Ljubičič postoupil přes obhájce titulu Nadala do finále

20. 3. 2010, 23:11
Aktuality 18
ATP INDIAN WELLS - Rafael Nadal se prvního titulu po deseti měsících nedočká ani v Indian Wells. V Kalifornii prohrál třísetovou bitvu s Chorvatem Ivanem Ljubičičem, který si zahraje o první titul z turnaje Masters 1000 proti Roddickovi.
Ivan Ljubičič

Rafael Nadal předchozích pět vzájemných soubojů s Ivanem Ljubičičem vyhrál. Také semifinále v Indian Wells začal lépe a po dvou brejcích získal první set 6-3. Ovšem ve druhém nevyužil pěti brejkbolů, v závěru ztratil i vinou dvojchyby podání a zápas musela rozhodnout třetí sada. 

Tu třiadvacetiletý Španěl zahájil čtyřmi nepovedenými forhendy a okamžitě Chorvata pustil do brejku. Ztracený servis si ovšem vzal zpět a set se nakonec rozhodoval až v tie-breaku. Zkrácenou hru zcela ovládla bývalá světová trojka Ljubičič, který po výhře 3-6 6-4 7-6 postoupil počtvrté do finále podniku Masters 1000. 

Nadal v Kalifornii nenaváže na triumfy z let 2007 a 2009. Zároveň si prodloužil čekání na titul už na deset měsíců. Ten poslední získal loni na antuce v Římě.

"Myslím, že jsem tu hrál dostatečně dobře, abych turnaj vyhrál. Ale musím se naučit hrát více agresivně a využívat příležitosti," plánuje Nadal do dalších turnajů. "Ale jsem spokojený s předvedenou hrou. Po pauze, kdy jsem skoro dva měsíce nehrál, není návrat jednoduchý."

Jednatřicetiletý Ljubičič za sebou nechal i světovou dvojku Djokoviče a v neděli si zahraje o první titul z turnaje Masters.

"Úžasné! Asi jsem odehrál nejlepší zápas v kariéře," nešetřil chválou Ljubičič. "Mám obrovskou radost... Je to skvělá chvíle. Na Masters jsem počtvrté ve finále a pokaždé na jiném turnaji. Doufám, že zrovna tady to bude nakonec ten první vítězný," připomínal své finálové prohry v Madridu 2005 s Nadalem, následně v Paříži s Berdychem a o rok později v Miami s Federerem.

"Myslím, že klíčový moment zápasu přišel v šesté hře druhé sady, kdy jsem prohrával 0-40, ale dobrými servisy jsem to ještě otočil. Pak jsem se uvolnil a začal hrát více agresivně. 

Roddick se konečně dočkal finále i IW
Druhým finalistou se stal Andy Roddick. V souboji semifinalistů, kteří v dosavadním průběhu turnaje neztratili ani set, zdolal Švéda Robina Söderlinga 6-3 3-6 6-4.

Roddick v úvodu utkání navázal na předchozí kola, kdy nečelil žádnému brejkbolu. První set vyhrál 6-3 a druhý začal brejkem. Jenže Söderling pak vyhrál šest ze sedmi gamů a vynutil si rozhodující sadu. 

Ta začala podobně jako ta předchozí, Američan se ujal vedení 2-0, které však ztratil. Nicméně obrat už znovu nepovolil, naopak sám v závěru rozhodl o svém postupu.

"První sety jsme hráli trochu v těžkých podmínkách. Nebyl to dobrý zápas, ale snažil jsem se. Andy na konci zahrál několik skvělých úderů a rozhodl," řekl pětadvacetiletý Söderling.

Roddick tak v Indian Wells prolomil semifinálovou smůlu. Do finále totiž prošel až na čtvrtý pokus a v neděli bude mít možnost zkompletovat tituly z podniků Master 000 v Severní Americe. V minulých letech vyhrál v Miami 2004, Montrealu 2003 a Cincinnati 2003 a 2006.

"Tohle je asi jediný z velkých turnajů v Severní Americe, který jsem dosud nevyhrál. Byl bych šťastný, pokud se mi to konečně podaří," řekl sedmadvacetiletý rodák z Texasu.

Bývalý první hráč světa tak již na všech 14 turnajích v Severní Americe, do kterých nastoupil, postoupil alespoň do finále.

- ATP MASTERS 1000 INDIAN WELLS -
(USA - Kalifornie, tv. povrch, 3.645.000 dolarů)
sobotní výsledky (20. 03. 2010)

Dvouhra - semifinále:
Ljubičič (20-Chorv.) - Nadal (3-Šp.) 3-6 6-4 7-6(1)
Söderling (6-Švéd.) - Roddick (7-USA) 6-3 3-6 6-4

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

18
Přidat komentář
smazaný uživatel
:)
Reagovat
smazaný uživatel
Ljuba je starej lišák, chytá druhej dech...:D
Reagovat
steve79
No gratuluji Lbubičičovi k vítězství, ale musíme si přiznat že mu to Nadal usnadnil. Nadal začal ke konci drohého setu a na začátku třetího neuvěritelně kazit. Takhle dlouho jsem ho už neviděl hrát.
Reagovat
majjkaa
fii ha :)
Reagovat
smazaný uživatel
Zas tu jsou chytré palice , Ivan je vypráší všechny vy ocasové tak se tu nedohadujte a je jedno jestli tam bude Roddick či Soderling stejně Ljuba vyhraje .
Reagovat
smazaný uživatel
Jj,kytka i nadále uvadá...jeho celková štatistika za posledných cca 10 mesiacov s hráčmi top 10 je úplne biedna,keby sa toto stalo napr. Fedexovi,tak by sme tie slinty od Frantze,Šaška a im podobných ani nemali čím odpratávať :-) takže sa už teším na "keby bolo keby" od kvetinkových fanúšikov...
Reagovat
majjkaa
presne jak hovoris!!....zem by sa triasla keby to bol tak Roger :)
Reagovat
smazaný uživatel
no hej,to by bolo slov o labilnom elegánovi:-) teraz je to ale o tom,že si to Rafík prehral sám,Ljubičič nič neukázal:-)...no jo no, jak to neni exhibícia v Abu Dabí,tak je to o ničom :-)
Reagovat
tito
K těm někdy až zbytečně vyhroceným diskusím.
Slavní tenisoví soupeři dokázali k tenisu přitáhnout v historii více fanoušků a udělali z této hry skvělou adrenalinovou zábavu. Někdo měl radši Borga,Edberga, Samprase jiný zase McEnroa, Beckera, Agassiho. Ať už kdokoliv z nás patří nyní spíše k táboru Federera nebo Nadala tak si přiznejme, že bez těch dvou by byl okruh ATP nudný a nebylo by až tak o čem diskutovat.....:). Já osobně jsem s výkonem Rafy i Rogera :)v IW spokojen.
Reagovat
Mercury
Fandíš Del Potrovi? :)
Reagovat
tito
Můj favorit je Rafa.
Reagovat
tito
Nicméně na zápasy Nalbandiana a Del Potra se těším..:)
Reagovat
smazaný uživatel
Myslim, že nám docela křivdíte, po zápase byl v jinym diskuzním sloupci označen za d.bila a niť jsme na něm suchou nenechali, takže žádné omluvy, jako když vám vypadne Roger se nekonaly ;). Ale trvám na tom, že si to prohrál sám, takhle vyhraný utkání ještě prohrát umí snad jen náš Berdych.
Reagovat
D.A.N
Překvapilo mne, že Ivan měl více vítězných míčů, jelikož se mi zdálo, že jich moc neměl a připadalo mě, že Rafa toho zakončil daleko více hmm.
Reagovat
smazaný uživatel
Eso se počítá za vítězný úder myslím, tak asi proto. Měl jich přes 15 a k tomu občas ten vítězný ve hře.
Reagovat
D.A.N
Asi to tak bude, jelikož ve hře toho Ivan moc nevyhrál.
Reagovat
smazaný uživatel
17 es mal Ljubicic- cize plus 17 winnerov navyse preto. Ale na lopticky samozrejme vyhral Nadal to je to ze bez servisu by Ljubicic nesiel dalej 98 ku 92 na lopticky pre Nadala. Z druheho podania iba 40% lopticiek uhral Ljubicic proste ak isla lopta do vymeny bol slabsi. Nech hra s kymkolvek vo finale tak prehra- lebo Soderling aj Roddick na rozdiel od Nadala mu tam tiez budu davat esa cize Ljubicic si nevystriela vyhru ako dneska lebo na druhej strane budu tiez pistolnici:D
Reagovat
smazaný uživatel
inac Nadal tymto pada na 4te miesto smiesnych 35 bodov za Murrayho- ale Murray teraz obhajuje Miami a NAdal bol iba v QF cize velka sanca ze po Miami pojde naspat pred zubacika.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist