Macháč na challengeru smetl nasazenou jedničku a má první skalp hráče Top 100. Kopřiva je poprvé v semifinále

5. 3. 2021, 10:32
Aktuality 30
ATP CHALLENGER TOUR - Tomáš Macháč na challengeru v kazašském Nur-Sultanu smetl nejvýše nasazeného Soon-Woo Kwona z Jižní Koreje a připsal si první skalp hráčů elitní stovky. V semifinále, do kterého postoupil bez ztráty setu, se 20letý Čech utká s Indem Prajnešem Gunneswaranem. Vít Kopřiva v Petrohradu vyřadil nasazenou dvojku Cema Ilkela a poprvé v kariéře si zahraje semifinále challengerů.
Tomáš Macháč (© prosperitaopen.cz)

Tomáš Macháč, který si na letošním Australian Open připsal své premiérové vítězství v hlavních soutěžích grandslamů, před týdnem v Nur-Sultanu vyřadil turnajovou dvojku Jevgenije Donského a Maximiliana Marterera, ve čtvrtfinále byl nad jeho síly Jurij Rodionov.

Výsledek z minulého týdne se mu na druhé akci v kazašském hlavním městě podařilo vylepšit. Rodák z Berouna dokonce ještě neztratil set a vyřadil nasazeného Henriho Laaksonena, bývalého 57. hráče světa a osmifinalistu letošního Australian Open Mackenzieho McDonalda, jenž ovládl první ze dvou podniků, a dnes po setech 6-2 6-1 turnajovou jedničku a 78. tenistu světového pořadí Soon-Woo Kwona.

Macháč byl ve všem jasně lepší než soupeř, fantasticky servíroval, k postupu si pomohl šesti esy a na podání za celý zápas dohromady ztratil jen osm fiftýnů. Za necelou hodinu si tak připsal svůj premiérový skalp hráčů elitní stovky. O své sedmé kariérní finále, třetí na challengerech, bude Macháč bojovat s Prajnešem Gunneswaranem.


Kopřiva vybojoval své premiérové semifinále na challengerech
Vítovi Kopřivovi hrozilo, že ani při svém třetím letošním vystoupení na challengerech nepřejde přes úvodní kolo hlavní soutěže. Proti domácímu Ivanovi Gachovovi totiž čelil třem mečbolům. Ty však odvrátil, v dramatickém tie-breaku rozhodující sady zvítězil a poté bez ztráty setu vyřadil nasazené Roberta Quiroze a dnes Cema Ilkela.

Proti nasazené dvojce sice prohrával už 2-5 a o game později na returnu čelil pěti setbolům, ale ve zbytku utkání tureckému favoritovi povolil pouhé dvě hry a po skvělém obratu v úvodním dějství vyhrál 7-5 6-2.

Třiadvacetiletý Kopřiva ve svém prvním semifinále na challengerech vyzve Zizou Bergse, nebo Lucase Catarinu.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

30
Přidat komentář
Haitik
Taky bych rád zmínil, že další český mladík, konkrétně Andrew Paulson postoupil do semifinále na turnaji v Bratislavě, když dneska porazil po obrovském boji nasazenou jedničku, Francouze Crepatteho, hráče ze čvrté stovky.. V semifinále na něj čeká nějaký Francouz z druhé tisícovky, který dneska porazil Patrika Rikla..
Tak doufám, že Andrew nějaké výhry tady ještě přidá a posune se, aby už se nemusel prodírat kvalifikacemi..
Reagovat
EllNino
https://www.tenisovysvet.cz/article/detail/13349--vedl-hvezdy-ted-mladou-nadeji-bez-sportu-nemohu-byt-rika-tomas-krupa
Reagovat
EllNino
Víťa taky super, škoda, že má za semifinále jen 15 bodů, to mi přijde dost ubohé, na to, že je to challenger ...Tomáš jich má 3x tolik, ale také byla větší konkurence ...

Za výhru na turnaji 50 bodů je celkem málo, ale rozhodně to je ve Víťových silách ... na to, že v 1. kole proti Gachovovi odvacel mečboly, to dotáhl dost daleko :) Navíc se v liverankingu posunul na 296. místo, takže je poprvé ve třetí stovce :) K tomuto dílčímu úspěchu velká gratulace ... přeci jen 300 nejlepších na světě, tam už jsou fakt celkem dobří hráči (i v té třetí stovce je hodně výborných tenistů)
Reagovat
EllNino
Tak pardon, chvíli už byl na 294. místě ... každopádně i ta je to fajn ... ještě by to chtělo kousek výš, aby to stačilo i na kvaldy GS, přeci jen okolo 220. - 230. místa se občas už do MD hráči dostanou
Reagovat
Torn
Tomáš super, zápas jsem neviděl. Doufám, že už dal dolů toho nevzhledného bobra. :D
Reagovat
Tomas_Smid_fan
On nosí bobrasmilesmile Takovou tu chlupatou čepicismile?
Reagovat
SpacialRecognition
Slušný skalp, + odvrácených několik setbolů při podání soupeře v prvním setu. :-)
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Podle LS otočka z 3:5 na 7:5, pěkné ????
Reagovat
smazaný uživatel
podle me nam roste novy zdenda kolar
Reagovat
EllNino
zdenda Kolář nikdy nebyl ani ve druhé stovce a při vší úctě k němu, Tomáš má na mnohem víc
Reagovat
blixa
smile
Reagovat
SpacialRecognition
Jo, to přirovnání pokulhává na více frontách...
Reagovat
George_Renel
Doufám že ne....
Ten ve vývoji zamrzl.
Reagovat
SpacialRecognition
Kolář nikdy nebyl zrovna nějakým velkým talentem, techniku má dost hroznou.
Reagovat
EllNino
Velký dříč, ale bohužel to nestačí zatím ani na tu druhou stovku
Reagovat
SpacialRecognition
Takový ekvivalent Terezy Martincový, ikdyž ta se do druhé stovky dostala.
Reagovat
Kanar
Tak myslím, že dost plácáte. Říct o někom, kdo to ve sportu, kterej dělá asi miliarda lidí, dotáhl tam kam ZK, byť to není top 100, že nemá talent a žé jeho technika je dost hrozná, může pouze ten, kdo to dotáhl mnohem výš a nebou úplnej ňouma. Tak si vyber. To že ZK, je od FO, kde si blbě prohrál FQ jaksi v útlumu je bohužel ale fakt. Snad to prolomí. Oproti Tom teď jede na vlně a je rozjetej jak raketa. Má sebevědomí, daří se mu a měl taky dost štěstí. Byl tam nějaký odevzdaný match, nějaký poloskreče... Tom se ale zakous a chce tam. Zatím na něj nebyl žádnej velkej tlak, vlastně mohl jen uspět. Teprve uvidíme, co s ním udělá nějaký neúspěch, nebo když se to někde trochu na chvíli zadrhne a nebude se vše úplně dařit. Pak se teprv bude lámat chleba. Takových mladých borců, co to měli dobře nakoplý, už bylo. Hodně zdraví všem.smile
Reagovat
SpacialRecognition
1. nikde jsem neřekl, že nemá talent, ale nemá ho tak velký, jak někteří jiní.
2.To že člověk nemá právo kritizovat , neboli popisovat realitu jaká je jen proto, že nedosáhl toho, co kritizovaná osoba je jeden z nepitomějších argumentů, který se poslední dobou šíří. Nato, abys poznal, že polívka je připálená, nemusíš umět vařit.
Pokud někdo plácá, tak akorát vy s vašimi pseudoargumenty.
Reagovat
Kanar
1. Ano, ty si jenom řekl, že "nikdy nebyl žádným zrovna velkým talentem". Což, zamysli se, je úplná blbost.
2. Ano, není to nejlepší argument, ale nechtěl sem rovnou říct: "Jsi ňouma". Argument s polívkou ale taky dost pokulhává. Že poznáš spálenou polívku, z tebe nedělá odborníka na všechno. Ale pokud jsi nějaký erudovaný tenisový odborník, tak se omlouvám. A třeba máš nakonec pravdu. Já jsem vlastně laik, který si myslel, že bez talentu a s mizernou technikou, by se nikdo nedostal ani do 500.
Reagovat
SpacialRecognition
Máte problém s pochopením psaného textu? Opět, nikde jsem nepsal, že je bez talentu, ale že ho nemá velký. (Velký talent beru jako = potenciál top 100).

Ani nevím, proč ještě s vámi diskutuju, jakékoliv diskuze s dobroserama, který mají potřebu bránit cokoliv a kohokoliv i kvůli úplným blbostem jsou bezpředmětné.
Reagovat
Kanar
Aha! Vy jste asi taky nikdy nebyl žádným zrovna velkým chytrákem (velký chytrák beru = potenciál Nobelova cena).
Diskuze s lidma, co potřebujou každej den někoho zkritizovat a plivnout jedovatou slinu, je naopak náramně poučná. A jen si kritizuj, klidně kohokoliv a cokoliv, ale nepodělej se, když s tebou někdo nesouhlasí. A Zdendu, já bráním vždy. A on mi to vůbec neulehčuje. Ale doufejme, že příští týdensmile.
Reagovat
smazaný uživatel
tenis hlavne nedela miliarda lidi, to je nejvetsi nesmysl, to ze nekdo nekdy videl v obchode raketu neznamena, ze dela tenis
Reagovat
Kanar
Opravdu?smile Nicméně se ten trychtýř do světový špičky zužuje opravdu drasticky, vzhledem k počtu lidí po celém světě, co se v něm pokouší prorazit.Jen těch akademií. Např. ve srovnání s ice hockey. A kdybys o 200 hráči z NHL řekl, že nemá talent a hrozně bruslí, jak bys vypadal. No jak bys vypadal.smile Jako strášnej chytrák !!!
Reagovat
darek.vrana
Tak nevím, jak je to myšleno, jestli jako lichotka nebo urážka:). Každopádně už teď bude Tomáš mnohem výš, než kdy Zdeněk byl. Já v něm naopak vidím velký potenciál. Už pro to, že je jeho hra originální a tam je vždycky větší šance než u těch strojových hráčů od baseliny. Stačí se podívat na Jirku Veselého, hra slabá, ale hraje jinak než ostatní a drží se léta ve stovce.
Reagovat
blixa
Rozhodně jako urážka ! smile Jinak si to nedovedu vysvětlit smile
Reagovat
Torn
Tak ze stovky taky vypadl na nějakou dobu.
Reagovat
EllNino
Ale porad se drzi daleko vys nez Zdenda
Reagovat
Torn
Tak na tohle jsem já nereagoval, takže off topic, že Zdenda je hluboko za TOP100, je známá věc. :)
Reagovat
Marduch
smilesmile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Tomášovi! Přiznám se, nepřivstal jsem si, ale důležitější je výsledek a ten je super!smilesmilesmile Předpokládám, že i hra mu odpovídala. Jen tak dál, jakkoli s Indem to nebude snadné. Zas se tahal na tři sety, třeba i to pomůže.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist