Macháč otočil souboj s dalším Japoncem, hlavní soutěž Wimbledonu má na dosah i Fruhvirtová

28. 6. 2023, 15:07
Aktuality 22
WIMBLEDON - Do závěrečného třetího kola kvalifikace Wimbledonu postoupily dvě české naděje. Tomáš Macháč (22) na trávě v londýnském Roehamptonu už podruhé otočil souboj s japonským soupeřem, Kaiči Učidu (28) ve středu porazil 4:6, 6:3, 6:2 a znovu přiživil šanci na zkompletování účastí v hlavní soutěži všech čtyř grandslamů. Také osmý zápas v kvalifikacích grandslamů vyhrála Brenda Fruhvirtová (16), jež i svou druhou soupeřku načala kanárem a bez ztráty setu pokračuje za premiérovým startem ve Wimbledonu. Naopak ze hry venku je Barbora Palicová (19).
Tomáš Macháč (© Profimedia)

Tomáš Macháč na konci listopadu debutoval v TOP 100 žebříčku, ale na začátku letošní sezony z elitní stovky vypadl. Od té doby se marně snaží do nejvyššího patra pořadí vrátit, momentálně zaostává o sedm míst a ve Wimbledonu udělal další krok k zisku důležitých bodů. Nejslavnější turnaj je jediným z podniků velké čtyřky, na kterém si ještě nezahrál hlavní soutěž.

Finalista červnového challengeru v Prostějově měl potíže už v úvodním kole kvalifikace s Jasutakou Učijamou a komplikacím se nevyhnul ani proti dalšímu japonskému soupeři Kaičimu Učidovi.

Macháč vstupoval do utkání jako jasný favorit, přesto úvodní set ztratil. Od začátku druhé sady, kterou přerušil déšť, si ovšem vypracoval 16 brejkbolových příležitostí, čtyřikrát soupeři sebral podání a na vlastním servisu dominoval. O účast v hlavní fázi se utká s Lucasem Pouillem, s nímž prohrál kvalifikační zápas na nedávném French Open.

B. Fruhvirtová v kvalifikacích GS vyhrála i poosmé

Brenda Fruhvirtová loni posbírala celkem osm titulů na nižším okruhu ITF a letos přidala i svou nejcennější trofej z podniku kategorie ITF W40 v Indii, kde zvládla také své deváté mezi ženami a poprvé triumfovala mimo antukové podniky série W25.

Jinak už však jedna z nejtalentovanějších teenagerek sbírá v této sezoně zkušenosti na hlavním okruhu a připsuje si úspěšné debuty v kvalifikacích grandslamů. Tříkolovou kvalifikací prošla na Australian Open, na Roland Garros a nyní se přibližuje i startu ve Wimbledonu.

16letá Češka při premiéře na trávě neztratila ve dvou zápasech ještě ani set a navíc oba duely zahájila kanárem. Po krajance Sáře Bejlek začala suverénně i proti Kanaďance Katherine Sebovové, kterou nakonec přehrála 6:0, 6:3 a v kvalifikacích grandslamů tak vyhrála i svůj 8. zápas.

O místo v hlavní soutěži si Fruhvirtová zahraje se 106. hráčkou světa Číňankou Yue Yuan.

Potřetí v kariéře zkoušela štěstí v kvalifikaci grandslamu Barbora Palicová a stejně jako v lednu v Melbourne a v květnu v Paříži skončila ve druhém kole i v londýnském Roehamptonu.

Při premiéře na trávě 19letá Češka po výhře nad Kathinkou Von Deichmannovou z Lichtenštejnska nenašla recept na zkušenou Američanku Coco Vandewegheovou. Čtvrtfinalistce z let 2015 a 2017 podlehla 4:6, 6:7, byť byla dvakrát dva míčky od zisku druhé sady. V tie-breaku už nehrála ani jeden bod.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

22
Přidat komentář
tommr
Brenda zvládla i druhé kolo kvalifikace a jako jediná z naší čtveřice kvalifikantek má ještě naději na postup do MD ... smile
Dneska začala opět ve velkém stylu a v prvním setu nedala soupeřce ani čuchnout. Sebov se poté odebrala do šaten a zřejmě si musela něco šňupnout protože se vrátila jako vyměněná a zle Brendě zatápěla. Brenda to ale ustála a v závěru druhého setu už byla zase suverénní ...
Brenda dneska mj. pomstila i svojí sestru kterou Sebov letos nečekaně porazila v Miami ...
Reagovat
Dobry-den
Tomáši, prosím tě, nepohnoj to zase a dej i toho Frantíka. smile

Bára - ani tentokrát nepřekročila svůj stín...

Brenda - opět v kanárkovém módu, ale úroveň zápasu žalostná. Soupeřka měla 3 winnery a 27 UE smile, Brenda 13/26, taky bída, ale snaží se hrát aktivně, byť jí to není úplně vlastní, takže chyby budou. Její finálovou soupeřku popravdě vůbec neznám, ale Brendě věřím, že to dá. smile
Reagovat
SpacialRecognition
nevěř těm statistikám na livesportu, maj je tam velmi často špatně. Ty nevynucené chyby jsou velmi často u wimbledonu dost nadsazené
Reagovat
Dobry-den
Tak je to jen orientační, ale i pocitově těch chyb bylo dost. Nenechal bych se proto ošálit tím jednoznačným výsledkem. Soupeřka dneska na kurtu prakticky neexistovala...
Reagovat
hanz
Soupeřka Sebov byla otravná vracečka, nesnáším takový typy, co celou dobu jen brání.
Reagovat
tommr
to bylo ale taky daný tím že jí Brenda celej zápas tlačila. Když hrála Sebov letos s Lindou Fruhvirtovou nebo s Lindou Noskovou tak byl obrázek na kurtu úplně jinej ...
Reagovat
Dobry-den
Sebov je nza normálních okolností agresivní hráčka, ale mně prostě přišlo, že TO dneska dostala...
Čímž nechci výkon Brendy znehodnocovat, ale dneska se nemusela ani moc snažit a stejně by vyhrála.
Reagovat
Dobry-den
*za
Reagovat
hanz
Agresivní ona je, když má čas, tak je nepříjemná, dneska čas neměla, proto se furt bránila.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Já bych navíc nesouhlasil ani s tím, že Brendě není vlastní aktivní hra. To je podle mě holý nesmysl. Jen na některé ranařky prostě ještě nemá sílu, tak se spíš brání, ale ne proto, že by jí to bylo vlastní.
Reagovat
tommr
klidně můžeš mít takovej subjektivní dojem ale fakta jsou jednoznačná: Brenda ještě letos neprohrála v kvalifikacích GS ani jeden zápas a dneska jasně přehrála nebezpečnou hráčku se kterou si nedokázala poradit ani její sestra ani Linda Nosková ...
Reagovat
hanz
No tak co tak pozoruju, tak u Lindičky N. taky hodně záleží, jak se vyspí, někdy je to utrpení koukat na ten její ztrápenej výraz.
Reagovat
Dobry-den
Linda vypadá pokaždé stejně. Podívej se na ni a garantuju ti, že nepoznáš, jaký je skóre. smile
Reagovat
Dobry-den
Faktem je, že dneska nebezpečná opravdu nebyla. smile
Reagovat
tommr
ve druhém setu nebezpečná byla a Brenda jí zlomila až v samotným závěru ...
Reagovat
Dobry-den
Ještě jsem se díval na nějaký highlighty a ta Číňanka nevypadá, že by měla Brendu vystřílet z kurtu. Tak uvidíme, Brenda opravdu s hráčkama mimo top 100 moc neprohrává...
Reagovat
Dobry-den
Např. Palicová dnes 19 chyb, to mi připadá naopak málo.
Reagovat
George_Renel
Palicová prohrála dost nepochopitelně neboť Coco dnes byla úplně levá.
Reagovat
Dobry-den
Mrzí mě to, zrovna s takovou protivou. Pořád ne a ne prorazit. smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Včera zas nepochopitelně vyhrála smile
Reagovat
frenkie57
Jasutaka Učijama, Kaiči Učido...už chyběl jedině Uko Jeshita.smile
Reagovat
George_Renel
Koukám, že Coco s tím jídlem nepřestala.....
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist