Letošní Wimbledon je bez Rusů i bodů. Titul obhajuje Djokovič, ženský trůn je volný

25. 6. 2022, 07:20
Previews 231
Úřadující šampion Srb Novak Djokovič a světová jednička Iga Šwiateková z Polska jsou hlavními favority Wimbledonu, který se v reakci na vojenskou invazi Ruska na Ukrajinu bude konat bez ruských a běloruských tenistů včetně světové jedničky Daniila Medveděva. Organizace ATP a WTA kvůli jejich absenci nebudou za turnaj udělovat body do žebříčků. Ženský trůn je volný poté, co Australanka Ashleigh Bartyová ukončila kariéru. Českými nadějemi na turnaji, který začne v pondělí, jsou loňská finalistka Karolína Plíšková nebo dvojnásobná vítězka Petra Kvitová.

Nasazená šestka Karolína Plíšková sehrála na trávě dva turnaje. V Berlíně se dostala do čtvrtfinále, poté vypadla v Eastbourne v prvním kole. Vloni hrála finále Wimbledonu poprvé v kariéře a podlehla tehdejší světové jedničce Bartyové. Třicetiletá rodačka z Loun a sedmá hráčka světa na první grandslamový titul stále čeká. Hned ve 3. kole může narazit na sedminásobnou šampionku Serenu Williamsovou, která se vrací po roční pauze, a poté na finalistku Roland Garros Cori Gauffovou.

Druhou nejvýše nasazenou Češkou bude třináctka Barbora Krejčíková. Loňská vítězka Roland Garros ve dvouhře a čtyřhře neprožívá po zranění lokte vydařenou sezonu. Při obhajobě triumfu na French Open vypadla v prvním kole a kvůli pozitivnímu testu na koronavirus pak chyběla v deblu. Na trávě sehrála letos jediný duel, v Eastbourne vypadla v prvním kole.

Ani dvaatřicetiletá Petra Kvitová, která bude plnit roli 25. nasazené hráčky, dosud nesbírala výrazné výsledky. V generálce na Wimbledon v Eastbourne je ale ve finále. Čtvrtfinálovou účast ve Wimbledonu bude obhajovat Karolína Muchová, která začne proti bývalé světové jedničce Simoně Halepové z Rumunska.

Favoritkou bude světová jednička a vítězka French Open Iga Šwiateková. Jednadvacetiletá Polka si může v prvním kole připsat 36. výhru po sobě a ještě víc protáhnout nejdelší vítěznou sérii v tomto století. Absolutní rekord drží Martina Navrátilová, která v letech 1984-1986 neprohrála 74 duelů za sebou.

"Travnatý povrch je záludný, ale líbí se mi situace, kdy od sebe nic nečekám. Je to osvěžující," řekla Šwiateková, jež vyhrála před pěti lety ve Wimbledonu juniorský titul. Vloni vypadla ve čtvrtém kole s Ons Džabúrovou.

Tunisanka Džabúrová by měla být spolufavoritkou turnaje, stejně jako Gauffová, Halepová či Španělka Paula Badosaová. V soutěži chybí čtyřnásobná grandslamová šampionka Japonka Naomi Ósakaová.

Mezi muži cílí na třetí grandslamový titul v řadě Rafael Nadal. Šestatřicetiletý Španěl vyhrál poprvé po sobě Australian Open i French Open a může v jednom roce triumfovat na všech čtyřech grandslamech. Podobný počin se naposledy povedl Rodu Laverovi v roce 1969. Není ale jasné, do jaké míry bude majitele rekordních 22 grandslamových titulů v Londýně limitovat chronické onemocnění nohy, které ho trápilo již na Roland Garros.

Favoritem bude při absenci vyloučené světové jedničky Medveděva a zraněné dvojky Němce Alexandera Zvereva třetí hráč světa Novak Djokovič. Pětatřicetiletý Srb může ve Wimbledonu triumfovat posedmé v kariéře a počtvrté za sebou. Držitel 20 grandslamových titulů neprohrál na travnatých dvorcích v All England Clubu už 21 zápasů.

Jeho hlavním vyzyvatelem by mohl být loňský finalista Matteo Berrettini. O devět let mladší Ital vyhrál poslední dva turnaje ve Stuttgartu a Queen's Clubu. Na travnatém povrchu zvítězil ve 20 z posledních 21 zápasů.

Turnaj je ovlivněn absencí ruských a běloruských tenistů. Wimbledon je jediným grandslamem v této sezoně, který k tomuto kroku přikročil. Naposledy byli hráči z Wimbledonu na základě národnosti vyloučeni bezprostředně po druhé světové válce. Tehdy se zákaz týkal německých a japonských tenistů.

Přestože se ATP a WTA rozhodly neudělovat za Wimbledon body do světového žebříčku, podle Andyho Murrayho, který bude startovat jako nenasazený, tím prestiž turnaje neutrpí. "Sleduji velmi pozorně golf a přitom nemám ponětí, kolik bodů získá do žebříčku vítěz Masters. S přáteli milujeme fotbal a nevíme, kolik bodů získá tým za vítězství na mistrovství světa. Mohu vám ale přesně říct, kdo šampionát ve fotbale a Masters vyhrál," napsal na twitteru.

Turnaj nabídne rekordní prize money ve výši 40,3 milionu liber (1,16 miliardy korun). Vloni se vyplácelo o 5,3 milionu méně. Vítěz si přijde na dva miliony liber.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

231
Přidat komentář
Rafaeoli25
Když tak člověk čte diskusi pod tímhle článkem, tak ma pocit, že se všichni, kdo nenávidí Nadala, už definitivně zbláznili. Jeho hejtování je jako droga, bez které nelze vydržet dele jak pár hodin maximálně smile
Reagovat
annah
Prosím tě, přestaň už silet. Vždyť jsou to ti stejni tři nebo čtyři lidi furt dokola. Dej si je do ignoru a máš klid.
Reagovat
Rafaeoli25
Tohle já nedělám. Ty komentáře stejně nezmizí, ostatní je vidí, tak se k nim logicky chci vyjádřit.
Reagovat
annah
Já třeba všechny komentáře FU preskocim, nečtu je. Stejne jsem to dělala ke konci s Forhandem, než ho vyhodili, protože tolik jedu a zášti by otravilo i mrtvého.
Reagovat
Ondrej2280
Ten FU, to je teda ina kategoria:))) len nemozem napisat spravne pomenovanie.))))
Reagovat
annah
smile
Reagovat
FulnekUltras
a tohle je už jen takový lehce zasmrádající průvodní kolorit... smile

https://www.sport.cz/clanek/tenis-us-open-djokovic-se-louci-s-us-open-je-na-americke-vlade-jestli-do-zeme-pusti-neockovane-lidi-3457251#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=sport.sznhp.box&source=hp&seq_no=1&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz
Reagovat
Mayo
Už aby Rafa našiel na GS súpera lebo niektorí sa načisto pomiatli z jeho úspechov, choré.

To aj ja som tak vyvadzal, keď Djokovic bral jeden GS za druhým? smile
Reagovat
Rafaeoli25
Holt Nadal leží mnoha lidem strašně v žaludku.
Reagovat
turista
Djokovič zase leží v žaludku tzv.západním elitám, kteří na jedné straně zdůrazňují individualitu jedince a tzv.demokracii a na druhé straně buzerují občany s nesmyslným povinným očkováním s následnou diskriminací neočkovaných. Pozn.: Jsem 3x dobrovolně očkovaný.
Reagovat
Rafaeoli25
Tak ale není to přece jednolité, v celé Evropě hrát může. Šílenci jsou v tomto ohledu v Austrálii a Americe, určitě ne všude.
Reagovat
Rafaeoli25
Západní elity tedy v tomto jednotné nejsou. Nejsou jednotné jak se ukazuje ani v přístupu k ruským sportovcům.
Reagovat
Ondrej2280
djokovic lezi v zaludku sam sebe...pokial sa nebude vediet spravat na kurte, nekricat na kurte po detoch, netriafat rozhodcov a podobne, tak dovtedy sa nemoze divit , ze cely stadion fandi nadalovi, federorovi a podobne..proste to tak je, a tym ze bude vyplakavat ona jeho pribuzni, treneri ako ho nemaju ludia radi, tym si moc nepomoze, ako sa hovori, ziskaj si ludi a ziskas aj slavu :))a ludia si uz vyberu komu fandit a komu nie...
Reagovat
paddy
imigrační pravidla USA platí pro všechny cizince nejen Djokoviče a s tenisem nemají nic společného
Reagovat
FulnekUltras
natožpak se svobodou
Reagovat
Ondrej2280
nepisem o imigracnych pravidlach:)
Reagovat
Marduch
Rafael Nadal i na trave bude hladat supera, ztratí max set. Boh vie, zda finále bude sledovat i legendárny Miquel Indurain.
Reagovat
Patik
Škoda že organizátori zaviedli tréning na centrkurte to čo tá tráva schytala na tréningoch mohla schytať v prvých kolách a vydržala by dlhšie..takto to vo finále bude čistá hlina..neviem prečo to tak urobili..či to chcú spomaliť pre niekoho asi..mali ostať naďalej vyčlenené kurty na tréning..
Reagovat
Mayo
Ty si chorý clovek.
Reagovat
Patik
wtf ?smile
Reagovat
Paixx
Udělali to kvůli tomu, že tradičně v minulých letech hráči často klouzali a padali během prvních kol po té čerstvé trávě. Byla podle nich moc "slippery" a tudíž nebezpečná.

V podstatě chtějí, aby ta tráva co nejdříve vypadala tak, jak vypadá v pozdních kolech turnaje, tedy taková, na které se hraje nejvíce tenisu, podobná antuce.
Reagovat
Patik
aj to ma napadlo ale tak šmyknúť sa môžeš hocikde..hráči padali aj vo vyšších kolách..
Reagovat
Paixx
Ano, ale největší šance je na té trávě z prvního týdne.
Reagovat
Rafaeoli25
Ale kdyby na ní náhodou uklouzl Nole a něco si udělal, tak víme, kdo za to i tak může smile
Reagovat
Marduch
cože? Vždyť v druhém týdnu bývají okolo BL vyšlapané lívace hlíny. Tak hraje se na trávě nebo na hlíně? V tom je právě ten skill a podstata jinakosti trávy, přejít z betonu a hlíny a vyrovnat se s tím, že se tam hráč musí hýbat jinak než jinde, aby s sebou nemrskal o zem..
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Já to teda řeknu naplno, Rafa na trávě nevyhrává, maximálně na hlíně, tedy de facto opět na antucesmile Všechno je komplot, Wimbledon chce uzmout AO primát v boji o GS rekordsmilesmile
Reagovat
Patik
o to mi išlo..to som chcel povedať ešte som teda asi ani nevidel Federera niekde sa vyliať na tráve..Djokovič sa tiež občas vysype ale aj tak skrátka to je aj o tom skille keď tam nevieš behať tak tam nebehaj a prehraj alebo sa to nauč..ten povrch je v tom krásny že sa musíš pohybovať viac elegantne a nie tam lietať jak na antuke.
Reagovat
paddy
Proč muži vyhrávají pohár a ženy talíř? smile

Odměny jsou přitom stejné smile smile
Reagovat
vavrinec
Tradiční rozdělení rolí, muži pijí a ženy vaří. Určitě to bude nekorektní.smile
Reagovat
Paixx
To si taky říkám, celkově mi ty ženské trofeje přijdou jako něco ve stylu: "musíme najít nějakej předmět, kterej bude vypadat jako trofej"smile

Nejenom ty talíře, ale i třeba trofej z RG vypadá jako nějakej větší podšálek smile
Reagovat
Blondie
Mně teda zrovna ten talíř přijde naprosto ikonický, pohár pro chlapy si ani nevybavím :)
Reagovat
Patik
smilesmile
Reagovat
brixner
To já, když mam u sousedek plnej talíř, sem naprosto spokojenej mužiksmilesmile
Reagovat
SwissMaestro
Wimbledon už nemá moc společného se sportem. Stala se z toho pouhá UA propaganda. Snad bude brzy konec :)
Reagovat
soloo
a co AO ? taky pouha Covid propaganda
Reagovat
Paixx
smile
Reagovat
Rafaeoli25
Ale až ho zase vyhraje Djoker, tak to opět bude v nejlepším pořádku viď smile
Reagovat
Tennisfan77
Tenis covidem skončil, cele je to jenom o tom, kdo využije situace nejslabší éry v historii tenisu. Zatím to vybral vše Nadal; uvidíme co Wimbledon
Reagovat
soloo
to však nikoho nezaujima , Nadal proste je king protoze vyhrava
Reagovat
Tennisfan77
Vyhrává, to je bez debat a musíme to uznat byť se na tom jako jeho neFans nemusí líbit.

Na druhou stranu je nutné říct, ze vyhrává také s nutnou dávkou štěstí, zejména na GS, ale tak to proste hold někdy je.
Reagovat
soloo
tak RG si asi zaslužíl jedine Zverev ho mohol poraziť avšak vime jak dopadol. Na AO by ho Djoko porazil ale nepustili ho tak urcite AO nema plnu legitimitu a RG tak 75%
Reagovat
Paixx
smile

Keep going boys
Reagovat
Amputace
:D To jsou šášové. Sympatické je, že svůj level trapnosti dokážou stále šponovat. Asi jako u toho typu filmu, kdy už pětkrát čekáš konec, že scenáristicky už to nelze napínat dál a ony přichází další a další zvraty.
Reagovat
Paixx
Je to tak, a pak ještě přijde deux ex machina ve formě Stopana nebo Soloo a spustí ten jejich kolovrátek pod všechny příspěvky, jak je Nadal podvodník atd atd....smile
Reagovat
soloo
vy ste mimo kluci , to co tu pišeme je slaby odvar co se píše hromadne o Nadalovi u zahraničnych forach
Reagovat
Paixx
Jasný bráško, užívej
Reagovat
soloo
smile
Reagovat
Amputace
To je možné, každopádně v českých končinách jste dosáhli stropu vy - a to jsem si myslel, že Eurofotbal je nepřekonatelný. Vaše dno je ještě mnohem hlubší.
Reagovat
annah
Největší, absolutní dno TP byl dlouhá léta nick Forhand. Toho nic a nikdo nepřekoná.
Reagovat
Rafaeoli25
No nevím, nikdy jsem od něj nečetl, že by přál Federeeovi, aby si zlámal nohu nebo ho tituloval jako sviní atd..
Reagovat
annah
Zato se opakovaně posmival jeho rodině a dětem.
Reagovat
Rafaeoli25
smile
Reagovat
Rafaeoli25
No já moc do zahraničních diskusí už nenahlížím, ale to se tedy máš čím chlubit, že tam je to ještě větší humus než tady. Tím se fakt chlubíš?
Reagovat
Tennisfan77
Rg je zasloužené, AO k diskuzi.
Reagovat
Ondrej2280
To su co za nezmysly,ze BY HO porazil?:)) Nehral,neporazil a šmitec,na take argumenty,co by sa bolo alebo nebolo stalo sa nehra ziadny sport..o tom mozes len kecat..
Reagovat
Paixx
No právě tohle oni nikdy nepochopí, pořád nám píšou, že na kdyby se nehraje, ale AO budou vytahovat 24/7smile
Reagovat
Rafaeoli25
smile
Reagovat
soloo
nezmysel si ty napisal akurat ty
Reagovat
soloo
Jo Nadal by ho porazil ak By Djoko hral bez vypletu tak za tych podminek ano cize mate pravdu Nadal by Djoka bez vypletu porazil smile
Reagovat
Ondrej2280
Takze KEBY nehral nadal tenis a KEBY djokovic ...a KEBY Federer...:)))tak sa to teda hra:))
Reagovat
Rafaeoli25
smile
Reagovat
Rafaeoli25
Kdyby Nadal vyhrál všechno další, co při troše štěstí mohl ještě vyhrát, tak by měl už skoro 30 GS, ale to jsou jen ta kdyby. Někdo ale kvůli těm kdyby bude brečet od rána do večera. Trapné.
Reagovat
Ondrej2280
jasne, KEBY neber pri nikom, mozno tak na hodine filozofie :))..na konci sa spravi ciara a vyhodnoti sa najuspesnejsi hrac v zisku grandslamov( teda toho najprestiznejsieho, co mozes v tenise ziskat ) a ten kto bude mat najviac poharov je G.O.A.T a nehodnoti kto vyhral od roku 2011, ani pod akou strechou sa hralo a ci vtedy nahodou nefukalo, a antuka nebola moc pomala:)) to su vsetko vyhovorky pre tych , ktori nevyhrali, tak to je vzdy:))niekto to znesie s nadhladom a niekto place do konca kariery ake je to nespravodlive a podobne.)))
Reagovat
Rafaeoli25
Alcaraz skutečně vulnerable, nicméně skutečně je na místě, ať už se to týče kohokoli, vyčkat až na první kola Wimbledonu, tam se ukáže, jak se věci mají, podle čistě přípravného turnaje nelze soudit.
Reagovat
Rafaeoli25
Tsip překvapuje. Že by konečně našel recept na trávu a koneckonců i formu, kterou už rok marně hledal?
Reagovat
smazaný uživatel
2022 - 2018 = 4.

https://www.youtube.com/watch?v=DL6oRz7fXpo

Opravit by chtělo zasloužilo i spojení "přikročit ke kroku".
Reagovat
svetova.dvojka
Abych se vrátil k tématu, ať je to jak chce, Medveděv je pro mě osobně naprostý zbabělec a srab, pokud se Putina bojí, a takových by se nikdo zastávat neměl a už vůbec ne je podporovat.

Oslavovat a podporovat bychom měli hrdiny, vždy se oslavují hrdinové, nikdy ne srabi.smilesmile
Reagovat
Rafaeoli25
Opravdu bych Vás chtěl vidět, jak byste s klidným svědomím poslal svoji mámu, tátu a babičku na smrt nebo do gulagu jen proto, abyste se zachoval jako hrdina. Fakt bych Vás chtěl vidět. Od monitoru ve středu Evropy se to moralizuje..
Reagovat
svetova.dvojka
Pokud by Medveděv veřejně odsoudil Putina a totalitní režim v Rusku hrozně by stoupnul, strašně by stoupnul, vystoupal by až na samotný Olymp.
Byl by z něj hrdina a dávali by ho jako příklad toho, že i Rus může mít nějaký charakter a že všichni nejsou jen primitivové co poslouchají svého tyrana.
Reagovat
Rafaeoli25
To možná ano, ale také by to znamenalo arest v Rusku pro jeho nejbližší a třeba i další blízké. A já se jen ptám, Vy byste se za tu cenu tím hrdinou chtěl stát, kdybyste věděl, že Vašeho tátu třeba někde v temné uličce utlučou, mámu znásilní a celé zbylé příbuzenstvo bude mít peklo na zemi? Šel byste do toho s tímhle vědomím?
Reagovat
Liverpool22
Přesně tohle se mi honilo hlavou při pročítání této diskuze. Prostě pokud např. Medvěděv a další mají v Rusku rodiče, prarodiče, příbuzné...., tak nemůžou jít hlavou proti zdi - chce to trošku diplomacie. To je pak spíš takové falešné hrdinství. To samé platí u holek z Běloruska
Reagovat
svetova.dvojka
To je demagogie, podle této logiky všichni kolaboranti např. s nacisty jen chránili svou rodinu. A takových bylo že... oni vlastně nekolaborovali oni "jen chránili svou rodinu"
Reagovat
Liverpool22
Srovnáváte jablka a hrušky. To je nekonečná debata a stejně to tady nevyřešíme.....
Reagovat
Blondie
Nezlobte se, ale kolaborant AKTIVNĚ pracuje s nepřátelskou silou proti vlastním lidem.

Daniil sice válku odsoudil, ale ne dostatečně. Srovnávat ho s kolaboranty je naprostá kravina, to nedává smysl.
Reagovat
Rafaeoli25
Označit člověka, který od nějakých 12 let žije ve Francii a jde mu jen o to, aby mohl normálně žít a dělat, co ho celý život naplňuje, za málem zlocince, který by měl chodit kanály, je naprosto mimo.
Reagovat
soloo
svetova dvojka asi nepoznaš starou rimskou taktiku rozdeluj a panuj a utika ti logika .Zelensky(Biden) chcel rozmiestnit atomove zbrane poblíž ruska(konferencia Mnichov pred vojnou), myslíš že se im to malo líbit? Takto reagovali na udalosti ako reagovali
Reagovat
Rafaeoli25
No ale zase je pravda, že Američané ty atomovky můžou stejně umístit u Ruska i tak, bez Ukrajiny - v Pobaltí, ve Finsku, v Moldávii a jinde, to už zase není takový rozdíl.
Reagovat
turista
Moment.V Moldávii? Jak by se tam Ušáci vzali? Moldavsko není v jejich zóně.
Reagovat
Amputace
svetova dvojko: demagogie se naopak dopouštíš ty, když naznačuješ, že kolaborace a nevystoupení proti režimu je jedno a to samé. Mezi těmi dvěma postoji je tak hluboká prohlubeň, že by se do ní vešly desítky dalších způsobů, jak se k režimu postavit. Vzývání, ba dokonce vyžadování hrdinství z bezpečné pozice, navíc na lidech, jejichž situace je nepoměrně složitější než ta naše, to už zavání ryzí naivitou. Obdivujme hrdiny, ale zároveň bychom si měli uvědomit, že hrdinství je spíše výjimečné, vlastnost, potažmo schopnost vyvolaná v člověku často pod tlakem extrémních situací a životních okolností. Rozhodně ji nejde vyžadovat na každém a za každé situace, to je dost krátkozraké a hloupé.
Reagovat
Hook2424
Ano, tak se nějak snažím najít něco, z těch desítek možných případů, jak se k režimu postavit. Něco, po čem by člověku aspoň zůstala rovná páteř, když už nechce, nebo nemůže dělat hrdinu.
Zatím nic nevidím, Vy Ano?
Reagovat
Amputace
Právě tak, jako to udělají například lidé žijící v zahraničí a současně mající v Rusku rodinu, příbuzné, kamarády. Bojovat proti režimu se dá rovněž neveřejně - a často o to efektivněji. Stačí trošinku představivosti a empatie a věřím, že těch příkladů sám najdete ještě daleko víc, než teď během 20ti vteřin já.
Reagovat
Rafaeoli25
smile
Reagovat
soloo
ked už tak, tak bojovať proti sucasnemu režimu na zapade a na vychode. zistit si co je prána, prestať s konzumnym životem atd a vytvarat komunity . kapitalizmus-komunizmus- režim v usa- režim v rusku=otrokarsky režim elít to nikdy asi nepochopite
Reagovat
Rafaeoli25
Ideálem byl systém ve Švédsku před cca padesáti lety, kdy byli bohatí daněni až 90%, systém byl opravdu regulován ve prospěch všech, ve prospěch sociální spravedlnosti, ale na bázi demokracie, ne totality. To byl správný model, dobrá cesta. Dnes se dá říct, že systém celkem dobře funguje stále v celé Skandinávii, pak dejme tomu v Německu a Rakousku, sociální jistoty ruku v ruce s prosperitou.
Reagovat
soloo
sloboda je žit mimo systém ale ne jako jednotlivci ale spoločnost . meditace joga pranicke jedlo je zaklad
Reagovat
svetova.dvojka
No nevím, např. ruští a běloruští studenti budou muset u nás sepsat tzv. motivační dopis, ve kterém musí odsoudit totalitní režimy ve svých zemích.

Jinak mají u nás po studiu...
Což je naprosto správné.
To jsem zvědavý, co tam ti rusáci a bělorusáci budou psát, mělo by to být veřejné ,ať si to každý přečte.
Reagovat
Rafaeoli25
No to platí ale jen pro ČVUT, co vím, UK tohle nechce.
Reagovat
Amputace
Podle mě to není v pořádku. Stejně jako není v pořádku nehrát Čajkovského, protože byl Rus. Rozumím, že v prvních dnech války jsme potřebovali vyslat nějaké symbolické gesto, že válku odsuzujeme, takže došlo současně k paušálnímu odsouzení všeho ruského, ale v těchto dnech už mi to připadá zbytečné a dokonce kontraproduktivní: totiž podněcující spíše k sympatiím s ruským lidem než tím ukrajinským. Lidé často podvědomě tíhnou k těm, co jsou utlačováni, a v mediálním prostoru nejsou těmi utlačovanými (z pohledu Evropana) Ukrajinci, ale v tuto chvíli už spíše Rusové. A na vině jsou právě postoje toho extrémistického druhu, jaký tady prezentuješ ty. Já jsem také silně proti válce, proti Putinovi a tomu, co představuje, ale ve výčitkách směřovaným vůči lidem, kteří s tou válkou nemají nic společného, smysl vážně nenacházím.
Reagovat
Rafaeoli25
smile
Reagovat
svetova.dvojka
Jistěže, já jsem také zastáncem demokratického socialismu. lidská práva a svobody a další výhody pro všechny.
Ale zároveň v ekonomických otázkách musí být nějaká spravedlnost, to je o sociálním cítění a lidství je to o prostém humanismu, nemůžou bohatí terorizovat chudé, nemůžou silní terorizovat slabé, nemůžou muži terorizovat ženy, nemohou rodiče mlátit své děti atd.
Reagovat
Rafaeoli25
To se shodujeme, ne já jsem vyjel kvůli tomu pohledu na znárodňování. Musíme si vyjasnit, o jakém znárodňování je řeč samozřejmě. Nejde o znárodňování malých a středních firem, ale segmentů důležitých pro stát, tedy energie, v Británii jde např.o dráhy atd. To je znárodňování, které je obhajitelné, protože jeho cílem je i narovnání samotného podnikatelského prostředí, není možné a správné, aby ekonomicky všemocné monopoly totálně ovládaly státy, to je špatně a proti tomu je záhodno tvrdě zasáhnout, volný trh musí být zásadně regulován, aby fungoval ve prospěch všech, ne jen jednoho procenta.
Reagovat
svetova.dvojka
Mělo by hlavně dojít k znárodnění bytového fondu, popřípadě by se měla zavést daň z vlastnictví bytu, např. když někdo vlastní dva byty a ten druhý nevyužívá ,tak z toho nevyužívaného bytu by měl platit daně.
Reagovat
Rafaeoli25
No tak to se shodujeme na sto procent třeba v této věci, to jsem rád smile
Reagovat
Ondrej2280
Ano,suhlasim a preto je dobre ,ze dal wimbledon ban rusom aj bielorusom.Rezim,v ktorom sa musia ludia takto bat o existenciu seba ci rodiny,je chory a preto im to treba dat pocitit vsade kde sa len da..
Reagovat
Rafaeoli25
Hm, ale proč podle téhle logiky není stejně přistupováno i k Číně, kde je to ještě daleko horší? Proč tenhle dvojí metr? Jenže Čína už je takový ekonomický gigant, nastupující velmoc číslo jedna, že proti ní se tak ostré nejde a nepůjde nikdy.
Reagovat
Ondrej2280
v tomto pripade sa to dotyka priamo nas, a preto to teraz riesime.vo svete je mnozstvo konflikotv,ale nie su tak viditelne ako konflikt na ukrajine, myslim teda pre nas, europanov.plus aj to, ze uz je tu ista historia, dotykajuca sa sovietskeho zvazu a zvysku europy a preto to tu teraz riesime.podstata je ale ta , ze nic neni cierne alebo biele, ale v tomto konflikte si ja viem osobne vybrat stranu, a neni to ta sovietska, a nebola by ani činska, je to slobodna volba toho, kto sa ku comu prikloni a mne osobne vobec nevadi, ze su tu sankcie voci rusom, bielorusom..a mohli by byt aj voči čine, ale tie činske konflikty tu nie su tak viditelne..
Reagovat
annah
Momentálně aspoň Čína nevalci na území jiného státu. Nedělám si ovšem iluze, že by to klidně udelali.
Reagovat
Ondrej2280
kazdopadne to nespravili, a ani nenapadli ziadnu europsku krajinu..ale taktiez si nerobim ziadne iluzie o Čine...su to chore režimy...
Reagovat
stopan
Podla tvojej logicky uved jediny rezim velmoci, ktory nie je podla teba chory???
Reagovat
Rafaeoli25
Správná otázka.
Reagovat
Ondrej2280
pozri, chore je podla mna napriklad to, ze ked povies svoj nesuhlasny nazor a dostanes za to 15 rokov basy, alebo ta zastrelia na stadione pred divakmi....
Reagovat
Rafaeoli25
Ano, to se dělo v tom Chile před padesáti lety.
Reagovat
Ondrej2280
ano, je to spoločny znak všetkych diktatorskych režimov...
Reagovat
Rafaeoli25
Smutné, že v tom Chile Pinochetův režim ale defacto ustavily USA, kteří tím zlikvidovaly demokracii, která tam tehdy fungovala. Jen aby prosadily svoji představu o směrování země..
Reagovat
Ondrej2280
No mozeme sa bavit kto kde ake rezimy ustanovil a co bol dovod ale z mojho osobneho pohladu si neviem predstavit zivot v krajine podobneho typu ala sovietsky zvaz alebo Cina...
Reagovat
Martan1
Až si budou v Číně vyrábět vlastní mikroprocesory na té úrovni jako na Tchajwanu tak uvidíte co se bude dít, tady to můžeme rovnou vzdát. A ještě tady politici dělají všechno možný proto aby Čína která je mocná už teď byla ještě mocnější a to tím že se zmocní ruských surovin. Blbost na kvadrát.
Reagovat
Rafaeoli25
Nebo třeba Saúdská Arábie, která doslova porcuje režimu nepříjemné jedince přímo na ambasádách. Kde je odsouzení v tomhle případě? Nikde, jde se dál, i kdyby porušovali lidská práva na každém kroku. Tenhle dvojí metr, že jen Rusko a ostatní jsou z obliga je otřesný.
Reagovat
Amputace
A napadlo tě někdy uvažovat o tom tak, že největšími oběťmi toho režimu není svět, ale právě Rusové? Takže koho Wimbledon vlastně trestá? Nikoho konkrétního, nýbrž ruské občanství, což je zvrácené. Sankce, snaha o politické i ekonomické utlumení ruského tlaku, to je v pořádku, ale trestat za národnost, to se mi jeví jako hodně zpátečnický krok a návrat do dob, kdy byl každý Němec a priori nácek.
Reagovat
Rafaeoli25
My se obvykle shodujeme ve všem na sto procent smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Je hezké, že se s Rafaeolim shodnete, ale tím pádem oba stejně opomíjíte fakt, že většina Rusů stojí za Putinem, a proto takové sankce _ aby zasáhly ruskou společnost.
Ale že tohle unikne politologovi...
Ovšem na borce soloo nemáte - ten svým příspěvkem aspiruje na ban a navíc se pohybuje řekl bych až za hranicí zákona.
Reagovat
Amputace
A na zaklade jakeho pruzkumu muzes s jistotu tvrdit, ze vetsina Rusu stoji za Putinem, respektive jeho rozhodnutim napadnout Ukrajinu? To si v USA v 50 letech mysleli take, ze nam socialisticky rezim vyhovuje a vetsina obcanu je mu verne oddana.
Reagovat
Rafaeoli25
smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
60-70% obyvatel Ruska za ním stojí. Dlouho známý fakt. Jen Moskva, Petrohrad a možná jiná podobné aglomerace mají poměr jiný. Pardon, pokud nevíte tohle, pak není moc dobré tu dělat nějaké vlastní závěry. Ještě to srovnávat s atmosférou za komunistů u nás, tak to už je úplně mimo. Většině Rusů se líbí myšlenka velkého Svazu, ač oni sami moc neznají svoji reálnou situaci v mezinárodním kontextu. Vracím se k tenisu, ale na tohle jsem musel reagovat.
Reagovat
Rafaeoli25
Tak ale myšleno to bylo jinak, že většina Rusů stojí za Putinem, to je opravdu věc známá a jasná. Ale jestli stejná většina souhlasí i s invazi na Ukrajinu bych s jistotou netvrdil.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Nemyslím, že by tam byl nějak zásadní rozdíl, o něco méně jich bude, ale nic dramatického. Jiná věc je, že díky propagandě budou brát jakékoli sankce tak, že ne že dělají něco špatně, ale že je nemá nikdo rád... Těžko si představit tu morální a společenskou devastaci, když my, kteří jsme oproti nim zažili o dost "mírnější" režim, se z něj vzpamatováváme dodnes.
Reagovat
annah
smilesmile
Reagovat
Amputace
Moment, tak zaprvé já píšu o souhlasu Rusů s rozhodnutím Putina napadnout Ukrajinu a obecně o vedení té války. Vážně netuším, odkud bereš jistotu, že s tím většina souhlasí.

Zadruhé, i kdyby tomu tak nakrásně opravdu bylo a většina Rusů válku podporovala, stále bude hodně těch, kteří nejenže nesouhlasí s válkou, ale "putinovským" režimem dlouhodobě spíše trpí a jsou vlastně oběťmi své vlastní země. Už ve světle této skutečnosti mi připadá ve všech možných úhlech pohledu hloupé odsuzovat a postihovat kompletně celé Rusko, neřkuli i ty Rusy, kteří v Rusku ani nežijí. To je úplně na hlavu postavené. Asi jako kdyby z totalitní ideologie někdo emigroval na západ a tam s ním jednali jako s představitelem oné ideologie - což vím, že třeba Čechoslovákům se na západě dělo, ale současně jsem myslel, že už jsme přece jen o něco dál.

Třetí bod se vztahuje k prvnímu: příklad se socialismem u nás z pohledu USA byl myšlen tak, že víš hov.no o tom, kdo s čím v Rusku souhlasí a nesouhlasí, můžeš mít nanejvýš jen hrubou představu, protože žádný oficiální zdroj ti to v podstatě nemá jak potvrdit. Jakákoli totalitní ideologie je silně uzavřený a před okolním světem distancovaný systém, který do světa ventiluje pouze to, co sám chce. Stejně tak dozvědět se o něm něco zvenčí je prakticky nemožné, nebo velmi složité. A v neposlední řadě je samozřejmě v zájmu přímo oné ideologie, aby si vnější svět myslel, že obyvatelé tuto ideologii následují, souhlasí s ní a podporují ji. Jak se chceš dopátrat objektivity?
Reagovat
Tomas_Smid_fan
opravdu se nechci moc namočit do politické rozpravy, myslím, že to s Rafaeolim zvládáte i beze mě. Nicméně slušnost mi velí na takový elaborát odpovědět.
Ač spíš výjimečně, přesto částečně chápu tvůj pohled. Nicméně je třeba říct:

Seriózní průzkum ti v Rusku nikdo neudělá, ale lze vycházet z úrovně vzdělání a vztahu k minulosti v podobě SSSR (nostalgie, touha po velké, mocné zemi...) - to je v Rusech prostě hluboko zakořeněné. Mladí nebo inteligence ve městech tvoří převážnou část menšiny.

2/ Ano, vypadá to hodně na hlavu postavené. Ovšem, a/v cizině nežijí jen ti hodní Rusové
b/ti, co v cizině žijí dlouho mohli přijmout jiné občanství - většina těch českých emigrantů, o kterých píšeš, to tak samozřejmě udělala a státy jim vycházely vstříc.

3/ Rusko není KLDR nebo dříve Albánie. Existují novináři, kteří se těmito totalitami zabývají a kolikrát nasazují krk, za to, abycho se o nich právě něco dozvěděli. Tedy, pokud toto téma někoho zajímá, bylo by přínosné obrátit se tímto směrem. Vzájemným přikyvováním s Rafaeolim se obávám moc daleko neposunete.

Takže suma sumárum - opravdu rozumím tomu, jak se na věc snažíš dívat, ale díky jistým nepřesnostem tu mohou vznikat zmatky a nepochopení, případně nekonečné nudle. To je tedy můj druhý důvod, proč ti tu odpovídám. Nic ve zlém, ale TP má na tyhle politické debaty nedostatečnou kapacitu i omezené množství diskutérů ochotných tato témata tolerovat mezi tenisovými příspěvky.
Reagovat
Rafaeoli25
Jenže sankce myšlení Rusů nijak nezmění, naopak ho utuží. Dále, ekonomicky ho nezruinují, naopak jestli někoho postihnou, tak Evropu, Rusko si najde odbytiště jinde. A co se týče ostatních a banů, víš, když tohle čtu, tak se děsím. Když se hrozí tresty nebo dokonce i vězením za jiné názory, tak je nutné zpozornět. V důsledku to ale k ničemu pozitivnímu nepovede, pokud si to někdo myslí. V Itálii za rok vyhrají volby, to už je teď zřejmě, krajně pravicové síly, stranící Putinovi. Ve Francii ještě vyhrál Macron, většinu ale co se týče hlasů v prvním kole také získaly politici, kteří mu straní nebo jim nevadí. O Maďarsku není nutné mluvit, Slovensko také většinově stojí proti antirusismu. Myslet si tudíž, že státní moc trestáním lidí za jejich nesprávné názory, společnosti zkrotí a ty se svých postojů zřeknou, je mylná. Naopak, vše bude dál eskalovat a pokud sankce skončí ekonomickou katastrofou pro Evropu, liberální síly skoro v celé EU nakonec skončí a nastoupí tvrdý nacionalismus, to je realita. A já se ptám, to chceme?
Reagovat
Rafaeoli25
Jinak když se zaměříme na námi dvěma oblíbené Španělsko, podívej co se děje tam, fašistický VOX bude brzy atakovat 30%, tam se dostává evropská společnost, lidé naštvaní na všechny možné zákazy, postihy, na jediný možný výklad pravdy, berou tzv.demokratické a liberální strany útokem a říkají máme toho dost a chceme vládu pevné ruky, která se s Ruskem dohodne. To se děje napříč kontinentem a pokud situace s energiemi, ale i potravinami a dalšími věcmi, udělá že značně části lidí v Evropě žebráky, tak to skutečně dopadne přesně opačně, než současní lídři EU očekávali.
Reagovat
Rafaeoli25
A pak už nepomůže nic, protože fašisté a nacionalisté si se svými většinami, až je za pár let budou mít, v Itálii tedy už za necelý rok, schválí vlastní zákony, které zase budou trestat jejich oponenty, jako to udělal třeba Orbán v Maďarsku. Nebude to pěkné.
Reagovat
Martan1
Přesně,on nechápe že zatopí veškerému příbuzenstvu co zbyde v Rusku i kdyby vzal svoje nejbližší do zahraničí. Možná si říká že to nemá zapotřebí.. je přece Rus a může přijít den kdy se bude kvůli tomu potřebovat třeba do Ruska vrátit. Proč? Protože ho na západě mohou nenávidět jenom proto že je z Ruska.
Reagovat
svetova.dvojka
Rusové kterých si lze skutečné vážit jako morálních a lidských autorit, lze si jich vážit jako lidí kteří kvůli svému přesvědčení jsou ochotni trpět. jsou asi jen dva Alexei Navaljny a Vladimir Kara-Murza.

Navajlny ví , že už z vězení nikdy nevyjde leda v pytli... a stejně do Putina stále šije a to i když stojí před soudem..., kterému šéfují Putinovi pohunci, opravdu neskutečná odvaha a charakter smekám smilesmile
Reagovat
Rafaeoli25
No rozhodně Navalnyj je respektováníhodný, to souhlas, narozdíl od jistého pana prezidenta, který ulejvá peníze na bankovní konta v zahraničí, jak ukázaly Panama papers..
Reagovat
Mayo
Novak Djokovic je absolútny favorit. Pojde iba o to koľko setov stratí. smile
Reagovat
Rafaeoli25
Tak on byl favorit i v Paříži a jak to dopadlo. Každopádně los má skvělý, o tom žádná.
Reagovat
svetova.dvojka
Za Jelcina v devadesátkách, ruským sportovcům nikdo nic nezakazoval, protože tehdy bylo Rusko demokratickou zemí, byli na stejné lodi jako my.

Já dokonce fandil ruským hokejistům v Naganu jednak byli dobří hodně dobří... a druhak za ně hráli disidenti co utekli do NHL už před rozpadem SSSR.
Ale to co Putin udělal z Ruska, to je otřesné.

Je to úplně stejné jako to ,co udělal Adolf Hitler z Výmarské republiky z vyspělého liberální státu udělal brutální totalitu.smilesmile
Reagovat
Rafaeoli25
A zase se tu rozjíždí politika naplno, ach jo. Doufám, že stejná měřítka tedy ale uplatňujete na všechny, kdo pošlapali v minulosti mezinárodní právo. Vidíte a já bych přesto třeba Američany nevylučoval ze sportovních klání za to, že nějaký šílený Bush vtrhl také na území suverénní státu a choval se jako válečný zločinec. Sportovci opravdu nemají trpět za to, co činí vládci jejich zemí, to by mělo platit pro kohokoli bez rozdílu.
Reagovat
svetova.dvojka
Ale tam vládl řezník a masový vrah Saddám Husajn zrůda která proti vlastním lidem použila chemické zbraně. Zrůda která neuvěřitelným způsobem terorizovala občany Iráku, zrůda která vůbec neměla ponětí o lidských právech.

Také za tyto zločiny byl Husajn po zásluze potrestán dostal trest smrti, a dopaden byl i s přispěním US Armysmilesmile
Reagovat
Rafaeoli25
Aha, takže USA tedy mohou samy dle uvážení vtrhávat do cizích států a okupovat je ano? Ony stojí nad zákonem, nad mezinárodním právem dle Vás, rozumím tomu správně? No dle mě ne, okupace Iráku byl mezinárodní zločin a Bush mezinárodní zločinec, bez ohledu na to, jaký byl zlocinec Husajn. Jinak svržení demokratické Allendeho vlády a dosazení řezníka Pinocheta do čela Chile za značného přispění USA je pro Vás taky ok? Co ještě dál je v pořádku?
Reagovat
svetova.dvojka
Pinochet byl kladivo na bolševiky.
Komunisté v Chile finančně i materiálně podporování SSSR ,chystali v zemi revoluci,znárodňování, teror běžných obyvatel a podobná zvěrstva.
Pinochet pouze nechtěl ve své zemi ruské šváby, to mu není možné vyčítat.
Nechtěl aby komunisté totálně zničili ekonomiku země.
Takového Pinocheta jsme tady potřebovali v 48´, to by Gottwald z toho balkónu moc dlouho neřval...smile

Díky Pinochetovi a nezištné pomoci USA zůstalo Chile až dodnes na mapě demokratického světa.
Srovnejte si Chile třeba z bolševickou Kubou nebo Venezuelou a pak mudrujte...
Reagovat
Rafaeoli25
No to je opravdu děsivé co říkáte. Allende byl v Chile zvolen v demokratických volbách s programem, který chtěla většina národa. Byl odstraněn neonacistickými vrahy, kteří své oponenty vraždili za bílého dne veřejné na stadionech, mučili je tím nejbrutálnějším způsobem, dokonce i básníky, spisovatele, hudebníky. Tito lidé zažili kvůli řezníkovi Pinochetovi peklo na zemi. A Vy tahle zvěrstva obhajujete, obhajujete vraždění lidí, i umelcu? Žasnu, opravdu jen žasnu, nad tím a současně i nad tím, že na druhé straně mluvíte o trýznění jiných, zabíjení lidí v Chile z rukou Pinocheta nebo statisíce mrtvých v Iráku kvůli invazi jsou tedy v pořádku, no skutečně skvělé vidění světa. Vy si prosím svobodu a demokracii neberte do úst, je to výsměch.
Reagovat
svetova.dvojka
Tak to říkal Sovětský svaz...

Jistěže Pinochet byl masový vrah, otázkou ovšem je jak jednat z komunisty, oni snad lidská práva dodržují... ?
Reagovat
Rafaeoli25
Allende nebyl nějaký velký komunista, rozhodně ne stalinista. Po vítězství ve volbách a sestavení vlády nikoho nezavíral, natož aby ho zabíjel, Pinochet a další mohli být v klidu, nikdy na nikoho nesáhl, protože byl demokrat. Demokrat, který vyhrál volby s nějakým programem. A když jsme u toho znárodňování, tak k němu došlo po výhře Labour Party v roce 1945 i v Británii. Také tam tedy vládli komunisté? Jinak když teď ve Francii za nějakou dobu vyhraje radikální levice, jakože se k tomu schyluje, má tedy po svobodných volbách, které přinesou tento výsledek, dojít k okupaci že strany USA, Británie a dalších, které demokraticky zvolenou vládu zlikvidují?
Reagovat
svetova.dvojka
Ve Francii je liberální levice, to je v pořádku.

Vlastně na západně ani konzervativní levice není..., tak je pouze u nás KSČM...

V Německu máte také jen liberální levici. co chce např. legalizoval trávu...
Reagovat
Rafaeoli25
Tak já mluvim o Melenchonovi, který dnes ztělesňuje francouzskou levici. Ten pokud to nevíte, chce to znárodňování, chce vystoupení z NATO, je nekritický vůči Putinovi a chce i pár dalších věcí, se kterými asi předpokládám nesouhlasíte. To je současná francouzská levice, je jinde než německá a jiné další v Evropě.
Reagovat
Rafaeoli25
Sociálně-demokratická levice ve Francii je vinou své politiky efektivně mrtvá, Francouzi se napříště budou po konci Macrona rozhodovat mezi marxistickou levicí a Le Penovským nacionalismem až fašismem.
Reagovat
svetova.dvojka
Melenchon má podporu studentských odborů i většiny levicových studentů, v tom případě nemůže být konzervativní, v Melenchonově bloku je i ekologická strana a ta ryze liberální.
Reagovat
Rafaeoli25
Tak francouzská mladá levice je dosti radikální, marxistická, to ale celá západoevropská levice mileniálů. Proti čemuž já nic nenamítám, demokratický socialismus, liberální marxismus já podporuji. Jen Vám říkám, co Melenchon, kterého obdivuji, chce a podporuje, jsou to dobré kroky, jak to znárodňování velkých odvětví, devadesátiprocentní dané pro bohaté i odpor k NATO, bezpochyby. Jinak ti Zelení jsou v rámci té Aliance dost marginální, hlavní slovo má Melenchonovo Le France Insoumise s cca 22%.
Reagovat
turista
Pinochet byl masový vrah. Není na něm nic k obdivování.
Reagovat
turista
Škoda mluvit. Bush a Clinton byli vrazi jako je dnes Putin. Přepadli cizí státy a zabíjeli tam lidi.
Reagovat
Rafaeoli25
Jinak víte kolik mrtvých Iráčanů za sebou nechala americká okupace? Skoro půl milionu, další statisíce byly zmrzačeny, připraveny o domovy atd. Opravdu skvělý výsledek tohoto dobrodružství, jehož cílem bohuzek nikdy nebyla svoboda Iráčanů, ale ropné bohatství. Všem velmocem bez rozdílu bohužel jde o to vyrabovat pro sebe co nejvíce, jedno jestli jde o Rusko, Cinu nebo USA.
Reagovat
Liverpool22
přesně tak smile Ono je zbytečné se rozčilovat - stejně to tady nevyřešímesmile
Reagovat
svetova.dvojka
To je pravda, po smrti Saddáma odtud měli Američané odtáhnout.

Já osobně považuji Bushe za masového vraha.
Zlatý Obama
Reagovat
Rafaeoli25
No zlatý Obama, ano, do Bushe měl daleko, ale podpora Arabskému jaru měla obdobně děsivé následky. Do pádu Kaddáfího a skoropádu Asada byly Libye a Sýrie stabilní země, třebaže vedené diktátory. V jakém stavu jsou po deseti letech? Totálně rozvrácené, bez naděje, málem pokořené Islámským státem co se Sýrie a Iráku týče, jinými fundamentalisty co se Libye týče.
Reagovat
svetova.dvojka
Sýrii rozvrátilo Rusko, to máte nějaké popletené.smile
Reagovat
Rafaeoli25
Aha, takže ISIL ovládl Sýrii kvůli Rusku jo? No v tom případě to máte popletené Vy..
Reagovat
Martan1
O ropné bohatství pravděpodobně nešlo, možná šlo o to že jak Husajn tak Kadáfí nechtěli ropu prodávat za dolary a tím si nad sebou podepsali ortel.
Reagovat
turista
Ano. Války jsou svinstvo ať je vede kdokoliv. Válčí se za území, zotročení druhých, za ideologii, za ropu, plyn, uhlí, železnou rudu, diamanty. Ne za demokracii a za humanitu.
Reagovat
turista
Rusko nikdy nebylo demokracií ani za toho ožraly Jelcina.
Reagovat
hluuusa
Ja bych byl radeji, kdyby hraci body dostavali, bez nich je to polovicni. At Rusaci hraji jen o body (pokud budou mit o to zajem) a nedostanou zadne prize money. Potom by se mohly body zapocitat vsem.
Reagovat
Rafaeoli25
Britové to prostě pod.lali, jen aby vypadali, že jsou papežštější než papež. Borisek praštil do stolu a muselo být po jeho. Bohužel za to platí tenis a s ním všichni hráči nakonec, bez výjimky. Moc špatné, co k tomu říct smile
Reagovat
Liverpool22
smilesmile
Reagovat
Rafaeoli25
Je každopádně dobře, že všude jinde zvítězil rozum, i v Americe a tak zůstala britská vláda v tomto osamocena, což asi určitě nečekala.
Reagovat
svetova.dvojka
Jediné možné a správné rozhodnutí, pouze Britové na to měli koule a skutečně uplatnili sankce , tak jak byly schváleny.smile
Narozdíl od zbabělců a alibistů z Francie...

Wimbledon bez ruských vrahů, znásilňovačů a rabovačů.
Tak to má být.

smilesmile
Reagovat
Rafaeoli25
Pak jsou tedy dle tvé logiky zbabělci ve všech ostatních zemích světa, včetně USA. Jinak koho přesně třeba Medvedev znásilnil a zavraždil, když jsme u toho? To je vážná věc, měl by být souzen, pokud to tak je. Snad ho už ve Francii, kde od dětství žije, vyšetřují a skončí před soudem..
Reagovat
svetova.dvojka
Ale no tak... , moc dobře víte ,jak to myslím.
Medvedev ani Rublev nikdy otevřeně neodsoudili Putina ani totalitní režim v Rusku, tak jako třeba Václav Havel za časů normalizace, kdy pan Havel zcela jasně a bez vytáček kritizoval poměry a nedodržování základních lidských práv a svobod v totalitním Československu.

Dokud Medvědev neprohlásí, že Putin je hovado a že současný režim v Rusku, není nic jiného než necivilizovaná barbarská totalita, neměl by startovat vůbec nikde.

Ale o Putinovi neřekl Medveděv ani slovo..., takže buď je to srab a bojí se, nebo souhlasí s Putinovou válkou na Ukrajině se zabíjením civilistů a ze znásilňováním žen a dětí.
Takovéto existence by měly být ze sportu vyškrtnuty, už jen kvůli morálním zásadám naší civilizace, proti které nyní putinovské Rusko bojuje.
Reagovat
Rafaeoli25
Pokud si tedy vykáme, tak z toho co píšete jde opravdu hrůza. Zaprvé, ano, máte pravdu, že Havel říkal, co si myslel a pykal za to, jemu tady ale nehrozilo to, co v Rusku. Zkritizovat Putina je opravdu věc života a smrti pro jeho příbuzné. Chtěl bych vidět Vás, pane hrdino, jak byste na místě Medvedev nebo Rubleva vystavil své rodiče, prarodiče a další smrti, v lepším případě lynčování a šílené perzekuci, která by následovala. Opravdu bych Vás chtěl vidět. Vám se to mluví, z pohodlí pozice, kdy nemusíte nic takového řešit a můžete rozdávat morální apely, které nijak nebolí.
Reagovat
Rafaeoli25
Jinak když takhle nazíráte ruské sportovce, jak byste to udělal s dalšími Rusy, co po světě žijí? Nechal byste je žít v cizině nebo pokud by nepodepsali vlastní krví, že Putina nenávidí, tak byste je deportoval zpét do Ruska?
Reagovat
svetova.dvojka
Na západě žijí buď ruští oligarchové často napojení na Putina a na ně už jsou uvalovaný sankce.
Nebo naopak disidenti, či podnikatelé jako Michail Chodorkovskij bývalý nejbohatší Rus kterého Putin doslova vyštval z Ruska.
Jako kdysi zdejší bolševici vyštvali ze země Kryla,Kunderu a já nevím koho ještě...
Reagovat
Rafaeoli25
No ale žijí po světě i miliony obyčejných Rusů, na ty se ptám, mnozí z nich třeba proti Putinovi nic nemají, ty byste tedy deportoval, kdyby nenapsali odsudek na něj nebo byste jim znemožnil pracovat na cizím území nebo jak? Jinak třeba ten Chodorkovskij říká, že sankce týkající se např.ropy jsou škodlivé pro Evropu víc než pro Rusko a on by je nepodporoval. Věci nejsou černobílé, jak je prezentujete. A když už jste zmínil toho Kunderu, nic proti němu, mám ho rád, skvělý autor, ale to víte, že byl za Klementa Gottwalda, v období největšího stalinismu a v době popravy Horákové členem KSČ?
Reagovat
svetova.dvojka
To není argument v KSČ byl třeba i Jaroslav Šabata, Petr Pithart a další pozdější lídři odboje. to byli tzv. osmašedesátnici osobnosti pražského jara...
tito lidé buď postupem času prozřeli, díky za ně.
Nebo se jednalo o zástupce lidskoprávní levice. Kteří sice chtěli komunismus ale sluníčkový , rovněž to byli vyznavači Marxe ale jeho ranné filozofie, která nebyla politická, ale spíše lidskoprávní, za ně také díky.

Ne každý levičák je komunista, naopak extrémní levice komunisty nesnáší, protože jsou pro ně moc napravo...
Reagovat
Rafaeoli25
Tak možná se přece jen shodneme, na straně demokratického socialismu já stojím, sociální spravedlnost ruku v ruce s demokracií. V tomto ohledu je vzorem Švédsko a obecně Skandinávie, kde se to po 2.svétové válce podařilo skloubit.
Reagovat
hluuusa
Ukrajinci nejsou o nic lepsi. Irove jich prijali 30 000 a uz ted toho zacinaji litovat.
Reagovat
svetova.dvojka
Sláva Ukrajině, Sláva hrdinůmsmilesmile
milý panesmile
Reagovat
Rafaeoli25
Doufám, že ne i sláva ukrajinským náckům.
Reagovat
svetova.dvojka
Ruskou propagandu nežeru.
Ti lidé jsou hrdinové žádní nacisti.
Jen bojovníci proti ruským vrahům,znásilňovačům a okupantům, koneckonců tak to bylo i za 2.světové války.
Samozřejmě neschvaluji žádný zločin, ale už tehdy Ukrajinci bojovali nikoliv za Hitlera, ale proti ruským okupantům a vrahům ukrajinského národa.
Reagovat
Rafaeoli25
Jenže oni tehdy vraždili i Poláky, sluší se říct, ne jen Sověty, banderovci byli sami takoví skoronacisté, kteří se neštítili ničeho. Bylo jim vcelku jedno, kdo jim padne pod ruku..
Reagovat
Liverpool22
smile Přesně tak. Pokud bych tady měl vypisovat co vše se děje na Ukrajině, tak tady budu psát do rána viz. tunelování státu, obchod s bílým masem, obchod s dětma, orgány, bio laboratoře viz. chemtrails, obchod s drogama.....
Reagovat
svetova.dvojka
To neomlouvá ruskou invazi.
Reagovat
Liverpool22
Tohle téma sem nepatří - nicméně vše je trošku složitější viz. např. bio laboratoř v Gruzii a profláknuté Lugar centrum, dále obchod s dětmi do kterého je bohužel zapletena i Česká republika viz. kauza Španěl či Kuřim nebo chemtrails - to už pozná i malé dítě v MŠ, že na nás cosi sypou a to snad nikdo nechce nebo-li ve finále je jedno zda toto vše zastaví Amíci, Rusáci, Peršani, Číňani....
Reagovat
Rafaeoli25
Tak ona Ukrajina jako Rusko a Bělorusko (a další ruské satelity) ve většině věci, vždy byly na hony vzdáleny našemu civilizačním prostoru..
Reagovat
svetova.dvojka
Ukrajina právě nyní chce na západ, tvrdě o to bojuje.
Chce se vymanit z ruského vlivu.
Reagovat
Rafaeoli25
Chce se vymanit, tak předně je ta země velmi rozdělena, až do roku 2014 a Majdanu byla půlka prozápadní a půlka proruská. Jsou tam protichůdné názory a vlivy. To zaprvé. Zadruhé je to země bez ohledu na regiony skrz na skrz prolezlá korupcí, současné vedení země je zkorumpované stejně jako ta předchozí, Januiovyc, Tymosenko, Porosenko, Zelenskij, není mezi nimi rozdílu, všichni hrabali hlavně pod sebe, zajímají je jen peníze a moc, bohužel taková je celá ukrajinská politická scéna od rozpadu SSSR a nic se tam nelepší.
Reagovat
hluuusa
mas pravdu
Reagovat
patriks
Samozřejmě prestiž turnaje zákazem startu vybraných tenistů utrpí. Co taková Vika, žije v USA, Bělorusko se války neúčastní a přesto nesmí startovat. Nějaký bílý límeček z ALL England Clubu měl nápad...A realizoval ho.
Reagovat
tommr
letošní Wimbledon bude prostě neregulérní a titul by se neměl počítat do žádnejch statistik. Půjde jen o královsky placenou exhibici ...
Reagovat
vavrinec
Já nevím. Bude snad většina MS a jiných turnajů ve většině sportů jen exhibicemi? Protože tenis je jeden z mála sportů, který ruské a běloruské sportovce v této situaci legitimizoval. Sportovní svět jako takový má spíše přístup Wimbledonu než ATP a WTA. Nechci se pouštět do sporů, co je či není správné, jen konstatuji.
Reagovat
tommr
všechny mezinárodní soutěže ze kterých budou někteří sportovci vyloučení kvůli "nežádoucí" národnosti budou v principu neregulérní. Tam kde by tito vyloučení sportovci patřili mezi špičku bude dopad samozřejmě větší než u sportů kde by byli bez šance na dobrý výsledek nebo by vůbec nestartovali ...
Reagovat
vavrinec
To je váš názor, v pořádku, mějte ho, ale já jen konstatoval, že přístup světového sportu je dost zásadně odlišný, a je odlišný i od přístupu ATP a WTA.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Je to tak, asi je to správně, ale tenisu to neprospívá.
Reagovat
Rafaeoli25
Přístup ATP a WTA mi přijde jako racionální, i když já bych nedával pryč ani ty ruské vlajky, ač Putina nesnáším. Ruští sportovci ale za Putina nemůžou, jako ti běloruští za Lukašenka. Američtí taky nemohli za Bushe atd.atd.
Reagovat
milik254
Můžeš už přestat s tím tvým proruským trollingem?
Reagovat
tommr
já jsem ale o Rusku nenapsal ani slovo ...
Reagovat
Rafaeoli25
Jakékoli rozporování přístupu Wimbledonu je proruským trollingem? Pak je jím ale kdeco..
Reagovat
hluuusa
Naprosto s tebou souhlasim.
Reagovat
Liverpool22
Ano na Viki jsem si hned taky vzpomenul - co ona má společného se současným režimem v Bělorusku. Navíc Viki už si toho v minulosti užila dost ohledně tahanic o dítě a nyní zase zákaz startu. Další úhel pohledu je, že Rusko nepodporuje jen Bělorusko, ale také např. Srbsko, Čína, Indie, Irán....a tenisté z těchto zemí hrát Wimbledon můžou zatímco Bělorusové nikoliv - vše je to jen pokrytectví a špinavá politika a to do sportu nepatří.....
Reagovat
Basa
Zrovna Vika je propagátorkou Lukašenka jak málo který sportovec. Tam není o čem...
Reagovat
Liverpool22
Ve finále je jedno jestli je Viki propagátorkou Lukašenka či není - jde o princip, že Bělorusky hrát nemůžou a např. Číňanky ano. Další věc je, že Lukašenko jako jeden z mála prezidentů nevzal úplatek od farma mafie a nepíchal do lidí experimentální vakcíny - tímto však neříkám, že Lukašenko je svatoušek - jen říkám, že vše je trošku složitější a právě proto nerozumím tomu proč Bělorusky hrát nemůžou....
Reagovat
Rafaeoli25
Když tedy není o čem, pak je zvláštní, že už dávno nebyla deportována z USA, kde žije. Z Británie by možná byla. No ukazuje se, že v Americe jim ještě rozum v téhle otázce zůstal.
Reagovat
Rafaeoli25
Nemyslim z Allu, spíš Boris si chtěl zahrát na chlapáka. A ono se není čemu divit, jeho premiérování je jedna velká mizérie a tak hledá všechno, kde by se daly realizovat nějaké potenciální body za ošklivé důsledky Brexitu. Tato akce mu je ale zjevně nepřináší.
Reagovat
Liverpool22
smile
Reagovat
Ondrej2280
Kazdy profi spickovy sportovec hra prakticky neustale cez nejake mensie alebo vacsie zranenia.Potom uz len rozhoduje ,co je kto ochotny tomu obetovat a Nadal prave prepisuje historiu profi tenisu takze tomu podriaduje vsetko
Reagovat
Ondrej2280
Berrettini hra prakticky bez BH,a to hraci ako djoker alebo nadal vedia vyuzit a hlavne ak na nich narazi v poslednych kolach GS a plus berretinniho psychika...nieco podobne ako kyrgios,ten sa dava sam dole uz tymi svojimi pre-match komentami a v zapase to potom uz len dorazi nejakym divadelnym kuskom a konci:)
Pokial su na GS turnaji nadal a djokovic,automaticky su to dvaja navzajom najvacsi vyzyvatelia..
Reagovat
soloo
je to tak Beretini vypraska cele atp ale ak narazi na tychto dvoch jeho backhand nemá šancu
Reagovat
Rafaeoli25
Zase nepřeháněj, má problémy i s jinými než jen s těmi dvěma. Zverev pro něj taky byl překážkou, Tsip by rovněž byl v dobré formě, Alcaraz bezpochyby, málem s ním prohrál v Austrálii.
Reagovat
Rafaeoli25
Dvě věci - Berrettiniho bh je velkou zbrani, aktuálně možná i nejlepší na okruhu, mezi jednoručnými určitě. Spíš jde o to, že nemá psychiku ani úderovou komplexnost a preciznost Big3, plus a to je asi hlavní jeho slabina dle mě, má horší pohyb a to je v soubojích s Nadalem a Djokerem dost klíčové. Každopádně pokud mu jde podání, může to s nimi na hardu a trávě obzvlášť zvládnout a při příznivé shodě okolností i vyhrát.

Co se týče Kyrgiose, to je jiná kategorie, ten minimálně v zápasech, hraných na dva vítězné, je a vždy byl schopen kohokoli z Big3 porazit, ukázal to již mnohokrát, v každém zápase, který s nimi hrál měl minimálně šanci, často i zvítězil. Na GS se pak utkával jen s Nadalem - poprvé ho porazil a pak s ním dvakrát prohrál, ale byly to vyrovnané zápasy. Nelze říct, že je psychicky slabý, spíš je i ve velkých zápasech trochu lajdácký a to ho stálo větší úspěchy. Rozhodně se ale může stát, že třeba na trávě mu to jednou sedne a ať Nadala nebo Djokera zase jednou vyřadí a kdoví, třeba pak dojde až do vysněného GS finále. U něj je to jen o hlavě.
Reagovat
Patik
Berrettiniho bh je velkou zbrani, aktuálně možná i nejlepší na okruhu, mezi jednoručnými určitě.. WTF...veď mateo a Felix majú snáď najtragickejší backhand na okruhu.
Reagovat
Ereinion
Berrettini je obouručák smile a na top hráče fakt hodně slabý, v SF AO s Nadalem to bylo pěkně vidět, Rafovi to většinu zápasu stačilo posílat do BH a Matteo se sám vyházel. Aspoň má dost solidní slice, což na trávě celkem využije...
Reagovat
Patik
veľmi slabý backhand rovnako ako FAA..to sú len také udržiavace backhandy ..ten zápas bude mať jasný scenár všetko čo odletí z Nadalovej rakety pôjde na backhand tam neni o čom..ak sa stretnú.
Reagovat
turista
Vždyť i Nadaluv BH je údržbářský.
Reagovat
Rafaeoli25
O Nadalovi v článku ani zmínka, přitom by bylo fér říct, že hlavními Noleho vyzyvateli by měli být Berrettini a Nadal, ne jen Berrettini, asi přání otcem myšlenky. No vzhledem k tomu, že je tu očekaváno finále Djoker vs Matteo, tak já si tipnu finále jiné a sice Nadal vs Hurkacz smile
Reagovat
vavrinec
Hurkacz? Ten prohrál i s Igou Świątek! smile
https://www.youtube.com/watch?v=AHC5tbMX_SY&ab_channel=HCSports
Reagovat
Rafaeoli25
Tak Iga ale neni Novak, že jo, ta letos jen tak neprohrává smile
Reagovat
EllNino
Holt jsi ho musel zmínit ty ... a tak je to správně :))
Reagovat
Rafaeoli25
No snad se mé přání vyplní jako v Austrálii a v Paříži. Tam ho taky velká většina opomíjela, jakoby málem neexistoval, natož, aby byla řeč o titulu. Tak doufejme, že se i do třetice to ucho utrhne a budou z toho pořádné záplavy smile
Reagovat
EllNino
Pro mě je to jedna velká nuda, takže doufám v Matěje :))
Reagovat
Rafaeoli25
No já bych nudu s Novakem taky docela rád oželel, upřímně dal bych si nejraději finále Nadal vs Alcaraz. Tak uvidíme smile
Reagovat
Patik
obaja sa podľa mňa nedostanú ani do štvrťfinále.
Reagovat
Rafaeoli25
Nole a Matteo? No zas nepřeháněj, věřím jim víc smile
Reagovat
Patik
Nole a Mateo do finále..Nadal Alcaraz osemfinále max..za predpokladu že to pôjde podľa papierov.
Reagovat
Rafaeoli25
Jen si Nadala podceňuj, když tě to baví. Už se tomu spíš směju, je to dejavu. Vzpomínám na slova před čf FO, kdy se psalo, že i jen jeden set získaný s Nolem bude zázrak, o tom, co se mu predikovalo v Austrálii ani nemluvě. Jeho odepisování, to už je takový sport, on ale ve velké většině případů všem vždy ukáže, jak moc se pletou, znovu a znovu smile
Reagovat
Patik
hej už mi to ukazuje desať rokov ako sa pletieme na Wimbledone..jedno semifinále s Djokovičom ma nepresvedčí keď zvyšných 10 Wimbledonov dal max tretie kolo.smile
Reagovat
Rafaeoli25
Doplň si znalosti nebo prosím nelži. Loni nestartoval, W19 - sf, W18 - sf, W17 - of, W16 - nestartoval, W15 - 2.kolo, W14 - of, W13 - 1.kolo, W12 - 2.kolo, předtím nemusím psát. Takže, počínaje Wimbledonem 2006 má bilancí: 2 titul, 3 finále, 2 semifinále, 2 osmifinále, 1 druhé kolo, 1 první kolo. Jen dvakrát neprošel do min.osmifinále. Jak mystifukuješ a snažíš se ho za každou cenu snížit je fakt trapný.
Reagovat
Rafaeoli25
Oprava třikrát. Tři nepovedené Wimbledony. Ty píšeš nesmysly o deseti ročnících, kdy nedošel dál než do třetího kola. Když už chceš hejtovat, tak alespoň respektuj čísla, jinak to má ještě nižší úroveň.
Reagovat
Rafaeoli25
Já ale Novakovi prostě moc nevěřím. Ten optimismus, jak se mu ve Wimbledonu nemůže nic stát, je dle mě přehnaný. Opravdu nemá moc na čem stavět od Wimblu loňského a třebaže má naprosto easy los, tak zdaleka nemá záruku, že tam vyhraje. Dokonce se může stát, že do sf projde lehce, pak na něj ale vlítne Hurkacz a bude po nadějích. Nebo nezvládne finále ať už s Nadalem nebo Berrettinim. Můj tip je, že Wimbledon nevyhraje, vyhraje ho jeden z trojice Nadal - Berrettini - Hurkacz.
Reagovat
turista
Djokovič prohrál jediný zápas na RG po excelentním představení na Foro Italico. Jedna pitomá porážka na RG z něj nedělá outsidera. Nejvíc mu věřím právě na Nadala. Bude chtít jeho krev.
Reagovat
stopan
Nadal najvacsi podvodnik a simulant v dejinach tenisu alebo naopak zazračny Nadal??? Jediny sportovec s tolkymi dlhotrvajucimi zdravotnymi problemami, ktory sa nepodrobil ziadnej operacii, jediny profesionalny sportovec ktory jeden tyzden zvazuje o konci kariery, druhy tyzden vyhra grandslam, treti chodi o barlach, za jeden den sa zazracne vylieci a na dalsi den uz hraje v plnej forme.
Reagovat
Rafaeoli25
Jak nepodrobil žádné operaci, o čem to mluvíš? Proč lžeš?
Reagovat
stopan
vazne bol na operacnom zakroku? no napis kde a kedy?
Reagovat
Rafaeoli25
Tak v zimě 2018 se podrobil operaci kotníku.
Reagovat
brixner
Čéče, kotník by mu spravil náš Marco vidličkou a pánví! Kámoš měl pochroumanej kotník, pajdal,kolíbal se, hekal, fňukal, šoural se, byl pomalej, upocenej, smradlavej, nasranej...A když už fakt nemoh, tak si po rukou zaběh do FN, doktor mu to prohmát a prošáh, povotočil jím, řek jen "Nehulákej tady, todle bolet nemůže, tumáš!" a podal mu ve zkumavce vod moči režnou a v rámci úspornejch vopatření si loknul zhluboka přímo z flašky, pak dlouze zkoumal telefonní seznam, vytočil číslo a "Maruš, tak jó, já vám ho tam posílam!" a ukázal mu na chodbě směr, kudy se má vydat. Kámoš došel po kolenou k ňákejm dvéřim, zaklepal, vodkašlal si, dvéře se votevřely a ňáký ruce v gumovejch rukavicích do čaply za krk a vtáhly dovnitř, zacinkaly nástroje a skalpely a mačety a sekery a pak fáče, náplasti, špendlíky a jehly a nítě a pak přijela sanita a když s nim praštili na lehátko, viděl na těch dvéřích jen nápis "Úklid" a pak se z toho asi po tejdnu dostal a šel si čutnout fotbálek, samosebou, že v obraně. Takže sem pochopil, že sbolavym kotníkem by se dalo klidně i hrát, i když pozvolna!
Horší to je s patou...
smilesmilesmile
Reagovat
Paixx
A sezónu 2021 ukončil kvůli operačnímu zákroku, ty jedno jelito
Reagovat
Rafaeoli25
Jinak to už je fakt na hlavu, co tu někteří předvádíte, neustálé útoky na něj, jako kdyby nikdo a nic jiného neexistovalo. Místo, abyste se zaobírali hrou, tak věnujete 90% času hejtování Nadala smile
Reagovat
Liverpool22
Stejně bude ve Wimbledonu hrát mraky Rusek/Rusů smilenebo co mají minimálně po jednom rodiči ruskou krev - jen namátkou např. Rybakina, Putintseva, Anisomova, Shapovalov....nebo-li je to vše jen pokrytectví a špinavá politická hra - vlk se nažere a koza zůstane celá. Wimbledon však tímto utrpí na prestiži.....
Reagovat
Mantra
koukám, jak ty státy to berou strašně vážně, to je pokrytectví - od které doby je Žanevska Belgičankou? smilesmile Kdyby se sport vyprdnul na politiku a doping se stal povoleným (prostě brát se stejně bude a riziko zdravotní je na každém soudruhu), pak by to mělo náboj a bylo by to spravedlivé, každý by jel "za své". Tyhle hrátky a nahlížení na příslušnost k určitému desátému pohlaví a vůni nohou mi fakt serúsmile
Reagovat
vavrinec
Maryna Zanevska je Belgičankou od roku 2016, v Belgii žije od roku 2008, čili 14 let. To se vám zdá málo? A původem je Zanevska Ukrajinka, nikoliv Ruska, pokud máte na mysli změnu občanství kvůli válce.
Reagovat
smazaný uživatel
Mantra je trol.
Reagovat
vavrinec
Co se dopingu týče, také s vámi nemohu úplně souhlasit. Takový systém by v podstatě vylučoval všechny, co odmítají brát třeba anabolika. Neměli by šanci. Ale na druhou stranu, ten antidopingový systém je nesmyslný, zakázané látky by měly být opravdu jen ty, které mají významný vliv na výkon. V současné době je zakázáno obrovská spousta látek, jejichž vliv na výkon je krajně problematický až nulový. A většina "chycených" sportovců jsou technické chyby či nešťastné náhody, než skuteční "dopeři", kteří jsou pod pečlivou kontrolou a chyby nedělají.
Reagovat
Berny
ja jsem samo proti takovemu systemu, kde vsichni muzou vsechno, ale automaticky predpokladat ze čistí sportovci by proti sportovcum s anaboliky nemeli sanci je nesmysl. Cela ATP by mohla brat vsechen doping sveta ale zrovna (a nastesti) by proti velke trojce mela stejne malé sance jako dneska. Nabrali by pár procent, ale vubec si nemyslim, ze by na svete existuje doping, ktery by nekomu pomohl porážet TOP3
Reagovat
vavrinec
Tak jistěže jsou sporty, kde anabolika asi velký význam nemají (i když, je to jisté ?), jako tenis, golf, či střelba ale většina sportů, která jde na výkonnost, tam by bez anabolik asi uspěly jen výjimky z výjimek (atletika, cyklistika, plavání, fotbal, hokej, vzpírání, atd). Je třeba si uvědomit, že anabolika nemají jen funkci růstu svaloviny, ale mají velikou roli i v regeneraci, a tam by byly velmi užitečné i v tenise.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist