Niečo mi hovorí, že sa rozhodne pre druhého menovaného..Aj tie zápasy by mali väčšie čaro...Uvidíme...

Ešte si dovolím tipnúť, že v piatok začne Berdych.
Reagovat
Mayo
Berdych 3-5 Ferrer vzájomná bilancia...easy match pre Davida...vamos Spain :)
Reagovat
seshitec
na Ferreroj se podepíše náročnost programu na podzim
Reagovat
Mayo
nooo môže byť, mal toho riadne veľa ... Almagro uhrá veľké nič podľa mňa...čiže to by musel Ferrer vyhrať obe dvojhry a potom ešte aj štvorhru...
Reagovat
smazaný uživatel
Podle mě Almagro porazí jak Štěpánka, tak Berdycha :-)
Reagovat
jb007
Myslím,že je docela vhodné odtajnit nedávnou spolupráci I.Lendla s Radkem Štěpánkem,na Floridě spolu trénovali.Radek od něj dostával kvalitní postřehy.A.Murray není jeho první svěřenec.Za úspěchy Radka bych spíše než P.Kordu viděl I.Lendla.Do jisté míry to osvětluje i Ivanovu přítomnost u týmu před,doufejme vítězným,finále DC.
Reagovat
seshitec
takže Lendl měl větší podíl po pár trénincích než Korda po pár letech...tak to jo
Reagovat
darek.vrana
Mrzí mě, že Berdych neangažuje nějakého přemýšlivého kouče, jako je třeba Lendl. Četl jsem jeho biografii a jeho příprava na zápasy byla alchymie. O soupeřích si vedl poznámky, věděl přesně, co na koho platí apod. Tomáš se podle mě hrozně málo věnuje taktice. Vždycky, když dostane otázku na toto téma, tak odpoví něco ve smyslu, že to neřeší, že důležité bude, jak bude hrát on a držet se té své hry. jenže to přece není pravda. Když jeho soupeř bude hrát svou hru taky dobře, tak rozhodují detaily a třeba rozhoduje zařazení nějakého překvapivého úderu. Tomáš má hru jen jedním stylem, sice se snaží chodit víc na síť, ale pamatujete si třeba, že by zahrál někdy kraťas? Možná někdy jo, ale strašně, strašně málo. A myslím, že Krupa už mu v tomhle nemá moc co dát. Podle toho, co jsem od něj slyšel a četl, tak to bude podobný typ (myšlením) jako Tomáš. Podle mě právě taktika je tím zásadním rozdílem mezi hráči top 4 a Berdychem, protože všichni čtyři jsou tenisově chytřejší.
Reagovat
smazaný uživatel
No jo, ale ne každému sedí taktizování. Určitě má své možnosti co více použít a co na koho raději nehrát, ale pro Berdycha je asi opravdu nejlepší to, co často sám říká - hrát svojí hru. Když mu to chodí kam chce, nedá se stím moc dělat. Prostě to utíná.
Reagovat
spaniel
Jenze umeni neni vyhrat, kdyz ti to jde, ale kdyz ti to nejde. V tomhle byl prebornik Agassi, ktery rekl i neco ve smyslu, ze neni dulezite hrat skvely tenis, ale o trochu lip nez souper. Vzdycky znal soupere a menil taktiku klidne nekolikrat behem utkani.
Reagovat
smazaný uživatel
Četla jsem ji, je to, jak píšeš. Dřív to vůbec byla spíš "psychoválka", až nenávist mezi Lendlem a Johnem M. Vztahy byly víc vyhrocený, než dneska, John tam říká, když chceš soupeře porážet, musíš ho nenávidět..
Reagovat
darek.vrana
Jenže ono to není jen o tom soupeře umlátit. Lendl například měl soupeře tak napozorované, že věděl, kam bude např. McEnroe podávat. Sice měnil směr podání, ale při brejkbolech podával vždycky stejně, což Lendl měl vypozorované. A to může v klíčových chvílích udělat strašně moc.
Reagovat
seshitec
no zrovna ty 4 nejlepší sou nejlepší kvůli taktice a třeba to čtení servisu je vždy tak, že na začátku dostanou pár es, ale potom už zreturnujou takřka vše
Reagovat
smazaný uživatel
Ad: spaniel, darek.vrana. No souhlas. Jednou tu byla diskuse, jak porazit první 3-4 hráče. Souhlasím, a podepisuji v plném rozsahu. Bych ještě přidal, že to nemusí mít napozorované sám, ale i třeba angažovat tým lidí ne jen jeden trenér mu poradí. Ale je to hráč od hráče. Takže podle mne pro některé hráče a myslím, že i pro TB, je produktivnější až snažší hrát svou hru, nežli psychoanaliticky řešit soupeře.
Reagovat
smazaný uživatel
Nebol to konkrétne Agassi, ale jeho tréner Brad Gilbert. Napísal tuším aj o tom knihu :)
Reagovat
Berny
Hele dal bys mi prosim odkaz na tu lendlovu biografii ? nemuzu to na netu nikdy najit diky, posli mi to pls do zprav :)
Reagovat
darek.vrana
Jiří Janoušek / Pavel Vitouš: Ivan Lendl. Vyšlo 1990. Pěkné čtení. Někde v antikvariátu bys to možná sehnal.
Reagovat
smazaný uživatel
i u me v knihovne.. ;-) Ted jsem knizku vytahla, chi, ty dojemne fotky Nitenky... :-)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist