Linda Fruhvirtová v Birminghamu zničila Svitolinovou, s Bouzkovou si nezahraje

19. 6. 2023, 17:27
Aktuality 20
Linda Fruhvirtová (18) překvapila na trávě v Birminghamu vítězstvím nad favorizovanou bývalou světovou trojkou Elinou Svitolinovou (28). Čtvrtfinalistku nedávného French Open deklasovala 6:2, 6:0, přerušila sérii čtyř porážek a poprvé od konce dubna postoupila do druhého kola. O první vítěznou sérii od osmifinále na lednovém Australian Open se utká s Bernardou Peraovou (28), přemožitelkou Marie Bouzkové (24).
Linda Fruhvirtová (© Profimedia)

Linda Fruhvirtová loni šokovala triumfem na podniku WTA v Čennaí, na letošním Australian Open byla jediný set od čtvrtfinálové účasti a i díky dalším solidním výsledkům se vyšplhala do TOP 50 pořadí. V posledních měsících však spadla do ohromné krize a trápila se hlavně na servisu, konkrétně s vysokým počtem dvojchyb.

Světlou výjimkou je její první letošní zápas na trávě. Proti favorizované Elině Svitolinové zaznamenala dvě esa, jen tři dvojchyby a nečelila jedinému brejkbolu. Sama využila pět ze sedmi šancí na brejk, na returnu získala dvě třetiny bodů a ve druhé sadě povolila čtvrtfinalistce nedávného French Open a bývalé světové trojce pouhé čtyři fiftýny.

"Nemyslím si, že jsem byla před zápasem favoritka, protože Elina hrála v předchozích měsících neskutečně," řekla Fruhvirtová k vydařené antukové sérii Ukrajinky, jež po nedávném comebacku po mateřské ovládla turnaj ve Štrasburku a prohrála až ve čtvrtfinále Roland Garros po šňůře osmi vítězství.

Statistiky zápasu Fruhvirtová - Svitolinová

"Já si trávu zkusila poprvé v sobotu, takže jsem byla trochu nervózní z toho, jak to půjde. Ale mám krásné vzpomínky na britskou trávu z juniorek, takže jsem se sem těšila," dodala semifinalistka wimbledonské juniorky z roku 2021, jež po 53 minutách hry přerušila sérii čtyř porážek.

Starší z talentovaných sester na trávě absolvovala premiérové utkání v hlavní soutěži turnaje WTA Tour, předtím na seniorské úrovni vyhrála na zeleném povrchu jen jeden ze čtyř zápasů. Ve středu, nebo ve čtvrtek bude usilovat o svou první vítěznou sérii od lednového Australian Open.

Marie Bouzková má za sebou nejlepší sezonu kariéry korunovanou premiérovým triumfem na okruhu WTA, který vybojovala na domácím Livesport Prague Open. Jenže probíhající rok je z jejího pohledu zatím naprosto katastrofální. Do Birminghamu přijela s negativní zápasovou bilancí 11:14 a ve svém prvním letošním zápase na trávě prohrála s Bernardou Peraovou.

Čtvrtfinalistka loňského Wimbledonu nedokázala Američance ani jednou sebrat podání a utkání ztratila za hodinu a 35 minut, ačkoli měla tři brejkboly a soupeřka jen jeden.

Statistiky zápasu Bouzková - Peraová

Aktuálně 32. hráčka světa tak zahájila travnatou část sezony stejným způsobem, jakým zakončila antukové jaro, tedy porážkou v prvním kole. Před startem nejslavnějšího turnaje už není přihlášená na žádnou z generálek. Peraová si proti Fruhvirtové zahraje o své premiérové čtvrtfinále na travnatých dvorcích.

V Birminghamu se do hlavní soutěže dostalo celkem šest Češek. Do turnaje teprve vstoupí nasazená jednička Barbora Krejčíková, kvalifikantka Tereza Martincová, loučící se Barbora Strýcová a Linda Nosková.

43letá V. Williamsová má druhou letošní výhru

Nosková v prvním kole vyzve druhou nasazenou Lotyšku Jelenu Ostapenkovou a pokud ji porazí, zahraje si s pětinásobnou wimbledonskou vítězkou Venus Williamsovou.

Legendární Američanka dva dny po oslavě 43. narozenin zaznamenala teprve druhou výhru za poslední dva roky, když navzdory bolestem pravého kolena udolala po 3 hodinách a 15 minutách boje 7:6, 4:6, 7:6 Italku Camilu Giorgiovou. Majitelka sedmi grandslamových trofejí porazila hráčku TOP 50 poprvé od roku 2019 a sérii 12 nezdarů.

"Už dlouho jsem s ní nehrála. Myslím, že ona tenhle povrch miluje... Je tady nebezpečná. Ale já trefovala dělové servisy a jen jsem říkala: 'Ach Bože, pořád je to tam. Chyběla jsem vám," usmívala se v pozápasovém rozhovoru Williamsová, jež vyhrála i třetí vzájemný souboj, první od US Open 2018.

"Myslím, že jsem dnes hrála dobře, a ona neuvěřitelně. Překvapuje mě, že není světovou jedničkou. Když už jsem myslela, že výměna končí, vytáhla ještě jeden skvělý úder. Já jsem v poslední době moc zápasů neodehrála a je skvělé, že jsem se dokázala prosadit," dodala.

• WTA 250 BIRMINGHAM •
Velká Británie, tráva, 259.303 dolarů
pondělní výsledky (19. 6. 2023)
• Dvouhra - 1. kolo •
L. Fruhvirtová (ČR) - Svitolinová (Ukr.) 6:2, 6:0
Peraová (6-USA) - Bouzková (ČR) 6:4, 7:6 (7:3)
Linetteová (3-Pol.) - Paoliniová (It.) 3:6, 7:5, 6:4
Kalininová (5-Ukr.) - Parksová (USA) 6:4, 6:4
V. Williamsová (USA) - Giorgiová 7:6 (7:5), 4:6, 7:6 (8:6)
McNallyová (USA) - Davisová (USA) 6:1, 7:5
• Čtyřhra - 1. kolo •
Kosťuková/Krejčíková (2-Ukr./ČR) - Kalašnikovová/Šymanovičová (Gruzie/-) 6:7 (4:7), 6:4, 10:6
S. Hsieh/Strýcová (Tchaj-wan/ČR) - Hozumiová/S. Zhang (Jap./Čína) 6:4, 6:1
Morozovová/Gamarraová (Běl./Braz.) - Kolodziejová/Mihalíková (4-ČR/SR) 7:6 (7:2), 6:4
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

20
Přidat komentář
Fransoas
Dnes mě po delší době překvapila úrovní hry. Pokud by to takto pokračovalo i v dalších zápasech - mělo by to pro ní pozitivum na jiné ostřílené hráčky. Gratulace k nečekaně hladkému vítězství.smile
Reagovat
Dobry-den
Pouhé 3 dvojchyby jsou příslibem, ale zatím počkejme s těmi chvalozpěvy. Uvidíme, jak to bude vypadat, až narazí na soupeřku, která bude aspoň trochu konkurenceschopná...
Reagovat
George_Renel
Nedávná čtvrtfinalistka RG je nekonkurence schopná?
Spíš to Ukrajinka na začátku podcenila a pak se již rychlostně nechytala.
Reagovat
Dobry-den
Prostě dneska nebyla schopna podat profesionální výkon. Nevím proč, ale je to její problém.
Reagovat
Kandinsky1
Zajímalo by mě, jestli už si na ten předělanej servis zvykla nebo jestli se vrátila k původnímu.
Reagovat
Otmar
Taky bych se zdržel oslavných písní, zejména proto, že Svitolina byla tragická. I mě vítězství těší, zejména pokud by bylo počátkem období bez zbytečných porážek. Nevím, jestli bude???
Reagovat
A211
Gratulace L.F jen tak dál a přidávat,Pera bude bude složitější dnes co jsem viděl moc nekazila.
Reagovat
NovacekTP
Obrovská gratulace smile smile super.
Reagovat
misa
Výsledek sice těsný, ale ve většině výměn měla Pera jasně navrch. Bouzková tak prohrála už šest setů v řadě.

Pro Marii je skoro zázrak, když v hlavní soutěži WTA někoho porazí - letos to dokázala jen 6x. Většinou hraje nekonkurenceschopný tenis, který neublíží (vítězství nad ní slavily např. Blinkova, Marino, Schmiedlová, Bucsa, Kovinič, Wang). Navíc kazí řadu úderů, které by loni bez problému zvládla, hlavně z forhendu. Oproti loňskému roku neskutečný propad, který je těžko vysvětlitelný, protože ji netrápilo žádné vážné zranění nebo nemoc. Asi série špatných rozhodnutí, které se na sebe nabalily a výsledkem je letošní mizérie.

Bez trenéra to asi dál nepůjde, pokud tedy není jejím cílem objíždět za pár měsíců všude jen kvalifikace.
Reagovat
IngStavinoha
hujerská snaživost už prostě nestačí - a pak tu máme ještě zcela zbytečnou kauzu Kató smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Ano, naprosto zbytečnou. Kdyby se totiž Kató nechovala jak dylina, tak by žádná kauza nebyla.
Reagovat
IngStavinoha
oni se tam divně chovali všichni - jak už jim dnešní divnodoba plná divnověcí údajně velí - a kdo nechce vypadat divně, plní zadání smile
Reagovat
Kandinsky1
Pinknout mírnej míček sběračce do náruče = chovat se jak dylina. Ty máš dost.
Reagovat
George_Renel
Do náruče možná chtěla, ale bylo t o pounání výše a sběračka o tom nevěděla neb právě podávala míček jinam.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
A tys to asi neviděl, protože mírný míček to rozhodně nebyl. Ale možná si pleteš tenis s fotbalem, tam se chytá do náruče.
Reagovat
Otmar
Popsáno naprosto přesně, výkonnostní pád bez nějakého evidentního důvodu, i když nemusíme vědět vše. Podstatné je konstatování "nekonkurenceschopný tenis", a to dlouhodobě. Škoda....
Reagovat
tommr
Linda velice příjemně překvapila. Dneska ukázala že umí hrát i na trávě. Doufám že se na ten zápas dívala i Brenda která se zatím trávě vyhýbá jako čert kříži ... smile
V dalším kole Lindu čeká Peraová která sice na trávě nemá žádný mimořádný výsledky ale dneska smetla Bouzkovou. Zápas jsem bohužel neviděl takže nevím jestli hrála Marie tak špatně nebo Pera tak dobře ...
Reagovat
NovacekTP
smile moc pěkný.
Reagovat
misa
Pera hrála dobře, nedělala zbytečné chyby a Marii nefungoval return. Občas udělala hloupou chybu, je na ní vidět, že letos nemá úspěchy a chybí jí herní jistota a sebedůvěra.
Reagovat
IngStavinoha
nově možná i vnitřní pohoda - potřebuje se z těch socek trošku otřepat
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist