Macháč sledoval Djokoviče a pak poprvé zdolal hráče světové třicítky

28. 11. 2021, 15:05
Aktuality 5
Tomáš Macháč v sobotu pozorně studoval naživo detailně hru světové jedničky Novaka Djokoviče a dnes se poprvé v kariéře radoval z první výhry nad hráčem třicítky žebříčku. Český tenista porazil v Davisově poháru v Innsbrucku pětadvacítku pořadí ATP Daniela Evanse 6-2 7-5.
Profily hráčů
(© Pavel Lebeda / sportpics.cz)

"Těšil jsem se, že dostanu šanci zahrát si s tak dobrým hráčem. Jsem moc rád, že jsem vyhrál. Cítil jsem se dobře, byl to dobrý zápas," řekl Macháč v online rozhovoru s médii.

V Innsbrucku hraje ve druhé skupině i hvězdný Srb Djokovič a Češi si nenechali ujít šanci se na dvacetinásobného grandslamového šampiona podívat. "Naživo je to něco jiného, hraje fakt moc dobře," řekl Macháč. Zaměřil se na maličkosti. "Snažil jsem se postřehnout, jak se chová, když třeba zkazí míč, co potom zahraje. Na to jsem se šel podívat. Vím, že hraje výborný forhend, bekhend i servis, ale snažil jsem se vidět malé detaily, které mi mohou pomoct i dál," prozradil.

Večer pak nemohl před utkáním s Evansem usnout. "Těšil jsem se," vysvětlil. Vzbudil se před budíkem nastaveným na šestou hodinu. "Od rána jsem se cítil dobře. Dobře jsem trénoval, všechno jsem udělal správně, a když jsem šel na zápas, tak jsem přesně věděl, co mám dělat. Taktika byla daná, fungovala, tak jsem se snažil nic neměnit."

Během tři dnů si Macháč připsal dvě největší výhry kariéry. Podle jeho slov mu pomohla třeba i zkušenost ze začátku roku a utkání s Italem Mateem Berrettinim ve druhém kole Australian Open. "Po karanténě jsem neměl úplně formu, ale dalo mi to strašně moc," řekl jednadvacetiletý rodák z Berouna, který je aktuálně na 143. místě žebříčku a českou nadějí pro stovku.

Právě čím dál víc zkušeností s předními soupeři může Macháče a další české mladíky posunout blíže špičce. "Jdeme nahoru, hrajeme dobře a postupně se posouváme. I když s dobrými hráči prohrajeme, tak sbíráme zkušenosti. To jsou nejcennější momenty," přikývl.

K výkonům na kurtu mu pomohla i daviscupová atmosféra. Mohl se opřít o pomoc a rady širokého realizačního týmu. "Jsem rád, že tam nejsem sám. Vždycky je lepší mít kolektiv, je to i přirozená motivace a vzájemně se posouváme dál. Když někdo zahraje dobře, tak si ukazujeme, že to jde a příště ho může taky porazit. Tomáš Berdych s Radkem Štěpánkem se taky drali nahoru společně a postupně. Vždycky je lepší tam mít někoho, který taky ukáže cestu," řekl Macháč.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

5
Přidat komentář
Patik
Super..na dedinských turnajoch sa mu to bude hodiť.
Reagovat
Nola
vacsina hracov sa uci od Novaka, nehra ako Fedex, ani Rafa, ale jeho tenis prinasa vysledky.... dnes to chalan potvrdil, vyniesol odpadky, gratulacia obrovska smile
Reagovat
Drzymalski
Machač mi připomíná Hewitta. Určitě mu výhry v DC psychicky pomůžou. Jsem ale skeptický v možnostech jeho průniku do širší špičky. Potřeboval by častější úspěchy na GS a velkých turnajích. Takových Máchačů jsou na okruhu desítky.
Reagovat
Stan_Borowitz
to musím zkusit taky, Djokoviče jsem ještě před zápasem s hráčem první třicítky naživo nesledoval.
Reagovat
smazaný uživatel
smilesmile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist