Loňský finalista Ruud v Paříži zvládl další duel s outsiderem

3. 6. 2023, 14:17
Aktuality 3
FRENCH OPEN - Casper Ruud na French Open ve druhém ze tří duelů proti outsiderovi musel do čtyř setů. Číňana Zhizhen Zhanga porazil 4:6, 6:4, 6:1, 6:4 a pokračuje na cestě za obhájením loňského finále. O čtvrtfinále si 24letý Nor zahraje s Jarrym, nebo Gironem.
Casper Ruud (© Profimedia)

Casper Ruud si loni zahrál finále na French Open, US Open či na Turnaji mistrů a ve Flushing Meadows ho jediná výhra dělila od usednutí na post světové jedničky.

Po životní sezoně se ale dostal do útlumu a jen na dvou z 12 letošních turnajů vyhrál víc jak jeden zápas. V roce 2023 si pouze dvakrát zahrál proti hráči TOP 30 a navíc obě střetnutí prohrál.

V mizerném rozpoložení tak dorazil do Paříže za obhajobou prvního grandslamového finále, zatím však nemusel čelit žádnému extra silnému soupeři a roli papírového favorita potvrzuje. Po Eliasi Ymerovi (155. v ATP) a Giuliu Zeppierim (129.) si poradil i se Zhizhen Zhangem (71.).

První vzájemný duel sice začal rozpačitě, často chyboval a třikrát přišel o servis, ale od stavu 4:6 a 3:2 už problémy na podání řešit nemusel. Číňanovi nenabídl žádný další brejkbol, dokonce ani jednou nemusel bojovat o svém podání přes shodu a nakonec zvítězil 4:6, 6:4, 6:1, 6:4.

"Na začátku jsem byl ze své hry frustrovaný, navíc on hrál velmi dobře a já nenašel žádnou mezeru v jeho hře. Povedlo se mi to až v průběhu druhého setu, kdy mi k důležitému brejku pomohl vlastními chybami. Nakonec mi výrazně pomohlo i publikum a já se cítil čím dál lépe," komentoval Ruud po postupu do svého druhého osmifinále na Roland Garros.

"Možná vypadám uvolněně, ale úplně uvolněný a klidný nejsem. Každý zápas jsem pod stresem. Tohle je moje první sezona, ve které obhajuju velké výsledky, o to jen ten tlak větší. Ale pokud na venek vypadám klidně, tak je to jen dobře," dodal 24letý Nor, jenž získal všech 10 titulů z menších turnajů ATP 250.

V osmifinále se utká znovu po necelých dvou týdnech s Nicolasem Jarrym (h2h 1:1), s nímž prohrál v generálce na French Open v Ženevě a neobhájil tak triumfy z předchozích dvou sezon.

27letý Chilan, který ve Švýcarsku nakonec získal druhý letošní a celkově třetí titul, až letos poprvé vyhrál zápas na pařížské antuce a dnes při premiéře ve 3. kole grandslamu ho nezastavil ani Marcos Giron. Amerického přemožitele Jiřího Lehečky porazil 6:2, 6:3, 6:7, 6:3.

Rune smetl Olivieriho

Suverénně zvládl třetí kolo šestý hráč světa Holger Rune, který na dvorci Philippea Chatriera smetl navzdory dvěma ztraceným servisům v prvním setu 6:4, 6:1, 6:3 argentinského debutanta na grandslamovém turnaji Genara Olivieriho.

"V úvodu zápasu nebyl můj výkon ideální. Ale po zisku prvního setu jsem se uklidnil, začal si více věřit a hrál mnohem lépe. První set byl z mého pohledu velmi klíčový a jsem rád, jak jsem dokázal posunout úroveň své hry," řekl Rune, finalista dvou letošních turnajů Masters na antuce.

O obhájení loňského čtvrtfinále si 20letý Dán zahraje s Franciscem Cerúndolem (h2h 0:1). 23letý Argentinec zdolal navzdory 56 nevynuceným chybám 3:6, 6:3, 6:4, 7:5 světovou osmičku Taylora Fritze z USA, podruhé v kariéře a poprvé na grandslamu porazil hráče Top 20.

"Jsem moc šťastný. Byl to těžký zápas, čekal jsem to. Na začátku jsem se trochu hledal, ale postupně jsem zvýšil svou agresivitu a jsem moc rád, že jsem se dostal dál," řekl Cerúndolo na tiskové konferenci.

Jihoameričan do letoška na French Open nevyhrál jediný zápas ani set a na grandslamech se pouze letos v Melbourne dostal do 3. kola. Teď se v Paříži může těšit na své největší osmifinále.

Alexander Zverev až 20 minut po půlnoci udolal 3:6, 7:6, 6:1, 7:6 Američana Francese Tiafoea, s nímž si vylepšil vzájemnou bilanci na 7:1, a zkompletoval osmifinálové dvojice.

Německý tenista výhru vybojoval na den přesně rok po vážném zranění kotníku na centrálním dvorci, který se mu přesně před rokem stal osudným. V semifinálovém duelu s Rafaelem Nadalem si tehdy přetrhal vazy v pravém kotníku, kurt opustil na vozíku a po operaci přišel o zbytek sezony.

"Jsem šťastný, že tady mohu znovu zažívat tyhle těžké zápasy. Nejdůležitější je, že jsem vyhrál, i když jsem možná nehrál svůj nejlepší tenis," radoval se aktuálně 27. hráč světového žebříčku.

Také tentokrát se mu v zápase nevyhnulo podklouznutí, po němž skončil na zemi, byla to ale podle něj nesrovnatelná situace. "Úplně jiná. Vloni byl spíš problém, že jsem se nesklouzl," vysvětlil.

O páté čtvrtfinále za posledních šest let na pařížské antuce se semifinalista posledních dvou ročníků utká s Grigorem Dimitrovem (h2h 3:1). 32letý Bulhar porazil snadno 6:4, 6:3, 6:1 Němce Daniela Altmaiera a postupem do osmifinále v Paříži vyrovnal svůj nejlepší výsledek z roku 2020.

• FRENCH OPEN 2023 •
Francie / Paříž, antuka, 38.000.000 eur
sobotní výsledky (03. 06. 2023)
• Dvouhra mužů - 3. kolo •
Ruud (4-Nor.) - Zhizhen Zhang (Čína) 4:6, 6:4, 6:1, 6:4
Rune (6-Dán.) - Olivieri (Arg.) 6:4, 6:1, 6:3
F. Cerúndolo (23-Arg.) - Fritz (9-USA) 3:6, 6:3, 6:4, 7:5
Zverev (22-Něm.) - Tiafoe (12-USA) 3:6, 7:6 (7:3), 6:1, 7:6 (7:5)
Etcheverry (Arg.) - Čorič (15-Chorv.) 6:3, 7:6 (7:5), 6:2
Nišioka (27-Jap.) - Seyboth Wild (Braz.) 3:6, 7:6 (10:8), 2:6, 6:4, 6:0
Dimitrov (28-Bulh.) - Altmaier (Něm.) 6:4, 6:3, 6:1
Jarry (Chile) - Giron (USA) 6:2, 6:3, 6:7 (7:9), 6:3
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

3
Přidat komentář
com
smilesmile
Reagovat
Pe3k
O Ruudovi se jako o jednom z favoritů moc nemluvilo, ale vzhledem k tomu, že je loňský finalista (navíc ten co ho ve finále zválcoval už tenis nehraje) a má nejlehčí los (pokud porazí Runeho jeho největší překážka do finale bude Zverev/Dimitrov/Tiafoe). Nor toho sice letos na antuce moc neuhrál, ale na RG je to jiná story.

Djoka čeká kombo Varilas, Katchanov, Alkaraz, Ruud.
Alkáče čeká Musetti, Tsitsipas, Djokovic, Ruud a to je celkem hard core samí top antukáři.
Reagovat
turista
No jo. Je to pro všechny zbývající hráče těžký skrz na skrz i když tam není Rafa Nadal.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist