Macháč další bitvu v Brisbane nevyhrál, Nadal suverénně uspěl i ve druhém zápase po pauze

4. 1., 06:15
Aktuality 9
Tomáš Macháč (23) byl při svém debutu na akci ATP 250 v Brisbane velmi blízko ke svému třetímu čtvrtfinále na hlavní tour. Český kvalifikant ale čtvrté vítězství v řadě přidat nedokázal a ve druhém kole po dvouapůlhodinovém boji podlehl 7:5, 2:6, 6:7 domácí divoké kartě Rinkymu Hijikatovi (22). Rafael Nadal (37) na turnaji stále neztratil servis a vyhrál i druhý zápas po téměř roční pauze.
Macháč byl kousek od dalšího čtvrtfinále na turnajích ATP (© AFP)

Macháč –⁠ Hijikata 7:5, 2:6, 6:7

Tomáš Macháč má za sebou nejlepší sezonu kariéry. Během loňského roku si v Houstonu a Stockholmu zahrál svá první čtvrtfinále na turnajích ATP a v závěru sezony prožil své zatím nejlepší období, když se třikrát dostal do finále challengerů, dvakrát triumfoval a ve druhém kole "pětistovky" ve Vídni byl proti Stefanosovi Tsitsipasovi kousek od prvního skalpu TOP 10.

Do nového tenisového roku tak vstoupil coby 78. muž pořadí. V elitní stovce žebříčku debutoval už na konci sezony 2022, ale teprve až v závěru té loňské se v nejvyšším patře hodnocení pohodlně usadil. V roce 2023 dokázal poprvé v kariéře překonat metu 50 výher v jedné sezoně.

Statistiky utkání.Statistiky utkání. (@ Livesport)

Na úvodní letošní akci v Brisbane měl jedinečnou šanci rozšířit svou sbírku čtvrtfinálových účastí na nejvyšším okruhu. Po suverénně zvládnuté dvoukolové kvalifikaci vyřadil po téměř tříhodinovém boji nasazenou sedmičku Tomáse Martína Etcheverryho, ale další bitvu nezvládl a s turnajem série ATP 250 se rozloučil ve druhém kole.

Nad jeho síly byl 71. hráč světa Rinky Hijikata startující na divokou kartu. Proti Australanovi otočil stav 3:5 a po 46 minutách šel do vedení. Na začátku druhé sady však nevyužil sérii tří brejkbolů a celkem čtyři šance a ve zbytku setu získal už jen jeden game. Rozhodující dějství trvalo 70 minut a český favorit znovu disponoval třemi brejkboly v řadě, tentokrát v osmé hře. Ani jednu možnost ale neproměnil a nakonec padl poměrem 4:7 v tie-breaku.

Zatímco Macháče čeká přesun do Adelaide, kde by měl v příštích dnech absolvovat kvalifikaci, Hijikata odehraje své druhé kariérní čtvrtfinále na okruhu ATP a pokusí se vyrovnat své maximum na nejvyšší úrovni. O semifinále si osmifinalista loňského US Open a vítěz čtyřhry na Australian Open 2023 zahraje s bývalým šampionem Grigorem Dimitrovem.

Už ve středu vytvořili čtvrtfinálové dvojice nasazená jednička Holger Rune s Jamesem Duckworthem a Roman Safiullin s Matteem Arnaldim.

 

Kubler – Nadal 1:6, 2:6

Rafael Nadal v Brisbane absolvuje svůj první turnaj po téměř roční pauze zaviněné zraněním a operací kyčle. Konkrétně od loňského ledna, kdy se coby obhájce titulu zranil ve druhém kole Australian Open a prohrál s Mackenziem McDonaldem.

I při svém druhém startu v tomto dějišti postoupil do čtvrtfinále, před sedmi lety v něm nestačil na Milose Raonice. Majitel 22 grandslamových trofejí stále neztratil servis. Zatímco Dominicovi Thiemovi nenabídl ani jeden brejkbol, ve druhém kole proti domácí divoké kartě Jasonovi Kublerovi musel likvidovat čtyři hrozby, z toho tři v řadě. Další komplikace však nepřipustil a Australanovi povolil za necelou hodinu a půl jen tři gamy.

Nadal se v Brisbane vzhledem k dlouhé pauze prezentuje velmi solidní formou, ale zatím nebyl pořádně prověřen. Thiem se už několik let ohromně trápí, figuruje na konci elitní stovky a po prohrané úvodní sadě úplně odpadl. Kubler hrál svůj první turnaj od srpna, kdy naposledy slavil výhru v dohraných duelech, a nechával si v utkání se španělským favoritem ošetřovat pravé předloktí.

O něco těžší překážkou než ty dvě předchozí může být 55. hráč pořadí Jordan Thompson. Další domácí zástupce postoupil mezi nejlepší osmičku bez boje po odstoupení nasazeného Uga Humberta. S Nadalem neuhrál set na Masters v Paříži 2020 ani předloni na French Open.

Bývalý lídr žebříčku Nadal, jenž se momentálně nachází na 672. pozici, odehraje v pátek své 225. kariérní čtvrtfinále na nejvyšším okruhu a první od předloňského Wimbledonu. "Cítím, že jsem konkurenceschopný. To je vše, co chci. Potřebuju zápasy. Potřebuju být zdravý. Každý den, kdy jsem schopný hrát zápas, je pro mě skvělý," řekl po čtvrteční jasné výhře.


Výsledky turnaje ATP 250 v Brisbane

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

9
Přidat komentář
Mac
Po vyhraném 1. setu při podání soupeře 0-40, pak ještě jeden bb. Poslední 2 bez boje odevzdal, tak jsem šel spát a dobře udělal...
Reagovat
karlosray
Škoda měl na něj
Reagovat
Tweener
Jinak tenhle portal po změnách je katastrofa - mrtvej, nepřehlednej
Reagovat
Pe3k
Reagovat
Amputace
Reagovat
enfee
V cem je mrtvej? Vsak to tady porad fici
Reagovat
Tweener
Komentátorka hrůza, vypnul jsem zvuk úplně
Reagovat
Tweener
Komentátorka hrůza, vypnul jsem zvuk úplně
Reagovat
Drzymalski
Machačovi trochu utekl závěr. Zřejmě došly síly, rozhodly drobnosti. Tomáš ale potvrdil, že forma ze závěru roku nebyla žádná haluz. Bude oříškem i pro hráče TOP 20. Kromě toho, že minimálně kazí, slušně servíruje a umí zakončit. Jako u každého ale rozhodne fyzická odolnost a hlava. Drobná hádka v závěru špilu s Vackem, varuje. A ještě komentátorka. Ty její emotivní výkřiky a neustálé žvatlání mě donutily stáhnout zvuk na 2.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist