Macháč je z olympiády nadšený, musel se rozhodnout rychle

8. 7. 2021, 16:18
Aktuality 13
Tomáš Macháč přijal bez váhání nabídku startovat na olympijských hrách. Rozhodnout se musel narychlo a kvůli startu v Tokiu přijde o dva až tři plánované turnaje. Věří, že v Japonsku už bude v plné síle po mononukleóze, kterou prodělal na jaře.
Profily hráčů
Tomáš Macháč (© ltkliberec.cz)

O možnosti startovat na olympiádě se dozvěděl na antukovém challengeru v německém Brunšviku. V úterý mu volal trenér Daniel Vacek, že existuje možnost hrát v Tokiu. "Musel jsem to říct během hodiny a půl až dvou. Byl jsem z nabídky nadšený a rozhodnutí bylo jasný. Jsem strašně rád, že jsem se tam dostal a můžu se zúčastnit," řekl Macháč v rozhovoru ČTK.

Do olympijského turnaje se dvacetiletý hráč vešel díky přerozdělování neobsazených míst a jednání Českého tenisového svazu s Mezinárodní tenisovou federací (ITF.). Původně měl jet z Čechů Jiří Veselý, který se kvalifikoval, ale účasti se kvůli nevýrazné formě vzdal.

Macháč je na vzestupu a mohl by doplnit Veselého ve světové stovce. Kvůli olympiádě se ale rozhodl pár turnajů oželet. "Musel jsem přehodit celý plán, ale vyšlo to. Víceméně jsem se rozhodl, že vynechám dva až tři turnaje na betonu," řekl 144. hráč žebříčku ATP.

Na začátku sezony navázal Macháč na konec té minulé a hrál dobře. Z kvalifikace se dostal do druhého kola Australian Open a začátkem března ovládl v Kazachstánu velký challenger. "Začátek roku byl skvělý, měl jsem ze své hry a výkonů radost," pochvaloval si.

Po úspěchu v Nur-Sultanu berounského hráče ale přibrzdila nemoc. "Byl jsem tak vyždímanej, že jsem byl rád, že jsem z Kazachstánu doletěl domů," vzpomínal. Vyšetření odhalilo mononukleózu a následovala dvouměsíční pauza. "Byl jsem vlastně rád, že mi to zjistili, protože jsem dva tři měsíce byl pořád divnej, pořád mi něco bylo. Takže to byla úleva," podotkl Macháč.

Hrozila mu až půlroční pauza, ale jeho tělo se dalo rychle do pořádku. Do hry se vrátil koncem května v kvalifikaci Roland Garros, ale vypadl v 1. kole. "Začátek byl těžký, do Paříže jsem jel skoro nepřipravený," řekl. V Anglii a nyní na challengeru v Německu už se dostával do herní pohody. "Hrál jsem dobře a myslím, že na olympiádě budu v plné formě," uvedl Macháč.

Vedle dvouhry by si mohl zahrát poprvé v kariéře i smíšenou čtyřhru. Pár vytvoří s přítelkyní Kateřinou Siniakovou. "Ještě jsme to konkrétně neřešili, ale určitě se budeme chtít zapsat. Bylo by to super, kdybychom se dostali," řekl Macháč. Turnaj ve smíšené čtyřhře může na olympiádě hrát jen šestnáct dvojic a tvořit se bude z přihlášek nominovaných hráčů až v Tokiu.

Do dějiště vyrazí Macháč českým speciálem příští pátek. Předtím ještě odehraje za Cáchy na antuce dva zápasy německé ligy družstev. "Potřebuju si zahrát co nejvíc zápasů. Pak mě čeká pět dnů tréninku na betonu na Olympu a musím stihnout vyřídit papíry," uvedl.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

13
Přidat komentář
Blondie
Tak ať se daří :-)
Reagovat
misa
Letošní olympiáda je zbytečná akce.
Reagovat
GaelM
smile
Reagovat
misa
Bez diváků mají hry atmosféru obyčejného tréninku.
Reagovat
GaelM
Máš nějaké lepší? smile

Tohle není Wimbledon, který se hraje každý rok a když to nevyjde jednou, může příště. Olympiáda, ať už s diváky nebo bez nich, je vrchol kariéry pro spoustu sportovců. Řada z nich se na OH chystala několik let a další šanci už mít nebude. Nazvat to zbytečnou akcí může jen pitomec. Pokud to někomu za to nestojí, nikdo ho nenutí reprezentovat...
Reagovat
misa
Většina Japonců pokládá nadcházejí cí olympiádu za zbytečnou. Asi jsou všichni pitomci.
Reagovat
PetaM
Se nedívej.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Hlavně aby Olympiáda vůbec byla...
Zatím bude bez diváků, ale neznamená to, že nebude hůř.
Vůbec to sportovcům nezávidím - už bylo konání OH jednou posunuto, přípravy, náklady atd, všechno v tahu a teď diváci a kdoví, jaké restrikce ještě přijdou.
A pojede tam Roger hrát bez diváků? Pochybuju, to byla myslím poslední kapka, která ho od toho odradí.
Reagovat
GaelM
Roger tam jede pozdravit diváky nebo zkusit urvat poslední chybějící titul? smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Tak uvidíme, ale já se přikláním k tomu, že se na takový komplikovaný podnik vykašle. A nebude ani první ani poslednísmile
Reagovat
Mr.Pink
take si myslim, bez divaku se mu asi nebude chtit letet do tokya a byt zase nejakou dobu bez rodiny
Reagovat
EllNino
Tak to je svinstvo ... známe případ Robina Söderlinga

Snad se z toho Tomáš už dostal, bohužel Olympiáda komplikuje jeho vzestup žebříčkem, přijde o některé turnaje ... ale tak snad na Olympiádě zase načerpá inspiraci a kontakt s nejlepšími, jako se mu to povedlo v Austrálii, a posune ho to ... čert vem žebříček :) Pokud bude hrát po OH dobře, tak se do stovky dostane s jeho hrou tak jako tak ... a pokud ne, tak by to asi start na OH stejně nezměnil :)
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Aha, a že se o tom píše až teďsmile
Myslím že Štěpce MN odstavila skoro na celou sezónu, jestli se nepletu.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist