Macháč a po odvrácených mečbolech Nejedlý postoupili v Liberci do semifinále! Veselý dohrál

2. 8. 2019, 13:10
Aktuality 15
ATP CHALLENGER LIBEREC - Tomáš Macháč a Pavel Nejedlý na challengeru v Liberci prožívají nejlepší turnaj své kariéry. Teprve 18letý Macháč ve čtvrtfinále přehrál Slováka Alexe Molčana, o osm let starší Nejedlý odvrátil čtyři mečboly nasazené sedmičky Joaa Domínguese. Jiří Veselý naopak v souboji o semifinále neuspěl, když nestačil na Nikolu Milojeviče.
Tomáš Macháč (© cztenis.cz)

Tomáš Macháč v březnu získal čtvrtý titul z turnajů ITF a díky divokým kartám pak začal dostávat šance už i na domácích challengerech. V Praze na Štvanici sice neuspěl v kvalifikaci, ale v květnu v Ostravě i tento týden v Liberci dostal příležitost rovnou v hlavní soutěži a pokaždé v ní vyhrál tři zápasy a postoupil do čtvrtfinále.

V Liberci navíc své kariérní maximum ještě vylepšil. Teprve 18letý Čech neztratil set s Julienem Lenzem, Aleksandrem Nědovjesovem, Jaroslavem Pospíšilem ani dnes s Alexem Molčanem a postoupil do svého největšího semifinále v kariéře.

Macháč v souboji se slovenským tenistou odvrátil všech pět brejkbolů, třikrát soupeři sebral podání a přesně po hodině proti 295. hráči světa slavil vítězství 6-4 6-2.

Díky postupu do semifinále v Liberci výrazně vylepší své žebříčkové maximum, v pondělí se posune o více než 80 míst a premiérově bude figurovat v Top 400. O finále si český talent zahraje s nasazeným Rogeriem Dutrou Silvou.

Pavel Nejedlý, který rovněž prožívá životní turnaj a teprve na jaře slavil první výhry v hlavní soutěži challengeru, vyřadil dalšího velkého favorita a nadále pokračuje v životním turnaji. Šestadvacetiletý český kvalifikant po Attilovi Balázsovi a Danielovi Gimenovi-Traverovi ve čtvrtfinále odvrátil čtyři mečboly nasazené sedmičky Joaa Domínguese a po skalpu 171. hráče světa postoupil do zítřejšího semifinále.

Nejedlý přitom prohrával o set a brejk, vynutil si však rozhodující dějství. V něm favorizovanému Domínguesovi dvakrát nedovolil zápas ukončit na servisu, přestože měl Portugalec celkem čtyři mečboly, a nakonec po dvouapůlhodinové vyčerpávající bitvě zvítězil 1-6 6-4 7-6(4).

Jiří Veselý, jenž svou jedinou předchozí účast na challengeru v Liberci přetavil v triumf, na své krajany nenavázal. Vítěz ročníku 2013 prohrál 6-7(2) 6-1 2-6 se 180. hráčem světa Nikolou Milojevičem, který bude příštím soupeřem Nejedlého. Veselý v úvodním dějství zahodil vedení 5-1 a čtyři setboly.

• ATP CHALLENGER LIBEREC •
Česko, antuka, 46.600 eur
páteční výsledky (2. 8. 2019)
• Dvouhra - čtvrtfinále •
Macháč (ČR) - Molčan (SR) 6-4 6-2
Nejedlý (ČR) - Domíngues (7-Portug.) 1-6 6-4 7-6(4)
Milojevič (11-Srb.) - Veselý (3-ČR) 7-6(2) 1-6 6-2
Dutra Silva (15-Braz.) - Serdarušič (Chorv.) 6-7(5) 6-3 2-0 / skreč
• Čtyřhra - semifinále •
Forejtek/Vrbenský (ČR) - Vasilevski/Weissborn (1-Běl./Rak.) 6-1 6-4
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

15
Přidat komentář
Fransoas
Jirka Veselý mi zklamal.Závěry setů a zápasů jsou vždy těžký,jak to tvrdil i Berdych.Promarnit vedení - jak to předvedl v prvním setu - co k tomu dodat.Asi se nedá říct,že by to mohla být smůla.Druhý set měl pod kontrolou,ale nenavázal na něj,proto je až ve druhé stovce.
Reagovat
Dobry-den
Tomu Jirkovi se snad ani nedá fandit. Domácí turnaj a on to takhle odchodí.
Ten závěr byl na mastnou pokutu a divím se, že ho diváci nevypískali. Strašná hamba!

Jaký kontrast s Pavlem Nejedlým, který sice nikdy nic nevyhraje, ale jeho bojovnost tenhle týden je příkladná a po zásluze zde postoupil do životního semifinále...
Reagovat
com
Jirka je chytrej kluk, tak uz setri sily na US Open :)
Reagovat
Dobry-den
To jo, možná tak někde v paralelním vesmíru.
Reagovat
bIbec
J1rka nic, tak Tomáši, vyhraj to tam celé.
Reagovat
bIbec
ale mrzí to.. doufal sem, že by se utkala ta Veselkovská (dnes už) zkušenost, proti dravému mládí. Nakonec aby z toho opravdu nebylo to finále bez české účasti, které si asi nikdo moc nepřeje.
Reagovat
Fransoas
Oba naši hráči - jsou to bojovníci.Přál bych titul Tomášovi.SF našich borců budou těžké.
Reagovat
Mantra
viděl jsem poslední gem na servise, a jestli dostal Bernard pokutu, tak Jiřika by měli zavřít, to už fakt hrál schválně :-D
Reagovat
bIbec
Tak snad v Liberci nebude finále Milojevic vs Dutra Silva.
Reagovat
George_Renel
Ovšem Nejedlý - Domingues to byl docela nářez. Už jsem viděl hodně, ale aby došly rakety....
Nejedlý hodně dobrý v hlavě, ke konci byl pořád pozadu, ale TB zvládl výborně.
Reagovat
Ondřej.Jirásek
ale je strašně pasivní, dneska měl štěstí, že se soupeř vyházel, i když teda obranu má fakt hodně dobrou, ale servis a razance úderů fakt slabá, asi proto je tak nízko v žebříčku.
Reagovat
Hector.Salamanca
Přesně tak, bojovník, skvělej přístup, lítá tam chvílema jak Djokovič, ale servis hrůza a tak to plácá prostě. Ale dnes teda klobouk dolů, i přitlačil občas trochu a hlavně teda světově dotahoval. V tom závěru to bylo i se štěstím, soupeř to párkrát vystřelil
Reagovat
Dobry-den
Gratulka, tak ještě dvakrát. :-)

Zajímavé bude sledovat, kam se naši mladíci posunou v žebříčku, až se od příštího týdne zpětně připíšou body z turnajů Futures.
Reagovat
fujtajblick
aby zabojovali i Forejtek s Vrbenským..
Reagovat
Fransoas
velké gratulace pro našeho dalšího nadějného bojovníka.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist