Loučící se Šafářová: Byly to úžasné roky, ale je čas to předat dál

21. 4. 2019, 20:51
Aktuality 4
Nad sítí nezaváhala a míček volejem uklidila mimo dosah soupeřek. A pak už se skandovalo "Šafi! Šafi!" Tenistka Lucie Šafářová se dnes v Prostějově vítězně rozloučila s reprezentací. V baráži s Kanadou proměnila mečbol a zpečetila v páru s Barborou Krejčíkovou výhru 4:0 na zápasy.
Profily hráčů
Lucie Šafářová (© Česká sportovní)

"Vždycky jsem ráda byla součástí Fed Cupu a takového týmu. Měli jsme tak dobrou atmosféru a tak dobře jsme si rozuměli, že i díky tomu přišly úspěchy. Jsem strašně šťastná, co jsem mohla prožít. Už je čas to předat dál," řekla Šafářová.

Dvaatřicetiletá tenistka loni oznámila, že letos ukončí kariéru, a do fedcupové nominace se dostala překvapivě, neboť nehrála osm měsíců. Na kurt přišla za rozhodnutého stavu a ve Fed Cupu oslavila první deblovou výhru.

"Já už pláču, takže nevím, kolik toho řeknu," promluvila do mikrofonu na dvorci, ale přes dojetí a emoce nezadrhávala. Poděkovala rodině, realizačnímu týmu i fanouškům. "Takovou atmosféru neměl žádný jiný tým. Byly to úžasné roky," uvedla.

Pogratulovala mladým hráčkám Markétě Vondroušové a Karolíně Muchové, které utkání baráže rozhodly už po dvouhrách. "Moc přeju týmu štěstí dál, ať český Fed Cup pokračuje jako doteď. Já vás budu pozorovat a fandit," řekla Šafářová, která měla podíl na pěti z šesti posledních triumfů českého výběru v soutěži.

Na závěr fedcupové kariéry vytvořila dvojici bývalých deblových světových jedniček s Krejčíkovou. Bylo znát, že dlouho nehrála zápas, ale obecenstvo nadchla esem, dobrými výměnami od základní čáry a přehledem na kurtu. "Byla to obrovská čest si s Luckou zahrát, byla jedním z mých vzorů," pronesla Krejčíková.

Češky zápas s Gabrielou Dabrowskou a Sharon Fichmanovou vyhrály 7-6 7-5, mečbol proměnila Šafářová jistým volejem. "Napadalo mě, jestli budu mít poslední balón, který budu zakončovat. A nakonec to vyšlo. Strašně si vážím, jakou rozlučku jsem tady mohla mít. Lidi mi vytvořili krásné prostředí," řekla poté, co si vychutnala potlesk a posílala polibky směrem k týmu i do hlediště.

Od kapitána Petra Pály i od manažera Miroslava Černoška, který tenistku přivedl do Prostějova, dostala květiny. "Chci ti pogratulovat za to, co jsi v tenisu dokázala, a za sebe i za tým, co jsi dokázala ve Fed Cupu. Byla inspirací." řekl Pála a později přiznal: "Byl jsem rád, že jsem se na kurtu nerozbrečel."

Z Prostějově odjela Šafářová do Stuttgartu, kde si příští týden díky divoké kartě zahraje čtyřhru s Ruskou Anastasií Pavljučenkovovou. Následně ji čekají ještě dvě rozlučky. "První se povedla krásně, tak uvidíme, jak vyjde česká singlová a ta zahraniční. Ale těším se na ně," řekla směrem k pražskému turnaji WTA, kde bude hrát od 29. května, a grandslamovému Roland Garros. V Paříži plánuje nastoupit do čtyřhry a pořadatele požádala o divokou kartu do dvouhry.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

4
Přidat komentář
misa
Šafářová o Roland Garros

"Žádám o divokou kartu do hlavní soutěže, ale myslím, že o tom budou rozhodovat až těsně před začátkem. S Bethanie (Mattekovou-Sandsovou) tam chceme hrát čtyřhru. Doufám, že už bude zdravá, už začala hrát a trénovat, tak snad se jí nic nestane."

Zdroj: https://www.idnes.cz/sport/tenis/lucie-safarova-fed-cup-rozlucka-cesko-kanada-baraz.A190421_160550_tenis_elv
Reagovat
misa
Ještě hodnocení Lucky kapitánem Pálou:

Už minulý rok oznámila konec reprezentační kariéry Barbora Strýcová, nyní ji následuje další opora nejúspěšnější fedcupové země třetího tisíciletí. "Holky sice končí, ale zážitky se nezapomínají," nechtěl podléhat nostalgické náladě kapitán Petr Pála. "Kromě hry mám s Luckou spojenou takovou pohodu. Na to, jak dobrá to je hráčka, dokázala vždycky vyjít vstříc ostatním holkám. Není vůbec jednoduché, aby si tým sednul. Ať už jde o pořadí tréninků nebo třeba kam se půjde na večeři. V řadě týmů, kde jsou moc velké hvězdy, to může skřípat. Ale já měl štěstí na holky, a Lucka mezi ně stoprocentně patří, které si nikdy nic velkého nevymýšlely. Všechny se podřídily týmu a pomáhaly jedna druhé. Lucka je toho skvělým příkladem a toho si strašně vážím."
Reagovat
d@ve
To by bylo super, kdyby to vyšlo.. :)
Reagovat
misa
Ještě toho máme před sebou docela dost, když zdraví dá.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist