Macháč si poradil s Močizukim, v Melbourne je potřetí ve druhém kole

14. 1., 08:06
Aktuality 43
Tomáš Macháč (23) postoupil do druhého kola Australian Open po vítězství 3:0 na sety nad Japoncem Šitarim Močizukim (20) a brány druhého kola grandslamového klání v Melbourne prolomil už potřetí ze čtyř pokusů.
Tomáš Macháč na Australian Open 2024. (© Profimedia)

Macháč – Močizuki 7:5, 6:1, 7:5

Tomáš Macháč měl oproti loňsku snadnějšího soupeře. Zatímco tehdy neúspěšně čelil Casperovi Ruudovi, letos mu los přisoudil dvacetiletého Šintariho Močizukiho, který ve finále kvalifikace neuspěl proti Aleksandarovi Kovacevicovi.

Macháč si postup pohlídal zejména díky velmi solidnímu podání. Japonec, kterému ve světovém žebříčku patří 138. místo, hrál velmi riskantně, nastřílel 54 vítězných úderů, ale vyrobil také stejný počet nevynucených chyb. Macháčova hra byla naopak velmi konzistentní.

První set získal rodák z Berouna až díky jedinému proměněnému brejkbolu v samém závěru setu, ve druhé sadě dominoval a vyhrál ji 6:1. Ve třetí zvládl krizovou chvíli za stavu 4:5, kdy čelil dvěma setbolům. Brejkboly ale odvrátil, následně znovu prolomil Močizukiho servis a zápas jistě dopodával.

Statistika zápasu Tomáš Macháč – Šintari MočizukiStatistika zápasu Tomáš Macháč – Šintari Močizuki (@ Livesport)

"Dneska jsem se necítil v nějaké velké formě, ale o to zodpovědnější jsem byl vůči bodům. Skvěle jsem servíroval, dobře se na dvorci pohyboval a využil jsem příležitosti, které jsem měl. Škoda jen ztraceného servisu ve třetím setu, ale zase jsem se dostal zpátky z důležitých stavů a za to jsem rád," řekl Macháč, který letos hraje svůj čtvrtý Australian Open a potřetí prošel do druhého kola, což se mu na ostatních grandslamech zatím nepodařilo.

Ve druhém kole se český tenista střetne s turnajovou sedmnáctkou Francesem Tiafoem z USA, který Chorvata Bornu Čoriče porazil 3:1 na sety.

Výsledky Australian Open ve dvouhře mužů


Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

43
Přidat komentář
woody
Novak dneska mizernej, urcite tam bylo podcenění. Z BH to bylo velmi, velmi slabé. Udery po lajne taky. Z rozhovoru jsem mel pocit, ze je nastydlej, snad se da brzo do kupy. Pozitivem je postup a snad skutečnost, ze zápěstí je v pohode, i kdyz u toho BH to moc nevypadalo, jako by tam nebyl cit. Uvidime dalsi zapas.
Reagovat
mahycek
Kde se dostanu na web Australian open, abych věděl kdo a na jakých kurtech hraje ??
Ve starém TP to bylo. Děkuji
Reagovat
Walda58
smile zatleskal soupeři, ale jenom ten servis atd. - no bojoval sám se sebou a nakonec vyhrál
Reagovat
Walda58
Nova bojuje sám se sebousmile
Reagovat
Patik
Djokovic hra svoj klasický zápas prvého kola..nie top ale netrie biedu.. Prizmic však kladie odpor svojim životným tenisom.. Toto nieje ani tak o Djokovicovi ale o Prizmicovi ktorý hrá naozaj dobre.. Toto nieje bežný výkon 180. hráča rebríčku.
Reagovat
Amputace
Djokovič hraje tužku, to je celé. Za normálních okolností by vyhrál ve třech pohodových setech. Kolik dal Prizmic za celý zápas winnerů? Celkem dobře se rozehrál ke konci třetího setu, ale nakonec to stejně dohnojil. Do té doby jen pinkal na prostředek a čekal na Djokovičovy chyby, kterých bylo v každém gemu několik. Kdyby proti němu dnes stál kvalitnější, útočněji zaměřený hráč se stabilnějším servisem, Djokovič se pakuje domů. Pokud by si tedy tradičně nevzal MTO a nevrátil se na kurt v superman módu.
Reagovat
Walda58
smile
Reagovat
Ereinion
nehrál nic extra, nicméně to bylo i díky tomu, že Prižmič skvěle bránil a nedělal moc chyb...Djokovičův tenis není primárně založen na winnerech, takže to pro něj je dost těžký proti takovým hráčům
Reagovat
Patik
Heh.. Ze koľko dal winnerov Djokovicovi. akoby dat winner najlepšiemu obranarovi na svete na jeho naj povrchu a navyse s loptičkami ktoré hráči kritizujú už vyše sezóny bola nejaká rutinna záležitosť.. Dat winner Djokovicovi alebo pretlačiť akokoľvek jeho obranu bola častokrát nesplnitelna misia pre trosku iných hráčov ako je Prizmic.. Winnerov mu tam dal adekvátne svojim možnostiam..Prizmic hral nad svoje možnosti..vzal set Djokovicovi v Rod laver aréne.. Ešte nejaký čas dozadu bojoval o život s hráčmi ako je Machac ci Draper.
Reagovat
Amputace
Že hrál nad svoje možnosti... Ty toho hráče znáš? Znáš jeho možnosti? Já ne. Hodnotím, co jsem viděl. Prizmic s výjimkou poloviny třetího setu jen pinkal, téměř nerozbíhal Djokoviče do stran. Nejde jen o winnery, ale také vynucených chyb tam bylo minimum (opět: s výjimkou druhého setu). Například ten TB si Djokovič v podstatě vyházel sám. Netvrdím, že hrál kvalifikant nějak špatně. Určitě solidně bránil a držel se s Djokovičem ve výměnách. Ale snad každému muselo být jasné, že s takovým stylem nemá příliš šancí na úspěch. To by se Djokovič musel úplně zbláznit.

Winner proti Djokovičovi samozřejmě žádná samozřejmost není. Ale pokud někdo chce takového hráče porazit, musí hrát agresivně, riskovat, hrát úhly a mířit k čárám. Což o herním projevu Prizmice rozhodně říct nejde.
Reagovat
Amputace
výjimkou třetího setu* soráč.
Reagovat
Ereinion
tak Prižmičovi je 18, takže "životní" výkon je určitě ještě před ním...
Reagovat
Patik
Veď áno ale ako si napísal dobre bránil a nechyboval.. Bola to pre neho príležitosť a zážitok tak veľký zápas.. vytiahol zo seba maximum a v obrane aj niečo viac.. Keby tak hral aj iné zápasy nebol by nakonci druhej stovky..
Reagovat
Ereinion
tak čekám že on i Menšík půjdou letos určitě do TOP100, možná i výš
Reagovat
EllNino
tak on tam je kvůli věku, není mu 25 nebo tak ... ale 18, takže se ještě do stovky podívat nestihl, protože ani nemohl
Reagovat
Patik
To je pravda.
Reagovat
sojka1
OT - pozdravuje te Vlcek, neni tu vzkaznik, jen plnim ukol! :-)
Reagovat
EllNino
no tak to je pocta, děkuju moc za zprávu! :))
Reagovat
sojka1
;-)
Reagovat
Walda58
no a už to jede smile
Reagovat
Walda58
Novakovi nejde nic, ale snad se chytí smile
Reagovat
enfee
Prizmic ma v zadech silu ducha celeho Chorvatska, to neni jen tak. Jsou strasne nadrzeni
Reagovat
Walda58
No hrůza
Reagovat
GaelM
Přesto s ním Novak vy*ebe Hraje bídně, tak na 50 %, ale myslím že mu to bude stačit. Pokud v tom není nějaká zdravotní indispozice, tak neumím představit, že by tohle prohrál. Spíš si zadělává na problémy v dalších kolech, pokud by třeba musel do 5 setů, tak mu později může v těžších zápasech dojít šťáva...
Reagovat
Walda58
smile 3. set vyhrál sám nad sebou smile
Reagovat
Krisboy
Tak to je cenný skalp.
Reagovat
Walda58
vypadá to špatně
Reagovat
com
Djokobitch prohral set s kvalifikantem ze druhe stovky Tak jeste dva sety Prizmici
Reagovat
Pe3k
S takovou toho Connorse nedolepí
Reagovat
Amputace
A přitom Prizmič jenom pinká... Nehraje rozhodně nic extra.
Reagovat
enfee
Chorvat řve jako by ho mrskali bičem
Reagovat
Amputace
Líbilo by se mi, kdyby Djokovič vypadl, ale tohle je bez šance. Prizmič nemá vůbec nic. To jen Djokovič je zatím těžce marný.
Reagovat
enfee
Pdle me teda hraje Prizmic dost dobre, ale pravda ze Djoko hraje mizerne
Reagovat
Amputace
Hraje údržbu a vcelku nechybuje. To je vše. Vždyť většinu míčů dává na prostředek, k čarám téměř vůbec. Kdy jsi ho naposledy viděl dát winner, přejít na sít, nějak brutálně Novaka zatlačit do defenzivy? Stačí, pokud se Djokovič trošku uklidní a Chorvat bude bez šance.
Reagovat
enfee
Tru tru
Reagovat
Walda58
smile
Reagovat
Walda58
smile
Reagovat
Walda58
jenže Novak pinká taky. Je z toho nějakej vykulenej
Reagovat
Amputace
Prostě dnes hraje špatně. Jediné, co mu relativně funguje, je servis. Škoda, že při jeho dnešní formě proti němu nestojí větší kvalita. Třeba nějaký ofenzivně laděný servisman. To by mohl mít Djokovič reálný problém. Ale tohle si v klidu pohlídá.
Reagovat
HAJ
Gratulace Tomovi. Ale ten titulek, takhle zkomolit příjmení japonce!
Reagovat
NovacekTP
1F44F Bravó
Reagovat
aape
gratulace Tomáši, příští kolo bude o dost těžší, držím palce
Reagovat
StestiJeKrasnaVec11
Co se děje v zápase mezi Rublevem a Seybothem to umí psát jen tenis...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist